Goedkoopste Zakelijke Rekening

 • Auteur:

  Saskia Oegema onderzoekt en schrijft al 3 jaar voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Met haar financiële expertise is zij content specialist voor Onderneming.nl. Saskia heeft een Bachelor Bedrijfseconomie en Master in Economics – met als specialisatie Corporate Finance and Control – behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

 • Recensent: Milou Ros

  Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

 • Bijgewerkt op: 24 augustus 2023
 • Gecontroleerd op: 24 augustus 2023
 • Leestijd: 18 minuten

Veel ondernemers willen op verschillende manieren geld besparen bij het bedrijf. Er zijn immers veel verschillende kostenposten om rekening mee te houden. Een van deze kostenposten is een zakelijke rekening. Het vinden van de goedkoopste zakelijke rekening kan daarom een flinke besparing op de kosten opleveren. Maar welke banken bieden de goedkoopste zakelijke rekening aan? Onderneming.nl vergelijkt alle zakelijke rekeningen in Nederland. Vergelijk direct en kies de goedkoopste rekening:

3 goedkoopste Zakelijke Rekeningen in Nederland

1
Voordeligst 2023
Revolut zakelijk
2
kaart finom
€ 0,00 Per maand
Bezoek website meer info
4
ABN Volop Ondernemen Slim Logo

Een goedkope zakelijke bankrekening openen

Een zakelijke rekening het goedkoopste afsluiten lijkt in eerste instantie onmogelijk. Een ondernemer kan namelijk een groot aantal mogelijkheden voor ogen krijgen, waardoor het maken van een keuze niet eenvoudig is. Zodra een ondernemer denkt dat de goedkoopste zakelijke bankrekening is gevonden komen er alweer andere banken voorbij. Desondanks is het mogelijk om voor de goedkoopste bank voor ondernemers te kiezen. Het maken van een goede vergelijking is daarom een vereiste. De grote banken kunnen de rekeningen namelijk tegen een relatief laag bedrag aanbieden, waar een ondernemer van kan profiteren.

Waarom een goedkope zakelijke rekening openen?

Afbeelding zakelijke bankrekening openen met gratis transacties

Het openen van een goedkope zakelijke rekening brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo is het handig om een splitsing te maken tussen de privé- en zakelijke geldstromen, zonder teveel uit te hoeven geven. Als ondernemer is het erg belangrijk om een scheiding te hebben voor een overzichtelijke boekhouding. Er kunnen veel verwarringen ontstaan als een ondernemer ervoor kiest om met zijn privérekening te bankieren. Met de goedkoopste zakelijke rekening zullen ondernemers niet teveel betalen en behouden ze overzicht in hun boekhouding. Bekijk hieronder de belangrijkste voor- en nadelen van een goedkope zakelijke rekening.

Voordelen

 • Privé en zakelijke inkomsten voordelig gescheiden houden
 • Tijd besparen zonder veel te betalen
 • Voordelige een professionele uitstraling

Nadelen

 • Kans op minder opties bij goedkope zakelijke rekening
 • Banken controleren veel documenten
 • Niet altijd vreemde valuta mogelijk

Waar rekening mee houden?

Om de goedkoopste zakelijke rekening te openen, zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden.

Transactie mogelijkheden

Een ondernemer moet namelijk een rekening vinden die bij de situatie past. Denk hierbij onder andere aan het aantal transacties dat iedere maand kan plaatsvinden. Enkele banken stellen hier namelijk een limiet aan, waardoor een ondernemer meerdere rekeningen nodig heeft voor het uitvoeren van diensten. Tevens kan een ondernemer kijken naar de gratis transacties die uitgevoerd kunnen worden. Sommige banken geven dit namelijk in de aanvullende diensten, waardoor een ondernemer kosten kan besparen.

Gebruik vreemde valuta

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de mogelijkheid tot vreemde valuta. Hoewel een rekening bij het afsluiten goedkoop kan zijn, kunnen er namelijk verborgen kosten zijn voor het gebruik van vreemde valuta. Hierdoor kan een ondernemer onverwacht toch voor hoge kosten staan en een deel van de winst in moeten leveren.

Kosten

Vergeet ook niet om te kijken naar de maandelijkse kosten. Deze kosten dienen betaald te worden aan de bank voor het gebruik van de rekening en jaarlijkse kosten. Zo kan een ondernemer ook een overzichtelijke administratie realiseren.

Kosten zakelijke rekening

Afbeelding particuliere rekeningen openen met gratis transacties en payment service provider voor de goedkoopste zakelijke rekening

Zakelijke rekeningen kennen bepaalde kosten. Deze kosten zijn opgedeeld in verschillende posten. Zo zijn er in eerste instantie kosten voor het openen van de zakelijke bankrekening. Bij het verkrijgen van een nieuw rekeningnummer zal een ondernemer daardoor altijd een eerste bedrag betalen. Daarnaast zijn er maandelijkse kosten of jaarlijkse kosten van toepassing. De hoogte van de bedragen die hierop van toepassing zijn, staan in de algemene voorwaarden van de bank. Uiteindelijk zijn er ook nog kosten voor de zakelijke transacties. In sommige gevallen zijn er een bepaald aantal transacties gratis uit te voeren, waarna de kosten voor de overige transacties doorberekend worden.

Bij een zakelijke betaalrekening betaalt een ondernemer dus kosten voor:

Aanvullende diensten

In tegenstelling tot een particuliere betaalrekening zijn er bij een zakelijke bankrekening een aantal aanvullende diensten terug te vinden. Voor deze diensten dient een ondernemer wel extra kosten te betalen. Deze kosten omvatten onder andere een internationale bankoverschrijving. Bij een privé bankrekening zijn deze transacties lastiger uit te voeren dan bij de zakelijke betaalrekening. Daarnaast kan een ondernemer terecht bij fysieke kantoren om extra geld te storten op de rekening of hulp te krijgen bij het uitvoeren van bepaalde diensten. Enkele banken bieden daarbij een gratis overstapservice, terwijl andere banken hier een laag bedrag voor vragen. Een ondernemer kan daarbij te allen tijde papieren afschriften aanvragen. Houd er rekening mee dat ook hier extra kosten voor in rekening gebracht kunnen worden.

Goedkoopste zakelijke rekening ZZP

#1 Revolut

Meest gekozen zakelijke rekening door ondernemers

€ 0,00 per maand

Gratis onbeperkt rekeningen 

Nu: Wereldwijd zakendoen met een Revolut Business-rekening

> Meer info

#2 Knab Zakelijk

Best gekozen zakelijke rekening door zzp’ers

€ 3,50 per maand

500 gratis transacties p/j

Nu: 1e jaar 50% korting voor starters

> Meer info

#3 ABN Amro Volop Ondernemen Slim

9,90 per maand

Uitgeroepen tot duurzame bank

Gratis sms-alerts

Nu: Eerste 3 maanden gratis

> Meer info

Als zzp’er is het belangrijk om zoveel mogelijk geld te besparen op de vaste lasten. Zzp houdt immers in dat alle kosten op eigen rekening komen en ook verzekeringen geregeld moeten worden. De zakelijke betaalrekening moet daarom de voordeligste zijn die op de markt te vinden is. Er zijn meerdere banken die de zakelijke bankrekening aanbieden, waaronder Knab, SNS, ING en Rabobank. Wat is nou de goedkoopste bank voor zzp? Hieronder zijn de goedkoopste zakelijke rekening voor zzp’ers op een rij gezet, om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden.

Logo Knab

Knab Zakelijk

Een van de goedkoopste zakelijke rekening is af te sluiten bij Knab. De zakelijke bankrekening komt in de vorm van een betaalpakket voor zzp’ers. De maandelijkse kosten van de zakelijke rekeningen liggen op € 7,00. Ondernemers kunnen zoveel spaarrekeningen afsluiten als zij willen en er zijn de zakelijke rekeningen kunnen oplopen tot 5 rekeningen met een betaalpas. De rekening kan geopend worden via de Knab app, maar ook bij de fysieke kantoren van de bank. Hiervoor is wel een Nederlandse privé betaalrekening nodig om een eerste transactie mee te doen. Zodra de stappen doorlopen zijn, kunnen de zakelijke rekeningen in gebruik worden genomen. Er zijn 500 gratis transacties transacties mogelijk.

Kosten

Voor starters heeft Knab nog andere mogelijkheden. De maandelijkse kosten zijn ook bij deze zakelijke bankrekeningen € 7,00, maar als startende ondernemer kan men profiteren van 50% korting. Het eerste jaar betaalt een ondernemer daarom slechts € 3,50. Beide varianten van de zakelijke rekeningen zijn voorzien van andere diensten voor zakelijk bankieren:

 • Uitbreidingsmogelijkheid bankpakket
 • Gebruik boekhoudkoppeling en zakelijke verzekeringen
 • Beschikbaarheid betaalmethoden: PayPro en een mobiel pinapparaat

Meer over Knab zakelijk

Als een ondernemer al gebruikmaakt van zakelijk bankieren bij een andere bank, maakt Knab overstappen gemakkelijk. De bank beschikt namelijk over een eigen overstapservice. De incasso’s worden in dit geval voor 13 maanden automatisch doorgestuurd naar de nieuwe zakelijke bankrekening. Alle incassanten krijgen daarbij een seintje over het nieuwe rekeningnummer. De enige mensen die een ondernemer nog op de hoogte hoeft te brengen, zijn familie, vrienden en de Belastingdienst. Zo heeft een ondernemer niet alleen de goedkoopste zakelijke rekening, maar ook veel gemakken.

Abn Amro Logo

ABN Amro Volop Ondernemen Slim

ABN Amro kan zakelijke transacties mogelijk maken met ABN Amro Volop Ondernemen Slim. Met behulp van dit pakket kan een ondernemer zelf alle bankzaken regelen in Internet Bankieren. Bij Volop Ondernemen Slim heeft een ondernemer de beschikking over 1 zakelijke rekening en bijbehorende bankpas. Alle transacties kunnen in Europa uitgevoerd worden. Indien iets niet naar behoren verloopt, is de klantenservice beschikbaar via de app. Zo zijn alle problemen snel opgelost en kan het betalingsverkeer weer naar behoren verlopen. Het pakket is uit te breiden via een van de andere pakketten van ABN Amro, waarbij ook meerdere mogelijkheden beschikbaar zijn. Meerdere rekeningen hebben en rekening houden met de groei van het bedrijf zijn hierdoor altijd mogelijk.

Kosten

De eerste 3 maanden worden er geen kosten voor dit pakket in rekening gebracht. Na deze periode wordt er maandelijks € 9,90 van de zakelijke rekening afgeschreven. Dit bedrag wordt verhoogd met de kosten voor klantonderzoek. Deze kosten variëren tussen de € 0,00 en € 20,00 per maand. Zo is het voor een eenmanszaak, vennootschap onder firma en maatschap gratis. En betaalt een besloten vennootschap, coöperatie, kerkgenootschap, commanditaire vennootschap, vereniging of stichting een maandelijkse vergoeding van € 6,50. Zakelijke klanten van ABN Amro moeten daarnaast transactiekosten betalen. Per bijschrijving is dit € 0,15 en per afschrijving € 0,10.

Meer over ABN Amro Volop Ondernemen Slim

ABN Amro staat in de S&P Dow Jones Sustainability Index. Dit maakt deze bank onderdeel van de top 15% meest duurzame banken ter wereld. Daarnaast staat ABN Amro bekend om het grote aanbod aan diensten. Zo wordt er een boekhoudpakket aangeboden die te koppelen is aan de betaalrekening van ABN. Afschriften van de zakelijke rekening kunnen op deze manier automatisch in de boekhouding verwerkt worden.

sns logo

SNS ZZP rekening

De SNS ZZP rekening is een zakelijke betaalrekening waarvoor een vast bedrag per maand betaald dient te worden. Iedere ondernemer bepaalt zelf welke zakelijke bankrekening geopend wordt. Zo kunnen ondernemers niet alleen voor betaalrekeningen kiezen, maar ook spaarrekeningen aan dezelfde rekening koppelen. De geldzaken blijven op deze manier gescheiden en het vermogen van het bedrijf zal te allen tijde zichtbaar zijn. Dit kan allemaal online ingekeken worden, via desktop en mobiele apparaten. Geld overmaken is via dezelfde omgeving mogelijk.

Kosten

 • De maandelijkse kosten liggen op € 7,95 per maand
 • 1000 transacties per jaar zonder extra kosten uitgevoerd kunnen worden.
 • Voor vreemde valuta betaalt de ondernemer € 0,30 per transactie en € 4,00 voor opnames.

Meer over SNS ZZP rekening

De SNS ZZP rekening geeft een professionele uitstraling aan het bedrijf. Daarbij kunnen ondernemers gebruik maken van de overstapservice, waardoor het eenvoudiger is om de zakelijke bankrekening te openen. Het boekhoudpakket hoeft niet veranderd te worden. De boekhouding kan namelijk gekoppeld worden aan de rekeningen, waardoor alle transacties direct zichtbaar zijn in de administratie. De betaalverzoeken zijn hierdoor ook duidelijk en er zijn meerdere extra’s aan te schaffen. Een zakelijke creditcard, een pinautomaat en spoedbetalingen zijn slechts enkele voorbeelden van wat er mogelijk is met de zakelijke bankrekening.

logo rabobank

Rabobank zakelijk

Rabobank is een traditionele bank, die naast een particuliere rekening ook een zakelijke betaalrekening aanbiedt. Hiervoor zijn er twee mogelijkheden: Rabobank Zakelijke Rekening en Rabo ZZP Rekening. Laatstgenoemde kan alleen aangevraagd worden als de onderneming korter dan 1 jaar ingeschreven staat bij de KvK. In dit geval betaalt een ondernemer niets voor de rekening, maar uitsluitend voor de zakelijke transacties die plaatsvinden. Een ondernemer heeft hiermee een gratis zakelijke rekening waar geen vaste lasten aan verbonden zitten. De particuliere rekening en de zakelijke betaalrekening kunnen hiermee goed gescheiden blijven.

Kosten

Rabobank Zakelijke Rekening is het meest uitgebreide pakket bij de bank.

 • Het pakket is af te sluiten vanaf € 9,95 per maand, waarna er meerdere diensten beschikbaar zijn.
 • Zo kan een ondernemer als eerste gebruik maken van het startersvoordeel. Hiervoor moet de onderneming maximaal 1 jaar ingeschreven staan.

Meer over Rabobank zakelijk

Bij de Rabobank kan ondernemer gebruik maken van online bankieren, waarbij ook handmatige transacties mogelijk zijn. De ondernemer kan hierbij de transacties op papieren afschriften verkrijgen, maar ook digitaal en in braille. Zo zijn alle transacties helder voor het bijhouden van de administratie. Tevens kan de rekening gekoppeld worden aan een boekhoudprogramma. Dit maakt het eenvoudig om de boekhouding te regelen, en de ondernemer ziet ook of het werkkapitaal negatief is.

Rabobank biedt tevens de gelegenheid om bijzondere rekeningen af te sluiten. Vreemde valuta kan hierdoor gescheiden worden van de Europese betalingen. Iedere zakelijke bankrekening kan aan elkaar gekoppeld worden en de ondernemer kan ook een extra zakelijke bankrekening aanvragen indien nodig. Hierbij hoort ook een zakelijke betaalpas. De zakelijke spaarrekening biedt weer nieuwe mogelijkheden en de bedragen kunnen overgeboekt worden tot ver boven de €50.000. Met behulp van de zakelijke creditcard heeft de onderneming de mogelijkheid om alle geldzaken goed geregeld te hebben.

ing logo

ING zakelijk

ING staat bekend als een traditionele bank, die voor veel huishoudens een goede particuliere bankrekening aanbiedt. Ondernemers kunnen hier echter ook terecht. Zowel zelfstandigen als een BV krijgen hier voldoende mogelijkheden aangeboden. De goedkoopste zakelijke rekening bestaat uit twee verschillende pakketten. Er is een speciaal pakket voor starters en een voor ondernemers. Het pakket voor starters kan uitsluitend aangevraagd worden als het bedrijf korter dan 1 jaar bestaat. Na het aanvragen van het pakket ontvangt de ondernemer een zakelijke bankrekening, een bankpas en is er mogelijkheid tot internetbankieren via de app. Tevens is de rekening te koppelen aan het boekhoudpakket. Alle digitale transacties en het beheren van de rekening zijn de eerste 6 maanden gratis, daarna kost het € 9,90 per maand.

Kosten

 • Indien een bedrijf langer dan 1 jaar bestaat, kan ING zakelijk onder ‘het Ondernemerspakket’ worden afgesloten. Dit is een zakelijke bankrekening die € 9,90 per maand kost, waarna de rekening gekoppeld kan worden aan het boekhoudprogramma.
 • Alle transacties zijn zowel op de rekeningen als bij de administratie zichtbaar, waardoor ondernemers het overzicht behouden van de financiële situatie van een bedrijf.
 • Iedere extra zakelijke rekening die afgesloten wordt, kost € 5,90 per maand extra.
 • Een ondernemer kan zoveel bankrekeningen aanvragen als gewenst, zodat de verschillende kostenposten van elkaar gescheiden blijven.
 • Met de bankrekeningen zijn zowel transacties in Europa als in andere werelddelen uit te voeren. Houd daarbij rekening met extra kosten van minimaal € 12,00 per transactie.

Meer over ING zakelijk

ING zakelijk is uitsluitend aan te vragen als een ondernemer al klant is bij ING. Indien dit niet het geval is, dient de ondernemer naar een van de vestigingen van de bank te gaan. De medewerkers helpen dan bij het openen van de goedkoopste zakelijke rekening en kunnen ook de voorwaarden overhandigen. Als de ondernemer wel al klant is bij de bank kan de zakelijke rekening geopend worden in de app. Via ‘Mijn ING’ is de optie voor ING zakelijk terug te vinden. Na het invullen van de gevraagde gegevens en het aanleveren van de documenten zal de bank de voorwaarden en de overeenkomst naar het opgegeven e-mailadres sturen.

In onderstaande tabel worden de kosten voor de goedkoopste zakelijke rekening nogmaals op een rij gezet:

BankKosten per maandBoekhoud-koppelingPinbetalingBetaalverzoek mogelijkAutomatische incasso
Knab€7,00JaJaJaJa
ASN€7,50JaJaJaJa
SNS€7,95 Ja JaJaJa
ING€9,90JaJaJaJa
RabobankVanaf €9,95JaJaJaJa
ABN AmroVanaf €9,90Eigen programmaJaJaJa
Finom€3,00JaJaJaJa

Goedkoopste zakelijke rekening BV

Bij een besloten vennootschap (BV) is het onmogelijk om de bankzaken te beheren via een privérekening. Het is verplicht om een zakelijke rekening te openen voor een bv. Privé en zakelijk worden hierbij in alle gevallen gescheiden gehouden waarbij een ondernemer een goed overzicht heeft van de bankzaken van het bedrijf. Bij een bv staat de rekening niet op naam van de ondernemer, maar op naam van het bedrijf. Ook moeten ondernemers bij het openen van een zakelijkere bankrekening voor hun bv extra documentatie aanleveren. Denk hierbij aan de statuten, een kopie van paspoorten van alle aandeelhouders en bestuurders, en een adresbewijs. Voor het openen van een zakelijke rekening voor een bv is het belangrijk om zakelijke bankrekeningen te vergelijken om de goedkoopste en meest passende optie te vinden. Bij het kiezen is het belangrijk om te letten op de kwaliteit, de service en de kosten. Andere belangrijke functies voor een bv kunnen zijn: het koppelen van een creditcard, het storten van contant geld, in het rood kunnen staan en voordelig internationale transacties kunnen uitvoeren. Voor elk bedrijf gelden andere belangrijke functies. Het is daarom van belang om eerst duidelijk in kaart te brengen welke functies belangrijk zijn voor de bv.

Veelgestelde vragen

Wat is de goedkoopste zakelijke rekening?

Er zijn verschillende goedkope zakelijke rekeningen. De goedkoopste zakelijke rekening is afhankelijk van de opties die een ondernemer gebruikt. Zo zijn er bijvoorbeeld ondernemers die veel transactiekosten maken. Met behulp van onze handige rekentool is het makkelijk om uit te rekenen wat de maandelijkse kosten zijn per aanbieder.

Kan ik een gratis rekening openen?

Het is mogelijk om een gratis zakelijke rekening aan te vragen via deze website. Er zijn aanbieders die een gratis pakket bieden voor starters en zzp’ers. In het bovenstaande overzicht is een weergave te zien van een aantal banken die een gratis pakket bieden.

Hoelang duurt het openen van een rekening?

De gemiddelde doorlooptijd voor het openen van een goedkope rekening ligt tussen de 1 en 7 werkdagen. Vooral de banken N26 en Wise bieden de mogelijkheid om snel een rekening te openen.

Hoe kan ik de goedkoopste zakelijke rekening vinden?

De goedkoopste bankrekening kan een ondernemer uitsluitend vinden door een goede vergelijking te maken tussen de banken die beschikbaar zijn. Met behulp van een vergelijking komen de kosten van zowel een zakelijke betaalrekening als een zakelijke spaarrekening namelijk naast elkaar te staan, zodat een ondernemer in een oogopslag ziet wat de maandelijkse kosten zijn van de transacties.

Is een g-rekening verplicht?

Een geblokkeerde rekening die alleen gebruikt kan worden voor het betalen van loonheffingen en btw wordt een g-rekening genoemd. Dit is geen verplichte rekening, maar hiermee kunnen de aansprakelijkheidsrisico’s verkleind worden.

Onderneming logo icon

Bronnen en expertise

Bronnen

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/internationaal/personeel/u_bent_niet_in_nederland_gevestigd_loonheffingen_inhouden/wanneer_moet_u_loonheffingen_inhouden1/u_bent_inhoudingsplichtig1/u_zendt_of_leent_personeel_uit_of_u_detacheert_personeel_in_nederland/g-rekening

https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/financiering/zakelijke-rekening-handig-niet-verplicht/

https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/financiering/zakelijk-krediet-of-zakelijke-lening/

https://www.dnb.nl/betrouwbare-financiele-sector/nederlandse-depositogarantie/geldt-depositogarantie-ook-voor-mijn-bedrijf/

 

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Gabriel Baysoy. Hij is financieel expert en oprichter van verschillende onafhankelijke vergelijkingssites.