Zakelijke rekening VOF

zakelijke rekening vof
  • Auteur:

    Als mede-eigenaar van Onderneming.nl weet Gabriel Baysoy alles te vertellen over het starten van een bedrijf en alles wat daarbij komt kijken. Gabriel is op jonge leeftijd begonnen met zijn eerste onderneming. Door zijn achtergrond en persoonlijke ervaringen voelt hij zich sterk verbonden met de financiële markt. In het verleden heeft hij verschillende succesvolle bedrijven opgezet en deelt hij deze kennis graag met de bezoekers van Onderneming.nl. In 2021 heeft Gabriel Theconcept.bar opgericht met als missie: het creëren van succesvolle concepten om het leven van mensen positief te beïnvloeden.

  • Laatst bijgewerkt: 3 juni 2024
  • Leestijd: 8 minuten

Een zakelijke betaalrekening openen is één van de eerste dingen die ondernemers doen na het starten van een onderneming. Zeker bij een vof (vennootschap onder firma) is het verstandig om een zakelijk rekening (vof) te openen. Maar wat is een zakelijke rekening voor een vof? Wat zijn de voordelen en is een zakelijke rekening voor een vof verplicht?

Zakelijke rekening voor een VOF

Een zakelijke rekening voor een vof staat op naam van alle vennoten binnen de vof. Een vof kan een samenwerking zijn tussen twee of meer personen. Een privérekening gebruiken is daarom niet handig. Met een zakelijke bankrekening voor een vof is er een duidelijke scheiding tussen geld dat de vennoten privé en zakelijk in hun bezit hebben. Ondernemers van een vof kunnen naast een zakelijke rekening ook een zakelijke spaarrekening openen. Onderneming.nl zocht uit wat de beste zakelijke rekeningen voor vof’s zijn. Hieronder wordt een overzicht getoond van onze top 5 vof rekeningen.

1
finom logo

Waarom een zakelijke rekening openen als VOF?

Je opent als ondernemer vaak een zakelijke rekening om te voorkomen dat je het overzicht van de zakelijke transacties en privétransacties verliest. Een privé-rekening kan ook worden gebruikt voor zakelijke doeleinden, maar dat is niet altijd verstandig. Er zijn een aantal redenen waarom je beter een zakelijke betaalrekening kan openen.

Starters uitgebreid producten met de nieuwe RABO-zzp rekening

Is een zakelijke rekening verplicht (VOF)?

Er zijn dus meerdere redenen om een zakelijke rekening te openen voor een vof. Toch is een zakelijke vof-bankrekening openen niet verplicht, maar wel verstandig. Ondernemers van een vof komen er haast niet onderuit. De rekening voor een vof komt namelijk op naam van alle vennoten te staan. Daarom willen ondernemers niet hun privérekening als zakelijke rekening voor een vof gebruiken.

Zakelijke rekening openen VOF

Wanneer je een eigen onderneming opricht, is één van de eerste stappen een zakelijke rekening aanvragen. De Belastingdienst eist geen zakelijke rekening. Facturen hoeven niet via het rekeningnummer van een bedrijfsrekening worden betaald. Veel starters gebruiken dan ook hun bestaande privérekening. Toch is het wel verstandig om een zakelijke rekening te openen.

Je kan bij verschillende traditionele banken online een aparte zakelijke rekening openen. Dit kan bijvoorbeeld bij de bank waar je ook een privérekening hebt, maar ook bij een andere bank.

Traditionele banken zijn banken die al een langere tijd bestaan. Deze banken hebben daardoor een bekende naam en beschikken vaak over fysieke kantoren in veel plaatsen verspreid over Nederland.

Waarop letten bij het openen van een zakelijke rekening VOF?

Voordat ondernemers van een vof een zakelijke rekening openen, is het verstandig om duidelijk te hebben welke bankproducten ze nodig hebben. Niet alle banken bieden dezelfde producten aan. Sommige banken hebben namelijk niet de producten die nodig zijn voor een vof. Bovendien bieden banken verschillende pakketten aan. Je moet dus goed nadenken over welke rekening het beste bij de onderneming past.

Voorbeelden van diverse bankproducten zijn:

afspraak maken over de vof rekening

Kosten zakelijke rekening VOF

Bij het openen van een zakelijke rekening moet er rekening worden gehouden met de kosten. Voor een zakelijke rekening betaal je meestal een vast bedrag per jaar, de transactiekosten en de extra kosten voor bepaalde diensten. Deze kosten kunnen per bank verschillen. Ook voor aanvullende diensten kunnen banken extra kosten in rekening brengen.

Zakelijke rekening vergelijken voor een VOF

Voordat je een zakelijke rekening opent, is het verstandig dat je de juiste keuze maakt en niet willekeurig een zakelijke rekening uitkiest. Dankzij het vergelijken van zakelijke rekeningen van verschillende banken kan de beste keuze gemaakt worden. De keuze van de beste zakelijke rekening vof kan gemaakt worden op basis van het gemak, de aanvullende diensten en de kosten.

BankBetaalrekeningKosten per maandEenmalige kostenRenteBoekhoudkoppelingIDEAL betalingenBetaalverzoekenAutomatische Incasso
ABN AMROABN Amro Volop Ondernemen Ambitieus€13,750,00%JaJaJaJa
ABN AMROAmro Volop Ondernemen Slim€9,900,00%JaJa10 gratis betaalverzoeken per maandJa
ASN BankBetalen Zelfstandigen€7,500,00%JaJaJaJa
INGOndernemerspakket€9,900,00%JaJaJaJa
RabobankZakelijke rekening€9,950,00%JaJaJaJa
RegiobankMKB Rekening€9,950,00%NeeJaJaJa
SNS BankSNS Zakenrekening€9,950,00%JaJaJaJa
Van LanschotVan Lanschot Zakelijk€7,000,00%NeeJaJaJa
Triodos BankInternet Zaken Rekening€12,50€20,000,00%JaJaJaJa
Laatst gecontroleerd op 5 februari 2024

Top 3 Zakelijke Rekening voor een VOF

1. ABN AMRO Volop Ondernemen Ambitieus

ABN AMRO Volop Ondernemen Ambitieus is verkozen tot het zakelijke pakket dat het beste past bij een vof. Bij een vof zijn er vaak meer functionaliteiten nodig dan bij een gemiddelde zzp’er. Deze rekening biedt genoeg belangrijke functies die goed aansluiten bij een vof. Denk aan onbeperkte transacties, SEPA-betalingen, een koppeling met het boekhoudprogramma en de mogelijkheid om meerdere betaalpassen aan te vragen.

De maandelijkse kosten bedragen € 13,75. Een SEPA-overboeking kost € 0,15 om te ontvangen en € 0,10 om te versturen. Daarnaast wordt voor een spoedboeking € 1,50 als ontvanger en € 5,50 als betaler in rekening gebracht.

Voordelen voor een VOF

zakelijke rekeningen met payment service provider

2. ABN AMRO Volop Ondernemen Slim

Deze zakelijke rekening is geschikt voor een vof. Het is een instappakket van de ABN AMRO dat voor kleine vof’s een goede uitkomst biedt. Bij deze rekening zit één betaalpas inbegrepen. Dit betekent dat het delen van deze betaalpas lage maandkosten met zich meebrengt. Daarnaast kan de rekening makkelijk gekoppeld worden aan meerdere particuliere rekeningen, waardoor alle rekening in één overzicht staan.

De maandelijkse kosten bedragen € 9,90. Hierbij kost een SEPA-overboeking € 0,15 om te ontvangen en € 0,10 om te versturen. Voor een spoedboeking wordt € 1,50 als ontvanger en € 5,50 als betaler in rekening gebracht.

Voordelen voor een VOF

3. Rabobank Zakelijke Rekening

De Rabobank Zakelijke Rekening is geschikt voor vof’s, mkb’s en klein zakelijk. Bij deze rekening betaalt de ondernemer een vast maandbedrag. De transactiekosten zijn hierdoor wel lager. Daarnaast ontvangt de ondernemer één betaalpas en heeft hij toegang tot de Rabo-app. Hiermee kunnen bankzaken makkelijk door de vennoten geregeld worden.

De maandelijkse kosten voor deze rekening bedragen € 9,95. Een digitale overboeking kost € 0,12 en € 0,15 voor een bijschrijving in euro’s. Indien een ondernemer korten dan een jaar staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, ontvangt hij startersvoordeel. De eerste 6 maanden betaalt hij dan geen maandelijkse kosten.

Voordelen voor een VOF

Veelgestelde vragen

Heb ik voor een VOF een zakelijke rekening nodig?

Een zakelijke bankrekening openen voor een vof is verstandig. Dankzij een zakelijke rekening voor vof is het geld dat de vennoten privé en zakelijk bezitten van elkaar gescheiden. Wanneer een ondernemer alleen particulier bankiert, kan hij snel het overzicht in de zakelijke inkomsten en uitgaven verliezen. Daarnaast bespaart een zakelijke bankrekening voor VOF veel tijd in administratie. De zakelijke rekening kan namelijk met een automatische koppeling van een boekhoudprogramma gekoppeld worden aan de administratie. Dit maakt het bijvoorbeeld ook makkelijker om de aangifte btw te doen.

Wat is belangrijk aan een zakelijke rekening voor een VOF?

Bij een vof is het handig als de vennoten allemaal inzicht hebben in de geldstromen en met een eigen bankpas kunnen inloggen in de online omgeving. Daarnaast is het belangrijk dat zij de gezamenlijke bevoegdheid kunnen instellen. Bijvoorbeeld per vennoot een limiet per transactie of betaalpas.

Wat is de beste zakelijke rekening VOF?

Wat de beste zakelijke rekening vof is, verschilt per onderneming. Sommige vof’s stellen andere eisen voor een zakelijke rekening en gebruiken andere bankproducten dan andere vof’s. Wel is het voor een vof handig dat ze een zakelijke rekening afsluiten waarbij alle vennoten inzicht hebben in het betalingsverkeer, elke vennoot kan internetbankieren en iedere vennoot een eigen bankpas heeft. Verder kan het handig zijn dat ondernemers met een vof de gezamenlijke bevoegdheid kunnen instellen. Denk aan een individueel maximum per transactie of betaalpas.

Wat zijn de kosten voor een zakelijke rekening VOF?

Bij traditionele banken betaalt een ondernemer maximaal € 20,00 per maand aan vaste kosten voor een zakelijke rekening. Daarnaast moet de ondernemer ook nog variabele kosten betalen. Bijvoorbeeld de kosten die afhankelijk zijn van het aantal transacties of kosten voor het koppelen van een creditcard.