Zakelijke spaarrekening

header
 • Auteur:

  Mabelle Abraham (MSc) houdt trends en ontwikkelingen op de financiële markt in de gaten om zo nieuwe kansen te identificeren en hier strategisch op in te spelen. Met haar ruime expertise en specialistische vaardigheden analyseert en beoordeelt ze al 3 jaar lang financiële producten. Daarnaast heeft zij haar Master behaald in Communication Science aan de Universiteit Twente.

 • Laatst bijgewerkt: 5 februari 2024
 • Leestijd: 6 minuten

Je kan er als ondernemer voor kiezen om naast je zakelijke betaalrekening een zakelijke spaarrekening te openen. Hiermee kan je een financiële buffer opbouwen voor toekomstige investeringen. Maar waarom is een zakelijke spaarrekening relevant voor ondernemers? En welke spaarrekening heeft de hoogste zakelijke spaarrente? Op Onderneming.nl worden verschillende zakelijke spaarrekeningen met elkaar vergeleken.

Wat is een zakelijke spaarrekening?

Een zakelijke spaarrekening is een spaarrekening voor ondernemers. Startende ondernemers die een zakelijke rekening openen, kunnen hier een zakelijke spaarrekening aan koppelen. Je kan als ervaren ondernemer ook een spaarrekening openen om zakelijk geld opzij te zetten. Een zakelijke spaarrekening heeft een variabele rente. Je bepaalt zelf wanneer en hoeveel geld je op de spaarrekening zet. Het spaartegoed is daarnaast vrij opneembaar.

geld sparen in spaarpot

Hoe werkt een zakelijke spaarrekening?

Een zakelijke spaarrekening werkt eenvoudig. Je bepaalt zelf wanneer en hoeveel geld je op de spaarrekening zet. Over het geld dat op de spaarrekening staat, rekent de bank een variabele rente. Deze rente kan positief, negatief of nul zijn. Ook kan de rente tussentijds naar boven en naar beneden worden bijgesteld.

Het geld dat op de spaarrekening wordt gezet, kan op ieder moment worden opgenomen. Je kan het gespaarde geld dan direct in je bedrijf investeren. Wanneer bijvoorbeeld bedrijfsmiddelen aan vervanging toe zijn, is hiervoor meteen geld beschikbaar. Dit is ook handig in het geval je te maken krijgt met onverwachte kosten.

De rente op zakelijke spaarrekeningen is op jaarlijkse basis en wordt meestal één keer per jaar op de spaarrekening uitgekeerd. Het kan ook zijn dat de rente meerdere keren per jaar wordt uitgekeerd. Er kan dan sprake zijn van rente-op-rente.

Een zakelijke spaarrekening is gratis. Een zakelijke betaalrekening kost geld en hieraan kan kosteloos een spaarrekening worden gekoppeld. Lees meer over de gratis zakelijke rekening.

Waarom een zakelijke spaarrekening openen?

Het openen van een zakelijke spaarrekening kent een aantal voordelen. Een spaarrekening is bijvoorbeeld gratis. Ook is het een eenvoudige manier om meer uit geld te halen. Daarnaast is het geld altijd vrij opneembaar. Je bepaalt dus zelf hoeveel je spaart, wanneer je spaart en of je het geld weer van de spaarrekening afhaalt.

Geld dat op een zakelijke spaarrekening wordt gezet, behoort tot het ondernemersvermogen oftewel het zakelijke vermogen. Je betaalt er inkomstenbelasting over. Als je geld op een particuliere spaarrekening zet, betaal je er een hogere fictieve vermogensbelasting over. Sparen op een zakelijke spaarrekening zorgt er dus voor dat je minder belasting hoeft af te staan.

Aan de andere kant heeft een zakelijke spaarrekening een lagere rente dan een zakelijk spaardeposito. Ook kan het zijn dat de rente lager is dan op een particuliere spaarrekening. Het aanbod is daarnaast minder groot dan voor particuliere spaarrekeningen.

De voor- en nadelen staan hieronder overzichtelijk weergegeven. Aan de hand daarvan kan je een weloverwogen keuze maken.

 • Financiële buffer opbouwen

  Een zakelijke spaarrekening helpt je om een financiële buffer op te bouwen en om te sparen voor een bepaalde investering. Doordat het geld niet op de betaalrekening blijft staan, raak je bovendien minder snel verleid om het geld uit te geven.

 • Een zakelijke spaarrekening is gratis

  Er worden geen kosten in rekening gebracht voor een zakelijke spaarrekening. Je betaalt alleen geld voor de zakelijke betaalrekening waaraan de spaarrekening is gekoppeld.

 • Handig voor het apart zetten van btw

  De spaarrekening kan worden gebruikt om de btw apart te zetten. Zo rekent je jezelf niet te snel rijk en kan je niet per ongeluk te veel geld uitgeven.

 • Geld behoort tot ondernemersvermogen

  Het geld dat op de zakelijke spaarrekening staat, valt onder het ondernemersvermogen. Je betaalt er inkomstenbelasting over. Als je privé spaart, betaal je daar een fictieve vermogensbelasting over. Dit is vaak een hoger tarief dan voor de inkomstenbelasting.

 • Rente is lager en variabel

  Zakelijke spaarrekeningen bieden naar verhouding een lagere rente dan zakelijke spaardeposito’s. Daarnaast is de rente variabel. Dit betekent dat de rente kan worden verlaagd, waardoor je minder rente op je spaargeld ontvangt. Zakelijk sparen op een spaarrekening biedt minder zekerheid dan op een spaardeposito.

 • Weinig aanbod

  Het aanbod is relatief beperkt, omdat niet alle banken een zakelijke spaarrekening aanbieden. Ondernemers hebben daardoor minder keuze.

Zakelijke spaarrekening vergelijken

Ben je van plan om een zakelijke spaarrekening te openen? Als je een zakelijke bankrekening hebt, kan je hiernaast gemakkelijk een zakelijke spaarrekening openen. Maar welke bank is het best voor een zakelijke spaarrekening?

De zakelijke spaarrentes zijn belangrijk bij het vergelijken van spaarrekeningen. Hoe hoger de rente, hoe aantrekkelijker de zakelijke spaarrekening wordt. Naast de actuele spaarrentes zijn de voorwaarden ook van belang. Voor de ene spaarrekening is namelijk een zakelijke betaalrekening verplicht en voor de andere niet.

BankSoort renteSpaarrenteBetaalrekening verplicht?
Knab Zakelijk Flexibel SparenVariabele rente2,00%Ja
ABN AMRO Zakelijk Flexibel SparenVariabele rente1,50%Ja
GarantiBank Gouden Zakelijke RekeningVariabele rente1,35%Nee
ASN Sparen ZakelijkVariabele rente1,35%Ja
ING Zakelijke Oranje SpaarrekeningVariabele rente1,50%Ja
Rabobank BedrijfsSpaarRekeningVariabele rente1,70%Ja
SNS Zakelijk SparenVariabele rente1,35%Ja
RegioBank MeerKeuze Sparen VrijVariabele rente1,35%Ja
Triodos Bank Internet Rendement RekeningVariabele rente1,70%Ja
Laatste controle: 05-02-2024

Voorwaarden zakelijke spaarrekening openen

Om een zakelijke spaarrekening te kunnen openen, moet je ondernemer zijn. Iemand die zakelijk wil sparen, moet dus kunnen aantonen dat hij of zij ondernemer is. Dit kan alleen als de ondernemer een KvK-registratie heeft en dus staat ingeschreven in het Handelsregister. Daarnaast kan een bank een zakelijke betaalrekening bij dezelfde bank verplicht stellen. Een zakelijke betaalrekening is niet bij iedere bank vereist.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste zakelijke spaarrekening?

Er zijn vele banken die een zakelijke spaarrekening aanbieden. Je kan een zakelijke (spaar)rekening vaak het beste afsluiten bij de bank waar je al een zakelijke bankrekening hebt. Dit gaat namelijk vaak samen. Ook is het belangrijk dat de spaarrekening onder het depositogarantiestelsel valt. Spaartegoeden tot € 100.000 zijn dan gedekt als de bank failliet gaat. Bovendien is het goed om te letten op de kenmerken en mogelijkheden. Kan je bijvoorbeeld meerdere spaarpotten aanmaken? Hoeveel rente ontvang je en kan de zakelijke spaarrekening worden gekoppeld aan een boekhoudprogramma? Een vergelijking maken helpt bij het kiezen van de juiste spaarrekening.

Kan ik een zakelijke spaarrekening openen zonder betaalrekening?

Bij veel banken is dit niet mogelijk. Daar moet je een zakelijke betaalrekening hebben om een spaarrekening te kunnen openen. Bij vrijwel alle Nederlandse grootbanken bestaat een zakelijk betaalpakket bovendien vaak uit een betaal- en spaarrekening. Maar zakelijk sparen kan ook bij een online of buitenlandse bank. Hier zitten wel andere voorwaarden aan verbonden. Daarom moeten ondernemers deze voorwaarden eerst goed doorlezen.

Hoeveel mag ik zakelijk sparen?

Hoeveel een ondernemer zakelijk mag sparen verschilt per bank. Bij de meeste banken zit er geen limiet aan. Wel kunnen ze een maximaal rentegevend saldo hanteren. Boven dit saldo ontvang je dan geen rente meer.

Wat kost een zakelijke spaarrekening?

Wanneer je een zakelijke rekening opent bij een bank, krijg je daar vaak gratis een zakelijke spaarrekening bij. Deze zakelijke spaarrekening kan gekoppeld worden aan de zakelijke rekening. Een zakelijke spaarrekening is dus gratis.

Zakelijk of privé sparen?

Wanneer je als ondernemer zakelijk gaat sparen, moet je belasting betalen over de ontvangen rente. Als je op een privé spaarrekening spaart, betaal je een fictieve vermogensbelasting over het geld dat boven de belastingvrije voet uitkomt. Wanneer je weinig spaargeld heeft, is privé sparen bijna altijd voordeliger. Wanneer je als ondernemer juist veel spaarsaldo hebt, is een zakelijke spaarrekening rendabeler. Het geld behoort dan tot het zakelijke vermogen, waarover je minder belasting betaalt. Ondernemers kunnen hun vorm van sparen dus het beste kiezen op basis van het spaarsaldo. Hou er echter wel rekening mee dat je als ondernemer niet te veel mag sparen. Als je overtollige liquide middelen hebt, kan dit als privévermogen worden gezien.

Is het openen van een zakelijke spaarrekening verplicht?

Het openen van een zakelijke spaarrekening is niet verplicht. Je kan ook een particuliere spaarrekening gebruiken. Het geld behoort dan tot je privé vermogen. Wel kan een zakelijke spaarrekening heel handig zijn. Je kan de winst uit de onderneming dan op een zakelijke spaarrekening zetten. Zo kan een ondernemer bijvoorbeeld een financiële buffer opbouwen. Dit voorkomt financiële problemen.