ZZP uurtarief

uurtarief berekenen
 • Auteur:

  Mabelle Abraham (MSc) houdt trends en ontwikkelingen op de financiële markt in de gaten om zo nieuwe kansen te identificeren en hier strategisch op in te spelen. Met haar ruime expertise en specialistische vaardigheden analyseert en beoordeelt ze al 3 jaar lang financiële producten. Daarnaast heeft zij haar Master behaald in Communication Science aan de Universiteit Twente.

 • Laatst bijgewerkt: 17 april 2024
 • Leestijd: 22 minuten

Zzp’ers werken meestal met een uurtarief. Het is van essentieel belang om dit uurtarief op een goede en professionele manier vast te stellen. Je wil immers een eerlijke vergoeding ontvangen voor de werkzaamheden en een gezonde winst kunnen behalen. Onze ZZP uurtarief calculator biedt de mogelijkheid om snel en gemakkelijk het ideale uurtarief te bepalen op basis van verschillende factoren.

ZZP uurtarief berekenen
Totaal benodigde omzet
€0
Werkbare dagen
0
Subtotaal
0
Totaal declarabele dagen
0
%
0
Benodigd uurtarief (Excl. BTW)
€0
×

Het ideale ZZP uurtarief

Voor zelfstandig ondernemers is het bepalen van een passend uurtarief essentieel voor het financieel succes en het behalen van een gezonde winst. Een goed doordacht uurtarief zorgt ervoor dat er een eerlijke vergoeding verkregen kan worden voor een bepaalde expertise, de ervaring van de zzp’er en de waarde die wordt toegevoegd aan de diensten die worden geleverd. Het is echter geen eenvoudige taak om het juiste uurtarief vast te stellen. Met onze rekentool maken we het een stuk makkelijker om tot een passend uurtarief te komen.

ZZP-tarieven 2024

Benieuwd naar de prijzen die zelfstandig ondernemers hanteren voor hun diensten? Hieronder staan enkele voorbeelden van beroepen en het gemiddelde uurtarief dat zzp’ers volgens Loonwijzer hanteren.

BeroepMinimum uurtariefMaximum uurtarief
Koerier€20,00€30,00
Stukadoor€30,00€55,00
Fysiotherapeut€40,00€80,00
Journalist€45,00€90,00
Accountant€50,00€150
Makelaar€60,00€120
Organisatieadviseur€85,00€250

Hou er rekening mee dat deze tarieven slechts een algemene indicatie zijn en kunnen variëren op basis van factoren zoals ervaring, specialisatie, geografische locatie en de specifieke eisen van een project. Het is altijd belangrijk om marktonderzoek te doen en de tarieven in de specifieke branche en regio met elkaar te vergelijken. Op deze manier kan je een passend uurtarief vaststellen.

Uurtarief bepalen in 4 stappen

Hieronder wordt uitgebreid besproken hoe een zelfstandig ondernemer in vier stappen eenvoudig en goed het juiste uurtarief kan bepalen.

Inzicht in de kosten

Om een realistisch uurtarief te bepalen als zzp’er, is het belangrijk om eerst een goed inzicht te krijgen in de kosten. Denk hierbij aan zowel de zakelijke als persoonlijke kosten. Maak een overzicht van alle kostenposten, zoals huur van de kantoorruimte, verzekeringen, telecommunicatie, vervoer, marketing en advertenties, boekhouding, pensioenopbouw en eventuele andere specifieke kosten die relevant zijn voor het bedrijf. Zorg ervoor dat alle kosten worden meegenomen, zodat je een nauwkeurig beeld kan schetsen van wat er verdiend moet worden om winstgevend te zijn. In de onderstaande tabel worden voorbeelden gegeven van veelvoorkomende kostenposten.

KostenpostBedrag per maand
Huur kantoorruimte€500
Verzekeringen€200
Telecommunicatie€100
Vervoer€150
Marketing en advertenties€300
Boekhouding€100
Pensioenopbouw€200
Overige kosten€100
Totaal€1.650

Gewenste inkomen bepalen

Je uurtarief moet niet alleen voldoende zijn om alle kosten te dekken. Het is ook essentieel om een goed inkomen over te houden. Stel daarom vast wat jouw gewenste jaarinkomen is en zet dit bedrag om naar een maandelijks bedrag. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met persoonlijke financiële doelen, je levensstijl en de gewenste financiële zekerheid. Denk ook aan zaken als vakanties, pensioenopbouw en mogelijke investeringen.

Naast het in kaart brengen van de verwachte kosten is het ook van belang om de gewenste winst te bepalen. Hou er rekening mee dat over de omzet nog inkomstenbelasting en de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekering moet worden betaald. De hoogte hiervan is vaak afhankelijk van het inkomen. Het is raadzaam om tussen een derde en de helft van de winst apart te zetten voor belastingen. Je voorkomt

Bovendien is het van belang om eventuele fiscale aftrekposten te onderzoeken, zoals de mkb-winstvrijstelling, zelfstandigenaftrek of startersaftrek. Vergeet niet dat deze kortingen weer van het nettobedrag moeten worden afgetrokken. Het overgebleven bedrag dient minimaal gelijk te zijn aan de gewenste winst.

Declarabele uren berekenen

Om je uurtarief te kunnen bepalen, moet je weten hoeveel uren je daadwerkelijk kan declareren. Je besteedt namelijk niet al je tijd aan declarabele werkzaamheden. Je besteedt ook tijd aan andere taken, zoals acquisitie, administratie, netwerken en andere niet-declarabele taken. Schat in hoeveel uur er per week besteed kan worden aan declarabele werkzaamheden en vermenigvuldig dit met het aantal gewenste werkweken per jaar. Hou ook rekening met eventuele vakanties en feestdagen.

Bepaal het ZZP uurtarief

Nu je inzicht hebt in de kosten, het gewenste inkomen en het aantal declarabele uren, kan het zzp uurtarief berekend worden. Tel de kosten per jaar op bij het gewenste inkomen en deel dit door het aantal declarabele uren per jaar. Dit geeft een indicatie van het uurtarief dat je moet hanteren om je doelen te behalen. Vergeet niet om ook de marktwaarde en concurrentie in het vakgebied mee te nemen bij het bepalen van het uurtarief.

Het belang van een goed uurtarief

Voor de meeste zelfstandig ondernemers is tijd kostbaar. Het bepalen van een goed uurtarief is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat er een eerlijke vergoeding wordt verkregen voor elk gewerkte uur. Een te laag uurtarief kan leiden tot onderwaardering van het werk en kan de groei van de onderneming belemmeren.

Aan de andere kant kan een te hoog uurtarief potentiële klanten afschrikken en de concurrentiepositie negatief beïnvloeden. Het vinden van de juiste balans is essentieel voor jouw succes als zzp’er. Als je onze ZZP uurtarief calculator gebruikt, kan je eenvoudig en snel berekenen wat voor jou een passend en goed uurtarief is.

In het onderstaande overzicht worden de voor- en nadelen van het gebruiken van een uurtarief calculator weergegeven.

Voordelen

 • Snelle en gemakkelijke berekening van het ideale uurtarief
 • Direct inzicht in het bijbehorende maandinkomen
 • Professionele en betrouwbare berekeningen op basis van relevante gegevens

Nadelen

 • Beperkte nauwkeurigheid
 • Gebrek aan contextuele informatie
 • Houdt geen rekening met externe factoren

Welke factoren wegen mee voor ZZP uurtarief?

De hoogte van het uurtarief hangt af van een aantal factoren. Hieronder staan de factoren die je in overweging moet nemen om een goed en passend uurtarief vast te stellen.

Kosten

Breng alle zakelijke kosten in kaart, zoals huur, verzekeringen, marketing en materiaalkosten. Zorg ervoor dat het tarief deze kosten dekt en het ook nog steeds een redelijke winst oplevert.

Gewenste winstmarge

Stel een realistische winstmarge vast die de inkomensdoelen weerspiegelt. Bedenk wat de gewenste winst is en pas het tarief dienovereenkomstig aan.

Marktconcurrentie

Onderzoek wat andere zzp’ers in de specifieke branche rekenen en hoe ervaring en expertise zich verhouden tot die van hen. Bepaal of er een marktconform tarief gehanteerd dient te worden of dat er gepositioneerd dient te worden als premium aanbieder.

Waardepropositie

Overweeg de unieke waarde die wordt aangeboden aan de klanten. Is er sprake van bijzondere vaardigheden, ervaring of een specifieke niche? Dan kan je spreken van een onderscheidend vermogen. Dit kan rechtvaardigen dat er een hoger uurtarief gehanteerd kan worden dan de gemiddelde marktprijs.

Uurtarief aanpassen op verschillende projecten

Als zzp’er zal je waarschijnlijk aan diverse projecten werken die van elkaar verschillen op basis van complexiteit en de vereisten. Het is belangrijk om flexibel te zijn en het uurtarief dienovereenkomstig aan te passen. Met de rekentool kan je snel en eenvoudig een gemiddeld uurtarief afstemmen op specifieke projecten. Door rekening te houden met factoren als de projectduur, benodigde vaardigheden en gewenste winstmarge kan je een tarief vaststellen dat eerlijk is voor zowel de klant als jijzelf. Door flexibiliteit te tonen, kan je je diensten aanpassen aan verschillende projecten en tegelijkertijd je financiële doelen behalen.

Hulp nodig?

Op zoek naar een eenvoudige manier om zelf de inkomsten en uitgaven bij te houden? Wij hebben alvast een selectie gemaakt van boekhoudpakketten die speciaal zijn ontworpen voor zzp’ers. Hieronder worden de top 3 boekhoudpakketten weergegeven. Klik op ‘bekijken’ voor meer informatie over de aanbieder en ontdek welk pakket het beste bij jou past.

1
Logo van Knab
2
e boekhouden logo
3
Logo van moneymonk
€ 7,50 Prijs per maand
Bekijken Meer info

Veelgestelde vragen

Hoe bepaal ik een passend uurtarief als zzp’er?

Het bepalen van een passend uurtarief als zzp’er is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kosten, gewenste winstmarge en marktomstandigheden. Het is belangrijk om een tarief te hanteren dat zowel de zakelijke kosten dekt als een redelijke winst oplevert. Een goede aanpak is om een analyse te maken van de kosten, het gewenste inkomen en de tarieven die gangbaar zijn in de specifieke branche. Hierdoor wordt een goed beeld geschetst van wat een realistisch en concurrerend uurtarief is.

Hoe kan ik mijn uurtarief verhogen als zzp’er?

Een hoger uurtarief vragen als zzp’er kan een strategische stap zijn om de inkomsten te verhogen en de waarde als professional te erkennen. Voordat het tarief wordt verhoogd, is een goede voorbereiding essentieel. Zorg voor een sterke basis door aantoonbare ervaring en expertise op te bouwen. Daarnaast is het belangrijk om de marktomstandigheden en de tarieven die gebruikelijk zijn in de branche te onderzoeken. Communiceer de tariefverhoging duidelijk aan de bestaande klanten en geef hen voldoende tijd om zich aan te passen. Daarnaast kan er ook nieuwe waarde toegevoegd worden aan de diensten om het verhoogde tarief te rechtvaardigen.

Hoe kan ik concurrerend blijven met mijn uurloon zzp?

Het handhaven van concurrentiekracht met het uurtarief als zzp’er is van cruciaal belang om aantrekkelijk te blijven voor potentiële klanten. Om concurrerend te blijven, is het belangrijk om regelmatig marktonderzoek te doen en op de hoogte te blijven van de tarieven die door andere professionals in de specifieke branche worden gehanteerd. Zorg voor onderscheiding door een duidelijke toegevoegde waarde te bieden, zoals unieke expertise, uitstekende klantenservice of snelle levering. Verder kan je overwegen om flexibele tariefstructuren te hanteren, zoals pakketprijzen of kortingen voor langdurige samenwerkingen. Door te blijven ontwikkelen, de waarde te benadrukken en mee te gaan met marktontwikkelingen, is concurrerend blijven met het uurtarief als zzp’er mogelijk.

Wat verdient een zzp’er?

Wat een zzp’er verdient, verschilt per ondernemer. De ene ondernemer verdient meer dan de andere. Dat hangt onder meer af van de branche, de diensten of producten die worden aangeboden, de kennis en de ervaring. Er is dus niet echt sprake van een gemiddeld uurloon voor zzp’ers. Dit bedrag varieert immers sterk.