Tankpas

 • Auteur:

  Mabelle Abraham (MSc) houdt trends en ontwikkelingen op de financiële markt in de gaten om zo nieuwe kansen te identificeren en hier strategisch op in te spelen. Met haar ruime expertise en specialistische vaardigheden analyseert en beoordeelt ze al 2 jaar lang financiële producten. Daarnaast heeft zij haar Master behaald in Communication Science aan de Universiteit Twente.

 • Laatste update: 23 februari 2024
 • Leestijd: 11 minuten

Een tankpas is een speciale kaart waarmee ondernemers snel en gemakkelijk brandstof kunnen afrekenen. De kaart is gekoppeld aan een onderneming. Dit betekent dat deze eens per maand, of eens per twee weken, een overzichtelijke factuur per tankpas krijgt toegestuurd. Dit is niet alleen overzichtelijk in de boekhouding, maar ook met het oog op de belasting biedt een tankkaart voordelen. Welke brandstofpassen zijn er, voor welk type ondernemer is een pas geschikt, en wat zijn de voor- en nadelen? Op deze pagina komen de belangrijkste kenmerken van een tankpas aan bod zodat altijd de juiste keuze kan worden gemaakt.

1
radius fuel solutions logo
Vanaf € 0,00 Prijs per maand
Direct Aanvragen Meer info
2
Logo van MoveMove
3
€0,12 korting per liter/kWh
logo Shell
€ 3,50 Prijs per maand
Direct Aanvragen Meer info
4
logo Tankpas.nl
€3,95 Prijs per maand
Meer info
5
Logo MKB brandstof
€4,95 Prijs per maand
Meer info

Wat zijn tankpassen?

Een tankpas is een kaart waarmee ondernemers snel en gemakkelijk kunnen afrekenen bij het tanken. Een ondernemer begeeft zich meestal vaak op de weg. Een zakelijke tankpas, ook wel brandstofpas of tankkaart genoemd, is in deze gevallen absoluut geen overbodige luxe. Het is altijd verstandig om te kiezen voor een tankpas als er in een zakelijke auto gereden wordt. Daarmee kan er eenvoudig getankt worden door het hele land. De tankpas geldt dan als betaalmiddel. Men krijgt eens per maand de overzichtelijke factuur van alle tankbeurten van de afgelopen maand. Een tankkaart is te gebruiken voor zowel het midden klein bedrijf (MKB) of een eenmanszaak (ZZP’er) en kan ook gebruikt worden door het personeel.  

Hoe werkt het betalen met een tankpas?

Benzinepomp

Betalen met een tankpas kan worden vergeleken met het betalen met een pinpas. Na het tanken kan op het betaalscherm een bijbehorende pincode worden ingevoerd. Daarna wordt gevraagd of er in een vervangende auto wordt gereden. Is het antwoord ‘nee’? Dan moet de huidige kilometerstand worden ingevoerd. Er wordt geadviseerd om dit overigens altijd in te voeren. Dit maakt de administratie completer en overzichtelijker. Na de betaling volgt een een bon die optioneel kan worden bewaard. De houder van de pas ontvangt maandelijks één factuur per tankpas van de afgelopen maand. De overzichtelijke factuur geeft weer wanneer, waar en door wie de pas is gebruikt.

Regels van de Belastingdienst

De kosten voor brandstof vallen voor de Belastingdienst onder autokosten. Deze kosten zijn aftrekbaar van de jaarlijkse belastingaangifte. Daarnaast is de betaalde BTW weer terug te vragen tijdens de periodieke aangifte van de omzetbelasting.

Om hiervoor in aanmerking te komen, moet men in eerste instantie zakelijk rijden. Dat betekent dat iemand een auto moet hebben die op de balans van het bedrijf staat óf een auto moet leasen op naam van het bedrijf. Wanneer iemand een privé auto heeft waar ook zakelijk mee wordt gereden, is het in principe ook mogelijk om kosten af te trekken. Het wordt dan wel lastig om alle kosten bij te houden en te onderscheiden. Kies daarom het liefst voor een auto op naam van de zaak, omdat dit financieel gezien vaak voordeliger is dan een privé auto. Wanneer er meer dan 500 kilometer per jaar privé wordt gereden, moet er bijtelling betaald worden. Bijtelling is afhankelijk van de cataloguswaarde van de auto, de CO2-uitstoot en de datum van afgifte van het kenteken. Er hoeft geen bijtelling betaald te worden als aangetoond kan worden dat er minder dan 500 kilometer per jaar privé wordt gereden.

Een ondernemer kan de kosten van de brandstof tegenwoordig alleen nog aftrekken van de belasting als deze met een zakelijk betaalmiddel is afgerekend. De zakelijke tankpas is hiervoor een geschikte uitkomst. Hiermee kan eenvoudig worden aangetoond dat het bedrijf de brandstof heeft gebruikt en betaald.


Tankbonnen indienen

De tankbon die wordt afgegeven bij het tanken, hoeft niet te worden bewaard en dus ook niet apart te worden gedeclareerd. Op de verzamelfactuur staat namelijk exact voor welk bedrag de afgelopen periode is getankt en wat de betaalde BTW is.

Deze factuur voldoet aan de eisen die de Belastingdienst stelt. Hierdoor is deze in de administratie te boeken als kostenpost. Hiermee kan de omzetbelasting teruggevraagd worden. Tegenwoordig hebben de meeste online boekhoudprogramma’s een functie voor automatisch BTW-aangifte doen. Hierdoor wordt het makkelijk gemaakt om de aangifte zelf uit te voeren zodat een ondernemer de kosten van een boekhouder kan besparen.

Tankpas MKB

Een eigenaar van een MKB is in de meeste gevallen vaak onderweg. Bijvoorbeeld bij het bezoeken van zakelijke contacten of netwerkbijeenkomsten. Ook personeel kan veel onderweg zijn. De brandstofpas is hier uitermate geschikt voor.

Deze zakelijke tankpassen bestaan al lang en waren voorheen vooral bedoeld voor grote bedrijven. Inmiddels zijn er ook tankpas aanbieders die zich speciaal richten op het MKB. Op onze website kunnen brandstofpassen eenvoudig met elkaar worden vergeleken, waardoor voor ieder bedrijf de juiste keuze kan worden gemaakt. 

Bij sommige aanbieders zijn geen aanvullende diensten inbegrepen, terwijl andere aanbieders de mogelijkheid geven voor pechhulp, parkeren en carwash. Tot slot speelt ook het dekkingsgebied een belangrijke rol in de keuze voor een tankkaart: een MKB wil immers op zijn minst in heel Nederland terecht kunnen en wellicht zelfs over de grens. Ook dat verschilt sterk per aanbieder. Vergelijk hier de verschillende aanbieders van tankkaarten voor MKB.

Tankpas ZZP

Tanken

Er zijn veel verschillende tankkaarten beschikbaar. Vaak denken mensen dat deze vooral geschikt zijn voor grote bedrijven of bedrijven met werknemers. Dat is echter niet het geval. Ook iemand met een eigen bedrijf zonder werknemers kan met een auto van de zaak gebruik maken van een tankpas. Er zijn aanbieders die zich speciaal richten op zelfstandige ondernemers zonder personeel. 

Iedere aanbieder hanteert andere prijzen en heeft andere aanvullende diensten. Als een ZZP’er een tankpas aanschaft, is het daarom verstandig om de verschillende opties met elkaar te vergelijken.

De diverse tankkaarten kunnen niet alleen met elkaar worden vergeleken qua prijs, maar ook met betrekking tot aanvullende diensten zoals parkeren, carwash en op welke locaties de brandstofpas kan worden gebruikt. 

Soorten tankpassen

Er bestaan twee verschillende soorten tankpassen: een universele tankpas en een merkgebonden tankpas. Het verschil is dat met deze tankkaart bij alle tankstations kan worden getankt. Bij een merkgebonden tankpas kan dit alleen bij een tankstation van dit specifieke merk. Zo kan het zijn dat men met een merkgebonden tankpas alleen getankt kan worden bij Esso of Shell tankstations.

Universele tankpas

Met een universele tankpas kan men in principe in heel Nederland tanken, ongeacht bij welk merk tankstation dit is. Sommige passen hebben echter wel beperkingen, omdat zij niet met alle merken tankstations afspraken hebben gemaakt.

Merkgebonden tankpas

Een merkgebonden brandstofpas is vaak iets goedkoper dan een universele tankpas, maar hier zit dan wel een keerpunt aan. Een merkgebonden brandstofpas kan men alleen gebruiken bij het specifieke merk. Bijvoorbeeld de BP tankkaart: met een BP tankkaart kan men alleen tanken bij de BP tankstations. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld de Go tankkaart en de Shell tankkaart.

Onderneming logo icon

Elektrische auto

Eigenaar van een elektrische wagen? Onderneming.nl biedt een compleet overzicht van de beste laadpassen. Bekijk, vergelijk en maak de beste keuze!

Tankpassen vergelijken

Benzinepomp

Voor de aanschaf van een tankpas kunnen verschillende aanbieders van tankpassen met elkaar worden vergeleken. Er zijn behoorlijk wat tankpas aanbieders beschikbaar. Door tankpassen te vergelijken kan sneller inzichtelijk worden welke pas het meest geschikt is. 

Het is van belang dat de brandstof past bij de doelen en wensen van de ondernemer. Het is daarom belangrijk om de tijd te nemen voor een goede vergelijking. Wanneer de keuze voor een zakelijke tankpas eenmaal is gemaakt, kan de pas eenvoudig op de website van de aanbieder worden aangevraagd. 

Hieronder hebben wij de meest bekende aanbieders op een rijtje gezet:

1
radius fuel solutions logo
Vanaf € 0,00 Prijs per maand
Direct Aanvragen Meer info

Met de hybride laadpas van Radius kunnen kleine en grote ondernemers zowel elektrisch laden als tanken. Ondernemers krijgen hiermee toegang tot een groot netwerk van laadpalen en tankstations door heel Europa. Iedere werknemer kan hiermee betalen of op krediet afrekenen. De ondernemer kan per werknemer instellen tot welk limiet er kan worden uitgegeven. De passen kunnen bovendien tegen betaling worden gekoppeld aan een telematicasysteem dat 24/7 inzicht biedt in het wagenpark. Men kan de hybride laadpas ontvangen vanaf € 0,00 per maand.

Meer lezen
2
Logo van MoveMove

Een tankpas bij MoveMove is speciaal voor ZZP’ers en het MKB. Bij MoveMove kan men kiezen uit een tankpas, een pas voor elektrisch opladen of een pas voor hybride auto’s. Een pas voor elektrisch opladen zal mogelijkheid bieden om bij openbare laadpalen een elektrische auto of hybrides op te laden. Een tankpas van MoveMove heeft als grootste voordeel dat er bij álle tankstations in Nederland getankt kan worden. Daarnaast biedt deze pas ook mogelijkheden voor ondernemers die in het buitenland zaken doen. Zodat ook in het buitenland gebruik van de pas mogelijk is. MoveMove biedt ook nog eens aanvullende diensten zoals: carwash, parkeren, autovloeistoffen, OV en taxivervoer. De kosten voor deze pas zijn €6,95 per maand. Via deze link de eerste 3 maanden gratis! (Actie niet zichtbaar in bevestigingsmail. Verwerking actie is te zien in de eerste factuur)

Meer lezen
3
€0,12 korting per liter/kWh
logo Shell
€ 3,50 Prijs per maand
Direct Aanvragen Meer info

De Shell tankpas wordt aangeboden via de Shell Fleet App. Hiermee kunnen ondernemers met gemak zakelijke reizen maken zonder na te denken over de boekhouding. Via de app worden alle kosten verzameld en maandelijks op één factuur gezet. De kosten van de (virtuele) pas zijn € 3,50 per maand. Wanneer een van deze tankstations voorzien is van een wasstraat, kan op deze locatie voor een wasbeurt ook worden afgerekend met de brandstofpas. Ook ontvangen ze korting tot 12 cent per liter/kWh.

 

Meer lezen
4
logo Tankpas.nl
€ 3,95 Prijs per maand
Meer info

De pas van Tankpas.nl is één van de grootste aanbieders. Naast het feit dat men hier eenvoudig mee kan tanken, zijn er nog veel meer diensten beschikbaar. Denk aan carwash, parkeren, pechhulp en reizen met het openbaar vervoer. Zelfs het bijvullen van vloeistoffen en klein onderhoud is mogelijk met deze tankpas, mits deze werkzaamheden bij een Kwik-fit vestiging worden uitgevoerd. Tankpas.nl richt zich ook specifiek op het MKB en ZZP’ers. De kosten voor deze pas zijn €7,75 per maand.

Meer lezen
5
Logo Q8

Met de Q8 Liberty Card is vooral geschikt voor zakelijke autorijders die veel onderweg zijn. Een van de grootste voordelen is dat deze partij een garantiekorting biedt van maar liefst €0,121 per liter. Hiermee is een zakelijk rijder verzekerd van de laagste pompprijs in Nederland. Met deze tankpas is een landelijke dekking bij meer dan 1220 tankstations en kan bij meer dan 90 autowasstraten gebruik worden gemaakt van de carwash. De kosten voor deze pas zijn €0,00 per maand. Een gratis tankpas dus!

Meer lezen
6
Logo MKB brandstof
€ 4,95 Prijs per maand
Meer info

Het online boekhoudpakket van Exact is er voor ondernemers en zzp’ers. Door slimme automatisering zijn veel administratieve taken geautomatiseerd. En dit bespaart tijd! Zo biedt de software onder andere automatische herkenning en verwerking van facturen en een automatische bankkoppeling. Dé kracht van Exact Online is samenwerken. De boekhouder of accountant kan makkelijk meekijken én administratieve taken kunnen worden verdeeld. Het boekhoudpakket is makkelijk te koppelen met meer dan 220 apps!

 

Meer lezen
7
Een logo van go tankpas
€0,99 Vanaf prijs per maand
Meer info

Een GO tankpas is niet alleen geschikt voor zakelijke autorijders, maar ook voor een wagenpark of voor vrachtwagens en bussen. Met de GO tankpas heeft men toegang tot meer dan 2000 tankstations in Nederland en meer dan 6000 tankstations in Europa. Bijkomend voordeel van de GO tankpas is dat zij een app hebben ontwikkeld met daarin een actuele routeplanner, waarin men gemakkelijk kan zoeken naar een geschikte tanklocatie. De GO tankpas kost tussen de €0,99 en €4,99 per maand, afhankelijk van het aantal passen.

Meer lezen
8
Logo BP
€ 0,75 Prijs per maand
Meer info

BP heeft meerdere tankkaarten, maar speciaal voor het MKB en ZZP’ers is de Komfort Tankpas het meest geschikt. Hiermee heeft men toegang tot een groot netwerk van tankstations in Nederland. De BP tankpas is een tankkaart die bij verschillende merken tankstations te gebruiken is. Ook de BP tankpas geeft een fikse korting op de brandstofprijzen: namelijk €0,12 per liter bij alle BP tankstations in Nederland. De BP tankpas kost €0,75 per pas per maand.

Meer lezen
9
logo total energies
€ 1,00 Prijs per maand
Meer info

Een Total tankpas is te gebruiken bij alle tankstations van Total en Elan in Europa. Dit betekent dat bij meer dan 12.000 verschillende tankstations kan worden getankt. De brandstofkaart is specifiek gericht op het MKB en ZZP’ers en geeft daarnaast ook kortingen op brandstof en voor de wasstraat. Met de Total tankpas kan ook in de wasstraat van Total worden betaald en kan men parkeren in de parkeergarages van Q-park. De kosten voor een Total tankpas komen uit op ca. €12,00 per jaar.

Meer lezen
10
logo ANWB
€ 5,99 Prijs per maand
Meer info

Tankpassen van ANWB worden bij alle tankstations in Nederland geaccepteerd. Helaas is deze pas niet in het buitenland bruikbaar. Ook met de ANWB tankpas kan gebruik worden gemaakt van aanvullend diensten, zoals het wassen van de auto en het parkeren op bepaalde plaatsen. De kosten van de ANWB tankpas zijn €5,99 per kaart. Het enige nadeel is dat deze kaart alleen te verkrijgen is als een ondernemer lid is van ANWB voor de Zaak. Hiermee bieden zij o.a. hulpverlening bij pech onderweg voor MKB, ZZP’ers en grootzakelijke klanten.

Meer lezen
11
Esso Logo

In Nederland zijn er heel veel verschillende soorten benzinestations. 260 daarvan zijn Esso tankstations. Wanneer men beschikt over een Esso tankpas kan men bovendien niet alleen bij Esso zelf tanken, maar ook nog eens bij Shell. Daarmee is het mogelijk om bijna door het hele land te tanken doordat deze tankstations goed verspreid zitten. Ook de tankkaart van Esso kost €0,00 en is dus gratis. Bij deze pas zitten echter geen aanvullende diensten in begrepen.

Meer lezen
RadiusMove Move.nlTankpas.nlQ8 Liberty cardMKB brandstofGO tankpasBP tankpasShell tankpasTotal tankpasANWB tankpasEsso tankcard
Kosten per maandVerschilt per aanvraag€6,95€7,75Verschilt per aanvraag€9,90Verschilt per aanvraagVerschilt per aanvraag€3,50Verschilt per aanvraag€4,99 per kaartGratis
Dekking 3.600 tankstations in de Benelux100% in heel NederlandMeer dan 50.000 tankstations in EuropaMeer dan 1330 tankstations100% in heel Nederland2.080 tankstations in Nederland Verschilt per aanvraag46.000 Shell-tankstations en 10.000 partner tankstations wereldwijd55.000 tankstations in Europa100.000 tankstations in heel EuropaMeer dan 12.000 tankstation in Nederland en Europa
Buitenland12.500 tankstations in EuropaAlle DKV-stations in EuropaEuropa (tegen extra betaling)Belgie en LuxemburgBelgië en LuxemburgEuropaVerschilt per aanvraagWereldwijdEuropa (tegen extra betaling)Europa (tegen extra betaling)Nee
VloeistoffenJaJaJaJaJaJaJaJaJa
BTW factuurJaJaJaJaJaJaJaJaJaJaJa
ContractduurGeenMaandelijks opzegbaarMaandelijks opzegbaar4 jaarMaandelijks opzegbaar Maandelijks opzegbaarMaandelijks opzegbaarMaandelijks opzegbaar1 jaarMaandelijks opzegbaar
Opzegtermijn
ParkerenNeeJaJaNeeJaNeeNeeNeeJa
Ja
Nee
CarwashNeeJaJaNeeJaJaJa, 50% kortingJaJaJaNee
PechhulpNeeNeeJa, tegen bijbetalingNeeNeeNeeNeeNeeJaJaNee
Limiet instellenJaJaJaNeeJaNeeNee
BeperkingenExtra kosten voor aanvullende dienstenJaAlleen bij Total en Elan tankstationsAlleen mogelijk als ANWB lidGeen aanvullende diensten bij de Esso pas
Tol betalenNeeNeeNeeNeeNeeJaNeeJaNee
KortingJa, actie eerste zes maanden €3,95. Ook korting tussen €0,10 en €0,15 per tankbeurtJa, kennismakingstarief: €4,95 voor de eerste drie maanden €0,12 cent korting per literTot €0,12 cent per liter/kWh korting€0,09 korting per liter bij twee gekozen tankstationsJa, de korting geldt per tankbeurt
ElektrischJaJaJaJa, tegen bijbetaling JaJaJaJaJaJaJa
Laatst bijgewerkt op 5 februari 2024

Wat zijn de voor- en nadelen van een tankpas?

Auto dashboard

De voordelen van zakelijke tankpassen zijn uitgebreid. Voordat besloten wordt een brandstofpas te gaan aanschaffen is het belangrijk om goed naar de voordelen te kijken. Op deze manier kan een goede keuze worden gemaakt voor het aanschaffen van een tankkaart. Benieuwd naar de belangrijkste voordelen van een tankkaart? Hieronder een duidelijk overzicht:

 • Gemak

  Met een brandstofkaart kan snel betaald worden bij een tankstation. Daarnaast hoeft er geen bon te worden bewaard. Er wordt achteraf een factuur gestuurd van de afgelopen maand.

 • Veelzijdig

  Met veel tankpassen kan ook gebruik worden gemaakt van aanvullende diensten, zoals de carwash, parkeermogelijkheden en onderhoud van de auto.

 • Fiscus-vriendelijk

  Geen gedoe meer met het bewaren van bonnetjes. Op de factuur die achteraf wordt gestuurd, staat de BTW vermeld. Deze factuur is fiscus proof, waardoor het aftrekken van de BTW een makkie is.

   

 • Kostenbesparend

  Bij veel brandstofpassen wordt een korting aangeboden op de brandstofkosten aan de pomp.

 • Overzichtelijk

  Een tankpas geeft een duidelijk overzicht van het gebruik van benzine, diesel of een andere brandstof. Men kan er niet alleen mee zien hoeveel er per maand getankt wordt, maar ook waar en door wie.

 • Niet altijd overal te gebruiken

  Niet alle passen zijn te gebruiken bij alle tankstations, waardoor de keuze niet altijd bij elke aanbieder even ruim is.

 • Een tankpas kost geld

  Een tankpas hoeft niet duur te zijn, maar ze zijn ook niet altijd gratis. Daarnaast kunnen sommige aanbieders standaard borg vragen. Belangrijk is om hier goed op te letten bij het vergelijken van de verschillende brandstofpassen.

Tankpas ZZP zonder borg

Veel tankpasaanbieders eisen dat zelfstandige ondernemers een borg betalen als voorwaarde om in aanmerking te komen voor een zakelijke tankpas. Toch zijn er een aantal aanbieders die kleine zelfstandigen toegang willen bieden tot zakelijke oplossingen zoals de tankpas. Bij de volgende aanbieders hoeven zzp’ers geen borg te betalen:

Veelgestelde vragen

Hoe werkt een tankpas?

Betalen met een tankpas kan worden vergeleken met het betalen met een pinpas. Na het tanken wordt de tankkaart afgegeven bij de balie of in de betaalautomaat aangeboden, waarna een pincode moet worden ingevoerd. In het betaalscherm wordt meestal gevraagd of er in een vervangende auto wordt gereden. Is dit niet het geval? Dan moet de huidige kilometerstand worden ingevoerd. Betalen gebeurt achteraf. Een ondernemer met een brandstofpas ontvangt eens per maand of eens per twee weken één factuur per brandstofpas. Deze factuur dient te worden bewaard voor de BTW-aangifte.

Een zakelijke tankpas aanvragen, hoe werkt dat?

Een zakelijke tankpas aanvragen is gelukkig heel eenvoudig. Na het vergelijken van de tankpassen, kan de pas heel eenvoudig op de website van de aanbieder worden aangevraagd. De stappen die gevolgd moeten worden wijzen zich vanzelf. Zodra de pas is aangevraagd, zal deze in de meeste gevallen binnen enkele dagen worden bezorgd. De pas kan direct worden geactiveerd en gebruikt.

Wat kost een tankpas?

De kosten van een tankkaart zijn verschillend. Ze variëren van gratis tot gemiddeld € 12,00 per maand. De tankkaarten van Q8 en Esso zijn bijvoorbeeld gratis. Een gratis tankpas is natuurlijk de goedkoopste tankpas. Daarnaast moet voor sommige passen borg worden betaald of de eventuele kosten van de eerste maand voor worden geschoten. Andere aanbieders doen hier juist niet aan. Vrijwel alle aanbieders van tankkaarten communiceren hier vooraf duidelijk over zodat men niet voor verrassingen komt te staan.

Wat gebeurt er als de pas gestolen wordt of is kwijtgeraakt?

Wanneer er zoiets gebeurt, is het belangrijk om de pas zo snel mogelijk te blokkeren. De meeste aanbieders van tankpassen hebben hier een speciaal noodnummer voor dat dag en nacht bereikbaar is. In sommige gevallen is het ook mogelijk om online zelf de pas te blokkeren. 

Bespaart een tankpas tijd?

Jazeker, allereerst verloopt het tanken sneller en efficiënter. Daarnaast bespaart men met een tankpas ook nog eens flink wat tijd met de administratie. Het verzamelen en verwerken van de tientallen rekeningen en bonnetjes zijn voorgoed verleden tijd wanneer men gebruik maakt van een tankkaart. 

Is een tankkaart alleen geschikt om mee te tanken?

Met een tankpas zijn naast het tanken ook andere diensten mogelijk. Denk daarbij aan het wassen van de auto of parkeren op bepaalde plaatsen. Het verschilt per aanbieder of deze diensten mogelijk zijn of niet.

Zijn er veel aanbieders?

Er zijn behoorlijk wat aanbieders van tankkaarten beschikbaar. Niet iedere tankpas past bij ieder bedrijf. Juist daarom is het verstandig om niet direct voor de eerste de beste tankkaart te gaan. Kijk eerst welke het meest geschikt is voor een situatie. Op Onderneming.nl is het eenvoudig om voor een onderneming verschillende tankpas merken met elkaar te vergelijken. 

Is de BTW aftrekbaar?

Ja. Vroeger werd er rondom tanken ontzettend veel fraude gepleegd. Daarom heeft de overheid de regels aangescherpt. BTW op brandstof mag alleen nog afgetrokken worden wanneer deze met een zakelijk betaalmiddel is afgerekend. En een brandstofpas is dan vanzelfsprekend, omdat men eenvoudig aantonen dat het bedrijf de brandstof heeft betaald waardoor het als aftrekpost te gebruiken is. Zonder brandstofpas wordt dat al een stuk lastiger.

Welke tankpas is geschikt?

Er is niet standaard één beste tankpas aan te wijzen. Dat is namelijk sterk afhankelijk van de situatie. Bijvoorbeeld hoeveel passen er nodig zijn, hoeveel er wordt getankt en of men de tankpas gebruikt voor aanvullende diensten. Juist daarom is het aan te raden om altijd de verschillende tankkaarten met elkaar te vergelijken. Alleen dan kan een ondernemer zijn persoonlijke beste tankpas aanbieder vinden.

Kan een zakelijke tankpas ook voor een privéauto worden gebruikt?

Dat is niet aan te raden, aangezien privé en zakelijk dan door elkaar heen lopen. Gebruik deze dan ook het liefst alleen maar bij een zakelijke auto. Er is sprake van een zakelijke auto wanneer deze volledig zakelijk betaald wordt. Dat kan in principe een leaseauto zijn maar ook een auto die op de balans staat en van de zaak zelf is.

Is de brandstof voordeliger met een tankpas?

Ook dit verschilt sterk per aanbieder. Bij sommige aanbieders geldt de vaste prijs van het benzinestation, terwijl andere bij bepaalde benzinestations korting geven op het tanken. Ook worden er door sommige aanbieders acties een aanbiedingen georganiseerd waarvan met de tankkaart geprofiteerd kan worden. Juist hierom is de goedkoopste tankkaart niet altijd de voordeligste op de lange termijn.

Kan ik met een tankpas een elektrische auto laden?

Het is in de meeste gevallen niet mogelijk om een elektrische auto te laden met de tankpas. Tegenwoordig zijn er wel aanbieders waarbij het mogelijk is om een tankpas en laadpas te ontvangen in één pakket. MoveMove biedt zo’n pakket aan. Dit is een ideale uitkomst voor hybride rijders.

Onderneming logo icon

Bronnen en expertise

Bronnen

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/internationaal/btw_voor_buitenlandse_ondernemers/btw_administratie/verplichte_gegevens_op_uw_factuur

https://wetten.overheid.nl/BWBR0041125/2020-11-28

 

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Gabriel Baysoy. Hij is financieel expert en oprichter van verschillende onafhankelijke vergelijkingssites.