Voorlopige aanslag

voorlopige aanslag
  • Auteur:

    Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een hbo bachelor in de Nederlandse taal.

  • Laatst bijgewerkt: 6 mei 2024
  • Leestijd: 4 minuten

Als zelfstandige ondernemer heb je net als iedereen te maken met het betalen van belastingen. Veel zzp’ers die net begonnen zijn kijken raar op van de voorlopige aanslag die ze één of twee jaar later ontvangen na het indienen van hun aangifte inkomstenbelasting. Met de voorlopige aanslag betalen zelfstandigen de inkomstenbelasting en hun bijdrage voor de zorgverzekeringswet verspreid over het jaar. Voor mensen die in dienst zijn bij een werkgever, wordt dit bedrag per maand op hun salaris ingehouden.

stapel geld

De voorlopige aanslag is altijd gebaseerd op de gegevens die je bij de Belastingdienst aanlevert tijdens de aangifte inkomstenbelasting van het vorige jaar. Als je toch een meevaller hebt of juist de verwachting hebt dat je minder gaat verdienen gedurende het jaar, kun je de voorlopige aanslag aanpassen via de Belastingdienst. In het geval van een meevaller betekent het dat je niet ineens één groot bedrag terugkrijgt, en wanneer het tegenzit hoef je niet ineens één groot bedrag te betalen.

Je kunt de aanslag in 11 gelijke termijnen betalen, de eerste betaling dient dan vóór 28 februari voldaan te worden. Het hele bedrag in één keer betalen mag ook.

Voorlopige aanslag aanvragen of wijzigen

Een voorlopige aanslag ontvangt men vaak vanzelf na het invullen van de inkomstenbelasting. Ondernemers die geen voorlopige aanslag ontvangen kunnen er een aanvragen bij de Belastingdienst. Er kan een voorlopige aanslag aangevraagd worden voor de inkomstenbelasting en de premie volksverzekeringen of inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet. Voor vof’s bestaat er de vennootschapsbelasting waarvoor een voorlopige aanslag kan worden aangevraagd.

formulier

Je doet er vaak verstandig aan om de voorlopige aanslag te wijzigen als je verwacht dat je inkomsten tegen- of meevallen. Op deze manier voorkom je dat je volgend jaar veel belasting moet bijbetalen, of dat je in één keer veel geld terugkrijgt. Andere factoren hebben ook invloed op hoeveel belasting je moet betalen. Denk hierbij aan het gaan samenwonen, scheiden of als je van plan bent om een grote investering te gaan doen. De voorlopige aanslag inkomstenbelasting aanvragen of wijzigen doe je via de website van de Belastingdienst.

Wanneer wijzig je je voorlopige aanslag?

Wat verandert er in 2024?

kosten

Per 1 januari 2024 wordt er een nieuw systeem door de Belastingdienst gehanteerd voor het vaststellen van de belastingrente. Dit systeem moet ervoor zorgen dat er minder grote verschillen zitten tussen verschillende belastingsoorten. Je betaalt deze rente over het verschil tussen de belasting die je hebt betaald, en de belasting die je (op tijd) had moéten betalen. Stel dat je € 12.000 aan belasting had moeten betalen, en je er aan het eind van het jaar achterkomt dat je maar € 10.000 hebt betaald, dan betaal je belastingrente over € 2.000.

Bovendien is het vanaf 2024 mogelijk om de voorlopige aanslag in één keer met iDEAL te betalen. Wel vervalt de betalingskorting voor mensen die de voorlopige aanslag in één keer betalen, dit was voorheen 2%.

Voordeel bij het betalen in één keer?

Voorheen kreeg je zoals hierboven beschreven 2% korting bij het in één keer betalen van je voorlopige aanslag. Hoewel dat per 1 januari 2024 verandert, kan het alsnog voordelig zijn om je aanslag in één keer te betalen. Dit heeft te maken met de vermogensbelasting uit box 3. Als je vermogen op 1 januari 2024 meer is dan het vrijgestelde bedrag, dan kan het schelen als je de voorlopige aanslag betaalt vóór 31 december. Dit heeft vooral zin wanneer je hierdoor onder het vrijgestelde bedrag uitkomt. 

Veelgestelde vragen

Wat is het voordeel van een voorlopige aanslag? 

Door te weten hoeveel belasting je moet betalen, kun je voorkomen dat je belastingrente moet betalen. Dit is het bedrag dat je verschuldigd bent over de belastingdienst over het geld dat zij niet of te laat van je ontvangen. Ook weet je hierdoor waar je aan toe bent voor de rest van het jaar, en voorkom je dat je ineens veel geld moet betalen. 

Hoe vraag ik een voorlopige aanslag aan? 

Een voorlopige aanslag aanvragen kun je zelf doen, of door je boekhouder laten doen. Doe je je eigen boekhouding? Dan kun je terecht op de website van de Belastingdienst.