Sterrenchef Emiel Kwekkeboom over ondernemen in de horeca
Van Start tot Ster"Daar leer je eigenlijk al ondernemen, maar met de centjes van een ander." Topchef Emiel Kwekkeboom begon als afwashulp en werkte zich op tot een sterrenchef met een eigen restaurant. Het ondernemen leerde hij grotendeels tijdens zijn werk bij het beroemde La Rive in het Amstel Hotel. Inmiddels runt hij samen met zijn vrouw Mandy Overbeek het restaurant Joann.
In de podcast Van Start tot Ster van Onderneming.nl gaat Bart Sprenkels in gesprek met ondernemers. Hij praat over hun visie op ondernemerschap en hun dromen en lessen die ze over het ondernemen hebben geleerd. In deze aflevering is topchef Emiel Kwekkeboom te gast. Hij vertelt over zijn restaurant Joann, de start in de coronaperiode en de druk die daardoor nog op de schouders van horeca-ondernemers drukt, en het ondernemerschap.
Vijf jaar geleden opende Kwekkeboom samen met zijn partner Mandy Overbeek het restaurant Joann in een Enschedese villa. De twee leerden elkaar kennen bij De Bloemenbeek in De Lutte, waarna ze samen vertrokken voor een carrière in Amsterdam. Overbeek ging aan de slag bij het Okura Hotel, Kwekkeboom bij La Rive in het Amstel Hotel.
In 2017 won Emiel Kwekkeboom met het team van La Rive de Gouden Koksmuts. Met het behalen van de Gouden Koksmuts kwamen er nieuwe kansen op het pad van het stel. Ze kwamen terug naar Twente om hun droom te verwezenlijken: een eigen restaurant beginnen. Ze kwamen in contact met de Twentse ondernemer Herman Kok, die groot werd met uitzendorganisatie In Person. De ondernemer bood de twee het pand in Enschede aan, waar Joann nu gevestigd is.
Een positieve recensie in de Tubantia zorgde ervoor dat het restaurant topmaanden draaide. En dat was maar goed ook. "Die drukte heeft ons er toen wel doorheen gesleept. Dat we hier nog zitten. We hadden ook helemaal geen geld om door te investeren en we zijn altijd bij gebleven met het betalen van onze leveranciers. Als ik er zo aan terugdenk, dat waren wel cruciale momenten in de opstart."
De periode in Amsterdam was leerzaam voor de topkok en zijn vrouw. Volgens hem leerde hij daar al veel over het ondernemerschap in de horeca. "Als keukenchef ben je onder je leidinggevende verantwoordelijk voor de outlets van het hotel. Dus je had de La Rive-keuken, de brasseriekeuken, de patisseriekeuken en de ontbijtkeuken. Dat was een team van 32 koks. Daar was ik op een gegeven moment bezig met inkoop, roosters maken, enzovoort. Dus daar leer je al een beetje ondernemen, maar dan met de centjes van een ander."
Meer weten over de ondernemersreis van Emiel Kwekkeboom, het ondernemen in coronatijd voor een horecaondernemer en het behalen van de felbegeerde Michelinster? Je hoort het in de nieuwste aflevering van de podcast Van Start tot Ster.
Niko Koffeman vertelt in deze aflevering het verhaal achter De Vegetarische Slager! Van het begin van het idee op vakantie in Frankrijk, tot de verkoop aan Unilever.
13 januari 2025Martijn van Dijk is de oprichter van het razend populaire platform Scorito. In deze aflevering deelt hij zijn ondernemersreis: van zijn eerste stappen als ondernemer en de opbouw en verkoop van zijn eerste bedrijven tot het succes van Scorito zoals we dat vandaag kennen.
6 januari 2025Thomas Mensink van Golden Egg Check vertelt uitgebreid over investeren in en het begeleiden van startups.
30 december 2024Sterrenchef Emiel Kwekkeboom over ondernemen in de horeca
Van Start tot SterSchrijf je in voor de podcast nieuwsbrief en wees er bij nieuwe afleveringen altijd als eerste bij!