Zakelijke rekening openen

Afbeelding banken
 • Auteur:

  Saskia Oegema onderzoekt en schrijft al 3 jaar voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Met haar financiële expertise is zij content specialist voor Onderneming.nl. Saskia heeft een Bachelor Bedrijfseconomie en Master in Economics – met als specialisatie Corporate Finance and Control – behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

 • Recensent: Mabelle Abraham

  Mabelle Abraham (MSc) houdt trends en ontwikkelingen op de financiële markt in de gaten om zo nieuwe kansen te identificeren en hier strategisch op in te spelen. Met haar ruime expertise en specialistische vaardigheden analyseert en beoordeelt ze al 2 jaar lang financiële producten. Daarnaast heeft zij haar Master behaald in Communication Science aan de Universiteit Twente.

 • Laatste update: 26 februari 2024
 • Leestijd: 29 minuten

Bij het starten van een onderneming, biedt een zakelijke rekening heel wat voordelen. Maar hoe werkt een zakelijke rekening openen precies? En bij wie kan een ondernemer dit het beste doen? Als startende ondernemer is het een aanrader om te beschikken over een zakelijke rekening. De meeste mensen beschikken over een privé rekening. Er zijn een hoop ondernemers die hun privé rekening gebruiken voor zakelijke kosten. In de praktijk leidt dit tot een onoverzichtelijke administratie. Daarom wordt aangeraden om zakelijk en privé gescheiden te houden. Dit kan gedaan worden met behulp van een zakelijke rekening.

Top 5 Rekeningen (februari 2024)

Er zijn tegenwoordig veel bedrijven die een zakelijke rekening aanbieden. Door het aanbod kan het soms lastig zijn om de juiste keuze te maken. Daarom hebben wij een top 5 gemaakt voor het openen van een zakelijke rekening. Bekijk en vergelijk de top 5 Nederlandse zakelijke betaalrekeningen hieronder:

5
multipass betaalpas
6
payhawk betaalkaart
Persoonlijk Per maand
Bezoek website Meer info

Als bedrijf wil een ondernemer de zakelijke financiën zo goed mogelijk geregeld hebben. Het vermogen van een bedrijf moet daarbij goed gescheiden zijn van het privévermogen. Hiervoor kan een ondernemer een zakelijke rekening openen. Een zakelijke rekening is een rekening waarop een ondernemer al het geld kan zetten voor de onderneming, waarbij ook weer een onderscheid kan komen tussen een betaalrekening voor de aankopen en een zakelijke spaarrekening om een extra vermogen op te vermogen. Maar hoe kan een ondernemer er dan voor zorgen dat deze rekening op een goede manier geopend is? En hoe kan een ondernemer op de kosten besparen? In onderstaande informatie staat alles op een rij. 

Onderneming logo icon

Hoe beoordelen wij?

Op Onderneming.nl geven we financiële instellingen totale beoordelingen die gebaseerd zijn op gemiddelden van verschillende categorieën. We onderzoeken verschillende aspecten, zoals productkwaliteit, klantenservice, betrouwbaarheid en duurzaamheid, afhankelijk van het soort bedrijf. Deze beoordelingen worden uitgedrukt in sterren, waarbij één ster een lage beoordeling vertegenwoordigt en vijf sterren aangeven dat een bedrijf uitstekend presteert. We ronden onze beoordelingen af naar het dichtstbijzijnde halve ster om een nauwkeurig oordeel weer te geven.

Wat is een zakelijke rekening?

Een zakelijke rekening is een rekening die afgesloten wordt bij een bank en die gebruikt wordt voor de uitgaven en inkomsten van een onderneming. Is een zakelijke rekening verplicht? Het hebben van een zakelijke betaalrekening is geen verplichting, maar desalniettemin is het handig om hier wel over te beschikken. Zo kan er gemakkelijker een scheiding gemaakt worden tussen particuliere uitgaven en zakelijke uitgaven. Voor een zakelijke betaalrekening betaalt een ondernemer over het algemeen een jaarlijks vast tarief. Daarnaast kunnen er kosten gerekend worden voor transacties. Er zijn uiteenlopende banken waarbij ondernemers een bedrijfsrekening kunnen openen. 

Waarom een zakelijke rekening openen?

Een zakelijke rekening openen kan verschillende voor- en nadelen opleveren. Denk daarbij als eerste aan de scheiding tussen het privévermogen en het zakelijke vermogen. De bedrijfsrekening kan hiermee meer overzicht creëren. Maar welke voordelen van een zakelijke rekening, en welke nadelen, zijn er dan daadwerkelijk bij te vinden? 

De voordelen van een zakelijke rekening

 • Privé en zakelijk scheiden
 • Boekhouding koppelen
 • Tijd besparen
 • Professioneel
 • Aanpassen aan de situatie

De nadelen van een zakelijke rekening

 • Duurder om af te sluiten
 • Veel aanbieders zakelijke rekeningen
 • Banken controleren veel documenten
 • Aantal transacties niet onbeperkt
 • Niet altijd vreemde valuta mogelijk

Privé en zakelijk scheiden

Het belangrijkste voordeel is om zakelijk en privé te kunnen scheiden. Het vermogen van het bedrijf moet namelijk losstaan van de betaalrekening voor privégebruik, waardoor er te allen tijde geld overblijft voor investeringen. Daarbij is er ook een overzichtelijke administratie te realiseren, waardoor de belastingaangifte ook eenvoudiger wordt gemaakt. Als een ondernemer een privérekening gebruikt voor het bedrijf, zijn de vermogens minder goed te scheiden en duurt het organiseren van de boekhouding ook langer. 

Boekhouding koppelen

een particulier bankiert ook zakelijk met zakelijke doelen die zakelijk gebruikt worden

Een particuliere betaalrekening kan niet gekoppeld worden aan een boekhoudprogramma. Bij een zakelijke rekening is dit wel het geval. Alle transacties via een zakelijke bankrekening zijn daarom ook direct zichtbaar in het boekhoudprogramma. De boekhouding koppelen kan er dan ook voor zorgen dat de ondernemer ook hiervoor weinig tijd kwijt is aan de boekhouding. 

Tijd besparen

Vanuit de boekhouding komt ook het volgende voordeel: met behulp van een zakelijke rekening kan een ondernemer veel tijd besparen. Iedere week de administratie bijhouden vanaf een particuliere betaalrekening zal namelijk eerst een onderscheid behoeven tussen de privé uitgaven en de zakelijke transacties. Bij een zakelijke bankrekening zullen deze transacties direct verwerkt worden in het boekhoudprogramma of heeft een ondernemer zelf een overzicht van alle transacties die hij of zij in een bepaalde periode hebt gemaakt. 

Professioneel

Met een zakelijke rekening komt een bedrijf te allen tijde professioneel over. De leveranciers en klanten zien hierdoor dat een ondernemer de zakelijke financiën op orde heeft en is hierdoor sneller geneigd om een samenwerking aan te gaan. Is een zakelijke rekening verplicht? Nee, maar het kan wel een betere indruk achterlaten en ervoor zorgen dat het bedrijf een hogere omzet gaat draaien. 

Aanpassen aan de situatie

Een zakelijke rekening komt in meerdere pakketten, waardoor een ondernemer de rekening aan kan passen aan de situatie van het bedrijf. Het aantal transacties, het gebruik van vreemde valuta en de tarieven zijn hier enkele voorbeelden van. Een zakelijke rekening vergelijken zorgt ervoor dat de juiste bedrijfsrekening afgesloten kan worden, waarna er alleen nog maar voordelen aan te pas kunnen komen. 

Kosten zakelijke bankrekening openen

Benieuwd naar de kosten van een zakelijke rekening? Er zijn uiteenlopende pakketten bij verschillende aanbieders waarvoor gekozen kan worden. Hier gaan een aantal kosten mee gebonden. Ten eerste zijn er de maandelijkse kosten die gelden voor het pakket dat gekozen wordt. Hier kunnen extra kosten mee gepaard gaan, afhankelijk van het pakket. Ook zijn er de kosten per transactie. Deze kosten zijn afhankelijk van het type transactie dat uitgevoerd wordt, en kunnen ook per bank verschillen. Zo zal een binnenlandse overboeking gepaard gaan met een ander tarief in vergelijking met transacties met vreemde valuta. Drukke maanden kosten ondernemers hierdoor meer geld. Het kan lonen om de aanbieders van zakelijke rekeningen eens te vergelijken.

Afbeelding zakelijke rekening kosten en zakelijke betaalrekening

De kosten van een zakelijke rekening zijn ook hoger omdat ondernemers extra opties worden aangeboden als onderdeel van het pakket waarvoor gekozen wordt. Een goed voorbeeld hiervan is dat het mogelijk is om de zakelijke bankrekening te koppelen aan de boekhouding van een bedrijf. Deze optie is er niet bij een particuliere rekening. Ieder bedrijf heeft zijn eigen behoeften en zal daardoor voor een passend pakket kiezen. Een groot bedrijf is anders dan een ZZP’er. De kosten zijn wellicht wat hoger, maar de voordelen van een zakelijke bankrekening wegen hierbij zwaar. Zakelijke rekening vergelijken? Het kan met de vergelijkingstabel onderaan deze tekst. Dit maakt bankkosten vergelijken een stuk eenvoudiger.

Goed om te weten is dat er veel banken zijn die een gratis overstapservice aanbieden voor ondernemers die een zakelijke rekening willen openen bij een andere bank. Daarnaast is het voor ondernemers ook mogelijk om te kiezen voor een zakelijke spaarrekening. Dit kost geen geld en is hierdoor een aantrekkelijke optie. Goed om te weten is dat de tarieven van de rente lager liggen in vergelijking met spaarrekeningen die gericht zijn op particulieren. Dit is helemaal het geval als er gekozen wordt voor een vrij opneembare zakelijke spaarrekening. Het verschilt per bank of er speciale zakelijke deposito’s worden aangeboden of niet.

Onderneming logo icon

Tip: Kies een zakelijke bankrekening met een bankpas. Deze kan gebruikt worden om zakelijke af te rekenen.

Zakelijke betaalrekening vergelijken

Van plan om een zakelijke bankrekening te openen? Snel een zakelijke bankrekening openen is tegenwoordig makkelijker dan ooit. Dat komt onder meer omdat ondernemers anno nu online een zakelijke rekening kunnen openen. Maar wat is de beste bank voor een zakelijke rekening? Een business rekening vergelijken is simpeler dan ooit via Onderneming.nl. Hieronder wordt dieper ingegaan op een aantal van de grootste banken van dit moment en wat zij kunnen betekenen voor ondernemers.

Overzicht banken 2024

BankBetaalrekeningMaandelijkse kostenKosten bijschrijvingenKosten afschrijvingenBetaalkaart p/j
KnabKnab Zakelijk€7,00€0,10€0,10€0,00
Abn AmroAmro Volop Ondernemen Slim€9,90€0,15€0,10€0,00
Finom Finom Zakelijke Rekening€3,00€0,00€0,00€0,00
ASN BankBetalen Zelfstandigen€7,50€0,00€0,00€0,00
SNSZZP Rekening€7,95€0,00€0,00€0,00
INGOndernemerspakket€9,90€0,13€0,13€0,00
RabobankZakelijke Rekening€9,95€0,15€0,12€0,00
RegiobankRegioBank MKB Rekening€9,95€0,00€0,05€0,00
TriodosInternet Zaken Rekening€12,50€0,15 €0,10 €20,00
BunqEasy Money Business€13,99€0,13€0,13€0,00
N26N26 Business Standard€0,00€0,00€0,00€10,00
RevolutRevolut Business Free€0,00€0,20€0,20€0,00
MultipassMultipass Zakelijke Rekening£29£0,00£0,50£0,00
Laatst gecontroleerd op 1 februari 2024

Knab

Logo Knab

Het bijzondere aan Knab is dat het een online bank is. Er kan een hoop geregeld worden via de app of via de website. Dat is een gemak voor iedereen die alles gewoon snel wil kunnen regelen. Voor ondernemers is er een online zakelijke rekening. Dit alles is voor een vaste prijs per maand, waarbij iedereen zelf de keuze behoudt als het gaat om het specifieke pakket dat gekozen wordt. Het starterspakket kost € 7,00 per maand. Is een ondernemer minder dan 3 jaar actief als ZZP’er/staat minder dan 3 jaar ingeschreven bij de KvK, dan is een korting van 50% van toepassing op de eerste 6 maanden. De kosten voor het starterspakket bedragen in dat geval € 3,50 per maand.

Ondernemers hebben dankzij dit pakket niet alleen de mogelijkheid om 5 betaalrekeningen inclusief betaalpas te openen, maar er is ook de optie om zo veel mogelijk spaarrekeningen te openen. Er is geen limiet. Ideaal voor het creëren van verschillende potjes. Het aantal transacties die een bedrijf gratis kan doen is 500 gratis transacties per jaar. Dankzij de handige betaalopties verlopen transacties soepeler dan ooit. Het bankpakket kan bovendien aangevuld worden met allerlei handige extra’s, perfect op maat voor iedere onderneming. De Knab App zorgt er voor dat alles eenvoudig geregeld kan worden.

ABN Amro

Abn Amro Logo

Natuurlijk hebben ondernemers ook bij één van de bekendste banken van ons land de optie om zakelijk te bankieren. Bij ABN Amro zijn er drie pakketten waar uit gekozen kan worden. Ten eerste is er het Slim pakket, wat mensen in staat stelt om alles online te regelen. Dit pakket kost € 9,90 per maand. Dit pakket bestaat uit één zakelijke rekening, één betaalpas, Internet Bankieren Zakelijk, SEPA betalingsverkeer en chat met klantenservice. 

Daarnaast is er het Ambitieus pakket. Dit pakket kost € 13,75 per maand, maar is de eerste 3 maanden gratis. Dit pakket bestaat uit één zakelijke rekening, twee betaalpassen, Internet Bankieren Zakelijk, SEPA betalingsverkeer, chat met klantenservice, bellen met klantenservice en de Boekhoudkoppeling. Tot slot is er het Grenzeloos pakket. Dit pakket kost € 24,75 per maand en is ook de eerste 3 maanden gratis. Dit pakket bestaat uit drie zakelijke rekeningen, drie betaalpassen, Internet Bankieren Zakelijk, SEPA Betalingsverkeer, chat met klantenservice, bel met klantenservice, de Boekhoudkoppeling, wereldwijde betalingen, een zakelijke spaarrekening en 10 gratis Tikkies per maand.

ING

ing logo

Bij ING kan er zowel gekozen worden voor het starterspakket als het ondernemerspakket. Beide opties kosten € 9,90 per maand, maar het starterspakket heeft als interessant voordeel dat het de eerste 6 maanden gratis is. Ideaal voor de startende ondernemer die nog geen jaar op eigen benen staat. Naast een zakelijke rekening ontvangen ondernemers bij ING ook een betaalpas en wordt internetbankieren via Mijn ING Zakelijk en de Mobiel Bankieren App mogelijk. De zakelijke rekening kan eenvoudig gekoppeld worden aan een boekhoudpakket.

Finom

finom logo

Finom is een innovatief bedrijf dat de financiële diensten voor freelancers en het mkb gemakkelijker wil maken. Het hoofdkantoor is gevestigd in Amsterdam en biedt een geïntegreerd mobiel platform waarmee boekhouding, financiële beheer en bankfuncties op één plek kunnen worden gedaan. Finom wil de manier waarop zaken worden gedaan opnieuw definiëren en daarom willen ze dat klanten zo veel mogelijk gebruik maken van de handige functies op hun smartphone. Nieuwe klanten kunnen een van hun plannen uitproberen met een gratis proefperiode van 1 maand.

De zakelijke rekening (Solo) van Finom kost € 3,00 per maand, maar is de eerste maand gratis. Dit pakket bestaat uit één zakelijke rekening, drie fysieke betaalpassen, Internet Bankieren Zakelijk, SEPA betalingsverkeer, chat met klantenservice, bellen met klantenservice en de Boekhoudkoppeling. Finom werkt met verschillende plannen, zodat ondernemers het plan kunnen kiezen dat het beste aansluit op hun bedrijf. Zo zijn er naast het Start plan nog drie andere plannen. Dit zijn het Solo plan, Premium plan en het Custom plan. De verschillende plannen hebben eigen functionaliteiten en prijzen.

Bunq

logo bunq

Bij Bunq kunnen zowel particulieren als bedrijven terecht voor het openen van bankrekeningen en andere soorten financiële diensten. Deze Payment Service Provider wordt ook wel The Bank of The Free genoemd. Ook een zakelijke rekening behoort tot de mogelijkheden. Deze service staat ook wel bekend als Bunq Business. Dit pakket is verkrijgbaar vanaf € 7,99 per maand. Alles kan voortaan geregeld worden vanuit een handige en overzichtelijke app. Hierin kunnen onder meer de uitgaven eenvoudiger georganiseerd worden, het budget kan geautomatiseerd worden, de boekhouding kan geïntegreerd worden, bankafschriften kunnen automatisch naar de boekhouder worden gestuurd en op mobiele toestellen kunnen push berichten ontvangen worden. Zo missen ondernemers niets meer. Dit levert ondernemers uiteenlopende interessante realtime inzichten op.

N26

n26 logo

N26 is wellicht niet de bekendste bank van Nederland, maar in het buitenland heeft deze online bank zich ruimschoots bewezen. Daarom is het ook voor ondernemers in ons land een interessante optie. Alles kan voortaan geregeld worden vanaf de smartphone. Ondernemers ontvangen 0.1% cashback op alle aankopen die gedaan worden met de betaalkaart. Zeker voor grote aankopen is dit aantrekkelijk. Met behulp van de app van de N26 zakelijke rekening kunnen de uitgaven van het bedrijf makkelijk uitgevoerd en gecategoriseerd worden. Geld kan eenvoudiger opzij gezet worden, bijvoorbeeld voor het betalen van belastingen. Bankzaken kunnen 24 uur per dag, 7 dagen in de week geregeld worden, altijd en overal.

SNS Bank

sns logo

Bij SNS Bank kan gekozen worden voor een SNS Zakenrekening. De focus ligt hierbij op MKB bedrijven en bedrijven met maximaal 10 werknemers. Deze zakelijke rekening kan zonder problemen uitgebreid worden. Deze flexibiliteit maakt dit tot een aantrekkelijke keuze. Dit pakket kost € 9,95 per maand. De rente is variabel. Het is mogelijk om de boekhouding te koppelen. Mogelijke extra’s zijn batchbetalingen, incassocontracten, een betaalautomaat en een creditcard. Ondernemers bepalen zelf wie gemachtigd wordt om toegang te krijgen. Gezamenlijke bevoegdheid van twee eigenaren is bijvoorbeeld mogelijk. Online bankzaken regelen is mogelijk dankzij Mijn SNS Zakelijk.

Bij deze bank kunnen zzp’ers de SNS ZZP Rekening openen. Dit pakket kost € 7,95 per maand. Ondernemers kunnen hiermee 1.000 transacties per jaar uitvoeren. Daarnaast zijn de mogelijkheden hetzelfde als bij de SNS Zakenrekening.

Rabobank

logo rabobank

Bij de Rabobank zijn er twee pakketten waar ondernemers uit kunnen kiezen. Ten eerste is er de beste keuze voor starters: De Rabo ZZP Rekening. Hierbij zijn ZZP’ers alleen geld kwijt voor datgene waarvan gebruikt wordt gemaakt. De vaste kosten zijn daarom € 0,00 per maand. Dit pakket is maandelijks opzegbaar. Bovendien zijn alle Eurobetalingen de eerste 6 maanden compleet gratis. Daarnaast is er het Zakelijke Rekening pakket. Dit pakket is verkrijgbaar vanaf € 9,95 per maand. Dit pakket is perfect voor klein zakelijk en MKB bedrijven. De kosten per transactie zijn lager, zowel boekhouders als personeel kunnen toegang krijgen en door de uitgebreide analysemogelijkheden kunnen ondernemers zichzelf extra inzicht en controle verschaffen. Dat zijn de voordelen van een zakelijke rekening bij de Rabobank.

Multipass

multipass logo


MultiPass is een online zakelijke rekening die speciaal is ontworpen voor bedrijven die internationaal zaken doen. Het biedt een breed scala aan valuta’s en landen om geld naar over te maken, waardoor het een ideale oplossing is voor bedrijven die met internationale klanten of leveranciers werken. MultiPass is een betaalbaar alternatief voor traditionele banken. Het rekent lagere tarieven voor internationale transacties en is toegankelijk vanuit elke locatie. Een voorbeeld van hoe MultiPass bedrijven kan helpen: een klein bedrijf dat exporteert naar de Verenigde Staten kan met MultiPass gemakkelijk betalingen ontvangen van Amerikaanse klanten in dollars.


Snel een zakelijke rekening openen

Het aanvragen van een zakelijke rekening hoeft helemaal niet lang te duren. Natuurlijk gaat dit niet bij iedere bank even snel. Vooral de traditionele banken nemen de tijd als het gaat om een zakelijke bankrekening openen. Tegelijkertijd zijn er online steeds meer mogelijkheden om zakelijk bankieren sneller uit te voeren. Het kantoor van een bank voor ondernemers bezoeken of een handtekening per post sturen is vaak niet meer nodig. In het slechtste geval duurt een betaalrekening openen voor zakelijke financiën 15 werkdagen. Tegelijkertijd zijn er ook moderne online banken waar het openen van een zakelijke rekening slechts een kwartiertje in beslag neemt. Goede voorbeelden hiervan zijn Knab, N26 en Bunq. 

Stappenplan openen zakelijke rekening

 • 1

  Stap 1: De voorbereiding

  Bepaal de behoefte
  Goede voorbereiding voor het aanvragen van een zakelijke rekening is belangrijk. Er zijn namelijk verschillende soorten zakelijke rekeningen. Uiteraard verschillende behoeftes per ondernemer. De ene ondernemer zal interesse hebben in de goedkoopste rekening en de andere in extra service en diensten. Denk hierbij aan het koppelen van het boekhoudprogramma.

  Check de voorwaarden
  Banken stellen bepaalde voorwaarden waar een zzp’er aan moet voldoen. Bij aanvraag dient een zzp’er informatie in te vullen, op basis daarvan komt de zzp’er erachter of hij voldoet aan de voorwaarden. Lees daarnaast uiteraard goed de voorwaarden van de bank en bijkomende service, om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

  Voordeel voor starters
  Sommige banken bieden extra voordelen voor startende ondernemers. Denk aan verlaagde of géén kosten voor een zakelijke rekening. Bekijk uiteraard goed wat de kosten na deze periode startperiode zijn.

 • 2

  Stap 2: De aanvraag van een zakelijke rekening

  Een zzp’er kan gemakkelijk online een rekening openen. Met de juiste informatie bij de hand, kan dit binnen 5 minuten. Hiervoor heeft een zzp’er de volgende informatie nodig:
  – Het KvK-nummer
  – Identiteitsbewijs
  – Mobiele telefoon.
  Al klant bij deze bank? Dan hoeft de zzp’er zich waarschijnlijk niet meer te identificeren. Vul vervolgens de gegevens in waar de bank om vraagt.

 • 3

  Stap 3: Na de aanvraag

  Na goedkeuring van de aanvraag krijgt de zzp’er vaak binnen een week zijn betaalpas en dergelijke benodigdheden toegestuurd. Het kan zijn dat de bank een aantal aanvullende controles doet, waardoor de betaalpas wat later geactiveerd kan worden.

Bij welke bank een zakelijke rekening openen?

Een zakelijke rekening openen bij een bank kan vragen oproepen. Daarbij zijn er ook meerdere mogelijkheden: een rekening openen bij de huidige bank en een rekening openen bij een andere bank. Deze mogelijkheden zijn hieronder verder uitgelegd. 

Zakelijke rekening openen bij de huidige bank

Een zakelijke bankrekening openen bij de huidige bank is de meest eenvoudige manier voor het openen van een nieuwe rekening. In dit geval kan een ondernemer namelijk via de bankieren app de aanvraag indienen, waarna alle gegevens worden gecontroleerd. De aanvraag is in dit geval vaak binnen 5 minuten al geregeld. De overeenkomst wordt via de app opgestuurd en binnen enkele dagen zijn ook de aangevraagde bankpassen binnen. 

Zakelijke rekening openen bij een andere bank

Een zakelijke bankrekening openen bij een andere bank brengt extra administratie met zich mee. In dit geval moeten namelijk alle gevraagde gegevens en documenten aangeleverd worden. De bank bekijkt dan al deze gegevens, waarna de ondernemer te horen krijgt of de aanvraag goedgekeurd is. Veel banken bieden echter wel een overstapservice, waardoor de oude rekening automatisch opgeheven wordt en ook de automatische incasso’s direct doorgeleid worden naar de nieuwe bankrekening. 

Als ondernemer een zakelijke rekening openen bij de huidige bank of juist bij een andere bank? In het overzicht hieronder worden de verschillen omschreven:

Bij de huidige bankBij een andere bank
Snel geld overmaken van rekening naar rekeningWanneer een ondernemer meer tegoeden heeft, kan het handig zijn deze te spreiden
Aanvraag zakelijk krediet gaat makkelijker wanneer het bekend is dat de ondernemer kredietwaardig isWanneer de persoonlijke financiën niet goed op orde zijn, is de kans op een zakelijk krediet groter bij een andere bank

Online zakelijke rekening openen

Tegenwoordig is het voor ondernemers gemakkelijker dan ooit om een bankrekening voor zakelijke financiën te openen. Vroeger was een bezoek aan de bank nodig, maar tegenwoordig kan er veel online geregeld worden. Bij diverse banken is het zelfs mogelijk om binnen een kwartier een zakelijke rekening online te openen. Meestal hoeven ondernemers alleen maar enkele gegevens door te geven. Hierbij gaat het onder meer om bedrijfsgegevens, bijvoorbeeld het KvK-nummer. Bij de meeste banken is verificatie van de eigen identiteit nodig, bijvoorbeeld aan de hand van een ID kaart of paspoort. Een kopie hiervan kan online verstuurd worden. Bij aanbieders zoals de ASN Bank behoort een duurzame zakelijke rekening tot de mogelijkheden. 

Zakelijke rekening openen vof

Iedere rechtsvorm kan een zakelijke rekening openen. Dat geldt ook voor een vennootschap onder firma. Als ondernemer in een een vof is het belangrijk dat alle vennoten inzicht in het betalingsverkeer krijgen. Het is daarom van belang dat iedere vennoot kan inloggen op internetbankieren met een eigen bankpas. Daarnaast is het voor ondernemers met een vof handig als ze de gezamenlijke bevoegdheid individueel kunnen instellen. Zo kan er bijvoorbeeld een maximum per transactie of betaalpas ingesteld worden per vennoot. Een vof zakelijke rekening is qua regelgeving gelijk aan een zakelijke bankrekening voor een eenmanszaak. Het is dus niet moeilijk om een vof bankrekening te openen. Op deze pagina kunnen verschillende rekeningen met elkaar worden vergeleken om zo de beste zakelijke rekening voor een vof te vinden die het meeste bij de onderneming past.

Zakelijke rekening openen met een bv

De besloten vennootschap (bv) is één van van de meest gekozen rechtsvormen door zzp’ers. Een bv is een rechtspersoon. Dit houdt in dat de Belastingdienst de bv als ondernemer beschouwd en aansprakelijk is. Daarom accepteert de bank niet dat een privérekening geopend wordt namens de bv. Er dient een zakelijke rekening geopend te worden en vanuit de zakelijke rekening wordt een het salaris uitgekeerd op de privérekening van de ondernemer. Het is dus verplicht om een zakelijke rekening te openen voor het oprichten van een bv.

Hoe belangrijk is de rente op een bedrijfsrekening?

Afbeelding zakelijke bankrekeningen en particuliere bankrekening met zakelijke doelen die zakelijk gebruikt worden

De beste business rekening voor een bedrijf is een rekening waarbij geen geld verloren gaat zonder dat hiervoor grote uitgaven zijn gedaan. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er een bepaalde rente op een zakelijke rekening rust. De rente op een bedrijfsrekening kan daarom een grote invloed hebben op het maken van een keuze. Indien er een negatieve rente is, kan het zijn dat het vermogen van het bedrijf flink daalt in een korte tijd. Er zijn verschillende banken die boven een bepaald saldo een negatieve rente bieden. Daarnaast zijn er spaarrekeningen waarop deze rente ook negatief is. De rente op een zakelijke rekening is daarom wel degelijk een belangrijke factor tijdens het openen van een nieuwe rekening. Hoe lager de negatieve rente, hoe beter het is voor de winst van het bedrijf. 

Waarop letten bij het openen van een bedrijfsrekening?

Bij het openen van een zakelijke rekening zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten. Zo is het handig om als eerst te bepalen welke bankproducten allemaal nodig zijn. Banken bieden namelijk verschillende producten aan, waardoor er snel bepaald kan worden welke banken afvallen bij het maken van de beste keuze. Voor een winkelier is het storten van contant geld van belang , terwijl andere ondernemers deze optie niet nodig hebben. Verschillende bankproducten die worden aangeboden zijn:

Online bank vs. traditionele bank

Van de hierboven genoemde banken waarbij een zakelijke rekening geopend kan worden, behoren ING, ABN Amro, SNS Bank en de Rabobank tot de traditionele banken. Knab, Bunq en N26 zijn online banken. Bij de traditionele banken kan men vaak nog fysiek naar een bank gaan om zaken te regelen. Bij online banken gebeurt dit eigenlijk allemaal online. Vaak bieden online banken hun services aan tegen scherpere prijzen. Traditionele banken bieden de meest functionaliteiten. Ook op het gebied van service doen traditionele banken het vaak net wat beter in vergelijking met online banken. Daarentegen zijn online banken juist vaak weer wat vooruitstrevender. 

Er zijn enkele verschillen te vinden tussen deze banken. Deze staan in onderstaande tabel omschreven:

Online bankTraditionele bank
Geen fysiek kantoor aanwezigEen fysiek kantoor in verschillende steden
Uitsluitend online of via een appUit te voeren in een vestiging
Geen papieren afschriftenPapieren afschriften zijn mogelijk tegen een vergoeding
Lagere maandlasten of helemaal gratisMaandelijkse kosten voor de rekening
Klantenservice uitsluitend via chatKlantenservice op meerdere manieren te bereiken

Overstappen naar een zakelijke bank, hoe werkt dat?

Overstappen naar een zakelijke bank is hedendaags gemakkelijker dan ooit. Ondernemers en ZZP’ers vrezen vaak dat dit een hoop gedoe gaat opleveren, maar in de praktijk valt dit reuze mee. Overstappen wordt vooral gemakkelijk gemaakt als er gekozen wordt voor een overstapservice. Dit gezamenlijk initiatief van de banken van ons land maakt het overstappen relatief simpel. Bij deze service wordt er eerst een rekening geopend bij een nieuwe bank. Hierna wordt een formulier getekend, waarna de overstapservice gestart wordt. Alle bij- en afschrijvingen worden automatisch naar de nieuwe zakelijke bank doorgezet. Zelf als een betaling op de oude rekening van een ondernemer terecht komt, zal dit geld automatisch worden overgemaakt naar de nieuwe zakelijke bankrekening.

Veelgestelde vragen

Wat kost een zakelijke rekening?

De kosten van een zakelijke rekening verschilt per aanbieder en is uiteraard afhankelijk van de extra opties en diensten. De ene bank heeft standaard extra diensten waar maandelijks voor betaald dient te worden. Bij andere banken worden voor extra geleverde diensten los kosten gerekend. Om deze reden is het als zzp’er verstandig vooraf te bepalen, welke extra diensten nodig zijn en hoeveel gebruik de zzp’er hiervan verwacht te maken. 

Hoe open ik een zakelijke rekening?

Bij veel banken kan dit tegenwoordig online. In sommige situaties is een bezoek aan de fysieke bank nodig. Voor het openen van een zakelijke rekening heeft een zzp’er een KvK-nummer nodig en moet hij zich kunnen identificeren met een identiteitsbewijs. Daarnaast is het gemakkelijk een telefoon bij de hand te hebben tijdens het aanvragen van een zakelijke rekening. 

Hoe lang duurt het om een zakelijke rekening te openen?

Een zakelijke rekening kan binnen 5 minuten worden aangevraagd. De meeste banken sturen binnen 3 werkdagen al een betaalpas met pincode toe. Maar nadat een zakelijke rekening is aangevraagd, kan het zijn dat de bank nog een aantal aanvullende vragen heeft. In dit geval zal de ontvangen betaalpas nog niet zijn geactiveerd, maar beschikt de zzp’er al wel over een rekeningnummer.

Is een zakelijke rekening verplicht?

Het is niet verplicht een zakelijke rekening te openen. Wel kan het verstandig zijn een aparte rekening te openen voor zakelijke transacties, zodat privé- en zakelijke transacties niet door elkaar lopen. Daarnaast is het verstandig de voorwaarden van de bank te checken. Het kan namelijk zijn dat een bank geen zakelijke transacties op een particuliere bankrekening accepteert. Daarnaast heeft het openen van een zakelijke rekening veel voordelen, deze kan bijvoorbeeld gekoppeld worden met een boekhoudpakket. Hiermee boekt een zzp’er veel tijdswinst. Tevens zijn de kosten van een zakelijke rekening aftrekbaar en kan de zzp’er hiermee bijvoorbeeld btw over zakelijke tank kosten terugvragen. Desalniettemin ziet een zakelijke rekening er professioneel uit bij overboeken en op afschriften.

Kan ik een online zakelijke rekening openen?

Online kan gemakkelijk een zakelijke rekening worden geopend. Binnen 5 minuten kan de aanvraag al worden voldaan. Tegenwoordig kan dit bij veel verschillende banken en is het een uitzondering wanneer dit niet online kan. Wel is het verstandig verschillende zakelijke rekeningen vooraf te vergelijken. Niet alleen in kosten, maar ook in extra service en diensten. Door de opkomst van online zakelijke rekeningen is het tegenwoordig gemakkelijker om de verschillen te vergelijken.

Kan ik een zakelijke rekening openen zonder KvK?

Voor het aanvragen van een zakelijke bankrekening zijn weinig vereisten, maar over het algemeen is bij aanvraag al wel een KvK-nummer nodig. De essentiële informatie voor het openen van een zakelijke rekening is een KvK-nummer en een identiteitsbewijs. Wanneer een zzp’er een zakelijke rekening opent bij een bank, waar hij al een privérekening heeft. Is identificatie met identiteitsbewijs vaak niet nodig.

Wat is een g-rekening?

Een g-rekening is een rekening voor bedrijven die personeel uitzenden, uitlenen of detacheren op de Nederlandse markt. Deze geblokkeerde bankrekening wordt gebruikt om loonheffingen en btw te betalen aan de belastingdienst. Tevens verkleint een g-rekening het aansprakelijkheidsrisico en beschermt het bedrijven tegen wanbetalingen van loonheffingen. Een g-rekening dient aangevraagd te worden bij de belastingdienst, dit duurt ongeveer 3 weken.

Kan ik een zakelijke rekening openen met een BKR-registratie?

Banken controleren in de meeste gevallen of je een BKR-registratie hebt. Op basis daarvan kunnen ze een zakelijke rekening afwijzen. Meestal levert een BKR-registratie geen probleem op en kun je gewoon een zakelijke rekening openen.

Onderneming logo icon

Bronnen en expertise

Bronnen

 • https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/werk-en-inkomen/content/welke-kosten-mag-ik-aftrekken-van-mijn-bijverdiensten
 • https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/betalenenontvangen/content/rekeningnummer-doorgeven-zo-doet-u-dat
 • https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/financiering/zakelijke-rekening-handig-niet-verplicht/
 • https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/bedrijf-starten/starten-onder-de-18/zo-open-je-een-zakelijke-bankrekening-als-je-geen-18-bent/
 • https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/financiering/zakelijk-krediet-of-zakelijke-lening/
 • https://www.dnb.nl/betrouwbare-financiele-sector/nederlandse-depositogarantie/geldt-depositogarantie-ook-voor-mijn-bedrijf/

 

 

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Gabriel Baysoy. Hij is financieel expert en oprichter van verschillende onafhankelijke vergelijkingssites.