Zakelijke spaarrekening

header
 • Auteur:

  Mabelle Abraham (MSc) houdt trends en ontwikkelingen op de financiële markt in de gaten om zo nieuwe kansen te identificeren en hier strategisch op in te spelen. Met haar ruime expertise en specialistische vaardigheden analyseert en beoordeelt ze al 2 jaar lang financiële producten. Daarnaast heeft zij haar Master behaald in Communication Science aan de Universiteit Twente.

 • Bijgewerkt op: 5 maart 2023
 • Gecontroleerd op: 5 maart 2023
 • Leestijd: 5 minuten

Een ondernemer kan ervoor kiezen om naast zijn zakelijke betaalrekening een zakelijke spaarrekening te openen. Het helpt sommige ondernemers namelijk om een financiële buffer op te bouwen voor toekomstige investeringen. Maar waarom is een zakelijke spaarrekening relevant voor ondernemers? En welke verschillende vormen van zakelijk sparen zijn er? Op Onderneming.nl worden verschillende zakelijke spaarrekeningen met elkaar vergeleken.

Wat is een zakelijke spaarrekening?

Een zakelijke spaarrekening is een spaarrekening voor ondernemers. Startende ondernemers die een zakelijke rekening openen, kunnen hier een zakelijke spaarrekening aan koppelen. Ondernemers kunnen bij veel banken kiezen uit verschillende spaarrekeningen. Zo is er een zakelijke spaarrekening met variabele rente en één met vaste rente.

Variabele rente

De spaarrekening die het meest wordt gebruikt, is de zakelijke spaarrekening met variabele rente. Een ondernemer kan dan op ieder moment zijn spaartegoed opnemen en dat geld direct in zijn bedrijf steken. Wanneer er bijvoorbeeld bedrijfsmiddelen aan vervanging toe zijn, is hiervoor meteen geld beschikbaar. Dit is handig voor onverwachte kosten die gemaakt moeten worden.

Afbeelding zakelijke spaarrekening openen

Vaste rente

Zakelijk sparen met vaste rente houdt in dat het spaargeld voor een bepaalde tijd wordt vastgezet. Deze tijd varieert van 1 jaar tot 20 jaar. Hoe langer een ondernemer zijn geld vastzet, hoe hoger de rente over het spaargeld zal zijn.

Speciale spaarrekening

Ondernemingen die onder een vereniging of stichting vallen, kunnen gebruik maken van een special spaarrekening. Deze spaarrekeningen kennen geen minimuminleg. Daarnaast ontvangt de ondernemer een variabele rente over zijn spaartegoed.

Waarom een zakelijke spaarrekening openen?

Het openen van een zakelijke spaarrekening kent een aantal voordelen.

 • Financiële buffer opbouwen

  Helpt de ondernemer om een financiële buffer op te bouwen en om te sparen voor een bepaalde investering.

 • Een zakelijke spaarrekening is gratis

  De ondernemer betaalt voor de zakelijke rekening waar een spaarrekening aan gekoppeld is.

 • Handig voor het apart zetten van BTW

  Zo rekent een ondernemer zichzelf niet te snel rijk en kan hij niet per ongeluk te veel uitgeven.

 • Negatieve rente

  Zakelijke spaarrekeningen bieden naar verhouding een lage rente. Deze kan zelfs neg

 • Weinig aanbod

  Veel banken bieden geen zakelijke spaarrekeningen meer aan vanwege de lage rentestand. Daarom is het aanbod erg beperkt.

Verschillende vormen zakelijk sparen

Hoewel sommige banken rente rekenen over het vermogen dat zich op de betaalrekening bevindt, zijn dit doorgaans erg lage rentepercentages. Zelfs bij een zakelijke rekening met rente. Het is daarom verstandig om vermogen dat niet gebruikt wordt, op een zakelijke spaarrekening te zetten. Hierbij kunnen twee soorten spaarrekening onderscheid worden:

Vrije spaarrekening

Met een vrije spaarrekening kan op ieder moment geld opgenomen worden van de spaarrekening. De rente wordt meestal maandelijks berekend, maar jaarlijks vrijgegeven. Bij sommige banken is het echter ook mogelijk om de rente gedurende het jaar al (deels) op te nemen. Een vrije spaarrekening heeft meestal een rentepercentage van rond de 1,0%

Depositospaarrekening

Depositospaarekening afbeelding

Bij een depositospaarrekening moet het vermogen op de spaarrekening gedurende een bepaalde tijd worden vastgezet. In de meeste gevallen gaat het om een periode van tenminste vijf jaar. Tegenover het vastzetten, staat een significant hoger rentetarief dan bij een standaard spaarrekening: doorgaans tussen de 0,10% en 2,75%.

Hoewel gedurende deze vijf jaar het bedrag niet opgenomen mag worden, is het rentevoordeel aanzienlijk. Wordt er bijvoorbeeld een bedrag van € 10.000,00 gestort op de spaarrekening, dan verdient men met een rentepercentage van 0,70% in deze vijf jaar ruim € 300,00. Bij een rentepercentage van 0,10% is dit slechts zo’n € 50,00.

Combinatie spaarrekening

Sommige banken, waaronder Knab, bieden ook een spaarrekening aan die het midden houdt tussen een depositospaarrekening en standaard spaarrekening. In het geval van Knab hanteert men een rentetarief van 0,25% wanneer het bedrag tenminste een kwartaal op de spaarrekening staat.

Hoewel tussentijds geld opgenomen kan worden van de spaarrekening, leidt dit er wel toe dat het rentepercentage verlaagd wordt. In het geval van Knab is dit 0,05%. Dit type spaarrekening is geschikt voor situaties waarin de onderneming voldoende vermogen heeft om geld apart te zetten, maar nog niet in staat is om een bedrag jarenlang vast te zetten.

Onderneming logo icon

Een zakelijke spaarrekening is gratis. Er wordt betaald voor de zakelijke rekening en hieraan is kosteloos een spaarrekening gekoppeld. Lees meer over de gratis zakelijke rekening.

Zakelijke spaarrekening vergelijken

zakelijke spaarrekening openen

Als ondernemer van plan om een zakelijke spaarrekening te openen? Een ondernemer met een zakelijke bankrekening kan hiernaast gemakkelijk een zakelijke spaarrekening openen. Maar welke bank is het best voor een zakelijke spaarrekening? De zakelijke spaarrentes zijn belangrijk bij het vergelijken van spaarrekeningen. Hoe hoger de rente, hoe aantrekkelijker de zakelijke spaarrekening wordt. Naast de actuele spaarrentes zijn de voorwaarden ook belangrijk. De ene ondernemer vindt bijvoorbeeld de flexibiliteit het belangrijkst en kiest voor meerkeuze sparen. De ander vindt juist een hoge zakelijke rente belangrijk.

BankNaam rekeningSoort renteMaximale renteBetaalrekening verplicht?
KnabZakelijk Flexibel SparenVariabel0,25%Ja
Abn AmroZakelijk Flexibel SparenVariabel0,50%Ja
GarantiBankGouden Zakelijke RekeningVariabel0,60%Ja
ASNSparen ZakelijkVariabel0,35%Nee
INGZakelijke Oranje SpaarrekeningVariabel0,45%Ja
KnabZakelijk depositoVast1,85%Ja
RabobankRabo BedrijfsSpaarRekeningVariabel0,50%Ja
GarantiBankZakelijk Termijn DepositoVast1,60%Nee
SNSSNS Zakelijk SparenVariabel0,35%Nee
RegioBankMeerkeuze sparenVariabel0,35%Ja
Triodos BankInternet Rendement RekeningVariabel0,40%Ja
Laatste update: 05-03-2023.

Voorwaarden openen zakelijke spaarrekening

Voor het openen van een zakelijke spaarrekening moet iemand ondernemer zijn. Iemand die zakelijk wil sparen, moet dus kunnen aantonen dat hij of zij ondernemer is. Dit is mogelijk als diegene een KvK-registratie heeft en dus staat ingeschrevenen in het Handelsregister.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste zakelijke spaarrekening?

Een van de belangrijkste eigenschappen van een zakelijke spaarrekening is natuurlijk de spaarrente. Dat is de vergoeding die rekeninghouders ontvangen voor het beschikbaar stellen van hun geld. Daarnaast is het belangrijk dat de spaarrekening onder het depositogarantiestelsel valt. Dit maakt het gespaarde bedrag verzekerd tot een bedrag van €100.000 bij een faillissement van de bank. Knab is één van de weinige banken die een spaarrente aanbied van 0,25%, dit geldt op een saldo tot €25.000. Daarnaast heeft Knab een goede klantenservice, waar ondernemers met al hun vragen terecht kunnen. Bovendien valt Knab onder het depositogarantiestelsel.

Kan ik een zakelijke spaarrekening openen zonder betaalrekening?

Bij veel banken is dit niet mogelijk. Bij vrijwel alle Nederlandse grootbanken bestaat een zakelijke bankrekening vaak uit een betaal- en spaarrekening. Maar zakelijk sparen kan ook bij een online of buitenlandse bank. Hier zitten wel andere voorwaarden aan verbonden. Daarom moeten ondernemers deze voorwaarden eerst goed doorlezen.

Hoeveel mag ik zakelijk sparen?

Hoeveel een ondernemer zakelijk mag sparen verschilt per bank. Bij de meeste banken zit er geen limiet aan. Wel kan er een maximaal rentegevend saldo gelden.

Wat kost een zakelijke spaarrekening openen?

Wanneer een ondernemer een zakelijke rekening opent bij een bank, krijgt hij daar gratis een zakelijke spaarrekening bij. Deze zakelijke spaarrekening kan gekoppeld worden aan de zakelijke rekening.

Zakelijk of privé sparen?

Wanneer een ondernemer zakelijk gaat sparen, moet hij belasting betalen over de ontvangen rente. Als een ondernemer privé spaart, dan betaalt hij vermogensheffing over het geld dat boven de belastingvrije voet uitkomt. Wanneer een ondernemer weinig spaargeld heeft, is privé sparen bijna altijd voordeliger. Wanneer een ondernemer juist veel spaarsaldo heeft, is een zakelijke spaarrekening rendabeler. Een ondernemer kan het best zijn vorm van sparen kiezen op basis van zijn spaarsaldo.

Is het openen van een zakelijke spaarrekening verplicht?

Het openen van een zakelijke spaarrekening is niet verplicht. Wel kan het heel handig zijn. De winst uit de onderneming kan de ondernemer op een zakelijke spaarrekening zetten. Zo kan een ondernemer bijvoorbeeld een financiële buffer opbouwen. Dit voorkomt financiële problemen.