Bedrijfsverzekeringen

header
  • Auteur:

    Mabelle Abraham (MSc) houdt trends en ontwikkelingen op de financiële markt in de gaten om zo nieuwe kansen te identificeren en hier strategisch op in te spelen. Met haar ruime expertise en specialistische vaardigheden analyseert en beoordeelt ze al 3 jaar lang financiële producten. Daarnaast heeft zij haar Master behaald in Communication Science aan de Universiteit Twente.

  • Laatst bijgewerkt: 19 april 2024
  • Leestijd: 7 minuten

Wat zijn zakelijke verzekeringen?

Ondernemen is gaaf, maar ook spannend. Het biedt oneindig veel mogelijkheden, maar brengt ook bepaalde bedrijfsrisico’s met zich mee. Er kan bijvoorbeeld een conflict ontstaan met een medewerker, leverancier of klant. Dit kan financieel en juridisch lastige situaties opleveren. Gelukkig kunnen ondernemers zich hier tegen verzekeren door middel van verschillende zakelijke verzekeringen. Verzekeringen zijn aangepast op de grootte van een bedrijf. Verzekeringen zijn dus ook mogelijk voor bijvoorbeeld een zelfstandig ondernemer. Een ondernemer kan een bedrijfsverzekering vaak gemakkelijk online afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij. 

Bedrijfsverzekeringen voor een onderneming

Ondernemen brengt veel bedrijfsrisico’s met zich mee. Deze kunnen voorkomen in iedere branche: van de horeca tot de zakelijke dienstverlening. Maar welke bedrijfsverzekering is nodig? Informeer goed naar de verschillende soorten bedrijfsverzekeringen en breng de bedrijfsrisico’s in kaart. Een bedrijfsverzekering afsluiten is ook voor startende ondernemers een belangrijk onderdeel van het opzetten van een eigen bedrijf.

Er zijn een aantal verplichte verzekeringen voor een onderneming, maar alleen als aan bepaalde eisen wordt voldaan. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijf met werknemers en een bestelauto. Mocht een ondernemer zeker willen weten of hij beschikt over de de juiste bedrijfsverzekeringen? Dan kan hij een verzekeringsadviseur inschakelen. Deze adviseur bekijkt en vergelijkt bedrijfsverzekeringen bij verschillende verzekeraars. Ook brengt hij in kaart welke bedrijfsverzekeringen daadwerkelijk nodig zijn.

Verplichte verzekeringen voor een ondernemers 

Er zijn een aantal verschillende bedrijfsverzekeringen die volgens de overheid verplicht zijn. Een bedrijfsautoverzekering is verplicht bij bezit van een bedrijfsauto. Ook is in sommige gevallen een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht. Het kan dus zijn dat een ondernemer meerdere verzekeringen moet afsluiten.

Een opstalverzekering is niet verplicht, maar kan door de hypotheekverstrekker worden verplicht. Er is geen wettelijke verplichting om een gebouw (opstal) te verzekeren. Dit kan echter wel wijsheid zijn, omdat schadeposten aardig kunnen oplopen. Vergeet hierbij niet de eventuele milieuschade aan omliggende gronden die door schade (bijvoorbeeld brand) kan ontstaan. Desalniettemin is het niet verplicht deze verzekeringen te sluiten, maar gezien de grote impact wel verstandig.

Personeel

Heeft een onderneming personeel in dienst? Dan moeten hiervoor premies worden betaald. Dit zijn werknemersverzekeringen en volksverzekeringen. Deze verzekeringen gelden voor iedere werknemer en worden betaald via de loonheffingen.

juridische conflicten verzekeren verzekerd, verzeker, vaste kosten, controleren
foto niek huiskes

“Het is belangrijk om goed bewust te zijn van de risico’s die je als (startende) ondernemer loopt. Hierbij is niet alleen de kans belangrijk, maar ook zeker de impact wanneer het onzekere voorval tóch gebeurt. Alleen dan kun je een goede afweging maken tussen preventie, verzekeren en het accepteren van het risico. Een verzekering helpt je verder wanneer je het risico niet kunt óf wil dragen”

Niek Huiskes Expert in zakelijk verzekeringsadvies

Aansprakelijkheidsverzekeringen en juridische conflicten

Aansprakelijkheid verzekeren kan waardevol zijn. Het dekt namelijk het risico van aansprakelijkheid voor bijvoorbeeld schade bij klanten, zowel financieel als materieel. Hiervoor zijn verschillende soorten verzekeren.

eigen terrein, verzeker, profiteer direct, ga direct, bedrijfsinventaris

Schadeverzekeringen: materiële schade

Een bedrijf runnen brengt veel risico’s met zich mee. Producten uit een inventaris en kantoorapparatuur kunnen bijvoorbeeld verwoest worden door brand. Deze materiële schade kan worden gedekt door verschillende verzekeringen. 

Verzekeraars, verzeker, inventaris, bedrijfsinventaris

Verzekeringen ZZP

Een zzp’er wil bezig zijn met hetgeen hij goed in is: ondernemen. Maar ook zzp’ers lopen risico’s. Een aantal verzekeringen die handig om zijn af te sluiten zijn de arbeidsongeschiktheidsverzekering en de cyberverzekering. De cyberverzekering is zowel voor zzp’ers als voor MKB en groot-zakelijk interessant.

Arbeidsongeschiktheid

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) geeft een ondernemer dekking bij arbeidsongeschiktheid. Een ondernemer wordt namelijk niet doorbetaald bij arbeidsongeschiktheid.

Arbeidsongeschikheidsverzekering >

Beroepsaansprakelijkheid

Deze verzekering is in sommige gevallen verplicht. Het verzekert tegen schade gemaakt door foutief advies. Werkt een ondernemer in de bouw? Dan is een Construction Allrisk ook verstandig. Dit dekt schade ontstaan aan bouwwerken.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering >

Bedrijfsaansprakelijkheid

Een bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering dekt voor kleine ongelukken. Bijvoorbeeld wanneer personeel bij een klant een pot omstoot. 

Zakelijke Rechtsbijstand

Met een rechtsbijstand-verzekering wordt juridische bijstand verzekerd bij juridische conflicten met leveranciers, klanten en werknemers.

CAR-verzekering

Met een CAR-verzekering (Construction Allrisk verzekering) wordt de schade gedekt die is ontstaan tijdens bouwwerken of montage.

Aansprakelijkheidsverzekering

Met deze verzekering zijn alle medewerkers van een organisatie verzekerd tegen schadeclaims na een bestuurlijke fout.

Zakelijke autoverzekering

Is het bedrijf in het bezit van een zakelijke auto of bedrijfsauto? Denk bijvoorbeeld aan een bestelbus. Dan is een bedrijfsautoverzekering een verplicht.

Waarop letten bij het afsluiten van een bedrijfsverzekeringen?

Veelgestelde vragen

Wat is een bedrijfsverzekering?

Ondernemen biedt veel mogelijkheden, maar levert ook risico’s op. Met een bedrijfsverzekering kunnen veel ondernemingsrisico’s worden gedekt. Er zijn verschillende verzekeringen voor bijvoorbeeld aansprakelijkheid en schade. Daarnaast is het voor een ondernemer ook handig een arbeidsongeschiktheidsverzekering te hebben, voor als de ondernemer wat overkomt. Wanneer ondernemers bedrijfsverzekeringen regelen, wordt voorkomen dat een onderneming door omstandigheden in financiële problemen komt.

Welke bedrijfsverzekeringen afsluiten?

Elke onderneming is verschillend en heeft daardoor behoefte aan verschillende verzekeringen. Om deze reden is het verstandig informatie in te winnen over alle soorten bedrijfsverzekeringen. Dit laat een ondernemer namelijk over mogelijke risico’s nadenken.

Wat voor verzekering heeft een zzp’er nodig?

Voor een zzp’er zijn er verschillende verzekeringen. Geeft de zzp’er advies? Dan is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering belangrijk. Ook de AOV is belangrijk. Maar het is verstandig om alle soorten bedrijfsverzekeringen langs te lopen. Maak ook een afweging van het risico voor de zzp’er. De ene zzp’er heeft namelijk meer risico’s dan de ander.

Welke bedrijfsverzekeringen zijn verplicht?

De enige verplichtte verzekering is de zorgverzekering voor iedere inwoner van Nederland. Maar in bepaalde situaties kunnen de volgende verzekeringen verplicht zijn: een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, een bedrijfsautoverzekering, een opstalverzekering en het betalen van premies voor werknemers. 

Wat is een compagnonverzekering?

Ondernemen kan alleen, maar ook samen met een compagnon. Een compagnonsverzekering was een bedrijfsverzekering die van belang is wanneer er sprake is van 2 of meer eigenaren. Het was namelijk een soort overlijdensrisicoverzekering voor compagnons. De eigenaren betalen premie op het leven van de compagnon. Deze kruislingse afsluiting voorkomt dat een eigenaar bij uitkering belast wordt met successierecht. De premie wordt niet verrekend uit het vermogen van de overledene. Het is van belang deze verzekering zorgvuldig vast te leggen om misverstanden te voorkomen. Het maken van duidelijke afspraken is hiervoor essentieel.