Goedkoopste Zakelijke Rekening

 • Auteur:

  Saskia Oegema onderzoekt en schrijft al 3 jaar voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Met haar financiële expertise is zij content specialist voor Onderneming.nl. Saskia heeft een Bachelor Bedrijfseconomie en Master in Economics – met als specialisatie Corporate Finance and Control – behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

 • Laatst bijgewerkt: 17 april 2024
 • Leestijd: 19 minuten

Veel ondernemers willen op verschillende manieren besparen op de kosten voor het bedrijf. Je moet immers met veel verschillende kostenposten rekening houden. Eén van deze kostenposten is de zakelijke rekening. Door de goedkoopste zakelijke rekening af te sluiten, kan je flink op de kosten besparen. Maar welke banken beiden de goedkoopste zakelijke rekening aan? Onderneming.nl vergelijkt alle zakelijke rekeningen in Nederland. Vergelijk direct en kies de goedkoopste rekening.

3 goedkoopste Zakelijke Rekeningen in Nederland

2
kaart finom
€ 0,00 Per maand
Bezoek website meer info
3
ABN Volop Ondernemen Slim Logo
€ 0,00 per maand
Bezoek website meer info

Een goedkope zakelijke bankrekening openen

Een zakelijke rekening zo goedkoop mogelijk afsluiten lijkt in eerste instantie onmogelijk. Je krijgt namelijk een groot aantal mogelijkheden voor ogen, waardoor het maken van een keuze niet eenvoudig is. Zodra je denkt de goedkoopste zakelijke bankrekening gevonden te hebben, komen er alweer andere banken voorbij. Desondanks is het wel mogelijk om voor de goedkoopste bank voor ondernemers te kiezen.

De grote banken kunnen rekeningen tegen een relatief laag bedrag aanbieden, waar je als ondernemer van kan profiteren. Online banken hebben lagere kosten doordat ze bijvoorbeeld geen fysieke filialen hebben, waardoor ze bankrekeningen voor een lagere prijs kunnen aanbieden. Hierdoor is er een ruime keuze aan goedkope zakelijke rekeningen. Het maken van een goede vergelijking is daarom een vereiste voor het maken van een goede keuze.

Waarom een goedkope zakelijke rekening openen?

Afbeelding zakelijke bankrekening openen met gratis transacties

Het openen van een goedkope zakelijke rekening brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo is handig om een scheiding aan te brengen tussen de privé- en zakelijke geldstromen, zonder te veel uit te hoeven geven. Als ondernemer is het voor de boekhouding erg belangrijk om een goed overzicht te hebben. Er kan veel verwarring ontstaan als je ervoor kiest om met je privérekening te bankieren. Met de goedkoopste zakelijke rekening zal je niet te veel betalen en behoudt je duidelijk zicht op de geldstromen in de boekhouding. Bekijk hieronder de belangrijkste voor- en nadelen van een goedkope zakelijke rekening.

Voordelen

 • Privé en zakelijke inkomsten voordelig gescheiden houden
 • Tijd besparen zonder veel te betalen
 • Voordelig een professionele uitstraling

Nadelen

 • Kans op minder opties bij goedkope zakelijke rekening
 • Je moet vaak flink bijbetalen voor extra diensten en producten

Waar rekening mee houden?

Om de goedkoopste zakelijke rekening te openen, zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden.

Mogelijkheden voor transacties

Je moet als ondernemer natuurlijk een rekening kiezen die bij je situatie past. Het is goed om vast te stellen hoeveel transacties er iedere maand plaatsvinden. Enkele banken zetten namelijk een limiet op het aantal transacties dat je kan uitvoeren, waardoor je meerdere rekeningen nodig hebt voor het uitvoeren van diensten. Je kan daarnaast kijken naar het aantal gratis transacties dat kan worden uitgevoerd. Sommige banken bieden dit aan, waardoor je op de kosten kan besparen.

Gebruik van vreemde valuta

Het is ook belangrijk om te kijken naar de mogelijkheid tot het gebruik van vreemde valuta. Hoewel een rekening bij het afsluiten goedkoop kan zijn, kunnen er namelijk verborgen kosten zijn voor het gebruik van vreemde valuta. Als je internationale transacties uitvoert, kan je daardoor overwacht toch voor hoge kosten komen te staan. Je bent dan mogelijk meer geld kwijt dan je in eerste instantie verwachtte.

Overige kosten

Vergeet ook niet om te kijken naar de maandelijkse kosten. Deze kosten dienen standaard betaald te worden aan de bank voor het gebruik van de rekening. Het gaat niet altijd alleen om de vaste maandelijkse kosten, maar ook om kosten voor klantonderzoek. Daarnaast kunnen er extra kosten bijkomen wanneer je gebruikmaakt van bepaalde diensten en producten, zoals een pinautomaat of rekeningafschriften. Banken rekenen hier vaak extra kosten voor, waardoor de rekening toch duurder kan zijn dan je in eerste instantie dacht. Het is daarom goed de exacte jaarlijkse kosten vast te stellen, zodat je een overzichtelijke administratie kan realiseren.

Kosten zakelijke rekening

Afbeelding particuliere rekeningen openen met gratis transacties en payment service provider voor de goedkoopste zakelijke rekening

Zakelijke rekeningen kennen bepaalde kosten. Deze kosten zijn opgedeeld in verschillende posten. Zo zijn er in eerste instantie vaak kosten voor het openen van de zakelijke bankrekening. Bij het verkrijgen van een nieuw rekeningnummer zal je daardoor bij de meeste banken een eerste bedrag moeten betalen, dit zijn de afsluitkosten. Daarnaast zijn er maandelijkse kosten of jaarlijkse kosten van toepassing. De hoogte van deze bedragen, staan op de website en in de algemene voorwaarden van de bank. Uiteindelijk zijn er ook nog kosten voor de zakelijke transacties. In sommige gevallen kan je een bepaald aantal transacties per maand of per jaar gratis uitvoeren. Daarna worden er kosten doorberekend voor de overige transacties.

Bij een zakelijke betaalrekening betaalt een ondernemer dus kosten voor:

Aanvullende diensten

In tegenstelling tot een particuliere betaalrekening gaat een zakelijke bankrekening vaak gepaard met een aantal aanvullende diensten. Voor deze diensten dien je vaak bij te betalen. Het gaat onder andere om een internationale bankoverschrijving. Bij een privé bankrekening zijn deze transacties lastiger uit te voeren dan bij een zakelijke betaalrekening, maar beide klanten moeten hier in de meeste gevallen voor bijbetalen.

Daarnaast kan je vaak bij fysieke kantoren terecht om extra geld te storten op de rekening of om hulp te krijgen bij het uitvoeren van bepaalde diensten. Ook hier kunnen extra kosten voor in rekening worden gebracht. Enkele banken bieden bovendien een gratis overstapservice aan, terwijl andere banken hier een laag bedrag voor vragen. Tevens kunnen ondernemers bij sommige banken om papieren rekeningafschriften vragen. Dit kan eveneens extra kosten met zich meebrengen. Er zijn dus verschillende aanvullende diensten mogelijk die alle tot extra kosten kunnen leiden.

Goedkoopste zakelijke rekening ZZP

#1 Knab Zakelijk

Best gekozen zakelijke rekening door zzp’ers

€ 3,50 per maand

500 gratis transacties p/j

Nu: 1e 6 maanden 50% korting

> Meer info

#2 Finom

Veel gekozen zakelijke rekening door ondernemers

€ 0,00 per maand

Tot 3% cashback

Nu: Speciale actie

> Meer info

#3 ABN AMRO Volop Ondernemen Slim

Traditionele Nederlandse bank

9,90 per maand

Gratis sms-alerts

Nu: Eerste 3 maanden gratis

> Meer info

Voor zzp’ers is het belangrijk om zo veel mogelijk op de vaste lasten te besparen. Voor jou als zzp’er komen de kosten immers allemaal op de eigen rekening binnen en je bent naast de zakelijke rekening ook geld kwijt aan andere dure uitgaven, zoals verzekeringen. De zakelijke betaalrekening moet daarom niet alleen goed, maar ook voordelig zijn.

Er zijn meerdere banken die zakelijke bankrekeningen aanbieden, waaronder Knab, ING, ABN AMRO, Rabobank en SNS Bank. Maar wat is nou de goedkoopste bank voor zzp? Hieronder hebben we de goedkoopste zakelijke rekeningen voor zzp’ers op een rij gezet, zodat je een goed beeld krijgt van de mogelijkheden.

Logo Knab

Knab Zakelijk

Eén van de goedkoopste zakelijke rekeningen is af te sluiten bij Knab. De zakelijke bankrekening komt in de vorm van een betaalpakket voor zzp’ers. De maandelijkse kosten van de zakelijke rekening bedragen € 7,00. Ondernemers kunnen net zo veel spaarrekeningen afsluiten als zij willen en kunnen bovendien maar liefst 5 rekeningen met een betaalpas openen. De rekening kan eenvoudig worden geopend via de website en app van Knab. Er dienen een aantal gegevens te worden doorgegeven, waarna de zakelijke rekening in gebruik kan worden genomen. Ondernemers profiteren van maar liefst 500 gratis transacties per jaar.

Kosten

Voor starters is Knab de eerste 6 maanden slechts € 3,50. Een startende ondernemer profiteert dus van maar liefst 50% korting. Daarna bedragen de kosten € 7,00 per maand, net als voor bestaande ondernemers. Het betaalpakket kan daarnaast tegen kosten worden uitgebreid met verschillende producten en diensten:

 • Zakelijke creditcard
 • Gebruik boekhoudkoppeling en zakelijke verzekeringen
 • Beschikbaarheid betaalmethoden: PayPro en een mobiel pinapparaat

Meer over Knab Zakelijk

Als een ondernemer al gebruikmaakt van zakelijk bankieren bij een andere bank, maakt Knab overstappen gemakkelijk. De bank beschikt namelijk over een eigen overstapservice. De incasso’s worden in dit geval voor 13 maanden automatisch doorgestuurd naar de nieuwe zakelijke bankrekening. Alle incassanten krijgen daarbij een seintje over het nieuwe rekeningnummer. De enigen die een ondernemer nog op de hoogte hoeft te brengen, zijn familie, vrienden en de Belastingdienst. Je profiteert als ondernemer dus niet alleen van de goedkoopste zakelijke rekening, maar ook van veel gemakken.

Abn Amro Logo

ABN AMRO Volop Ondernemen Slim

ABN AMRO Volop Ondernemen Slim is het goedkoopste zakelijke betaalpakket van de traditionele bank ABN AMRO. Met dit pakket heeft één ondernemer de beschikking over één zakelijke rekening en een bijbehorende betaalpas. Er kan een zakelijke spaarrekening bij worden geopend. Alle bankzaken kunnen in de app en online worden geregeld via Internet Bankieren Zakelijk. Vanuit deze omgeving kunnen ondernemers zowel nationale als internationale transacties uitvoeren, waarvoor kosten in rekening worden gebracht. Indien ondernemers vragen hebben, kunnen ze per chat contact opnemen met de klantenservice.

Kosten

De eerste 3 maanden worden er geen kosten voor dit pakket in rekening gebracht. Na deze periode wordt er maandelijks € 9,90 van de zakelijke rekening afgeschreven. Dit bedrag wordt verhoogd met de kosten voor klantonderzoek. Deze kosten variëren tussen de € 0,00 en € 20,00 per maand, afhankelijk van de rechtsvorm van de onderneming. Zakelijke klanten van ABN AMRO moeten daarnaast transactiekosten betalen. Per bijschrijving is dit € 0,15 en per afschrijving € 0,10.

Meer over ABN AMRO Volop Ondernemen Slim

ABN AMRO staat bekend om het grote aanbod aan diensten. Zo wordt er een boekhoudpakket van € 9,95 per maand aangeboden die te koppelen is aan de betaalrekening van ABN AMRO. Afschriften van de zakelijke rekening kunnen op deze manier automatisch in de boekhouding verwerkt worden. Ook biedt de bank een gratis overstapservice aan en verscheidene financierings- en verzekeringsproducten.

ing logo

ING Ondernemerspakket

ING is een traditionele Nederlandse bank met één zakelijke rekening voor ondernemers. Dit is het Ondernemerspakket voor € 9,90 per maand. Het pakket bestaat uit één zakelijke rekening met een betaalpas en kan worden uitgebreid met een zakelijke spaarrekening. Het Ondernemerspakket is specifiek bedoeld voor ondernemers die langer dan 1 jaar bestaan. Staat de ondernemer pas net ingeschreven bij de KvK? Dan kan het Starterspakket worden geopend, dat de eerste 6 maanden gratis is. Het beheer van beide betaalpakketten verloopt via Internet Bankieren en de app. De rekening kan ook aan een boekhoudpakket worden gekoppeld.

Kosten

Als de onderneming, vereniging of stichting langer dan 1 jaar bestaat en als de ondernemer geen bv of nv in oprichting is, kan het Ondernemerspakket voor € 9,90 worden geopend. Voor starters is het pakket de eerste 6 maanden gratis. Dit heet het Starterspakket. Er kan een extra zakelijke rekening worden geopend voor € 5,90 per maand. Bijschrijvingen en afschrijvingen in euro’s kosten € 0,13 per keer. Daarnaast kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht voor internationale transacties, pinpakketten, creditcards en meer.

Meer over ING Ondernemerspakket

De meeste ondernemers kunnen het Ondernemerspakket eenvoudig online aanvragen, maar soms is het nodig om bij een ING-kantoor of ING-servicepunt langs te gaan om de aanvraag af te ronden. Daarnaast is het goed om te weten dat ING een gratis overstapservice aanbiedt, waarvan ondernemers gebruik kunnen maken. Ook beschikt de bank over een grote verscheidenheid aan verzekerings- en financieringsproducten.

sns logo

SNS ZZP Rekening

De SNS ZZP rekening is een zakelijke betaalrekening voor € 7,95 per maand. Het betaalpakket bestaat uit een betaalrekening, een SNS Wereldpas en toegang tot Mijn SNS Zakelijk. Ondernemers kunnen ook een zakelijke spaarrekening openen en deze kosteloos aan de rekening koppelen. Met dit pakket kunnen maximaal 1.000 transacties per jaar worden uitgevoerd. De rekening is daarom vooral geschikt voor wat kleinere ondernemers. SNS Bank richt zich bovendien specifiek op ondernemers die weinig tot niet met contant geld werken.

Kosten

De SNS ZZP Rekening kost € 7,95 per maand en is de eerste drie maanden gratis. Er kunnen 1.000 transacties per jaar mee worden uitgevoerd. Daarvoor worden geen kosten in rekening gebracht. SNS Bank rekent daarnaast kosten voor extra producten en diensten, zoals rekeningafschriften, pinautomaten, spoedbetalingen en zakelijke creditcards.

Meer over SNS ZZP Rekening

Met de SNS ZZP Rekening krijgen bedrijven een professionelere uitstraling. Daarbij kunnen ondernemers gebruikmaken van een gratis overstapservice, waardoor het eenvoudiger is om de zakelijke bankrekening te openen. Ook kan het boekhoudpakket aan de rekening worden gekoppeld, waardoor alle transacties direct zichtbaar zijn in de administratie. Bovendien biedt SNS Bank verscheidene zakelijke producten aan, zoals bedrijfsverzekeringen en -hypotheken.

logo rabobank

Rabobank Zakelijke Rekening

Rabobank is een traditionele Nederlandse bank die naast de particuliere rekening ook zakelijke betaalrekeningen aanbiedt. Het betaalde pakket is de Rabobank Zakelijke Rekening. Dit pakket kost € 9,95 per maand. Het bestaat uit een zakelijke bankrekening, een betaalpas en toegang tot Rabo Business Banking en de Rabobank app. Ondernemers hebben daarnaast de mogelijkheid om het pakket geheel naar wens in te richten, bijvoorbeeld met een pinbundel, zakelijke spaarrekening en extra rekeningen en betaalpassen.

Kosten

De Rabobank Zakelijke Rekening kost € 9,95 per maand. Voor startende ondernemers is het pakket de eerste 6 maanden gratis. Zij hoeven geen kosten te betalen voor alle eurobetalingen, saldo- en rekeninginformatie, de pinbundel als Rabo Smart Pay wordt afgenomen, het abonnement als Rabo OnlineKassa wordt afgenomen, de pintransacties als Rabo SmartPin wordt afgenomen en klantonderzoek als de rechtsvorm anders is dan eenmanszaak. Alle ondernemers kunnen de Zakelijke Rekening bovendien uitbreiden met verschillende producten en diensten, zoals een extra zakelijke rekening voor € 5,30 per maand.

Meer over Rabobank Zakelijke Rekening

Rabobank beschikt over fysieke kantoren, waar klanten naartoe kunnen gaan als ze hulp nodig hebben. Wie naar de bank wil overstappen, kan bovendien gebruikmaken van de handige gratis overstapservice. Overstappen naar Rabobank is hierdoor eenvoudig geregeld. Het is voor ondernemers onder voorwaarden ook mogelijk om rood te staan op de betaalrekening, wat handig kan zijn als het werkkapitaal negatief is. Bovendien biedt Rabobank verzekeringen, leningen, kredieten en meer aan voor ondernemers. De traditionele bank beschikt dus over een groot aanbod aan producten.

In de onderstaande tabel worden de kosten voor de goedkoopste zakelijke rekening nogmaals op een rij gezet:

BankKosten per maandBoekhoudkoppelingPinbetalingBetaalverzoek mogelijkAutomatische incasso
Knab€7,00JaJaJaJa
ASN Bank€7,50JaJaJaJa
SNS Bank€7,95JaJaJaJa
ING€9,90JaJaJaJa
RabobankVanaf €9,95JaJaJaJa
ABN AMROVanaf €9,90JaJaJaJa
Finom€3,00JaJaJaJa
Laatst gecontroleerd op 6 februari 2024

Goedkoopste zakelijke rekening BV

Voor een besloten vennootschap (BV) is het verplicht om de bankzaken te beheren via een zakelijke rekening. Privé en zakelijke geldstromen moeten van elkaar worden gescheiden om zo een goed overzicht te hebben van de bankzaken van het bedrijf. Echter, niet alle goedkope zakelijke rekeningen zijn voor iedere rechtsvorm beschikbaar. Het is goed daar rekening mee te houden.

Voor het openen van een zakelijke rekening voor een bv is het dus belangrijk om alle beschikbare zakelijke bankrekeningen te vergelijken om de goedkoopste en meest passende optie te vinden. Bij het kiezen is het belangrijk om te letten op de kwaliteit, de service en de kosten. Andere belangrijke functies voor een bv kunnen zijn: het koppelen van een creditcard, het storten van contant geld, rood rood kunnen staan en voordelig internationale transacties kunnen uitvoeren. Voor elk bedrijf gelden andere belangrijke functies. Het is daarom van belang om eerst duidelijk in kaart te brengen welke functies belangrijk zijn voor de bv.

Veelgestelde vragen

Wat is de goedkoopste zakelijke rekening?

Er zijn verschillende goedkope zakelijke rekeningen. Wat de goedkoopste zakelijke rekening is, is afhankelijk van de opties die je gebruikt. Zo zijn er bijvoorbeeld ondernemers die veel transactiekosten maken. Het is belangrijk om een goed overzicht te maken van de verwachte kosten, zodat je kan berekenen wat voor jou de goedkoopste zakelijke rekening is.

Kan ik een gratis rekening openen?

Het is mogelijk om een gratis zakelijke rekening aan te vragen via deze website. Er zijn aanbieders die een gratis pakket bieden voor starters en zzp’ers. In het overzicht op onze pagina is een weergave te zien van een aantal banken die een gratis pakket bieden.

Hoelang duurt het openen van een rekening?

De gemiddelde doorlooptijd voor het openen van een goedkope rekening ligt tussen de 1 en 7 werkdagen. Vooral online banken bieden de mogelijkheid om snel een rekening te openen.

Hoe kan ik de goedkoopste zakelijke rekening vinden?

De goedkoopste bankrekening kan een ondernemer uitsluitend vinden door een goede vergelijking te maken tussen de banken die beschikbaar zijn. Met behulp van een vergelijking komen de kosten voor zowel de zakelijke betaalrekening als de eventuele bijkomende kosten naast elkaar te staan, zodat je in één oogopslag ziet wat de verwachte maandelijkse kosten zijn.

Bronnen en expertise

Bronnen

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/internationaal/personeel/u_bent_niet_in_nederland_gevestigd_loonheffingen_inhouden/wanneer_moet_u_loonheffingen_inhouden1/u_bent_inhoudingsplichtig1/u_zendt_of_leent_personeel_uit_of_u_detacheert_personeel_in_nederland/g-rekening

https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/financiering/zakelijke-rekening-handig-niet-verplicht/

https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/financiering/zakelijk-krediet-of-zakelijke-lening/

https://www.dnb.nl/betrouwbare-financiele-sector/nederlandse-depositogarantie/geldt-depositogarantie-ook-voor-mijn-bedrijf/

 

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Gabriel Baysoy. Hij is financieel expert en oprichter van verschillende onafhankelijke vergelijkingssites.