Pasen is een algemeen erkend feest dat twee dagen duurt. Eerste Paasdag valt op een zondag en Tweede Paasdag op een maandag. Op zondag werken de meeste mensen niet, maar op maandag wel. Hoewel Pasen een officiële feestdag is, is niet iedere werknemer verplicht vrij op Tweede Paasdag. Maar wanneer moet je je personeel dan wel vrij geven? Hoe dat is geregeld, lees je op deze pagina.
Pasen bestaat uit twee dagen: Eerste en Tweede Paasdag. Eerste Paasdag valt altijd op de eerste zondag na de eerste volle maan van de lente. Wanneer het op de eerste dag van de lente volle maan is, telt dat ook. De volle maan mag niet op een zondag vallen. Dan wordt Pasen op de zondag een week later gevierd. Tweede Paasdag valt altijd op de maandag na Eerste Paasdag op zondag.
Hieronder staat op welke datum Eerste Paasdag en Tweede Paasdag de komende jaren vallen:
Pasen behoort tot de christelijke feestdagen die we in Nederland vieren. Met Pasen gedenken christenen dat Jezus is herrezen uit de dood. Jezus kreeg toen een nieuw, onsterfelijk lichaam. Volgens het Christendom werd zo voor het eerst de dood overwonnen.
In de Bijbel staat dat de wederopstanding van Jezus op zondag plaatsvond, twee dagen na de kruisiging op Goede Vrijdag. De feestdag wordt daarom gevierd op een zondag, maar omdat zondag wordt gezien als een rustdag, werd de feestdag verlengd met een tweede dag. Tweede Paasdag gaf christenen de kans om Pasen op een maandag te vieren, waardoor de zondagsrust niet verstoord hoeft te worden.
In Nederland is niet wettelijk vastgelegd dat bepaalde feestdagen vrije dagen zijn. Dit betekent dat werknemers in principe niet het wettelijk recht hebben om vrij te zijn op algemeen erkende feestdagen als Pasen en Kerst. Je hebt daar als werknemer wel recht op als in jouw cao of arbeidsovereenkomst staat dat je op bepaalde feestdagen verplicht vrij bent.
Binnen de meeste branches zijn arbeidsovereenkomsten en cao’s opgesteld waarin is opgenomen dat werknemers op alle officiële feestdagen in Nederland vrij zijn. Het gaat vaak om de volgende feestdagen:
Werknemers zijn doorgaans dus vrij op Tweede Paasdag, maar als dit niet is vastgelegd of is afgesproken, kan de werkgever de werknemer in principe gewoon inplannen of op het werk verwachten.
Of je als werknemer vrij hebt met Pasen, hangt af van wat er binnen jouw branche of door jouw werkgever is afgesproken. De meeste mensen hebben met Pasen vrij, gezien dit historisch als één van de belangrijkste feestdagen van Nederland wordt gezien. Echter, als in jouw cao of arbeidsovereenkomst niet staat dat Pasen verplichte vrije dagen zijn, kan jouw baas je in principe gewoon verplichten naar werk te komen. Ook zou hij je gewoon kunnen inplannen. Je hebt namelijk niet wettelijk recht op een vrije dag met Pasen.
Nee, er zijn geen officiële of verplichte vrije dagen in Nederland. Alleen als dit in jouw cao of arbeidsovereenkomst staat, of als dit is afgesproken binnen jouw bedrijf, heb je als werknemer recht op een vrije dag met Tweede Paasdag.
Net als op de vraag ‘is iedereen vrij op Tweede Paasdag?’ geldt voor Goede Vrijdag dat werknemers alleen officieel recht hebben op een vrije dag als dit in de arbeidsovereenkomst of cao is vastgelegd. Een algemeen erkende feestdag is dus niet per definitie een verplichte vrije dag voor werknemers in Nederland. Hoe dat precies zit met Goede Vrijdag, lees je op deze pagina.