Soms kan een ondernemer om bepaalde redenen niet met het eigen vervoer of het openbaar vervoer reizen. De ondernemer kan er dan voor kiezen om met de taxi naar zijn afspraak, kantoor of bijenkomst te gaan. Hoeveel btw wordt er over zakelijke ritten met de taxi in rekening gebracht? En is de btw op taxikosten aftrekbaar voor de voorbelasting?
Ondernemers moeten btw betalen over de taxiritten die ze afleggen. Voor alle taxiritten geldt het lage btw-tarief van 9%. In Nederland worden alle vormen van personenvervoer met dit tarief belast. Onder personenvervoer verstaat men naast taxivervoer ook het openbaar vervoer, busvervoer, vervoer per schip en andere vergelijkbare vervoersvormen.
De btw op zakelijke ritten met de taxi is fiscaal aftrekbaar. De taxichauffeur of taxicentrale waarmee de rit is afgelegd moet namelijk btw afdragen aan de Belastingdienst. Deze btw mag door ondernemers van de omzetbelasting afgetrokken worden en als voorbelasting gerekend worden. Bij de btw-aangifte dient de betaalde btw dan te worden opgegeven als betaalde voorbelasting.
Om de btw te kunnen afdragen, moet de ondernemer aan een aantal voorwaarden voldoen:
De ondernemer moet namelijk aan de Belastingdienst kunnen aantonen dat de ritten daadwerkelijk gemaakt zijn en dat het om een belaste rit gaat. Op de bon moeten daarom de datum, het btw-nummer, het KvK-nummer, het btw-tarief, het bedrag exclusief btw en het bedrag inclusief btw worden vermeld. Ook moet de ondernemer kunnen hardmaken dat de rit om zakelijke doeleinden is afgelegd. Het gaat om reizen die vallen onder het woon-werkverkeer en het werk-werkverkeer.
De btw op taxiritten is 9%. In Nederland wordt al het personenvervoer met het lage btw-tarief van 9% belast. Daaronder vallen niet alleen taxiritten, maar ook onder meer het openbaar vervoer, busvervoer en vervoer per schip.
Ja, wanneer een ondernemer de taxi voor een zakelijke rit gebruikt, kan hij de btw op deze taxiritten aftrekken van de btw die hij over zijn omzet moet afdragen aan de Belastingdienst. Het is voor ondernemers belangrijk dat ze de bonnen van hun zakelijke taxiritten goed bewaren. Wanneer de Belastingdienst komt controleren, moet namelijk kunnen worden aangetoond dat de ondernemer deze ritten daadwerkelijk gemaakt heeft. Als een ondernemer geen btw aan de Belastingdienst afdraagt, mag hij ook geen btw aftrekken als voorbelasting.
Volgens de website van Uber is iedere chauffeur verplicht zich in te schrijven als zelfstandig ondernemer die met btw belaste prestaties uitvoert. Over deze ritten wordt 9% btw in rekening gebracht, net als voor alle andere soorten personenvervoer. Voorheen waren kwam het weleens voor dat chauffeurs van het concept UberPop geen KvK-nummer hadden en dus geen btw afdroegen. Hierdoor konden ondernemers geen voorbelasting aftrekken. Tegenwoordig is UberPop verboden in Nederland. In plaats daarvan biedt Uber tegenwoordig UberX aan. Alle chauffeurs die deze dienst aanbieden moeten over een geldige vergunning beschikken.
Over het algemeen kan over iedere taxirit 9% btw worden afgetrokken. Er zijn echter een aantal uitzonderingen. Wanneer de rit door een particuliere chauffeur wordt uitgevoerd, wordt er geen btw in rekening gebracht. De ondernemer kan dan ook geen btw terugvragen. Bovendien worden ritten met een privéchauffeur met 21% belast. Hiervan is sprake als een klant wordt opgehaald door een ondernemer die met een tweede chauffeur zowel de klant als zijn auto naar een bestemming rijdt.