Iedere ondernemer moet een goede en volledige boekhouding bijhouden, ook zzp’ers. Dit kost...
Bijna de helft van de Nederlanders heeft twijfels over de betrouwbaarheid en privacy van de Chinese AI-dienst DeepSeek, zo blijkt uit grootschalig enquêteonderzoek van Onderneming.nl. Hoewel veel Nederlanders soms AI-diensten zoals ChatGPT of Copilot gebruiken (63%), blijft een overgrote meerderheid terughoudend als het om de Chinese nieuwkomer gaat.
Een belangrijke reden voor de terughoudendheid van Nederlanders is het gebrek aan vertrouwen in hoe DeepSeek met persoonlijke gegevens omgaat. Maar liefst 48% van de Nederlanders geeft aan zich meer zorgen te maken over de bescherming van hun gegevens bij DeepSeek dan bij westerse AI-diensten zoals ChatGPT of Copilot. Een kleiner deel van 24% maakt hierin geen onderscheid, en geeft aan geen verschil in vertrouwen met betrekking tot privacy te ervaren. De resterende 28% zegt zich neutraal te voelen ten opzichte van deze kwestie.
Niet alleen Nederlandse gebruikers van AI-diensten zetten vraagtekens bij de manier waarop DeepSeek met persoonlijke gegevens omspringt. Recentelijk waarschuwde de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) dat gebruikers van de Chinese AI-dienst ‘voorzichtig en terughoudend moeten zijn’. Het vermoeden bestaat dat de Chinese overheid toegang heeft tot de gegevens die DeepSeek over gebruikers verzamelt. Tevens bleek kort geleden dat er een datalek bij de chatbot heeft plaatsgevonden, waardoor meer dan een miljoen gesprekken tussen gebruikers en DeepSeek naar buiten waren gelekt.
Een andere zorg die respondenten ervaren, is hoe betrouwbaar de antwoorden van DeepSeek zijn vergeleken met andere diensten. Ruim 44% van de respondenten zet meer vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de antwoorden die DeepSeek levert, vergeleken met de meer bekende diensten als ChatGPT en Copilot. Een kleiner deel van 21% ziet hierin geen verschil, de overige 35% van de respondenten voelt zich neutraal ten opzichte van de betrouwbaarheid van DeepSeek.
Een opmerkelijk voorbeeld over de afhankelijkheid en objectiviteit van het model laat zich zien wanneer gebruikers aan DeepSeek vragen of Taiwan een land is. Het systeem antwoordt dat Taiwan een afvallige provincie is en onderdeel uitmaakt van de Chinese Volksrepubliek, wat aansluit bij het officiële Chinese standpunt. Op vragen met betrekking tot het Tiananmenprotest (1989) in Peking wil het AI-model helemaal geen antwoord geven.
Wanneer aan Nederlanders wordt gevraagd of zij DeepSeek geheel zouden vermijden vanwege hun zorgen over betrouwbaarheid en privacy, kiest ongeveer 44% voor een uitgesloten gebruik. Tegelijkertijd stelt 30% dat zij de dienst zouden gebruiken als westerse alternatieven komen te ontbreken of een abonnement gaan vereisen. De overige respondenten staan neutraal in deze kwestie.
Wat DeepSeek onderscheidt van andere AI-modellen, is dat het beweert een competitief model te hebben ontwikkeld voor een fractie van de kosten – al bestaan daar de nodige twijfels over. Enerzijds over de kosten, anderzijds over de manier waarop het model is getraind. Bovendien claimt het bedrijf dat DeepSeek efficiënter is in gebruik. Wat de app bovenal heeft doen doorbreken, is dat het zijn diensten gratis aanbiedt – in tegenstelling tot concurrenten die niet-betalende gebruikers vaak slechts beperkte toegang tot geavanceerde modellen verlenen.
Over ons panel
Ons respondentenpanel bestaat uit een representatieve greep uit de Nederlandse samenleving en voldoet aan de ISO norm 20252 om een zo hoog mogelijke kwaliteit en betrouwbaarheid van ons onderzoek te garanderen. Onderneming.nl heeft dit onderzoek uitgezet binnen een representatieve groep van 1000 respondenten. De uitslagen van ons onderzoek delen we uitsluitend in de vorm van geschreven nieuwsrapportages en dienen geen andere doeleinden.