ZZP uurtarief

uurtarief berekenen
 • Auteur:

  Mabelle Abraham (MSc) houdt trends en ontwikkelingen op de financiële markt in de gaten om zo nieuwe kansen te identificeren en hier strategisch op in te spelen. Met haar ruime expertise en specialistische vaardigheden analyseert en beoordeelt ze al 2 jaar lang financiële producten. Daarnaast heeft zij haar Master behaald in Communication Science aan de Universiteit Twente.

 • Bijgewerkt op: 21 november 2023
 • Gecontroleerd op: 3 oktober 2023
 • Leestijd: 9 minuten

Als zelfstandig ondernemer is het van essentieel belang om het uurtarief op een juiste en professionele manier vast te stellen. Het bepalen van een passend uurtarief is een cruciale stap bij het waarborgen van een eerlijke vergoeding voor de werkzaamheden en het behalen van een gezonde winst. Onze ZZP Uurtarief calculator biedt de mogelijkheid om snel en gemakkelijk het ideale uurtarief te berekenen op basis van verschillende factoren.

ZZP uurtarief berekenen

Het ideale ZZP uurtarief

Als zelfstandig professional is het bepalen van een passend uurtarief essentieel voor het financieel succes en het behalen van een gezonde winst. Een goed doordacht uurtarief zorgt ervoor dat er een eerlijke vergoeding verkregen kan worden voor een bepaalde expertise, ervaring en de waarde die wordt toegevoegd aan de diensten die er worden geleverd. Het is echter geen eenvoudige taak om het juiste uurtarief vast te stellen. Met de rekentool wordt het een stukje makkelijker gemaakt om tot een passend uurtarief te komen.

ZZP tarieven 2023

Benieuwd naar de prijzen die zelfstandig ondernemers hanteren voor hun diensten? Hieronder staan enkele voorbeelden van beroepen en het gemiddelde uurtarief dat zzp’ers volgens Loonwijzer hanteren.

BeroepMinimum uurtariefMaximum uurtarief
Koerier€20,00€30,00
Stukadoor€30,00€55,00
Fysiotherapeut€40,00€80,00
Journalist€45,00€90,00
Accountant€50,00€150
Makelaar€60,00€120
Organisatieadviseur€85,00€250

Houd er rekening mee dat deze tarieven slechts een algemene indicatie zijn en kunnen variëren op basis van factoren zoals ervaring, specialisatie, geografische locatie en de specifieke eisen van een project. Het is altijd belangrijk om marktonderzoek te doen en de tarieven in de specifieke branche en regio te vergelijken om een passend uurtarief vast te stellen.

Uurtarief bepalen in 4 stappen

Hieronder wordt uitgebreid besproken hoe een zelfstandig ondernemer in vier stappen eenvoudig en goed het juiste uurtarief kan bepalen.

Inzicht in de kosten

Om een realistisch uurtarief te bepalen als zzp’er, is het belangrijk om eerst een goed inzicht te krijgen in de kosten. Denk hierbij aan zowel de zakelijke als persoonlijke kosten. Maak een overzicht van alle kostenposten, zoals huur van de kantoorruimte, verzekeringen, telecommunicatie, vervoer, marketing en advertenties, boekhouding, pensioenopbouw en eventuele andere specifieke kosten die relevant zijn voor het bedrijf. Zorg ervoor dat alle kosten worden meegenomen, zodat er een nauwkeurig beeld wordt geschetst van wat er verdiend moet worden om winstgevend te zijn. In onderstaand tabel worden een voorbeeld gegeven van veelvoorkomende kostenposten:

KostenpostBedrag per maand
Huur kantoorruimte€500
Verzekeringen€200
Telecommunicatie€100
Vervoer€150
Marketing en advertenties€300
Boekhouding€100
Pensioenopbouw€200
Overige kosten€100
Totaal€1.650

Gewenste inkomen bepalen

Naast het dekken van kosten, is het essentieel om als zzp’er ook een inkomen over te houden. Denk na over het gewenste jaarlijkse inkomen en vertaal dit naar een maandelijks bedrag. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met persoonlijke financiële doelen, levensstijl en gewenste financiële zekerheid. Denk ook aan zaken als vakanties, pensioenopbouw en mogelijke investeringen.

Daarnaast is het belangrijk om naast het in kaart brengen van verwachte kosten, ook de gewenste winst te bepalen. Houd er echter rekening mee dat er nog inkomstenbelasting en een bijdrage zorgverzekeringswet over de winst moeten worden afgedragen. De hoogte hiervan is vaak afhankelijk van het inkomen. Het is raadzaam om tussen een derde en de helft van de winst apart te zetten voor belastingen.

Bovendien is het van belang om eventuele fiscale aftrekposten te onderzoeken, zoals de mkb-winstvrijstelling, zelfstandigenaftrek of startersaftrek. Vergeet niet dat deze kortingen weer van het nettobedrag moeten worden afgetrokken. Het overgebleven bedrag dient minimaal gelijk te zijn aan de gewenste winst.

Declarabele uren berekenen

Om het uurtarief te bepalen hoort een zzp’er te weten hoeveel uur er daadwerkelijk gedeclareerd kan worden. Een zzp’er besteed namelijk niet al zijn tijd aan declarabele werkzaamheden. Denk aan acquisitie, administratie, netwerken en andere niet-declarabele taken. Schat in hoeveel uur er per week besteed kan worden aan declarabele werkzaamheden en vermenigvuldig dit met het aantal gewenste werkweken per jaar. Houd ook rekening met eventuele vakanties en feestdagen.

Bepaal het ZZP uurtarief

Nu er inzicht is in de kosten, het gewenste inkomen en het aantal declarabele uren, kan het zzp uurtarief berekend worden. Tel de kosten per jaar op bij het gewenste inkomen en deel dit door het aantal declarabele uren per jaar. Dit geeft een indicatie van het uurtarief dat gehanteerd moet worden om de doelen te behalen. Vergeet niet om ook de marktwaarde en concurrentie in het vakgebied mee te nemen bij het bepalen van het uurtarief.

Het belang van een juist uurtarief

Voor de meeste zelfstandig ondernemers, is tijd kostbaar. Het bepalen van een juist uurtarief is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat er een eerlijke vergoeding wordt verkregen voor elk gewerkte uur. Een te laag uurtarief kan leiden tot onderwaardering van het werk en kan de groei van het bedrijf belemmeren. Aan de andere kant kan een te hoog uurtarief potentiële klanten afschrikken en de concurrentiepositie negatief beïnvloeden. Het vinden van de juiste balans is essentieel voor het succes als zzp’er. Het gebruiken van onze ZZP uurtarief calculator maakt het makkelijk om erachter te komen wat een passend en juist uurtarief is. In onderstaand overzicht worden de voor- en nadelen van het gebruiken van een calculator weergegeven:

Voordelen

 • Snelle en gemakkelijke berekening van het ideale uurtarief
 • Direct inzicht in het bijbehorende maandinkomen
 • Professionele en betrouwbare berekeningen op basis van relevante gegevens

Nadelen

 • Beperkte nauwkeurigheid
 • Gebrek aan contextuele informatie
 • Houdt geen rekening met externe factoren

Factoren om te overwegen bij het bepalen van het ZZP uurtarief

Kosten

Breng alle zakelijke kosten in kaart, zoals huur, verzekeringen, marketing en materiaalkosten. Zorg ervoor dat het tarief deze kosten dekt en het nog steeds een redelijke winst oplevert.

Gewenste winstmarge

Stel een realistische winstmarge vast die de inkomensdoelen weerspiegelt. Bedenk wat de gewenste winst is en pas het tarief dienovereenkomstig aan.

Marktconcurrentie

Onderzoek wat andere zzp’ers in de specifieke branche rekenen en hoe ervaring en expertise zich verhouden tot die van hen. Bepaal of er een marktconform tarief gehanteerd dient te worden of dat er gepositioneerd dient te worden als premium aanbieder.

Waardepropositie

Overweeg de unieke waarde die er wordt aangeboden aan de klanten. Is er sprake van bijzondere vaardigheden, ervaring of een specifieke niche? Dit kan rechtvaardigen dat er een hoger uurtarief gehanteerd kan worden dan de gemiddelde marktprijs.

Uurtarief aanpassen op verschillende projecten

Als zzp’er zal er waarschijnlijk aan diverse projecten gewerkt worden met verschillende complexiteit en vereisten. Het is belangrijk om flexibel te zijn en het uurtarief dienovereenkomstig aan te passen. Met de berekeningstool kan er snel en eenvoudig een gemiddeld uurtarief afgestemd worden op specifieke projecten. Door rekening te houden met factoren zoals projectduur, benodigde vaardigheden en gewenste winstmarge, kan er een tarief ingesteld worden dat eerlijk is voor zowel de zzp’er als de klant. Met deze flexibiliteit kunnen diensten aangepast worden aan verschillende projecten en kunnen tegelijkertijd de financiële doelen behaald worden.

Hulp nodig?

Op zoek naar een eenvoudige manier om zelf de inkomsten en uitgaven bij te houden? Wij hebben alvast een selectie gemaakt van boekhoudpakketten die speciaal zijn ontworpen voor zzp’ers. Hieronder worden de top 5 boekhoudpakketten weergegeven. Klik op ‘bekijken’ voor meer informatie over de aanbieder en ontdek welk pakket het beste bij het bedrijf past.

1
Logo van Knab
2
e boekhouden logo
3
Logo van moneymonk
€ 7,50 Prijs per maand
Bekijken Meer info

Veelgestelde vragen

Hoe bepaal ik een passend uurtarief als zzp’er?

Het bepalen van een passend uurtarief als zzp’er is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kosten, gewenste winstmarge en marktomstandigheden. Het is belangrijk om een tarief te hanteren dat zowel de zakelijke kosten dekt als een redelijke winst oplevert. Een goede aanpak is om een analyse te maken van de kosten, het gewenste inkomen en de tarieven die gangbaar zijn in de specifieke branche. Hierdoor wordt een goed beeld geschetst van wat een realistisch en concurrerend uurtarief is.

Hoe kan ik mijn uurtarief verhogen als zzp’er?

Een hoger uurtarief vragen als zzp’er kan een strategische stap zijn om de inkomsten te verhogen en de waarde als professional te erkennen. Voordat het tarief wordt verhoogt, is een goede voorbereiding essentieel. Zorg voor een sterke basis door aantoonbare ervaring en expertise op te bouwen. Daarnaast is het belangrijk om de marktomstandigheden en de tarieven die gebruikelijk zijn in de branche te onderzoeken. Communiceer de tariefverhoging duidelijk naar de bestaande klanten en geef hen voldoende tijd om zich aan te passen. Daarnaast kan er ook nieuwe waarde toegevoegd worden aan de diensten om het verhoogde tarief te rechtvaardigen.

Hoe kan ik concurrerend blijven met mijn uurtarief als zzp’er?

Het handhaven van concurrentiekracht met het uurtarief als zzp’er is van cruciaal belang om aantrekkelijk te blijven voor potentiële klanten. Om concurrerend te blijven, is het belangrijk om regelmatig marktonderzoek te doen en op de hoogte te blijven van de tarieven die door andere professionals in de specifieke branche worden gehanteerd. Zorg voor onderscheiding door een duidelijke toegevoegde waarde te bieden, zoals unieke expertise, uitstekende klantenservice of snelle levering. Verder kan er overwogen worden om flexibele tariefstructuren te hanteren, zoals pakketprijzen of kortingen voor langdurige samenwerkingen. Door te blijven ontwikkelen, de waarde te benadrukken en mee te gaan met marktontwikkelingen, is concurrerend blijven met het uurtarief als zzp’er mogelijk.