Onafhankelijke informatie over ondernemen. Wij zijn geen financiële instelling of bank.
Zoeken
van start tot ster artwork VSTS

Sterrenchef Emiel Kwekkeboom over ondernemen in de horeca

Van Start tot Ster 2 december 2024

"Daar leer je eigenlijk al ondernemen, maar met de centjes van een ander." Topchef Emiel Kwekkeboom begon als afwashulp en werkte zich op tot een sterrenchef met een eigen restaurant. Het ondernemen leerde hij grotendeels tijdens zijn werk bij het beroemde La Rive in het Amstel Hotel. Inmiddels runt hij samen met zijn vrouw Mandy Overbeek het restaurant Joann.

In de podcast Van Start tot Ster van Onderneming.nl gaat Bart Sprenkels in gesprek met ondernemers. Hij praat over hun visie op ondernemerschap en hun dromen en lessen die ze over het ondernemen hebben geleerd. In deze aflevering is topchef Emiel Kwekkeboom te gast. Hij vertelt over zijn restaurant Joann, de start in de coronaperiode en de druk die daardoor nog op de schouders van horeca-ondernemers drukt, en het ondernemerschap. 

Gouden Koksmuts zorgde voor nieuwe kansen

Vijf jaar geleden opende Kwekkeboom samen met zijn partner Mandy Overbeek het restaurant Joann in een Enschedese villa. De twee leerden elkaar kennen bij De Bloemenbeek in De Lutte, waarna ze samen vertrokken voor een carrière in Amsterdam. Overbeek ging aan de slag bij het Okura Hotel, Kwekkeboom bij La Rive in het Amstel Hotel. 

In 2017 won Emiel Kwekkeboom met het team van La Rive de Gouden Koksmuts. Met het behalen van de Gouden Koksmuts kwamen er nieuwe kansen op het pad van het stel. Ze kwamen terug naar Twente om hun droom te verwezenlijken: een eigen restaurant beginnen. Ze kwamen in contact met de Twentse ondernemer Herman Kok, die groot werd met uitzendorganisatie In Person. De ondernemer bood de twee het pand in Enschede aan, waar Joann nu gevestigd is. 

Een positieve recensie in de Tubantia zorgde ervoor dat het restaurant topmaanden draaide. En dat was maar goed ook. "Die drukte heeft ons er toen wel doorheen gesleept. Dat we hier nog zitten. We hadden ook helemaal geen geld om door te investeren en we zijn altijd bij gebleven met het betalen van onze leveranciers. Als ik er zo aan terugdenk, dat waren wel cruciale momenten in de opstart." 

'Ondernemen met centjes van een ander'

De periode in Amsterdam was leerzaam voor de topkok en zijn vrouw. Volgens hem leerde hij daar al veel over het ondernemerschap in de horeca. "Als keukenchef ben je onder je leidinggevende verantwoordelijk voor de outlets van het hotel. Dus je had de La Rive-keuken, de brasseriekeuken, de patisseriekeuken en de ontbijtkeuken. Dat was een team van 32 koks. Daar was ik op een gegeven moment bezig met inkoop, roosters maken, enzovoort. Dus daar leer je al een beetje ondernemen, maar dan met de centjes van een ander." 

Meer weten over de ondernemersreis van Emiel Kwekkeboom, het ondernemen in coronatijd voor een horecaondernemer en het behalen van de felbegeerde Michelinster? Je hoort het in de nieuwste aflevering van de podcast Van Start tot Ster.

Meer afleveringen

van start tot ster artwork VSTS

De ondernemer achter iBOOD: Jöran Prinssen over lef, deals en doorzetten

Van Start tot Ster

Jöran Prinssen, oprichter van iBOOD, vertelt hoe hij zijn e-commerce imperium opbouwde, verkocht aan MediaMarkt en later terugkocht. Ontdek in deze inspirerende podcastaflevering zijn ondernemerslessen over groei, veerkracht en heruitvinden. Leer hoe iBOOD uitgroeide tot een toonaangevend Nederlands dealplatform en wat elke ondernemer hiervan kan leren.

11 november 2025
van start tot ster artwork VSTS

Floor Buitelaar: Van start-up dromen tot Forbes 30 Under 30

Van Start tot Ster

Ontdek het ondernemersverhaal van Floor Buitelaar, van haar start tot Forbes 30 Under 30, met openhartige inzichten over groei, tegenslag en succes.

28 oktober 2025
van start tot ster artwork VSTS

Voetbal, Leiderschap en bedreigingen… | Jan van Halsts Ondernemersverhaal

Van Start tot Ster

Oud-voetballer en ondernemer Jan van Halst vertelt in deze aflevering van Van Start tot Ster hoe hij de storm na zijn bestuursfuncties omzette in kracht en een nieuwe missie vond met zijn bedrijf Be Robin. Samen met Bart spreekt hij over veerkracht, persoonlijk leiderschap en de kunst om jezelf opnieuw uit te vinden, op én naast het veld.

14 oktober 2025
Alle afleveringen
van start tot ster artwork VSTS

Sterrenchef Emiel Kwekkeboom over ondernemen in de horeca

Van Start tot Ster
0:00 01:13:43
Podcast Landingspagina
Ontvang meldingen van nieuwe afleveringen

Schrijf je in voor de podcast nieuwsbrief en wees er bij nieuwe afleveringen altijd als eerste bij!

Voorwaarden
Vergelijk producten ... producten geselecteerd
Vergelijk producten