Zzp’er worden

zzp'er worden
 • Auteur:

  Mabelle Abraham (MSc) houdt trends en ontwikkelingen op de financiële markt in de gaten om zo nieuwe kansen te identificeren en hier strategisch op in te spelen. Met haar ruime expertise en specialistische vaardigheden analyseert en beoordeelt ze al 2 jaar lang financiële producten. Daarnaast heeft zij haar Master behaald in Communication Science aan de Universiteit Twente.

 • Bijgewerkt op: 15 november 2023
 • Gecontroleerd op: 3 oktober 2023
 • Leestijd: 14 minuten

Wanneer iemand zzp’er (zelfstandige zonder personeel) wil worden, moeten er een aantal zaken worden geregeld en moet er met verschillende dingen rekening worden gehouden. Een zzp’er die een goede start wil maken, moet goed voorbereid zijn. Onderstaand stappenplan helpt beginnende zzp’ers daarbij op weg.

Zzp’er worden: het ultieme stappenplan voor een succesvolle start

 1. Overwegen om aan de slag te gaan als zzp’er
 2. Marktonderzoek doen
 3. Ondernemingsplan schrijven
 4. Rechtsvorm kiezen
 5. De financiering regelen
 6. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel
 7. Belastingdienst en het betalen van belasting
 8. Administratie opzetten
 9. Verzekeringen afsluiten
 10. Pensioen opbouwen
 11. Een goede online zichtbaarheid opbouwen

In 11 stappen zzp’er worden

In Nederland zijn bijna twee miljoen zzp’ers actief. Zzp’ers werken ieder voor zich en sluiten contracten af met verschillende opdrachtgevers. Zij hebben dus geen personeel in dienst. Maar hoe wordt iemand zzp’er? De weg naar een succesvolle onderneming moet stapsgewijs worden afgelegd. Dit uitgebreide stappenplan maakt duidelijk dat er bij het starten als zzp’er veel komt kijken. Het is daarom van belang dat startende ondernemers deze 11 belangrijke stappen in de aangegeven volgorde doorlopen. Soms kunnen stappen gelijktijdig worden gezet. Na het doorlopen van de 11 stappen van onderstaand stappenplan is een succesvolle start van een nieuwe onderneming gegarandeerd. 

Overwegen om aan de slag te gaan als zzp’er

Er zijn een aantal redenen waarom mensen overwegen om als zzp’er aan de slag te gaan.

Zzp’er worden naast vaste baan

Aan de slag gaan als zzp’er kan fulltime, maar ook naast een andere baan. Het starten als zelfstandige naast een andere baan heeft een aantal voordelen: rustig kunnen bekijken of het ondernemen lukt, de zekerheid hebben van een inkomen en het kunnen profiteren van regelingen voor mensen in loondienst, zoals doorbetaling bij ziekte en tijdens de vakantie.

Marktonderzoek doen

Wie wil beginnen als zzp’er moet de markt verkennen. Welk product of welke dienst wil de zzp’er aanbieden? Zitten klanten op dit product of deze dienst te wachten? Wat verwachten klanten van de zzp’er? Door marktonderzoek te doen, komt hij te weten of er behoefte is aan zijn product of dienst.

Ondernemingsplan schrijven

Marktonderzoek uitvoeren

In een ondernemingsplan staat wat een zzp’er wil gaan doen en hoe hij dat wil gaan doen. In dit plan wordt uitgelegd waarom de onderneming een succes wordt. Naast dat een zelfstandige vertelt wat hij wil gaan doen, brengt hij ook zijn sterke en zwakke punten in kaart. Wie een goed ondernemingsplan maakt, of laat maken, heeft goed nagedacht over het ondernemerschap. De bank is met een goed ondernemingsplan eerder bereid om de nieuwe onderneming te financieren.

Rechtsvorm kiezen

Een rechtsvorm heeft zowel gevolgen voor de aansprakelijkheid als voor de fiscus. Natuurlijk moet de gekozen rechtsvorm passen bij de situatie van de zzp’er. Een beginnend zelfstandige moet zich daarom verdiepen in de verschillende rechtsvormen.

Eenmanszaak

De meeste zzp’ers kiezen voor een eenmanszaak. Deze rechtsvorm is namelijk makkelijk en snel op te richten. Daarnaast biedt het in het begin meestal meer belastingvoordeel dan bij bijvoorbeeld een bv. Wanneer een zelfstandige voor een eenmanszaak kiest, is hij wel met zijn privévermogen aansprakelijk voor alle mogelijke schulden. En dat is wel risicovol in onzekere tijden.

Vennootschap onder firma

Wanneer een zzp’er met andere ondernemers een bedrijf wil starten, kan hij kiezen voor een vennootschap onder firma (vof). Alle vennoten brengen iets in de vof. Een minimumkapitaal is hierbij niet nodig.

Besloten vennootschap

Een besloten vennootschap kan een zzp’er alleen of samen met anderen oprichten. Een belangrijk kenmerk van een bv is dat het een rechtspersoon is. Dit betekent dat een bv als ware de ondernemer is. De zelfstandige is als directeur of directeur-aandeelhouder in loondienst van zijn eigen bv. Het kapitaal van een bv is dan ook verdeeld in aandelen. Met een bv als rechtsvorm loopt een zzp’er privé weinig risico voor de schulden van zijn bedrijf.

Naamloze vennootschap

BV oprichten

Een naamloze vennootschap (nv) is ook een vennootschap waarvan het kapitaal is verdeeld in aandelen. Naast dat een nv aandelen op naam kent, heeft het ook aandelen die vrij verhandelbaar zijn op de beurs. Bij een bv daarentegen kan de zzp’er aandelen op naam alleen via de notaris overdragen. Voor een bv geldt vrijwel geen minimale waarde voor het aandelenkapitaal dat een zzp’er moet uitgeven. Bij een nv is er een minimumbedrag van € 45.000.

De financiering regelen

Een startende ondernemer heeft meestal financiering nodig. Banken zijn wellicht bereid om een nieuwe onderneming te financieren. Doorgaans vragen de banken aan de zzp’er om hun ondernemingsplan te laten zien. Banken willen namelijk kunnen beoordelen of de nieuwe onderneming kansrijk in de markt is. Banken kunnen diverse vormen van financiering verstrekken. Ook kan er bij een bank een zakelijke rekening worden geopend.

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Een echte ondernemer is iemand die goederen en diensten levert en die als doel heeft om winst te maken. Een zzp’er moet eerst nagaan of hij een echter ondernemer is. Zo ja, dan is hij verplicht om zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Door middel van een afspraak met de KvK, die de zzp’er via de website kan maken, kan hij zijn bedrijf inschrijven. De Belastingdienst kan na de aanmelding bij de KvK de zelfstandige opnemen in de btw-administratie. De zzp’er ontvangt dan een btw-identificatienummer en een omzetbelastingnummer.

De Belastingdienst en het betalen van belasting

Een zzp’er krijgt hoe dan ook te maken met de Belastingdienst. Iedere ondernemer die ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel moet btw-aangifte doen. Wanneer een zzp’er ook ondernemer voor inkomstenbelasting is, moet hij daarnaast inkomstenbelasting betalen. Tevens is het handig dat een beginnend zzp’er weet voor welke aftrekposten hij in aanmerking komt. Door te profiteren van bepaalde aftrekposten, zoals bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek, hoeft een zzp’er minder belasting te betalen.

Administratie opzetten

Een zzp’er is verplicht om periodiek btw-aangifte en jaarlijks aangifte inkomstenbelasting te doen. Een goede administratie, met alle gegevens over de onderneming, is dus noodzakelijk. Administratie geeft inzicht over hoe het bedrijf ervoor staat en is wettelijk verplicht. Zo moeten bijvoorbeeld facturen en offertes aan verschillende eisen voldoen. Een niet volledige administratie of foutieve administratie kan leiden tot boetes.

Veel zzp’ers vinden het bijhouden van de administratie geen aangename klus. Dat kan de reden zijn om de administratie te laten doen door een boekhouder of accountant. Zzp’ers hebben niet de verplichting om hun boekhouding uit te besteden. Ze kunnen het ook zelf doen. Wanneer een zelfstandige ervoor kiest om de boekhouding zelf te doen, kan er gebruik worden gemaakt van een online boekhoudprogramma. Met een online boekhoudprogramma voor zzp’ers kan een zelfstandige zonder boekhoudkennis gemakkelijk de boekhouding doen.

Verzekeringen afsluiten

Bedenk dat ook een zzp’er een ongeluk kan krijgen, tijdelijk geen kan werk hebben of ziek kan worden. De financiële gevolgen kunnen groot zijn. Daarom moet een zzp’er zich tegen bepaalde risico’s verzekeren. Hij moet weten welke zakelijke verzekeringen er zijn. Zzp’ers kunnen bijvoorbeeld een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, een zakelijke rechtsbijstandverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. 

Pensioen opbouwen

Afbeelding pensioen opbouw

Iemand die in loondienst werkt, bouwt doorgaans een pensioen op. Omdat een zzp’er eigen baas is, moet hij dit zelf regelen. Het is daarom verstandig dat zij zich verdiepen in de verschillende mogelijkheden om een pensioen op te bouwen. Een zelfstandige die voorheen in loondienst heeft gewerkt, kan soms zijn oude pensioenregeling bij zijn voormalig werkgever nog voortzetten. Er zijn ook nog andere mogelijkheden om als zzp’er een pensioen op te bouwen. 

Lijfrente

Een zzp’er is aangewezen op de derde pijler van het pensioenstelsel, ook wel lijfrente genoemd. Bij een lijfrente wordt er gespaard voor een kapitaal dat hij, als hij stopt met zijn bedrijf, in termijnen laat uitbetalen. Lijfrente opbouwen kan via een verzekeraar, bank of een beleggingsinstelling. De inleg op een lijfrenterekening is fiscaal aftrekbaar.

Sparen of beleggen

Een zzp’er kan er ook voor kiezen om zelf vermogen op te bouwen. Dit kan hij doen door middel van sparen en beleggen. Daarvoor is wel kennis van beleggen nodig. Het voordeel hiervan is dat de zelfstandige op elk moment aan zijn geld kan komen. Een nadeel daarentegen is dat dit fiscaal veel minder aantrekkelijk is. Een zzp’er legt namelijk een deel van zijn netto-inkomen in. Over zijn vermogen betaalt hij mogelijk belasting.

Hypotheek aflossen

De hypotheek aflossen is ook nog een optie. Het voordeel daarvan is dat een zzp’er na pensionering lagere woonlasten heeft. Maar deze optie kent ook een paar nadelen. De ondernemer lost van zijn netto-inkomen af. Daarnaast heeft hij minder hypotheekrenteaftrek. Dit maakt aflossen financieel minder aantrekkelijk. Een zzp’er moet zich ook realiseren dat het erg risicovol is wanneer het aflossen van het huis het enige is wat hij doet voor zijn pensioen en zijn volledige pensioeninvestering in één stuk vastgoed zit.

Bedrijf verkopen

Wanneer een zzp’er ervoor kiest om te stoppen met zijn bedrijf, kan hij de stakingswinst omzetten in een lijfrente. Omdat de zzp’er het omzet in een lijfrente, stelt hij de belasting over zijn stakingswinst uit. Het lijfrentekapitaal kan hij later gebruiken voor zijn pensioen. Hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Dit moet de zelfstandige bespreken met de adviseur.

Een goede online zichtbaarheid opbouwen

Het is belangrijk dat een zzp’er ook online succesvol is. Mogelijke klanten zoeken immers vaak op het internet. Een zzp’er moet gevonden kunnen worden door potentiële klanten. Er zijn een aantal dingen die daarbij belangrijk zijn, bijvoorbeeld het gebruiken van de bedrijfsnaam als domeinnaam en het hebben van een zakelijk internetadres. Daarnaast is het ook belangrijk dat de website hoog in de zoekmachine komt, ook wel zoekmachine optimalisatie (SEO) genoemd. De ondernemer kan de website inrichten op basis van een zoekwoorden onderzoek. Door de zoekwoorden te verwerken in teksten op de website, zal de website hoger in de zoekmachine komen te staan.

Veelgestelde vragen

Hoe word ik een zzp’er?

Er bestaat geen gebruiksaanwijzing om zzp’er te worden, maar dankzij dit stappenplan komt een beginnende zzp’er een heel eind op weg. Voordat iemand wil gaan ondernemen, moet hij zich eerst afvragen of hij dit wel echt wil en of hij het fulltime of parttime wil gaan doen. Het starten van een onderneming begint bij een goed idee. Daarvoor is marktonderzoek nodig. Welk product of welke dienst wil hij aanbieden? Zitten klanten wel op dit product of deze dienst te wachten? Deze vragen moet een zzp’er onderzoeken. Vervolgens is het belangrijk dat een ondernemer een ondernemingsplan opstelt. In een ondernemingsplan staat wat een zelfstandige wil gaan doen en hoe hij dat gaat doen. Daarin staat ook het financieel plan van de ondernemer. Dit is dus erg belangrijk voor de bank wanneer een ondernemer financiering nodig heeft. Verdere stappen die een beginnende zzp’er moet doorlopen zijn:
1. Rechtsvorm kiezen
2. De financiering regelen
3. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel
4. Belastingdienst en het betalen van belasting
5. Administratie opzetten
6. Verzekeringen afsluiten
7. Pensioen opbouwen
8. Een goede online zichtbaarheid opbouwen

Wat is het salaris van een zzp’er?

Het salaris verschilt per zzp’er. Dit komt omdat niet alle zelfstandigen dezelfde kosten en aantal opdrachten hebben. Daarnaast hanteert niet elke zelfstandige hetzelfde uurtarief. Een geschikt tarief vinden is erg belangrijk. Het bepaalt het salaris, maar nog belangrijker of klanten bereid zijn om die prijs te betalen voor het product of de dienst.

Kan ik zzp’er worden naast mijn vaste baan?

Zzp’er worden naast een vaste baan is mogelijk. Er zijn verschillende redenen om parttime zzp’er te worden naast een andere baan. Zo heeft het zelfs een aantal voordelen. Zo kan een zelfstandige rustig bekijken of het ondernemen wat voor hem is en heeft hij zekerheid van een inkomen. Daarnaast kan hij profiteren van regelingen voor mensen in loondienst, zoals doorbetaling bij ziekte en tijdens de vakantie.

Kan ik zomaar zzp’er worden?

In principe kan iedereen zzp’er worden. Maar niet iedereen is voor het ondernemerschap geschikt. Daar zijn er wel wat ondernemersvaardigheden voor nodig. Op de website van de Kamer van Koophandel kan iemand een ondernemerstest doen. Zo kan diegene zien of hij geschikt is om zelfstandige te worden.