ZZP

zzp'er
 • Auteur:
 • Laatst bijgewerkt: 16 april 2024
 • Leestijd: 9 minuten

Een eigen bedrijf opzetten als zzp’er kan relatief snel. Een zzp’er heeft vaak geen (groot) startkapitaal nodig en kan bijvoorbeeld vanuit huis starten met ondernemen. Maar er zijn wel een aantal zaken waar een startende zzp’er rekening mee moet houden. Op Onderneming.nl vinden zelfstandigen zonder personeel (zzp) alle benodigde informatie om goed van start te gaan.

Wat is een zelfstandig ondernemer zonder personeel (zzp)?

Een zzp’er is een zelfstandig ondernemer zonder personeel. De afkorting staat dan ook voor zelfstandige zonder personeel. Maar wanneer is iemand een zzp’er? Daarvoor hanteert de Belastingdienst de volgende criteria:

Voor- en nadelen van zzp’er zijn

Voordelen

 • Baas over eigen tijd
 • Een zzp’er bepaalt zelf zijn opdrachten en opdrachtgevers
 • Een hoger uurtarief dan in loondienst
 • Belastingvoordelen wanneer wordt voldaan aan het urencriterium
 • Het is veelzijdig en afwisselend werk

Nadelen

 • Het inkomen van een zzp’er is afhankelijk van zijn opdrachten
 • Een zzp’er dient zijn pensioen zelf te regelen
 • Zzp’ers zijn niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid
 • Zelf administratie moeten bijhouden of uitbesteden

Waarom zzp’er worden?

Zzp’er zijn brengt veel voordelen met zich mee. Een zzp’er is immers eigen baas, dit betekent dat een zzp’er zelf bepaalt. Daarentegen brengt zzp’er zijn ook risico’s en administratieve werkzaamheden met zich mee, wat niet iedere ondernemer als even leuk ervaart.

Baas over eigen tijd

Een zzp’er is de baas over zijn eigen tijd. Dit geeft veel vrijheid en wordt gezien als één van de grootste voordelen van zzp’er zijn. Een zzp’er is immers een opdrachtnemer en bepaalt zelf welke opdrachten hij aanneemt en op welke tijdstippen hij werkt. Dit betekent dus ook dat een zzp’er niet vast zit aan een maximaal aantal vakantiedagen of een vaste standplaats. Feitelijk gezien heeft hij geen verplichtingen, enkel wanneer hij afspraken maakt met een opdrachtgever en uiteraard naar de Belastingdienst toe.

Zelf werkzaamheden bepalen

Een zzp’er is zelf in charge en bepaalt zelf welke opdracht hij aanneemt. Hierdoor kan een zzp’er altijd werk uitvoeren dat hij leuk vindt. Uiteraard zijn inkomsten belangrijk, maar uiteindelijk bepaalt de zzp’er zelf welke opdracht hij aanneemt. Dit is anders wanneer iemand in dienstverband werkt, dan bepaalt de baas de opdrachten. Daarnaast kunnen zzp’ers ervoor kiezen werk wat zij minder leuk vinden, zoals administratie, uit te besteden.

Fiscale voordelen en aftrekposten

De Belastingdienst komt zzp’ers tegemoet voor de risicofactor die zij zelf dragen. Daarnaast komt de Belastingdienst startende ondernemers ook tegemoet met de startersaftrek. Zzp’ers kunnen onder andere gebruikmaken van de volgende aftrekposten:

Zzp’er worden

Om zzp’er te worden, moeten er een aantal zaken worden geregeld. Daarnaast moet er met een aantal punten rekening worden gehouden. Voor een goede start is voorbereiding noodzakelijk. Voor een duidelijk overzicht is er een 11-stappenplan. Dit is het ultieme stappenplan voor een succesvolle start als zelfstandige. 

Plan maken

Door van tevoren na te denken over de onderneming en onderzoek te doen naar de markt, kan een ondernemer zich goed voorbereiden. Als dit op papier wordt vastgelegd, heeft een ondernemer een doel. Hiervoor kan een ondernemer een ondernemingsplan opstellen. In dit plan wordt de gehele onderneming uitgedacht. Dit zorgt voor een goed voorbereide start.

Rechtsvorm kiezen

Er zijn verschillende rechtsvormen die een ondernemer voor zijn onderneming kan aannemen. Het is belangrijk vooraf informatie in te winnen over de verschillende rechtsvormen. Een zzp’er kan namelijk niet voor iedere rechtsvorm kiezen. Bovendien gaat zzp’er zijn gepaard met verschillende fiscale voordelen. Bekijk daarom vooraf waar een onderneming aan moet voldoen om als zzp’er te worden gezien door de Belastingdienst. 

Let op! Zzp’er is geen rechtsvorm, maar een eenmanszaak wel

Zzp vs eenmanszaak

Zzp en eenmanszaak worden vaak door elkaar gebruikt. Zzp’er is echter geen rechtsvorm. Alleen eenmanszaak is een geldige rechtsvorm waarvoor de ondernemer bij de Kamer van Koophandel (KvK) kan kiezen. De meeste zzp’ers kiezen ervoor zich als eenmanszaak in te schrijven. Een zzp’er is bij deze rechtsvorm als enige verantwoordelijk voor de eigen onderneming en is zowel zakelijk als privé aansprakelijk voor eventuele verliezen. Met een eenmanszaak is het mogelijk om personeel aan te nemen, maar zodra de ondernemer personeel aanneemt, wordt hij niet meer als zzp’er gezien. Naast een eenmanszaak kan een zzp’er er ook voor een andere rechtsvorm kiezen.

Een bedrijf inschrijven bij de KVK

Wanneer een iemand klaar is voor het ondernemerschap en een duidelijk plan heeft, kan hij zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Middels een digitaal inschrijfformulier kunnen zelfstandigen zich aan melden. Hierna kan online een afspraak worden gemaakt bij het KvK-kantoor. Tijdens deze afspraak controleert de KvK-medewerker het legitimatiebewijs van de aankomend zzp’er en of hij voldoet aan de inschrijfvoorwaarden. Bij goedkeuring wordt de inschrijving voltooid en geeft de KvK de gegevens door aan de Belastingdienst. Inschrijving van een eenmanszaak kost € 75,00.

Iemand die achter de laptop aan het werk is

Administratie opzetten

Bij ondernemerschap komt ook administratie kijken. Het bijhouden van administratieve werkzaamheden is één van de wettelijke verplichtingen van een ondernemer. Facturatie en offertes moeten bijvoorbeeld aan verschillende eisen voldoen. Administratie geeft inzicht in de prestaties van het bedrijf. Om deze reden is het voor een zzp’er handig in ieder geval basiskennis te hebben van boekhouden.

Belastingen

Uiteraard moet een zzp’er zijn eigen onderneming inschrijven bij de Kamer van Koophandel. De KvK meldt de onderneming vervolgens aan bij de Belastingdienst. Binnen 2 weken ontvangt de ondernemer zijn btw-id en omzetbelastingnummer. De Belastingdienst bepaalt op basis van een aantal punten wat de rechtsvorm van de onderneming is.

Urencriterium

De overheid geeft zzp’ers belastingvoordelen wanneer zij voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur. Wanneer een zzp’er hieraan voldoet, komt hij in aanmerking voor verschillende financiële voordelen. Het is verstandig voor zzp’ers de regels voor deze financiële voordelen goed in kaart te brengen en bij te houden of eraan wordt voldaan. Dit geeft de ondernemer meer zekerheid of hij in aanmerking komt voor financiële voordelen.

Meer gemak met een zakelijke rekening

Door een zakelijke rekening te openen, kan een zzp’er werk- en privégeldstromen gemakkelijk van elkaar scheiden. Een zakelijke rekening zorgt voor een professionele uitstraling bij een opdrachtgever, of meerdere opdrachtgevers. Daarnaast kan een zakelijke rekening vaak gemakkelijk gekoppeld worden aan een boekhoudprogramma, wat veel tijd en werk scheelt voor een zelfstandig ondernemer.

Boekhouding: zelf doen of uitbesteden?

De meeste zelfstandig ondernemers vinden boekhouding geen leuke taak. Uiteraard is het mogelijk de boekhouding uit te besteden. Basiskennis van boekhouden is echter wel wenselijk. Hierdoor heeft een ondernemer meer inzicht en kan hij beter sturen op winstgevendheid. Tegenwoordig kan een ondernemer ook gemakkelijk zelf zijn boekhouding doen door middel van online boekhoudprogramma’s

Online boekhoudprogramma vergelijken?

Op zoek naar de mogelijkheden om efficiënter te werken door middel van een boekhoudprogramma? Vergelijk alle pakketten.

Vergelijk zelf
illustratie boekhouding

Aantrekkelijke subsidies voor zzp’ers

Voor zelfstandigen zonder personeel (zzp) zijn er verschillende subsidies beschikbaar. Toch maakt er een laag aantal zzp’ers hier gebruik van. Vaak zijn zzp’ers niet op de hoogte van deze subsidies of voldoen zij niet aan alle voorwaarden. Daarom is het verstandig vooraf te bekijken wat de vereisten zijn.

Verzekeringen als zzp’er

Een zzp’er is niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Dit dienen zelfstandigen zelf te regelen. Daarnaast kan het verstandig zijn een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) af te sluiten. Dit dekt schade door foutieve advisering en bij schending van geheimhouding. Deze verzekeringen zijn vaak branchegericht te verkrijgen. Ook zijn er nog andere verzekeringen voor zzp’ers, zoals een cyberverzekering en een calamiteitenverzekering. Bestudeer bij het starten van een onderneming alle verzekeringen en breng de risico’s in kaart.

Veelgestelde vragen

Hoe word ik zzp’er?

Om zzp’er te worden, moeten er een aantal zaken worden geregeld en moet er met een aantal dingen rekening worden gehouden. Daarom is een goede voorbereiding belangrijk, zodat een zzp’er niet onverwachtse moeilijkheden krijgt. Hiervoor kan een zzp’er het 11-stappenplan volgen.

Hoeveel inkomstenbelasting betaal ik als zzp’er?

De inkomstenbelasting van een zzp’er is niet zo eenvoudig te berekenen als de inkomstenbelasting van iemand in loondienst. Dit is namelijk van verschillende factoren afhankelijk. Daarnaast kan een zelfstandige in aanmerking komen voor verschillende financiële voordelen, indien hij aan bepaalde voorwaarden voldoet. Er moet onder andere rekening gehouden worden met de bruto winst, aftrekposten, belastingschijven, algemene heffingskortingen, arbeidskorting en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekering.

Welke verzekeringen heb ik nodig als zzp’er?

Er zijn verschillende verzekeringen voor een zzp’er beschikbaar. Denk aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en een calamiteitenverzekering. Vaak zijn er ook branche specifieke verzekeringen te verkrijgen. 
Er zijn geen verplichtingen omtrent verzekeringen, alleen een zorgverzekering is voor iedere inwoner verplicht.

Wanneer btw-aangifte doen als zzp’er?

De meeste ondernemers moeten btw-aangifte per kwartaal doen. Dit moet uiterlijk op de laatste dag van de maand volgend op het kwartaal of de maand waarover aangifte wordt gedaan.
Het kan ook zijn dat een ondernemer per jaar aangifte doet. Dit is afhankelijk van de hoogte van de omzet. In dit geval moet het voor 1 april van het eerstvolgende jaar.

Kan ik zzp’er zijn naast een vaste baan?

Ja, het is mogelijk om als zzp’er aan de slag te gaan naast een baan in loondienst. Een vaste baan in loondienst biedt financiële zekerheden. Soms is het werk dat in loondienst wordt gedaan echter niet hetgeen men het liefst doet. Als zzp’er naast loondienst beginnen geeft mensen de kans het ondernemerschap uit te proberen zonder al te veel financiële risico’s te lopen. Ook kan hierdoor van een hobby of interesse werk worden gemaakt. Op de pagina ZZP naast loondienst wordt in 6 stappen uitgelegd hoe iemand parttime als zzp’er aan de slag kan gaan.

Kan ik als zzp’er voor één opdrachtgever werken?

Zelfstandig ondernemers hoeven officieel niet meerdere opdrachtgevers te hebben, maar voor de Belastingdienst maakt dit vaak wel uit. Wanneer een zzp’er slechts één opdrachtgever heeft, kan er sprake zijn van een verkapt dienstverband. Als de Belastingdienst vindt dat het om een dienstverband gaat, kan het zijn dat de ondernemer geen recht heeft op aftrekposten voor ondernemers. Vaak wordt er voor zelfstandig ondernemerschap daarom gesproken over een minimum van drie verschillende opdrachtgevers per jaar.