Zakelijke spaarrekening

header
 • Auteur:

  Mabelle Abraham (MSc) houdt trends en ontwikkelingen op de financiële markt in de gaten om zo nieuwe kansen te identificeren en hier strategisch op in te spelen. Met haar ruime expertise en specialistische vaardigheden analyseert en beoordeelt ze al 2 jaar lang financiële producten. Daarnaast heeft zij haar Master behaald in Communication Science aan de Universiteit Twente.

 • Bijgewerkt op: 18 september 2023
 • Gecontroleerd op: 18 september 2023
 • Leestijd: 4 minuten

Een ondernemer kan ervoor kiezen om naast zijn zakelijke betaalrekening een zakelijke spaarrekening te openen. Het helpt sommige ondernemers namelijk om een financiële buffer op te bouwen voor toekomstige investeringen. Maar waarom is een zakelijke spaarrekening relevant voor ondernemers? En welke spaarrekening heeft de hoogste zakelijke spaarrente? Op Onderneming.nl worden verschillende zakelijke spaarrekeningen met elkaar vergeleken.

Wat is een zakelijke spaarrekening?

Een zakelijke spaarrekening is een spaarrekening voor ondernemers. Startende ondernemers die een zakelijke rekening openen, kunnen hier een zakelijke spaarrekening aan koppelen. Een zakelijke spaarrekening heeft een variabele rente. Ondernemers bepalen zelf wanneer en hoeveel geld ze op de spaarrekening zetten. Het spaartegoed is daarnaast vrij opneembaar.

geld sparen in spaarpot

Hoe werkt een zakelijke spaarrekening?

Een zakelijke spaarrekening werkt eenvoudig. Ondernemers bepalen zelf wanneer en hoeveel geld ze op de spaarrekening zetten. Over het geld dat op de spaarrekening staat, rekent de bank een variabele rente. Deze rente kan positief, negatief of nul zijn. Ook kan de tussentijds naar boven en naar beneden worden bijgesteld.

Het geld dat op de spaarrekening wordt gezet, kan op ieder moment worden opgenomen. De ondernemer kan het gespaarde geld dan direct in zijn bedrijf investeren. Wanneer bijvoorbeeld bedrijfsmiddelen aan vervanging toe zijn, is hiervoor meteen geld beschikbaar. Dit is ook handig in het geval de ondernemer te maken krijgt met onverwachte kosten.

De rente op zakelijke spaarrekeningen is op jaarlijkse basis en wordt meestal één keer per jaar op de spaarrekening uitgekeerd. Het kan ook zijn dat de rente meerdere keren per jaar wordt uitgekeerd. Er kan dan sprake zijn van rente-op-rente.

Onderneming logo icon

Een zakelijke spaarrekening is gratis. Een zakelijke betaalrekening kost geld en hieraan kan kosteloos een spaarrekening worden gekoppeld. Lees meer over de gratis zakelijke rekening.

Waarom een zakelijke spaarrekening openen?

Het openen van een zakelijke spaarrekening kent een aantal voordelen. Een spaarrekening is bijvoorbeeld gratis. Ook is het een eenvoudige manier om meer uit geld te halen. Daarnaast is het geld altijd vrij opneembaar. Ondernemers bepalen dus zelf hoeveel ze sparen, wanneer ze sparen en of ze het geld weer van de spaarrekening afhalen.

Aan de andere kant heeft een zakelijke spaarrekening een lagere rente dan een zakelijk spaardeposito. Ook kan het zijn dat de rente lager is dan op een particuliere spaarrekening. Het aanbod is daarnaast minder groot dan voor particuliere spaarrekeningen.

De voor- en nadelen staan hieronder overzichtelijk weergegeven. Aan de hand daarvan kunnen ondernemers een weloverwogen keuze maken.

 • Financiële buffer opbouwen

  Een zakelijke spaarrekening helpt de ondernemer om een financiële buffer op te bouwen en om te sparen voor een bepaalde investering. Doordat het geld niet op de betaalrekening blijft staan, raakt de ondernemer minder snel verleid om het geld uit te geven.

 • Een zakelijke spaarrekening is gratis

  Er worden geen kosten in rekening gebracht voor een zakelijke spaarrekening. De ondernemer betaalt alleen geld voor de zakelijke betaalrekening waaraan de spaarrekening is gekoppeld.

 • Handig voor het apart zetten van BTW

  De spaarrekening kan worden gebruikt om de BTW apart te zetten. Zo rekent een ondernemer zichzelf niet te snel rijk en kan hij niet per ongeluk te veel geld uitgeven.

 • Rente is lager en variabel

  Zakelijke spaarrekeningen bieden naar verhouding een lagere rente dan zakelijke spaardeposito’s. Daarnaast is de rente variabel. Dit betekent dat de rente kan worden verlaagd, waardoor ondernemers minder rente op hun spaargeld ontvangen. Zakelijk sparen op een spaarrekening biedt minder zekerheid dan op een spaardeposito.

 • Weinig aanbod

  Het aanbod is relatief beperkt, omdat niet alle banken een zakelijke spaarrekening aanbieden. Ondernemers hebben daardoor minder keuze.

Zakelijke spaarrekening vergelijken

Als ondernemer van plan om een zakelijke spaarrekening te openen? Een ondernemer met een zakelijke bankrekening kan hiernaast gemakkelijk een zakelijke spaarrekening openen. Maar welke bank is het best voor een zakelijke spaarrekening?

De zakelijke spaarrentes zijn belangrijk bij het vergelijken van spaarrekeningen. Hoe hoger de rente, hoe aantrekkelijker de zakelijke spaarrekening wordt. Naast de actuele spaarrentes zijn de voorwaarden ook van belang. Voor de ene spaarrekening is namelijk een zakelijke betaalrekening verplicht en voor de andere niet.

BankSoort renteSpaarrenteBetaalrekening verplicht?
Knab Zakelijk Flexibel SparenVariabele rente1,75%Ja
ABN AMRO Zakelijk Flexibel SparenVariabele rente1,25%Ja
GarantiBank Gouden Zakelijke RekeningVariabele rente1,35%Ja
ASN Sparen ZakelijkVariabele rente1,00%Nee
ING Zakelijke Oranje SpaarrekeningVariabele rente1,25%Ja
Rabobank BedrijfsSpaarRekeningVariabele rente1,70%Ja
SNS Zakelijk SparenVariabele rente1,00%Nee
RegioBank MeerKeuze SparenVariabele rente1,00%Ja
Triodos Bank Internet Rendement RekeningVariabele rente1,25%Ja
Laatste controle: 18-09-2023

Voorwaarden zakelijke spaarrekening openen

Om een zakelijke spaarrekening te kunnen openen, moet de persoon ondernemer zijn. Iemand die zakelijk wil sparen, moet dus kunnen aantonen dat hij of zij ondernemer is. Dit kan alleen als de ondernemer een KvK-registratie heeft en dus staat ingeschreven in het Handelsregister. Daarnaast kan een bank een zakelijke betaalrekening bij dezelfde bank verplicht stellen. Een zakelijke betaalrekening is niet bij iedere bank vereist.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste zakelijke spaarrekening?

Eén van de belangrijkste eigenschappen van een zakelijke spaarrekening is natuurlijk de spaarrente. Dat is de vergoeding die rekeninghouders ontvangen voor het beschikbaar stellen van hun geld. Daarnaast is het belangrijk dat de spaarrekening onder het depositogarantiestelsel valt. Hierdoor is het gespaarde bedrag tot € 100.000 verzekerd in het geval de bank failliet is. Knab biedt één van de hoogste spaarrentes op zakelijke spaarrekeningen. Daarnaast heeft Knab een goede klantenservice, waar ondernemers met al hun vragen terechtkunnen. Bovendien valt Knab onder het depositogarantiestelsel.

Kan ik een zakelijke spaarrekening openen zonder betaalrekening?

Bij veel banken is dit niet mogelijk. Bij vrijwel alle Nederlandse grootbanken bestaat een zakelijke bankrekening vaak uit een betaal- en spaarrekening. Maar zakelijk sparen kan ook bij een online of buitenlandse bank. Hier zitten wel andere voorwaarden aan verbonden. Daarom moeten ondernemers deze voorwaarden eerst goed doorlezen.

Hoeveel mag ik zakelijk sparen?

Hoeveel een ondernemer zakelijk mag sparen verschilt per bank. Bij de meeste banken zit er geen limiet aan. Wel kan een bank een maximaal rentegevend saldo hanteren. Over het geld boven dit limiet ontvangt de ondernemer dan geen rente.

Wat kost een zakelijke spaarrekening?

Wanneer een ondernemer een zakelijke rekening opent bij een bank, krijgt hij daar gratis een zakelijke spaarrekening bij. Deze zakelijke spaarrekening kan gekoppeld worden aan de zakelijke rekening.

Zakelijk of privé sparen?

Wanneer een ondernemer zakelijk gaat sparen, moet hij belasting betalen over de ontvangen rente. Als een ondernemer privé spaart, dan betaalt hij vermogensheffing over het geld dat boven de belastingvrije voet uitkomt. Wanneer een ondernemer weinig spaargeld heeft, is privé sparen bijna altijd voordeliger. Wanneer een ondernemer juist veel spaarsaldo heeft, is een zakelijke spaarrekening rendabeler. Een ondernemer kan het best zijn vorm van sparen kiezen op basis van zijn spaarsaldo.

Is het openen van een zakelijke spaarrekening verplicht?

Het openen van een zakelijke spaarrekening is niet verplicht. Wel kan het heel handig zijn. De winst uit de onderneming kan de ondernemer op een zakelijke spaarrekening zetten. Zo kan een ondernemer bijvoorbeeld een financiële buffer opbouwen. Dit voorkomt financiële problemen.