Zakelijke rekening openen

 • Auteur:

  Saskia Oegema onderzoekt en schrijft al 3 jaar voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Met haar financiële expertise is zij content specialist voor Onderneming.nl. Saskia heeft een Bachelor Bedrijfseconomie en Master in Economics – met als specialisatie Corporate Finance and Control – behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

 • Laatst bijgewerkt: 6 juni 2024
 • Leestijd: 29 minuten

Wie een onderneming start, doet er goed aan om naast een privé rekening ook een zakelijke rekening te openen. Een zakelijke rekening openen biedt veel voordelen. Je zorgt daarmee voor een scheiding tussen privé en zakelijke geldstromen, een overzichtelijke administratie en een professionele uitstraling. Vaak is een zakelijke rekening voor ondernemers ook verplicht. Welke zakelijke rekeningen zijn er en hoe kies je de beste zakelijke rekening?

Top 7 zakelijke rekeningen (juni 2024)

Tegenwoordig bieden veel banken en financiële instellingen een zakelijke betaalrekening aan. Door het grote aanbod kan het soms lastig zijn om de juiste keuze te maken. Daarom hebben wij een top 7 gemaakt van de beste zakelijke rekeningen voor ondernemers. Onze top 7 zakelijke bankrekeningen vergelijken kan hieronder.

4
Bunq Mastercard Logo
€ 7,99 Per maand
Bezoek website Meer info
6
multipass betaalpas
7
payhawk betaalkaart
Persoonlijk Per maand
Bezoek website Meer info

Als ondernemer wil je dat de financiën van je bedrijf zo goed mogelijk geregeld zijn. Het vermogen van een bedrijf moet daarom goed gescheiden zijn van het privévermogen. Om dit te doen, kan je een zakelijke rekening openen. Een zakelijke rekening is een rekening waarop een ondernemer al het geld kan zetten voor de onderneming. Met een zakelijk betaalpakket kan bovendien onderscheid worden gemaakt tussen een betaalrekening voor de aankopen en een zakelijke spaarrekening om een extra vermogen op te bouwen.

Bereken jouw kosten

Bereken jouw exacte jaarlijkse kosten voor het gebruik van je zakelijke rekening met onze handige tool!

Het is belangrijk dat de zakelijke rekening aansluit op de behoeften en eisen van de ondernemer. Je dient niet alleen op de kosten te letten, maar ook het aanbod aan producten en diensten van de bank. Op deze pagina lees je wat de voordelen zijn van een zakelijke rekening, hoe je de beste rekening voor jouw bedrijf kiest en waar je op moet letten bij het openen van een zakelijke rekening.

Hoe beoordelen wij?

Op Onderneming.nl geven we financiële instellingen totale beoordelingen die gebaseerd zijn op gemiddelden van verschillende categorieën. We onderzoeken verschillende aspecten, zoals productkwaliteit, klantenservice, betrouwbaarheid en duurzaamheid, afhankelijk van het soort bedrijf. Deze beoordelingen worden uitgedrukt in sterren, waarbij één ster een lage beoordeling vertegenwoordigt en vijf sterren aangeeft dat een bedrijf uitstekend presteert. We ronden onze beoordelingen af naar de dichtstbijzijnde halve ster om een nauwkeurig oordeel weer te geven.

Wat is een zakelijke rekening?

Een zakelijke rekening is een rekening die door ondernemers kan worden afgesloten bij een bank en die gebruikt wordt voor de uitgaven en inkomsten van een onderneming. Je krijgt hiermee toegang tot producten en diensten die specifiek zijn gericht op ondernemers, zoals een zakelijke spaarrekening en een boekhoudkoppeling.

een particulier bankiert ook zakelijk met zakelijke doelen die zakelijk gebruikt worden

Voor een zakelijke rekening betalen ondernemers een maandelijks of jaarlijks tarief. Ook worden er vaak variabele kosten in rekening gebracht voor transacties als af- en bijschrijvingen. Je kan het betaalpakket vaak uitbreiden met extra’s, zoals een pinautomaat of een zakelijke creditcard. Hiervoor kan de bank extra kosten rekenen.

Is een zakelijke rekening verplicht?

Het hebben van een zakelijke betaalrekening is niet wettelijk verplicht. Desalniettemin is het wel handig om hierover te beschikken. Ook staan banken het gebruik van een privérekening voor zakelijke doeleinden vaak niet toe. Wie alle zaken goed op een rij wil hebben, doet er dan ook goed aan om een zakelijk betaalpakket te openen.

Waarom een zakelijke rekening openen?

Een zakelijke rekening openen heeft verschillende voor- en nadelen. Het grootste voordeel van zakelijk bankieren is de scheiding tussen het privévermogen en het zakelijke vermogen. De bedrijfsrekening zorgt op deze manier voor meer overzicht binnen de onderneming en voor de boekhouding. Daarnaast zijn er nog verscheidene andere voordelen te benoemen, maar er kleven ook nadelen aan. We hebben de belangrijkste voor- en nadelen voor je uiteengezet.

Voordelen zakelijke rekening

 • Privé en zakelijk scheiden
 • Boekhouding koppelen
 • Tijd besparen
 • Professionele uitstraling
 • Geschikt voor iedere onderneming

Nadelen zakelijke rekening

 • Hogere vaste kosten dan particulier
 • Veel aanbieders zakelijke rekeningen
 • Banken controleren veel documenten
 • Vaak veel variabele kosten

Privé en zakelijk scheiden

Het grootste voordeel van een zakelijke rekening is dat zakelijk en privé zo van elkaar gescheiden blijven. Het is belangrijk dat het vermogen van de onderneming losstaat van de betaalrekening voor privégebruik. Zo heb je goed zicht op de financiële staat van je bedrijf en blijft er te allen tijde geld over voor investeringen. Daarbij zorgt de scheiding van zakelijk en privé voor een overzichtelijke administratie. Hierdoor wordt het doen van btw-aangifte en aangifte inkomstenbelasting een stuk eenvoudiger. Bij het gebruik van een privérekening loop je sneller tegen problemen aan en maak je sneller fouten. Het is verstandig dit zo veel mogelijk te voorkomen.

Boekhouding koppelen

Een particuliere betaalrekening kan niet gekoppeld worden aan een boekhoudprogramma. Bij een zakelijke rekening is dit wel het geval. Alle transacties via een zakelijke bankrekening zijn daardoor ook direct zichtbaar in het boekhoudprogramma. De boekhouding koppelen kan er dan ook voor zorgen dat je een stuk minder tijd kwijt bent aan het boekhouden.

Tijd besparen

Het volgende voordeel sluit hierop aan: met behulp van een zakelijke rekening kan je veel tijd besparen. Iedere week de administratie bijhouden vanaf een particuliere betaalrekening zal namelijk eerst een onderscheid behoeven tussen de privé-uitgaven en de zakelijke transacties. Bij een zakelijke bankrekening zullen deze transacties direct verwerkt worden in het boekhoudprogramma of heb je zelf een overzicht van alle transacties die je in een bepaalde periode hebt gemaakt. 

Professionele uitstraling

Met een zakelijke rekening komt een bedrijf een stuk professioneler over dan met een particuliere rekening. De rekening staat dan namelijk op naam van de onderneming en niet op jouw eigen naam. Voor leveranciers en klanten oogt dit een stuk beter. Dit geeft de indruk dat je de zakelijke financiën op orde hebt. Daardoor zijn ze sneller geneigd om met jou in zee te gaan. Hoewel een zakelijke rekening niet verplicht is, kan die er wel voor zorgen dat je bedrijf meer omzet draait.

Geschikt voor iedere onderneming

Zakelijke rekeningen worden in verschillende vormen en maten aangeboden. Vrijwel ieder betaalpakket is geheel aan te passen aan de persoonlijke situatie van een bedrijf. Werk je vaak met vreemde valuta? Dan kan je een pakket kiezen dat zich hierop richt. Heb je een pinautomaat nodig? Zorg er dan voor dat je een betaalrekening kiest die daarmee uit te breiden is. Met een zakelijke bankrekening kan je dus alle kanten op. Een zakelijke rekening vergelijken zorgt ervoor dat je een bedrijfsrekening afsluit die geheel past bij jouw onderneming.


Kosten zakelijke rekening

Ben je van plan een zakelijke rekening af te sluiten? Dan let je waarschijnlijk het eerst op de kosten. Ondernemers krijgen te maken met twee verschillende soorten kosten:

Afbeelding zakelijke rekening kosten en zakelijke betaalrekening

Er zijn uiteenlopende pakketten beschikbaar bij verschillende aanbieders. Iedere aanbieder hanteert andere kosten. Vaak liggen deze kosten hoger dan voor particuliere betaalrekeningen. Dit komt doordat het standaard betaalpakket voor ondernemers vaak uitgebreider is. Om inzicht te krijgen in de kosten per bank, hebben we hieronder een overzicht gemaakt van alle kosten in 2024.

Zakelijke rekening vergelijken

Van plan om een zakelijke bankrekening te openen? Dan is het belangrijk dat je een goede vergelijking maakt. Maar wat is de beste bank voor een zakelijke rekening? Welke bank heeft de laagste kosten? Een business rekening vergelijken is simpeler dan ooit via Onderneming.nl. Hieronder staat een overzicht van de kosten die banken rekenen voor hun zakelijke betaalpakket.

Overzicht zakelijke rekeningen 2024

BankBetaalrekeningMaandelijkse kostenKosten bijschrijvingenKosten afschrijvingenBetaalkaart p/j
KnabKnab Zakelijk€7,00€0,10€0,10€0,00
ABN AMROVolop Ondernemen Slim€9,90€0,15€0,10€0,00
Finom Finom Zakelijke Rekening€3,00€0,00€0,00€0,00
ASN BankBetalen Zelfstandigen€7,50€0,00€0,00€0,00
SNSZZP Rekening€7,95€0,00€0,00€0,00
INGOndernemerspakket€9,90€0,13€0,13€0,00
RabobankZakelijke Rekening€9,95€0,15€0,12€0,00
RegiobankRegioBank MKB Rekening€9,95€0,00€0,05€0,00
TriodosInternet Zaken Rekening€12,50€0,15 €0,10 €20,00
BunqEasy Bank Pro Business€13,99€0,13€0,13€0,00
N26N26 Business Standard€0,00€0,00€0,00€10,00
RevolutRevolut Business Free€0,00€0,20€0,20€0,00
MultipassMultipass Zakelijke Rekening£29£0,00£0,50£0,00
Laatst gecontroleerd op 3 juni 2024

Waarop letten bij het openen van een zakelijke rekening?

Bij het openen van een zakelijke rekening zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten. Niet alleen de kosten zijn doorslaggevend. Ook de producten en diensten wegen zwaar mee bij het kiezen van een geschikte zakelijke rekening. Daarom is het handig om allereerst te bepalen welke bankproducten allemaal nodig zijn. Banken bieden verschillende producten aan. Niet iedere ondernemer heeft dezelfde behoeften. De ene ondernemer werkt bijvoorbeeld veel met contant geld en wil dit geld eenvoudig kunnen storten, terwijl de andere ondernemer voldoende heeft aan een simpele rekening. Op basis hiervan kan je al snel bepalen welke banken wel of niet geschikt zijn.

Voorbeelden van producten die banken aanbieden zijn:

Hieronder gaan we dieper in op het aanbod aan zakelijke rekeningen van de verschillende banken.

Knab

Logo Knab

Knab is een Nederlandse online bank met één van de bekendste zakelijke betaalpakketten: Knab Zakelijk. Deze rekening kan volledig via de website en app worden beheerd, waardoor je overal en altijd zicht hebt op je zakelijke financiën. Het pakket kost € 7,00 per maand. Sta je minder dan een jaar ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Dan krijg je de eerste 6 maanden 50% korting. Je betaalt dan slechts € 3,50 per maand.

Ondernemers hebben met dit pakket niet alleen de mogelijkheid om 5 betaalrekeningen inclusief (digitale) betaalpas te openen, maar ook om een onbeperkt aantal spaarrekeningen aan te maken. Dit is ideaal voor het creëren van verschillende spaarpotjes. Je krijgt bovendien 500 gratis transacties per jaar. Veel ondernemers hebben daar voldoende aan. Dankzij de handige betaalopties verlopen transacties daarnaast soepeler dan ooit. Het bankpakket kan bovendien worden aangevuld met allerlei handige extra’s, perfect op maat voor iedere onderneming. De Knab App zorgt ervoor dat alles eenvoudig geregeld kan worden.

ABN AMRO

Abn Amro Logo

ABN AMRO is één van de grootste en bekendste banken van Nederland. Voor ondernemers heeft de bank drie pakketten. Alle drie zijn ze de eerste 3 maanden gratis. Allereerst is er Volop Ondernemer Slim. Dit pakket kost € 9,90 per maand en bestaat uit één zakelijke rekening, één betaalpas, Internet Bankieren Zakelijk en chat met klantenservice. Je kan dit pakket uitbreiden met een zakelijke spaarrekening en boekhoudkoppeling.

Daarna volgt Volop Ondernemen Ambitieus voor € 13,75 per maand. Dit pakket bestaat uit één zakelijke rekening, twee betaalpassen, Internet Bankieren Zakelijk, SEPA-betalingsverkeer, chat met klantenservice, bellen met klantenservice en een boekhoudkoppeling.

Tot slot is er Volop Ondernemer Grenzeloos. Dit pakket kost € 22,25 per maand en is het meest uitgebreide pakket van ABN AMRO. Het pakket bestaat uit drie zakelijke rekeningen, drie betaalpassen, Internet Bankieren Zakelijk, SEPA-betalingsverkeer, chat met klantenservice, bel met klantenservice, een boekhoudkoppeling, wereldwijde betalingen en een zakelijke spaarrekening.

ING

ing logo

De grootbank ING biedt twee zakelijke pakketten aan: het Starterspakket en het Ondernemerspakket. Het Starterspakket is bedoeld voor ondernemers die korter dan 1 jaar bij de Kamer van Koophandel staan ingeschreven. Het pakket is voor hen de eerste 6 maanden gratis. Daarna wordt het pakket omgezet in het Ondernemerspakket voor € 9,90 per maand, dat is bedoeld voor bestaande ondernemers. De pakketten van ING bestaan standaard uit een bankrekening, betaalpas, internetbankieren en een mobiele app. Ook kan je van verschillende handige functies gebruikmaken, zoals btw sparen. Daarnaast kunnen de pakketten worden uitgebreid met onder meer een boekhoudkoppeling.

Finom

finom logo

Finom is een innovatief bedrijf dat de financiële diensten voor freelancers en het mkb gemakkelijker wil maken. Het hoofdkantoor is gevestigd in Amsterdam. Finom biedt een geïntegreerd mobiel platform waarmee boekhouding, financiële beheer en bankfuncties op één plek kunnen worden gedaan. Finom wil de manier waarop zaken worden gedaan opnieuw definiëren en daarom willen ze dat klanten zo veel mogelijk gebruikmaken van de handige functies op hun smartphone.

De zakelijke rekening (Solo) van Finom kost € 3,00 per maand en is nu gratis als de rekening voor 30 juni 2024 wordt geopend. Dit pakket bestaat uit één zakelijke rekening, drie fysieke betaalpassen, internet bankieren zakelijk, SEPA-betalingsverkeer, chat met klantenservice, bellen met klantenservice en een boekhoudkoppeling. Daarnaast zijn er nog drie plannen: Start, Premium en Custom. De verschillende plannen hebben eigen functionaliteiten en prijzen. Nieuwe klanten kunnen Start en Premium de eerste maand gratis proberen.

Bunq

logo bunq

Bunq is een Nederlandse online bank die zichzelf profileert als The Bank of The Free. De bank is gericht op technologische innovatie en biedt drie zakelijke betaalrekeningen aan waarmee ondernemers alle kanten op kunnen. Het voordeligste pakket is Bunq Easy Bank Business voor € 7,99 per maand, inclusief twee bankrekeningen, een fysieke en virtuele betaalpas, een creditcard, een zakelijke spaarrekening en meer.

Daarna volgen twee uitgebreidere pakketten. Bunq Easy Bank Pro Business kost € 13,99 per maand en bevat naast verscheidene handige betaalmogelijkheden ook een boekhoudkoppeling, 3 fysieke betaalpassen, 26 virtuele bankpassen en 25 bankrekeningen. Het meest uitgebreide pakket is Bunq Easy Bank Pro XL Business voor € 23,99 per maand. Dit pakket is gefocust op duurzaamheid en is daarom uitermate geschikt voor ondernemers die waarde hechten aan duurzaamheid en willen profiteren van tientallen handige diensten en producten voor ondernemers.

N26

n26 logo

N26 is een online bank die is gericht op online wereldwijde betalingen. De bank heeft maar liefst vier verschillende zakelijke betaalpakketten. N26 Standard is het gratis pakket van deze bank en biedt de minste mogelijkheden. Daarna volgt N26 Smart voor € 4,90 per maand, inclusief een fysieke en virtuele betaalpas en 10 sub-accounts. Daarop volgt N26 You voor € 9,90 per maand. Deze zakelijke rekening heeft een aantal handige zakelijke reisverzekeringen. Het meest uitgebreide pakket is N26 Metal voor € 18,90 per maand. Hiermee profiteer je van alles wat N26 te bieden heeft.

SNS Bank

sns logo

SNS Bank biedt twee zakelijke rekeningen aan. Allereerst is er de SNS Zakenrekening. Deze is geschikt voor mkb’ers en bedrijven met maximaal 49 werknemers. Maar liefst 8 personen kunnen toegang krijgen tot de rekening, zoals een boekhouder of een werknemer. Ook kan je gebruikmaken van een boekhoudkoppeling, batchbetalingen, incassocontracten, een betaalautomaat, een zakelijke creditcard en meer. Het pakket kost € 9,95 per maand en is de eerste 3 maanden gratis.

Voor zzp’ers is er daarnaast de SNS ZZP Rekening. Dit pakket kost € 7,95 per maand en is eveneens de eerste 3 maanden gratis. Je kan hiermee 1.000 transacties per jaar uitvoeren, zakelijke betaalverzoeken versturen, een boekhoudpakket koppelen en meer.

Rabobank

logo rabobank

Bij Rabobank hebben ondernemers de keuze uit twee pakketten: De Rabo ZZP Rekening en de Rabo Zakelijke Rekening. De ZZP Rekening is ideaal voor starters en kleine ondernemers die voldoende hebben aan een basisrekening. Je betaalt geen vaste kosten, maar wel € 0,39 per overboeking. Starters betalen de eerste 6 maanden geen kosten.

Daarnaast is er de Zakelijke Rekening. Dit pakket is verkrijgbaar vanaf € 9,95 per maand. De rekening is perfect voor kleine ondernemers en mkb-bedrijven. De kosten per transactie zijn lager, zowel boekhouders als personeel kan toegang krijgen en door de uitgebreide analysemogelijkheden kunnen ondernemers zichzelf extra inzicht en controle verschaffen. Dat zijn de voordelen van een zakelijke rekening bij Rabobank.

Multipass

multipass logo

MultiPass is een online zakelijke rekening die speciaal is ontworpen voor bedrijven die internationaal zaken doen. Het platform biedt een breed scala aan valuta’s en landen om geld naar over te maken, waardoor het een ideale oplossing is voor bedrijven die met internationale klanten of leveranciers werken. MultiPass is een betaalbaar alternatief voor traditionele banken. Het rekent lagere tarieven voor internationale transacties en is toegankelijk vanuit elke locatie. Een voorbeeld van hoe MultiPass bedrijven kan helpen: een klein bedrijf dat exporteert naar de Verenigde Staten kan met MultiPass gemakkelijk betalingen ontvangen van Amerikaanse klanten in dollars.


Snel een zakelijke rekening openen

Het aanvragen van een zakelijke rekening hoeft niet lang te duren, maar er gaat vaak wel een paar dagen overheen voordat de rekening daadwerkelijk actief is en je de betaalpas binnen hebt. Hoelang dit exact duurt, verschilt per bank en hangt af van de keuzes die je maakt. Een goede voorbereiding scheelt wel het halve werk, daarom hebben we hieronder een stappenplan opgesteld voor het openen van een zakelijke rekening.

Stappenplan openen zakelijke rekening

 1. Bepaal de behoefte
  Een goede voorbereiding voor het aanvragen van een zakelijke rekening is belangrijk. Er zijn namelijk verschillende soorten zakelijke rekeningen. Uiteraard verschillen de behoeftes per ondernemer. De ene ondernemer zal meer interesse hebben in de goedkoopste rekening en de andere in extra service en diensten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het kunnen koppelen van je boekhoudprogramma.

  Check de voorwaarden
  Banken stellen bepaalde voorwaarden waaraan je als ondernemer moet voldoen. Bij de aanvraag dien je bepaalde informatie door te geven en op basis daarvan bepaalt de bank of je in aanmerking komt voor een rekening. Lees de voorwaarden van de bank goed door voordat je een aanvraag indient.

  Voordeel voor starters
  Sommige banken bieden extra voordelen voor startende ondernemers. Je krijgt bijvoorbeeld 1 jaar 50% korting of betaalt de eerste 6 maanden geen geld. Bekijk uiteraard goed wat de kosten na deze periode startperiode zijn.

 2. Met de juiste informatie bij de hand kan je eenvoudig binnen enkele minuten een aanvraag indienen. Hiervoor heb je de volgende  gegevens nodig:
  – Je KvK-nummer
  – Je identiteitsbewijs
  – Een mobiele telefoon
  Ben je al klant bij de betreffende bank? Dan hoef je je waarschijnlijk niet meer te identificeren.

 3. Nadat de bank je aanvraag heeft goedgekeurd, ontvang je vaak binnen een paar dagen je betaalpas en eventuele extra benodigdheden. Het kan zijn dat de bank een aantal aanvullende controles doet, waardoor de betaalpas wat later geactiveerd wordt.

Bij welke bank een zakelijke rekening openen?

Wanneer je een zakelijke rekening opent, kan je dit doen bij de bank waar je al een particuliere rekening hebt, maar ook bij een andere bank. Hieronder schetsen we beide situaties.

Zakelijke rekening openen bij de huidige bank

Een zakelijke bankrekening openen bij de huidige bank is de meest eenvoudige manier voor het openen van een nieuwe rekening. Je kan de aanvraag dan vaak simpelweg via de mobiele app indienen, waarna alle gegevens direct worden gecontroleerd. De aanvraag is dan meestal al in 5 minuten afgerond. Je ontvangt vervolgens meteen een overeenkomst en binnen enkele dagen zijn ook de aangevraagde bankpassen binnen.

Het openen van een zakelijke rekening bij de eigen bank vereenvoudigt dus de aanvraag. Ook kan je dan makkelijk binnen enkele seconden geld overmaken van je privérekening naar je zakelijke rekening. Een zakelijk krediet aanvragen is zo bovendien eenvoudiger, omdat de bank dan meteen je kredietwaardigheid kan zien. De zakelijke rekening van jouw bank hoeft echter niet de meest geschikte te zijn voor jouw onderneming. Dan kan het beter zijn om toch een rekening bij een andere bank te openen.

Zakelijke rekening openen bij een andere bank

Een zakelijke bankrekening openen bij een andere bank brengt extra administratie met zich mee. In dit geval moeten namelijk alle gevraagde gegevens en documenten aangeleverd worden. De bank bekijkt dan al deze gegevens, waarna je te horen krijgt of de aanvraag is goedgekeurd of niet. De aanvraag duurt hierdoor langer dan bij de eigen bank.

Het voordeel is dat de bankrekening volledig aansluit op jouw zakelijke behoeften. Ook kan het goed zijn om rekeningen bij meerdere banken aan te houden, omdat je je banktegoeden zo kan spreiden. Hoewel een zakelijke bankrekening openen bij een andere bank dus wat meer gedoe met zich meebrengt, kan het op de lange duur meer voordelen opleveren.


Zakelijke rekening openen vof

Iedere rechtsvorm kan een zakelijke rekening openen. Dat geldt ook voor een vennootschap onder firma. Als ondernemer in een een vof is het belangrijk dat alle vennoten inzicht in het betalingsverkeer krijgen. Het is daarom van belang dat iedere vennoot kan inloggen op internetbankieren en vaak is het ook handig dat iedereen een eigen bankpas krijgt. Daarnaast is het voor ondernemers met een vof handig als ze de gezamenlijke bevoegdheid individueel kunnen instellen. Zo kan er bijvoorbeeld een maximum per transactie of betaalpas ingesteld worden per vennoot.

Een vof zakelijke rekening is qua regelgeving gelijk aan een zakelijke bankrekening voor een eenmanszaak. Het is dus niet moeilijk om een vof bankrekening te openen. Op deze pagina kunnen verschillende rekeningen met elkaar worden vergeleken om zo de beste zakelijke rekening voor jouw vof te vinden.

Zakelijke rekening openen bv

De besloten vennootschap (bv) is één van van de meest gekozen rechtsvormen door ondernemers. Een bv is een rechtspersoon. Dit houdt in dat de Belastingdienst de bv als ondernemer beschouwd en dat je niet persoonlijk aansprakelijk bent. Daarom accepteert de bank het niet dat ondernemers hun privérekening voor de bv gebruiken. Je bent dan dus verplicht een zakelijke rekening te openen en van daaruit het salaris op je privérekening uit te keren.


Online bank vs. traditionele bank

Er komen tegenwoordig steeds meer online banken bij. Deze banken wijken af van de bekende traditionele banken als ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS Bank, RegioBank en ASN Bank. Ze hebben geen fysieke kantoren en zijn enkel online actief. Daardoor kunnen ze hun services vaak tegen scherpere prijzen aanbieden. Ook zijn ze op technologisch gebied vaak wat vooruitstrevender dan traditionele banken. Daar staat tegenover dat ze vaak wat beperkter zijn in hun aanbod.

Tussen traditionele banken en online banken zitten een aantal belangrijke verschillen. Deze staan in de onderstaande tabel omschreven.

Online bankTraditionele bank
Geen fysiek kantoor aanwezigEen fysiek kantoor in verschillende steden
Bankieren kan uitsluitend online of via een appBankieren kan online, via een app en veelal op fysieke locaties
Geen papieren afschriftenPapieren afschriften worden tegen een vergoeding aangeboden
Lagere maandlasten of helemaal gratisMaandelijkse kosten voor de rekening
Klantenservice uitsluitend via telefoon, chat of appJe kan bellen, chatten of appen en eventueel op kantoor langskomen

Overstappen van zakelijke bank: hoe werkt dat?

Heb je een zakelijke bankrekening gekozen, maar ben je toch niet tevreden over de keuze die je hebt gemaakt? Geen zorgen! Bij de overstap naar een andere bank kan je in de meeste gevallen gebruikmaken van een gratis overstapservice. De overstapservice is een samenwerking van 22 banken, waarmee het eenvoudiger wordt om naar een nieuwe bank over te stappen.

Als je van de overstapservice gebruikmaakt, worden de volgende zaken voor jou geregeld:

Het enige wat jij zelf moet doen is het aanvragen van alle producten en diensten waar je bij de nieuwe bank gebruik van wil maken, zoals een zakelijke creditcard of pinautomaat. De extra’s waarvan je bij de vorige bank gebruikmaakte worden namelijk niet automatisch aangevraagd bij je nieuwe bank.

Veelgestelde vragen

Wat kost een zakelijke rekening?

De kosten van een zakelijke rekening verschillen per aanbieden en hangen uiteraard af van de extra opties en diensten die je kiest. Wie van meer producten gebruikmaakt, zal meer moeten betalen. Bovendien krijgen ondernemers te maken met variabele kosten. Je betaalt bijvoorbeeld voor iedere af- of bijschrijving. Er zijn ook gratis zakelijke rekeningen, die zijn vaak minder uitgebreid dan de betaalde pakketten. Een goede vergelijking helpt je bij het vinden van de goedkoopste zakelijke bankrekening.

Hoe open ik een zakelijke rekening?

Bij veel banken kan dit tegenwoordig online. In sommige situaties is een bezoek aan de fysieke bank nodig. Voor het openen van een zakelijke rekening moet je je KvK-nummer bij de hand hebben en je je kunnen identificeren met een identiteitsbewijs. Voor de aanvraag heb je tegenwoordig bovendien vaak een mobiele telefoon nodig.

Hoe lang duurt het om een zakelijke rekening te openen?

Een zakelijke rekening kan binnen 5 minuten worden aangevraagd. De meeste banken sturen binnen 3 werkdagen al een betaalpas met pincode toe. Maar nadat een zakelijke rekening is aangevraagd, kan het zijn dat de bank nog een aantal aanvullende vragen heeft. In dit geval zullen de ontvangen betaalpas en/of de rekening nog niet zijn geactiveerd.

Is een zakelijke rekening verplicht?

Je bent niet wettelijk verplicht om een zakelijke rekening te openen. Veel banken staan zakelijk gebruik van een particuliere rekening echter niet toe. Als jouw onderneming een rechtspersoon is, moet je ook een zakelijke rekening openen. Particuliere rekeningen kunnen immers niet op naam van een onderneming staan.
Het openen van een zakelijke rekening heeft bovendien veel voordelen. Zo kan je zakelijk en privé eenvoudig gescheiden houden, wat de boekhouding eenvoudiger maakt. Je profiteert ook van speciale diensten en producten voor ondernemers. Je kan bijvoorbeeld een pinautomaat kopen, een boekhoudkoppeling gebruiken en een zakelijke spaarrekening openen.

Kan ik een zakelijke rekening openen zonder KvK?

Voor het aanvragen van een zakelijke bankrekening zijn weinig vereisten, maar over het algemeen is een KvK-nummer wel noodzakelijk. Heb je geen KvK-nummer? Dan kan je vaak gewoon van een particuliere bankrekening gebruikmaken.

Wat is een g-rekening?

Een g-rekening is een rekening voor bedrijven die personeel uitzenden, uitlenen of detacheren op de Nederlandse markt. Deze geblokkeerde bankrekening wordt gebruikt om loonheffingen en btw te betalen aan de Belastingdienst. Tevens verkleint een g-rekening het aansprakelijkheidsrisico en beschermt deze bedrijven tegen wanbetalingen van loonheffingen. Een g-rekening dient aangevraagd te worden bij de Belastingdienst. Dit duurt ongeveer 3 weken.

Kan ik een zakelijke rekening openen met een BKR-registratie?

Banken controleren in de meeste gevallen of je een BKR-registratie hebt. Op basis daarvan kunnen ze een zakelijke rekening afwijzen. Meestal levert een BKR-registratie geen probleem op en kan je gewoon een zakelijke rekening openen.

Bronnen en expertise

Bronnen

 • https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/werk-en-inkomen/content/welke-kosten-mag-ik-aftrekken-van-mijn-bijverdiensten
 • https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/betalenenontvangen/content/rekeningnummer-doorgeven-zo-doet-u-dat
 • https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/financiering/zakelijke-rekening-handig-niet-verplicht/
 • https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/bedrijf-starten/starten-onder-de-18/zo-open-je-een-zakelijke-bankrekening-als-je-geen-18-bent/
 • https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/financiering/zakelijk-krediet-of-zakelijke-lening/
 • https://www.dnb.nl/betrouwbare-financiele-sector/nederlandse-depositogarantie/geldt-depositogarantie-ook-voor-mijn-bedrijf/

 

 

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Gabriel Baysoy. Hij is financieel expert en oprichter van verschillende onafhankelijke vergelijkingssites.