ZZP naast loondienst

zzp naast loondienst
Banner ING
  • Auteur:

    Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

  • Laatst bijgewerkt: 3 juli 2024
  • Leestijd: 7 minuten

Veel mensen willen als zelfstandig ondernemer aan de slag gaan. Je hebt als zzp’er echter geen garantie op een vast inkomen. Dan kan als parttime zzp’er werken naast de vaste baan een goede middenweg zijn. Hoe werkt het om als parttime zzp’er te werken? Waar moet je dan op letten?

Waarom parttime zzp naast loondienst?

loondienst naast zzp

Zelfstandig ondernemen geeft je de kans om van je hobby werk te maken. Zelfstandig ondernemerschap gaat echter gepaard met onzekerheden. Ondernemers ontvangen geen vast inkomen. Vooral voor starters kan dat spannend zijn. In dat geval kan parttime ondernemen uitkomst bieden.

Als je parttime gaat ondernemen naast een vaste baan levert dit veel voordelen op. Zo kan worden uitgetest of het ondernemerschap de juiste keuze is zonder het vaste inkomen te verliezen. Een parttime ondernemer die in loondienst werkt, loopt immers minder risico’s dan fulltime ondernemers.

Eenvoudig je boekhouding bijhouden als parttime ondernemer?

Als je parttime start met ondernemen is een goede boekhouding belangrijk om je administratie op orde te houden. Profiteer nu van een speciale actie van e-Boekhouden.nl speciaal voor startende ondernemers: 15 maanden lang gratis het boekhoudprogramma uitproberen.

Claim nu jouw 15 maanden gratis
e boekhouden logo

Aan de andere kant profiteren fulltime ondernemers van fiscale voordelen, zoals startersaftrek en ondernemersaftrek. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet je 1.225 uur per jaar in je onderneming stoppen. Dat staat gelijk aan zo’n 24 uur per week zonder vakantiedagen. Dit wordt het urencriterium genoemd.

Voor parttime zzp’ers kan het lastig zijn om aan deze uren te komen. Wanneer je ervoor kiest om parttime in plaats van fulltime te ondernemen, kan je dus belastingvoordelen mislopen als je onvoldoende tijd in de onderneming stopt. Van regelingen als mkb-winstvrijstelling en/of de kleine ondernemersregeling (KOR) kan misschien wel gebruik worden gemaakt.

Voordelen

  • Zekerheid door een vast inkomen
  • Zelfstandig ondernemerschap kan met minder risico worden geprobeerd
  • Kans om van hobby en interesses werk te maken
  • Je kan in aanmerking komen voor de kleine ondernemersregeling (KOR)

Nadelen

  • Kans op fiscale voordelen door urencriterium van Belastingdienst is kleiner
  • Wanneer het bruto inkomen stijgt, kan een deel van het belastbare inkomen in een hogere belastingschijf terechtkomen en kunnen toeslagen stoppen of afnemen

In 6 stappen bedrijf starten naast vaste baan

Als je als zzp’er naast je vaste baan in loondienst aan de slag wil gaan, moet je daarvoor een aantal stappen doorlopen. In het onderstaande stappenplan staat wat je als startende zzp’er moet doen en welke zaken je in overweging moet nemen.

Controleer huidige contract en ga in gesprek met de werkgever

Wanneer je in loondienst werkt en daarnaast als parttime zzp’er wil gaan werken, moet je eerst controleren of de werkgever daar toestemming voor geeft. In het contract kan zijn opgenomen dat de werknemer geen tweede baan naast de vaste baan mag hebben. Ook kan het zijn dat de werknemer wegens concurrentiegevaar geen tweede baan in dezelfde sector mag hebben. Controleer daarom altijd wat de mogelijkheden zijn en/of bespreek dit met de werkgever.

Je bent niet verplicht om het ondernemersplan met de werkgever te bespreken. Het kan desondanks wel goed zijn om met de werkgever in gesprek te gaan, zodat eventuele juridische conflicten kunnen worden voorkomen. Worden er afspraken met de werkgever gemaakt? Stel deze dan schriftelijk vast.

Stel vast hoeveel uren in loondienst en als zzp’er te gaan werken

Als je als zzp’er naast loondienst wil gaan werken, kan je overwegen het aantal uren in loondienst te verminderen. Dit verzoek dient uiterlijk twee maanden voor de gewenste ingangsdatum te worden ingediend. Dit kan alleen worden gedaan als er minstens tien werknemers bij het bedrijf werken en de werknemer minimaal een half jaar in dienst is. Als er minder dan tien werknemers bij het bedrijf werken, kan het zijn dat de werkgever daarvoor een eigen regeling heeft.

Zzp’ers moeten minimaal 1.225 uur per jaar aan hun onderneming besteden om voor fiscale voordelen in aanmerking te komen

Je werkgever kan het verzoek afwijzen, maar moet daarvoor wel een goede reden hebben. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als er geen werknemers zijn die de taken kunnen overnemen. Bovendien is de werkgever verplicht uiterlijk één maand voor de ingangsdatum van het verzoek een reactie te geven. Als hij dit niet doet, ben je in principe vrij om het aantal aangevraagde uren te gaan werken.

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Klaar om aan de slag te gaan? Dan moet je je alleen nog bij de Kamer van Koophandel (KvK) inschrijven. De KvK geeft de benodigde gegevens automatisch door aan de Belastingdienst. Dat hoef je niet zelf te doen.

Sluit eventuele verzekeringen af

Wie in loondienst werkt en ziek of arbeidsongeschikt wordt, krijgt de uren in loondienst doorbetaald. Wanneer je als zzp’er werkt en hebt besloten minder uren in loondienst te werken, krijg je bij ziekte of arbeidsongeschiktheid minder uren doorbetaald. Dit kan een tekort aan inkomen als gevolg hebben. Daarom kan het verstandig zijn een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten. Er zijn ook alternatieven, zoals een schenkkring.

Betaal omzetbelasting en inkomstenbelasting

Als je als zzp’er werkt, krijg je te maken met een aantal fiscale gevolgen. Over de inkomsten die een werknemer uit loondienst verdient, moet inkomstenbelasting worden betaald. Deze belasting wordt automatisch ingehouden. De werknemer heeft hier geen omkijken naar.

Je kan als zzp’er onbeperkt bijverdienen naast je baan in loondienst. Je inkomen als zzp’er en werknemer worden bij elkaar opgeteld en over dit totaalbedrag betaal je inkomstenbelasting.

Voor de winst uit de onderneming is dat anders. Ook daarover moet inkomstenbelasting worden betaald en je bent daar als ondernemer zelf verantwoordelijk voor. De inkomsten min de aftrekposten en de fiscale regelingen waarvoor je in aanmerking komt, vormen het belastbare inkomen. De belastingaangifte moet ieder jaar voor 1 mei worden gedaan.

Wanneer je als ondernemer voor de omzetbelasting wordt gezien, moet er bovendien ieder kwartaal btw-aangifte worden gedaan.

Gebruik een modelovereenkomst

Zelfstandige ondernemers die diensten aanbieden, krijgen te maken met opdrachtgevers. Deze opdrachtgevers willen weten of de Belastingdienst hen als ondernemer ziet of dat het om loondienst gaat. Dan moeten zij namelijk loonbelasting en sociale premies betalen. Om te verduidelijken dat het om een samenwerking als zzp’er gaat, kan je een modelovereenkomst gebruiken. Er zijn algemene modelovereenkomsten en modelovereenkomsten voor branches en beroepsgroepen.

Veelgestelde vragen

Wanneer kom ik in aanmerking voor fiscale voordelen?

Je komt in aanmerking voor fiscale voordelen wanneer je minstens 1.225 uur per jaar aan je onderneming werkt. Dat komt neer op ongeveer 24 uur per week zonder vakantiedagen. Het gaat om alle gewerkte uren. Denk onder meer aan de uren die worden besteed aan productie, werving van klanten en onderhoud van de website. De uren kunnen worden bijgehouden middels urenregistratie. Wanneer je ook in loondienst werkt, kan het lastig zijn daarnaast aan het urencriterium te voldoen. Dan bestaat de kans dat je fiscale voordelen misloopt.

Met welke regels krijg ik als parttime ondernemer te maken?

Parttime ondernemers met dezelfde regels te maken als fulltime ondernemers. De Belastingdienst maakt daar geen onderscheid tussen. Ondernemers moeten onder meer btw-aangifte (aangifte omzetbelasting) en aangifte inkomstenbelasting doen.

Hoeveel mag ik bijverdienen naast mijn baan in loondienst?

Er zit geen limiet aan het bedrag dat je mag bijverdienen als zzp’er naast je baan in loondienst. Je bepaalt zelf hoeveel je wil werken en dus ook hoeveel geld je erbij verdient. Als je een hoger inkomen hebt, kan dit er echter wel toe leiden dat je in een hogere belastingschijf terechtkomt, waardoor je meer belasting moet betalen. Het is goed daar rekening mee te houden.

ING banner