In Nederland wordt Pinksteren gevierd. Dit feest bestaat uit twee officiële feestdagen: Eerste Pinksterdag op zondag en Tweede Pinksterdag op maandag. Veel werknemers zijn op beide dagen vrij, maar dit is niet binnen ieder bedrijf zo geregeld. Maar wanneer moet je je personeel dan wel vrij geven? Hoe is dit precies geregeld?
Pinksteren wordt ieder jaar gevierd op hetzelfde moment, maar op een andere datum. Dit komt doordat de datum afhankelijk is van de datum van Pasen en Hemelvaart. Pinksteren vindt plaats 10 dagen na Hemelvaart en 50 dagen na Eerste Paasdag.
We hebben hieronder op een rij gezet op welke datum Eerste en Tweede Pinksterdag de komende jaren vallen:
Pinksteren valt in 2025 op zondag 8 juni en maandag 9 juni
Pinksteren is een christelijk feest dat twee dagen duurt. Met dit feest wordt gevierd dat de Heilige Geest werd ‘uitgestort’. De gelovigen bedoelen daarmee dat ze ervaren dat God dichtbij hen komt en met hen in contact reedt. Dit moment gebeurt volgens de Bijbel 50 dagen nadat Jezus is opgestaan uit de dood, met Pasen.
Eerste en Tweede Pinksterdag zijn beide een officiële feestdag in Nederland. Hoewel de meeste Nederland dit feest niet (meer) vieren, zijn Eerste en Tweede Pinksterdag voor veel werknemers nog steeds vrije dagen.
Heb je personeel in dienst? Dan kan het zijn dat zij recht hebben op een vrije dag met Pinksteren. Eerste Pinksterdag valt altijd op een zondag en de meeste mensen zijn dan al vrij. Tweede Pinksterdag daarentegen valt op een maandag, een reguliere werkdag. Of je je werknemers dan verplicht vrij moet geven, hangt af van de afspraken in de geldende cao of arbeidsovereenkomst.
Pinksteren is geen wettelijke vrije dag. Dit komt doordat er in Nederland geen wet is die bepaald dat bepaalde feestdagen vrije dagen zijn. Als er geen cao of arbeidsovereenkomst is en er geen afspraken zijn gemaakt over op welke feestdagen werknemers vrij zijn, kan je je werknemers in principe gewoon verplichten om naar werk te komen.
In Nederland zijn de meeste werknemers wel vrij op de officiële feestdagen. Het gaat dan om de feestdagen Nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, Eerste Paasdag, Tweede Paasdag, Koningsdag, Hemelvaart, Eerste Pinksterdag, Tweede Pinksterdag, Eerste Kerstdag en Tweede Kerstdag.
Pinksteren is voor veel werknemers een vrije dag, maar je hebt als werknemer alleen wettelijk recht op een vrije dag met Pinksteren als dit in jouw cao of arbeidsovereenkomst is opgenomen. Nederland kent namelijk geen wettelijke vrije dagen. Of je vrij bent op Tweede Pinksterdag (en Eerste Pinksterdag als zondag voor jou een werkdag is), hangt dus af van wat er binnen jouw branche of bedrijf is afgesproken.
Werknemers kunnen met Pinksteren vrij zijn als dit in de geldende cao of arbeidsovereenkomst is vastgesteld. Staat er niets over in jouw arbeidsovereenkomst en/of is er geen cao? Dan kan jouw werkgever je gewoon verplichten naar werk te komen. Ook kan je gewoon worden ingepland. Controleer daarom goed wat jouw rechten zijn.
Onder deze officieel erkende feestdagen van Nederland vallen Nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, Pasen, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaart, Pinksteren en Kerst. Dit zijn geen verplichte vrije dagen. Op veel kantoren wordt met bijvoorbeeld Goede Vrijdag, Bevrijdingsdag en Hemelvaart gewoon gewerkt. Voor Bevrijdingsdag geldt er bovendien een uniekere regeling. Daar lees je hier alles over.