In Nederland kennen we een aantal algemeen erkende feestdagen. Eén van deze feestdagen is Goede Vrijdag. Dat deze dag een officiële feestdag is, betekent echter niet dat het ook een verplichte vrije dag is. Maar wanneer zijn werknemers wel vrij? En hoe is dit geregeld? Dat lees je op deze pagina.
Goede Vrijdag valt ieder jaar op een vrijdag. De exacte datum verschilt echter per jaar. Dat komt doordat Pasen officieel op de eerste zondag na de eerste volle maan van de lente valt. Als een volle maan op de eerste dag van de lente valt, telt dat ook. Wanneer de volle maan echter op een zondag valt, wordt Pasen de zondag erna gevierd.
Hieronder staat op welke datum Goede Vrijdag de aankomende jaren valt:
In 2025 valt Goede Vrijdag op vrijdag 18 april
Goede Vrijdag is een christelijke feestdag waarop wordt stilgestaan bij de kruisiging van Jezus. Goede Vrijdag wordt binnen het christendom gezien als de op één na belangrijkste feestdag. De dag wordt als ‘goed’ beschreven omdat christenen geloven dat Jezus, ondanks de martelingen, toch licht liet schijnen. Op de zondag erna, met Pasen, wordt gevierd dat Jezus opstond uit de dood.
Goede Vrijdag wordt door katholieke, protestante en evangelische christenen op verscheidene manieren gevierd. Tegenwoordig wordt de dag door een groot deel van de bevolking niet (meer) gevierd. Desondanks is Goede Vrijdag nog steeds voor veel werknemers een vrije dag.
In Nederland is er geen wet die bepaalt dat bepaalde feestdagen verplichte vrije dagen zijn. Je hebt als werknemer dus geen wettelijk recht op een vrije dag op een bepaalde feestdag. Toch zijn er wel een aantal dagen waarop de meeste personeelsleden in Nederland wel vrij zijn. Het gaat om de volgende feestdagen:
Of werknemers vrij zijn op deze of andere feestdagen, wordt bepaald aan de hand van de geldende cao of arbeidsovereenkomst. Daarin staat op welke dagen iemand verplicht vrij is en gewoon uitbetaald krijgt als dat een werkdag is.
Als jouw werknemers onder een cao vallen waarin staat dat Goede Vrijdag een verplichte vrije dag is, moet je je werknemers dus op die dag vrij geven. Is er geen cao? Dan kan je dit opnemen in de arbeidsovereenkomst. Je bent niet wettelijk verplicht dit te doen. Als Goede Vrijdag niet in de cao of het contract is opgenomen, moet een werknemer dus gewoon op die dag aan het werk of kan hij worden ingepland.
Goede Vrijdag behoort tot de officiële feestdagen van Nederland. Naast Goede Vrijdag behoren ook de volgende feestdagen tot de officiële feestdagen: Nieuwsjaarsdag, Eerste Paasdag, Tweede Paasdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag, Eerste Pinksterdag, Tweede Pinksterdag, Eerste Kerstdag en Tweede Kerstdag. Deze genoemde feestdagen zijn geen officiële vrije dagen. Of een feestdage een officiële vrije dag is, hangt af van de cao van de branche en/of de arbeidsovereenkomst.
Dat hangt af van de gemaakte afspraken binnen jouw branche of bedrijf. Als in jouw cao of arbeidsovereenkomst staat dat Goede Vrijdag een vrije dag is, is jouw werkgever verplicht jou vrij te geven. Als dit niet is vastgelegd, moet je gewoon aan het werk of kan je worden ingepland.
Goede Vrijdag valt in 2025 op vrijdag 18 april. Op zondag 20 april en maandag 21 april is het Eerste en Tweede Paasdag.
Nee, Nederland kent geen verplichte vrije dagen. Alleen als in de cao of arbeidsovereenkomst van de werknemer is opgenomen dat Goede Vrijdag een verplichte vrije dag is, is de werknemer ook echt verplicht vrij op die dag. Is er geen cao of arbeidsovereenkomst? Dan kan de werkgever de werknemer gewoon inplannen of op het werk verwachten.