Bestelauto verzekeren

verzekeren bestelauto
 • Auteur:

  Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

 • Recensent: Michael Ustuner

  Al 10 jaar is Michael Ustuner actief in de financiële dienstverlening. Met zijn ruime expertise en specialistische vaardigheden analyseert en beoordeelt hij al 2 jaar verzekeringsproducten op Onderneming.nl. Zo is hij in bezit van een Wft Basis- en Schade- certificaat en is hij 7 jaar actief geweest als juridisch medewerker in de verzekeringsbranche.

 • Laatst bijgewerkt: 10 juli 2024
 • Leestijd: 8 minuten

Vervoer je goederen voor je onderneming en heb je daarvoor een bestelauto of bestelbus? Dan ben je verplicht deze te verzekeren. Bij schade aan anderen zijn de kosten dan gedekt. Wil je meer risico’s afdekken? Dan kan je voor een uitgebreidere bestelautoverzekering kiezen. Op deze pagina leggen we uit hoe een verzekering voor je bestelbus of -auto werkt en geven we een overzicht van de aanbieders.

1
ing logo
Bereken zelf Premie vanaf
Meer info
2
logo centraal beheer
Bereken zelf Premie vanaf
Bereken je premie
3
logo unive
Bereken zelf Premie vanaf
Bereken je premie
4
logo allianz
Bereken zelf Premie vanaf
Bereken je premie

Wat is een bestelautoverzekering?

Een bestelautoverzekering is een zakelijke verzekering waarmee je je indekt tegen schade aan of veroorzaakt door jouw bestelauto of bestelbus. Wanneer de schade onder de dekking van jouw verzekering valt, hoef je niet zelf voor de kosten op te draaien. De verzekeraar betaalt deze kosten voor jou. Een bestelautoverzekering zorgt er op deze manier voor dat de financiële risico’s van schade zijn gedekt. Zo kan je met een gerust hart in je bestelauto rijden.

Heb je een eigen bestelauto of bestelbus? Dan ben je verplicht een zakelijke bestelautoverzekering af te sluiten. De verzekering moet ten minste een dekking voor wettelijke aansprakelijkheid (WA) hebben. Daarmee is schade aan anderen verzekerd. Wil je meer risico’s afdekken? Dan kan je voor een uitgebreidere bestelautoverzekering of aanvullende dekkingen kiezen.

Een zakelijke bestelautoverzekering is verplicht voor iedere ondernemer met zakelijke bestelauto’s en bestelbussen

Waarom een bestelautoverzekering afsluiten?

Een bestelauto- of bestelbusverzekering is verplicht voor iedere ondernemer met een eigen bestelauto of -bus. Het is vereist om ten minste een verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid (WA) af te sluiten. Deze verplichting is echter niet de enige reden om bestelbussen of bestelauto’s te verzekeren. Een goede verzekering zorgt er ook voor dat je risico’s afdekt en jezelf beschermt tegen de financiële gevolgen van schade aan en/of door anderen.

verzekering bestelauto

Als je in een bestelbus of -auto rijdt, kan er van alles gebeuren. Tijdens het parkeren kan je bijvoorbeeld per ongeluk schade aanbrengen aan de auto van een ander. Het kan ook zijn dat een ander jouw bestelwagen beschadigt of dat deze schade oploopt door zware weersomstandigheden, een inbraak of misschien zelfs vandalisme.

Wanneer je schade aan anderen met jouw bestelauto toebrengt, kan je aansprakelijk worden gesteld. Dit kan tot hoge kosten leiden. Heb je geen verzekering afgesloten? Dan kan je ook met juridische problemen te maken krijgen.

Ook het repareren van schade aan je eigen auto bestelbus kan in de papieren lopen. Niet iedere ondernemer kan dit zomaar betalen. Je kan dan financieel in de problemen komen. Om alle gevolgen van schade te voorkomen, biedt een zakelijke bestelautoverzekering uitkomst.

Kosten voor verzekeren bestelauto

Een bestelauto of bestelbus verzekeren brengt kosten met zich mee. Je betaalt een maandelijkse of jaarlijkse premie. De hoogte van de premie wordt bepaald op basis van een aantal factoren. Onder meer de onderstaande factoren zijn van invloed op de hoogte van jouw premie:

Ondernemers kunnen de premie van de zakelijke bestelautoverzekering aftrekken voor de inkomstenbelasting

Hoe wordt de premie bepaald?

Je leeftijd en woonplaats hebben invloed op de hoogte van de premie. Binnen bepaalde leeftijdsgroepen en in bepaalde woonplaatsen of delen van het land is de kans op schade groter. Ditzelfde geldt voor branches. Binnen de ene branche is het risico op schade groter immers dan binnen andere branches.

De verzekeraar dekt zich hiertegen in door een hogere premie te vragen. Het kan daardoor zijn dat je een hogere premie moet betalen voor dezelfde bestelautoverzekering dan iemand met een andere leeftijd, iemand die in een andere branche werkt of iemand die woont in een andere plaats.

verzekering bestelbus

Het type bestelbus of bestelauto dat je hebt speelt eveneens een rol. Hoe hoger de cataloguswaarde van de bestelwagen, hoge hoger het bedrag dat de verzekeraar moet betalen om de schade te herstellen. Iemand met een nieuwere auto zal daardoor al snel een hogere premie moeten betalen dan iemand met een oudere auto met een lagere cataloguswaarde.

Je opgebouwde schadevrije jaren zijn bovendien van invloed. Als je voor het eerst een bestelautoverzekering afsluit, heb je nog geen schadevrije jaren opgebouwd. De verzekeraar weet dan niet hoe groot de kans op schade is en dekt zich voor de zekerheid in door middel van een hogere premie. Veroorzaak of heb je vaak schade? Dan schat de verzekeraar de kans op uitkeren groot in en valt de premie wederom hoger uit.

Wanneer je juist al jarenlang schadevrij rijdt, zal je premie vaak lager uitvallen. Sommige verzekeraars werken bovendien met een zogeheten no-claimkorting. Dit is een korting voor verzekerden die een vastgesteld aantal jaren geen claim hebben ingediend. Ook wanneer je lid bent van een branchevereniging werken verzekeraars mogelijk met een korting.

Bestelautoverzekering vergelijken

Ga je je bestelauto verzekeren? Dan is het belangrijk dat je alle aanbieders goed met elkaar vergelijkt. Dat doe je door je premie te bereken en alle verzekeringen naast elkaar te leggen. Zo kom je erachter bij wie je een goede én goedkope bestelautoverzekering kan afsluiten.

Een bestelautoverzekering vergelijken en afsluiten doe je als volgt:

 1. Vul alle benodigde gegevens in op de website van de verzekeraar
 2. Bepaal de dekking
 3. Geef aan of je wel of geen aanvullende verzekering(en) wil afsluiten
 4. Doe dit bij alle aanbieders en leg de premie en voorwaarden naast elkaar
 5. Kies de beste bestelautoverzekering

Dekking van de verzekering

Een bestelauto- of bestelbusverzekering heeft standaard drie basisdekkingen: een WA-verzekering, een WA beperkt casco-verzekering en een WA volledig casco-verzekering. Je bent verplicht ten minste een WA-verzekering af te sluiten. Wie liever nog wat beter verzekerd wil zijn, kan er zelf voor kiezen om voor WA beperkt casco of WA volledig casco te gaan. Deze verzekeringen hebben een bredere dekking en zorgen er zo voor dat je een stuk minder risico loopt wanneer je in je bestelwagen rijdt.

In de onderstaande kolommen staat per verzekering weergegeven wat over het algemeen bij alle aanbieders onder de dekking valt.

WA

 • Schade aan anderen door eigen schuld

WA Beperkt casco

 • Schade aan anderen door eigen schuld
 • Ruitschade
 • Schade door brand, water en storm
 • Schade door diefstal en inbraak

WA Volledig casco

 • Schade aan anderen door eigen schuld
 • Ruitschade
 • Schade door brand, water en storm
 • Schade door diefstal en inbraak
 • Schade door aanrijding en vandalisme
 • Pechhulp in het buitenland

Overzicht van aanbieders

Een goede vergelijking maken is belangrijk. Om je daarbij te helpen staat hieronder een overzicht van alle aanbieders van zakelijke bestelautoverzekeringen. Aan de hand van de belangrijkste kenmerken kan je snel zien welke verzekeraar voldoet aan jouw wensen en behoeftes.

VerzekeraarGeschikt voor MKBGeschikt voor ZZPGeschikt voor grote bedrijvenDekking buitenlandEigen risicoOpzegbaarOnline aanvragenFysieke kantoren
AllianzXVariabelDagelijks opzegbaarX
ASRXVariabelDagelijks opzegbaar na 1 jaarXX
Centraal BeheerXVariabelDagelijks opzegbaarX
ING (Allianz Direct)XVariabelDagelijks opzegbaar
Interpolis (Rabobank)XVariabelDagelijks opzegbaar
UnivéXVariabelDagelijks opzegbaarX
Voor het laatst gecontroleerd op 9 juli 2024

Veelgestelde vragen

Is een bestelautoverzekering verplicht?

Je bent verplicht een zakelijke verzekering voor je bestelauto of bestelbus af te sluiten als deze op de balans van je onderneming staat. Je moet dan in ieder geval een dekking tegen wettelijke aansprakelijkheid (WA) hebben. Met deze dekking ben je verzekerd bij schade aan anderen.

Kan je een bestelauto particulier verzekeren?

Bestelauto’s en bestelbussen worden over het algemeen alleen zakelijk gebruikt. Er worden dan ook geen particuliere bestelautoverzekeringen aangeboden. Je kan een bedrijfsauto wel particulier verzekeren als je deze voor minder dan 10% van de tijd zakelijk gebruikt. Je kan dan een particuliere autoverzekering met ten minste een WA-dekking afsluiten. Hou er wel rekening mee dat niet iedere verzekeraar dit toestaat en dat er soms wordt gewerkt met een limiet aan het aantal zakelijke kilometers. Neem voor de zekerheid contact op met je verzekeraar voor meer informatie over de mogelijkheden.

Is de premie van een bestelautoverzekering fiscaal aftrekbaar?

Ja, wanneer de bestelwagen op naam van de onderneming staat, is de premie van de bestelautoverzekering aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Je betaalt daardoor minder belasting, omdat dit je belastbare inkomen verlaagt.

Zit er btw op een bestelautoverzekering?

Er wordt geen btw geheven op verzekeringen in Nederland. Over de premie van een bestelauto of bestelbus verzekering betaal je dus geen btw. Je kan dan ook geen btw terugvorderen. Je betaalt wel 21% assurantiebelasting. Dit betekent dat er 21% belasting wordt gerekend over de premie en alle kosten die te maken hebben met de verzekering. Assurantiebelasting is niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.