Expert Boekhouding en Financien

Tankpassen vergelijken

Op zoek naar de goedkoopste tankpas als zzp’er of mkb’er? Ik zet alle aanbieders in Nederland op een rij, zodat jij een weloverwogen keuze kan maken. Wij vergelijken alle actieve tankpassen in Nederland.

Filter Toepassen
Filters

19 Tankpassen gevonden

Beste Tankpas 2024
Door Onderneming.nl verkozen tot beste tankpas 2024
Logo van MoveMove

MoveMove

5/5
  (
20
)
 • Prijs per maand Gratis

Nu de eerste 3 maanden gratis! Daarna €6,95 per maand.

Exclusief via Onderneming.nl: de eerste 3 maanden gratis!
logo Shell

Shell Fleet App

4,5/5
  (
22
)
 • Prijs per maand € 3,50

Eén pas voor tanken en laden

Ontvang €0,12 korting per liter/kWh en betaal geen kaartkosten met de unieke code via Onderneming.nl!
logo Shell

Shell Recharge

4,5/5
  (
21
)
 • Prijs per maand Gratis

Laden zonder abonnement door heel Europa

Betaal geen kaartkosten en ontvang €0,12 korting per liter/kWh met de unieke code via Onderneming.nl!
logo Tankpas.nl

Tankpas.nl

4/5
  (
44
)
 • Prijs per maand € 3,95

€7,75 (eerste 6 maanden: €3,95)

Logo MKB brandstof

MKB Brandstof Tankpas/Hybride

3,5/5
  (
20
)
 • Prijs per maand € 4,95

Nu de eerste 3 maanden €4,95 per maand, daarna €10,55.

Logo MKB brandstof

MKB Brandstof Laadpas abonnement

3,5/5
  (
18
)
 • Prijs per maand € 3,95

Nu de eerste 3 maanden €3,95 per maand, daarna €7,35.

Logo MKB brandstof

MKB Brandstof Laadpas zonder abonnement

3,5/5
  (
17
)
 • Prijs per maand € 2,00

Laden zonder abonnement met een vast starttarief en netwerkkosten

Logo Q8

Q8 Liberty Card

3,5/5
  (
24
)
 • Prijs per maand Gratis

Een logo van go tankpas

GO Tankpas

3,5/5
  (
14
)
 • Prijs per maand v.a. € 0,99

Tank- en mobiliteitspas voor iedere ondernemer

Logo BP

BP

3,5/5
  (
26
)
 • Prijs per maand € 0,75

logo total energies

TotalEnergies

3,5/5
  (
12
)
 • Prijs per maand € 1,00

logo ANWB

ANWB Mobiliteit Compleet

3,5/5
  (
15
)
 • Prijs per maand € 6,50

Tank- én mobiliteitskaart met 100% dekking

logo ANWB

ANWB Laadpas zonder abonnement

4/5
  (
16
)
 • Prijs per maand Gratis

Gratis laadpas zonder abonnement met starttarief voor laden

logo ANWB

ANWB Laadpas abonnement

4/5
  (
19
)
 • Prijs per maand € 3,99

Voordelig laden zonder transactiekosten

Esso Logo

Esso

4,5/5
  (
19
)
 • Prijs per maand € 0,00

e flux logo

E-Flux Pay as you charge

4/5
  (
19
)
 • Prijs per maand € 0,00

e flux logo

E-Flux Orange

4/5
  (
23
)
 • Prijs per maand € 2,67

vandebron logo

Vandebron

4/5
  (
17
)
 • Prijs per maand € 3,50

Travelcard logo

Travelcard

4/5
  (
17
)
 • Prijs per maand € 4,95

Tank- en laadpas in één. Eerste 3 maanden €4,95, daarna €7,75.

 • Auteur:

  Mabelle Abraham (MSc) houdt trends en ontwikkelingen op de financiële markt in de gaten om zo nieuwe kansen te identificeren en hier strategisch op in te spelen. Met haar ruime expertise en specialistische vaardigheden analyseert en beoordeelt ze al 3 jaar lang financiële producten. Daarnaast heeft zij haar Master behaald in Communication Science aan de Universiteit Twente.

 • Laatst bijgewerkt: 6 juni 2024
 • Leestijd: 11 minuten

Wat is een tankpas?

Een tankpas is een kaart waarmee ondernemers snel en gemakkelijk kunnen afrekenen bij het tanken. Een ondernemer begeeft zich meestal vaak op de weg. Een zakelijke tankpas, ook wel brandstofpas of tankkaart genoemd, is in deze gevallen absoluut geen overbodige luxe. Het is altijd verstandig om te kiezen voor een tankpas als er in een zakelijke auto gereden wordt. Daarmee kan er eenvoudig getankt worden door het hele land. De tankpas geldt dan als betaalmiddel. Men krijgt eens per maand de overzichtelijke factuur van alle tankbeurten van de afgelopen maand. Een tankkaart is te gebruiken voor zowel het midden klein bedrijf (mkb’er) of een eenmanszaak (zzp’er) en kan ook gebruikt worden door het personeel.  

Hoe werkt het betalen met een tankpas?

Benzinepomp

Betalen met een tankpas kan worden vergeleken met het betalen met een pinpas. Na het tanken kan op het betaalscherm een bijbehorende pincode worden ingevoerd. Daarna wordt gevraagd of er in een vervangende auto wordt gereden. Is het antwoord ‘nee’? Dan moet de huidige kilometerstand worden ingevoerd. Er wordt geadviseerd om dit overigens altijd in te voeren. Dit maakt de administratie completer en overzichtelijker. Na de betaling volgt een een bon die optioneel kan worden bewaard. De houder van de pas ontvangt maandelijks één factuur per tankpas van de afgelopen maand. De overzichtelijke factuur geeft weer wanneer, waar en door wie de pas is gebruikt.

Wat zijn de regels van de Belastingdienst?

De kosten voor brandstof vallen voor de Belastingdienst onder autokosten. Deze kosten zijn aftrekbaar van de jaarlijkse belastingaangifte. Daarnaast is de betaalde BTW weer terug te vragen tijdens de periodieke aangifte van de omzetbelasting.

Om hiervoor in aanmerking te komen, moet men in eerste instantie zakelijk rijden. Dat betekent dat iemand een auto moet hebben die op de balans van het bedrijf staat óf een auto moet leasen op naam van het bedrijf. Wanneer iemand een privé auto heeft waar ook zakelijk mee wordt gereden, is het in principe ook mogelijk om kosten af te trekken. Het wordt dan wel lastig om alle kosten bij te houden en te onderscheiden. Kies daarom het liefst voor een auto op naam van de zaak, omdat dit financieel gezien vaak voordeliger is dan een privé auto. Wanneer er meer dan 500 kilometer per jaar privé wordt gereden, moet er bijtelling betaald worden. Bijtelling is afhankelijk van de cataloguswaarde van de auto, de CO2-uitstoot en de datum van afgifte van het kenteken. Er hoeft geen bijtelling betaald te worden als aangetoond kan worden dat er minder dan 500 kilometer per jaar privé wordt gereden.

Een ondernemer kan de kosten van de brandstof tegenwoordig alleen nog aftrekken van de belasting als deze met een zakelijk betaalmiddel is afgerekend. De zakelijke tankpas is hiervoor een geschikte uitkomst. Hiermee kan eenvoudig worden aangetoond dat het bedrijf de brandstof heeft gebruikt en betaald.

Hoe moet ik mijn tankbon indienen?

De tankbon die wordt afgegeven bij het tanken, hoeft niet te worden bewaard en dus ook niet apart te worden gedeclareerd. Op de verzamelfactuur staat namelijk exact voor welk bedrag de afgelopen periode is getankt en wat de betaalde BTW is.

Deze factuur voldoet aan de eisen die de Belastingdienst stelt. Hierdoor is deze in de administratie te boeken als kostenpost. Hiermee kan de omzetbelasting teruggevraagd worden. Tegenwoordig hebben de meeste online boekhoudprogramma’s een functie voor automatisch BTW-aangifte doen. Hierdoor wordt het makkelijk gemaakt om de aangifte zelf uit te voeren zodat een ondernemer de kosten van een boekhouder kan besparen.

Welke tankpas is geschikt voor het MKB?

Een eigenaar van een MKB is in de meeste gevallen vaak onderweg. Bijvoorbeeld bij het bezoeken van zakelijke contacten of netwerkbijeenkomsten. Ook personeel kan veel onderweg zijn. De brandstofpas is hier uitermate geschikt voor.

Deze zakelijke tankpassen bestaan al lang en waren voorheen vooral bedoeld voor grote bedrijven. Inmiddels zijn er ook tankpas aanbieders die zich speciaal richten op het MKB. Op onze website kunnen brandstofpassen eenvoudig met elkaar worden vergeleken, waardoor voor ieder bedrijf de juiste keuze kan worden gemaakt. In onze filter is te zien welke tankpassen ook geschikt zien voor het MKB.

Bij sommige aanbieders zijn geen aanvullende diensten inbegrepen, terwijl andere aanbieders de mogelijkheid geven voor pechhulp, parkeren en carwash. Tot slot speelt ook het dekkingsgebied een belangrijke rol in de keuze voor een tankkaart: een MKB wil immers op zijn minst in heel Nederland terecht kunnen en wellicht zelfs over de grens. Ook dat verschilt sterk per aanbieder. Vergelijk hier de verschillende aanbieders van tankkaarten voor MKB.

Welke tankpas is geschikt voor een zzp’er?

Tanken

Er zijn veel verschillende tankkaarten beschikbaar. Vaak denken mensen dat deze vooral geschikt zijn voor grote bedrijven of bedrijven met werknemers. Dat is echter niet het geval. Ook iemand met een eigen bedrijf zonder werknemers kan met een auto van de zaak gebruik maken van een tankpas. Er zijn aanbieders die zich speciaal richten op zelfstandige ondernemers zonder personeel. 

Iedere aanbieder hanteert andere prijzen en heeft andere aanvullende diensten. Als een zzp’er een tankpas aanschaft, is het daarom verstandig om de verschillende opties met elkaar te vergelijken. In onze vergelijker tonen wij maar liefst 19 tankpassen die geschikt zijn voor zzp’ers.

De diverse tankkaarten kunnen niet alleen met elkaar worden vergeleken qua prijs, maar ook met betrekking tot aanvullende diensten zoals parkeren, carwash en op welke locaties de brandstofpas kan worden gebruikt. 

Welke soorten tankpassen zijn er?

Er bestaan twee verschillende soorten tankpassen: een universele tankpas en een merkgebonden tankpas. Het verschil is dat met deze tankkaart bij alle tankstations kan worden getankt. Bij een merkgebonden tankpas kan dit alleen bij een tankstation van dit specifieke merk. Zo kan het zijn dat men met een merkgebonden tankpas alleen getankt kan worden bij Esso of Shell tankstations.

Universele tankpas

Met een universele tankpas kan men in principe in heel Nederland tanken, ongeacht bij welk merk tankstation dit is. Sommige passen hebben echter wel beperkingen, omdat zij niet met alle merken tankstations afspraken hebben gemaakt.

Merkgebonden tankpas

Een merkgebonden brandstofpas is vaak iets goedkoper dan een universele tankpas, maar hier zit dan wel een keerpunt aan. Een merkgebonden brandstofpas kan men alleen gebruiken bij het specifieke merk. Bijvoorbeeld de BP tankkaart: met een BP tankkaart kan men alleen tanken bij de BP tankstations. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld de Go tankkaart en de Shell tankkaart.

Elektrische auto

Eigenaar van een elektrische wagen? Onderneming.nl biedt een compleet overzicht van de beste laadpassen. Bekijk, vergelijk en maak de beste keuze!

Waarom zou ik tankpassen vergelijken?

Benzinepomp

Voor de aanschaf van een tankpas kunnen verschillende aanbieders van tankpassen met elkaar worden vergeleken. Er zijn behoorlijk wat tankpas aanbieders beschikbaar. Door tankpassen te vergelijken kan sneller inzichtelijk worden welke pas het meest geschikt is. 

Het is van belang dat de brandstof past bij de doelen en wensen van de ondernemer. Het is daarom belangrijk om de tijd te nemen voor een goede vergelijking. Wanneer de keuze voor een zakelijke tankpas eenmaal is gemaakt, kan de pas eenvoudig op de website van de aanbieder worden aangevraagd. 

Wat zijn de voor- en nadelen van een tankpas?

Auto dashboard

De voordelen van zakelijke tankpassen zijn uitgebreid. Voordat besloten wordt een brandstofpas te gaan aanschaffen is het belangrijk om goed naar de voordelen te kijken. Op deze manier kan een goede keuze worden gemaakt voor het aanschaffen van een tankkaart. Benieuwd naar de belangrijkste voordelen van een tankkaart? Hieronder een duidelijk overzicht:

 • Gemak

  Met een brandstofkaart kan snel betaald worden bij een tankstation. Daarnaast hoeft er geen bon te worden bewaard. Er wordt achteraf een factuur gestuurd van de afgelopen maand.

 • Veelzijdig

  Met veel tankpassen kan ook gebruik worden gemaakt van aanvullende diensten, zoals de carwash, parkeermogelijkheden en onderhoud van de auto.

 • Fiscus-vriendelijk

  Geen gedoe meer met het bewaren van bonnetjes. Op de factuur die achteraf wordt gestuurd, staat de BTW vermeld. Deze factuur is fiscus proof, waardoor het aftrekken van de BTW een makkie is.

   

 • Kostenbesparend

  Bij veel brandstofpassen wordt een korting aangeboden op de brandstofkosten aan de pomp.

 • Overzichtelijk

  Een tankpas geeft een duidelijk overzicht van het gebruik van benzine, diesel of een andere brandstof. Men kan er niet alleen mee zien hoeveel er per maand getankt wordt, maar ook waar en door wie.

 • Niet altijd overal te gebruiken

  Niet alle passen zijn te gebruiken bij alle tankstations, waardoor de keuze niet altijd bij elke aanbieder even ruim is.

 • Een tankpas kost geld

  Een tankpas hoeft niet duur te zijn, maar ze zijn ook niet altijd gratis. Daarnaast kunnen sommige aanbieders standaard borg vragen. Belangrijk is om hier goed op te letten bij het vergelijken van de verschillende brandstofpassen.

Wat is de goedkoopste tankpas voor zzp’ers?

De goedkoopste tankpas hangt niet alleen af van de maandelijkse kosten, maar ook van je individuele behoeften. Een handige manier om de verschillende opties te vergelijken, is door de bovenstaande vergelijker te gebruiken. Hierin zie je bijvoorbeeld dat de Esso tankpas in principe gratis is, maar dat deze pas alleen de mogelijkheid biedt om bij Esso te tanken en je moet de pas van tevoren opwaarderen. Als je echter de vrijheid wilt om overal in de BeNeLux te tanken, is de MoveMove tankpas momenteel de voordeligste keuze in Nederland. Bovendien hebben ze een tijdelijke actie waarbij je de eerste 3 maanden geen abonnementskosten hoeft te betalen. Deze combinatie van flexibiliteit en kostenbesparing maakt de MoveMove tankpas een aantrekkelijke optie voor veel automobilisten.

Zijn er aanbieders zonder borg?

Veel tankpasaanbieders eisen dat zelfstandige ondernemers een borg betalen als voorwaarde om in aanmerking te komen voor een zakelijke tankpas. Toch zijn er een aantal aanbieders die kleine zelfstandigen toegang willen bieden tot zakelijke oplossingen zoals de tankpas. Bij de volgende aanbieders hoeven zzp’ers geen borg te betalen:

Andere veelgestelde vragen

Hoe werkt een tankpas?

Betalen met een tankpas kan worden vergeleken met het betalen met een pinpas. Na het tanken wordt de tankkaart afgegeven bij de balie of in de betaalautomaat aangeboden, waarna een pincode moet worden ingevoerd. In het betaalscherm wordt meestal gevraagd of er in een vervangende auto wordt gereden. Is dit niet het geval? Dan moet de huidige kilometerstand worden ingevoerd. Betalen gebeurt achteraf. Een ondernemer met een brandstofpas ontvangt eens per maand of eens per twee weken één factuur per brandstofpas. Deze factuur dient te worden bewaard voor de BTW-aangifte.

Een zakelijke tankpas aanvragen, hoe werkt dat?

Een zakelijke tankpas aanvragen is gelukkig heel eenvoudig. Na het vergelijken van de tankpassen, kan de pas heel eenvoudig op de website van de aanbieder worden aangevraagd. De stappen die gevolgd moeten worden wijzen zich vanzelf. Zodra de pas is aangevraagd, zal deze in de meeste gevallen binnen enkele dagen worden bezorgd. De pas kan direct worden geactiveerd en gebruikt.

Wat kost een tankpas?

De kosten van een tankkaart zijn verschillend. Ze variëren van gratis tot gemiddeld € 12,00 per maand. De tankkaarten van Q8 en Esso zijn bijvoorbeeld gratis. Een gratis tankpas is natuurlijk de goedkoopste tankpas. Daarnaast moet voor sommige passen borg worden betaald of de eventuele kosten van de eerste maand voor worden geschoten. Andere aanbieders doen hier juist niet aan. Vrijwel alle aanbieders van tankkaarten communiceren hier vooraf duidelijk over zodat men niet voor verrassingen komt te staan.

Wat gebeurt er als de pas gestolen wordt of is kwijtgeraakt?

Wanneer er zoiets gebeurt, is het belangrijk om de pas zo snel mogelijk te blokkeren. De meeste aanbieders van tankpassen hebben hier een speciaal noodnummer voor dat dag en nacht bereikbaar is. In sommige gevallen is het ook mogelijk om online zelf de pas te blokkeren. 

Bespaart een tankpas tijd?

Jazeker, allereerst verloopt het tanken sneller en efficiënter. Daarnaast bespaart men met een tankpas ook nog eens flink wat tijd met de administratie. Het verzamelen en verwerken van de tientallen rekeningen en bonnetjes zijn voorgoed verleden tijd wanneer men gebruik maakt van een tankkaart. 

Is een tankkaart alleen geschikt om mee te tanken?

Met een tankpas zijn naast het tanken ook andere diensten mogelijk. Denk daarbij aan het wassen van de auto of parkeren op bepaalde plaatsen. Het verschilt per aanbieder of deze diensten mogelijk zijn of niet.

Zijn er veel aanbieders?

Er zijn behoorlijk wat aanbieders van tankkaarten beschikbaar. Niet iedere tankpas past bij ieder bedrijf. Juist daarom is het verstandig om niet direct voor de eerste de beste tankkaart te gaan. Kijk eerst welke het meest geschikt is voor een situatie. Op Onderneming.nl is het eenvoudig om voor een onderneming verschillende tankpas merken met elkaar te vergelijken. 

Is de BTW aftrekbaar?

Ja. Vroeger werd er rondom tanken ontzettend veel fraude gepleegd. Daarom heeft de overheid de regels aangescherpt. BTW op brandstof mag alleen nog afgetrokken worden wanneer deze met een zakelijk betaalmiddel is afgerekend. En een brandstofpas is dan vanzelfsprekend, omdat men eenvoudig aantonen dat het bedrijf de brandstof heeft betaald waardoor het als aftrekpost te gebruiken is. Zonder brandstofpas wordt dat al een stuk lastiger.

Welke tankpas is geschikt?

Er is niet standaard één beste tankpas aan te wijzen. Dat is namelijk sterk afhankelijk van de situatie. Bijvoorbeeld hoeveel passen er nodig zijn, hoeveel er wordt getankt en of men de tankpas gebruikt voor aanvullende diensten. Juist daarom is het aan te raden om altijd de verschillende tankkaarten met elkaar te vergelijken. Alleen dan kan een ondernemer zijn persoonlijke beste tankpas aanbieder vinden.

Kan een zakelijke tankpas ook voor een privéauto worden gebruikt?

Dat is niet aan te raden, aangezien privé en zakelijk dan door elkaar heen lopen. Gebruik deze dan ook het liefst alleen maar bij een zakelijke auto. Er is sprake van een zakelijke auto wanneer deze volledig zakelijk betaald wordt. Dat kan in principe een leaseauto zijn maar ook een auto die op de balans staat en van de zaak zelf is.

Is de brandstof voordeliger met een tankpas?

Ook dit verschilt sterk per aanbieder. Bij sommige aanbieders geldt de vaste prijs van het benzinestation, terwijl andere bij bepaalde benzinestations korting geven op het tanken. Ook worden er door sommige aanbieders acties een aanbiedingen georganiseerd waarvan met de tankkaart geprofiteerd kan worden. Juist hierom is de goedkoopste tankkaart niet altijd de voordeligste op de lange termijn.

Kan ik met een tankpas een elektrische auto laden?

Het is in de meeste gevallen niet mogelijk om een elektrische auto te laden met de tankpas. Tegenwoordig zijn er wel aanbieders waarbij het mogelijk is om een tankpas en laadpas te ontvangen in één pakket. MoveMove biedt zo’n pakket aan. Dit is een ideale uitkomst voor hybride rijders.

Bronnen en expertise

Bronnen

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/internationaal/btw_voor_buitenlandse_ondernemers/btw_administratie/verplichte_gegevens_op_uw_factuur

https://wetten.overheid.nl/BWBR0041125/2020-11-28

 

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Gabriel Baysoy. Hij is financieel expert en oprichter van verschillende onafhankelijke vergelijkingssites.