Zakelijke rekening V&S

rekening vereniging openen
  • Auteur:

    Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

  • Laatst bijgewerkt: 3 juni 2024
  • Leestijd: 9 minuten

Wie een vereniging of stichting heeft, krijgt te maken met contributies en donaties. Om deze te mogen ontvangen, is een zakelijke rekening vereist. Banken bieden vaak speciale zakelijke rekeningen voor de bestuurders van verenigingen en stichtingen aan. Vergelijk alle V&S-rekeningen op Onderneming.nl.

Zakelijke rekening voor stichting en vereniging

Een V&S-rekening staat op naam van de rechtspersoon, dus op naam van de vereniging of stichting. Op deze rekening kunnen leden en donateurs geld storten. Bestuursleden mogen contributies en donaties namelijk niet op de eigen rekening ontvangen. Verschillende banken bieden een rekening voor verenigingen en stichtingen aan. Ook bieden ze vaak speciale kortingen, waardoor de stichting of vereniging minder hoeft te betalen.

Onderneming.nl heeft voor jou uitgezocht wat de top 5 beste zakelijke rekeningen voor verenigingen en stichtingen zijn. Bekijk de vergelijking hieronder.

2
ing logo
€ 9,90 Per maand
3
logo rabobank
€ 9,95 Per maand

Waarom een zakelijke rekening voor vereniging of stichting openen?

Voor bestuurders van een vereniging of stichting is een zakelijke rekening vereist. Contributies en donaties mogen namelijk niet op naam van de bestuurders komen te staan. Om deze reden kan er geen gebruik worden gemaakt van een particuliere rekening. Alleen een zakelijke rekening is geschikt, omdat deze op naam van de vereniging of stichting staat. Als bestuurder van een vereniging of stichting moet je dus een geschikte zakelijke bankrekening openen.

Voor een vereniging of stichting is een zakelijke rekening verplicht voor het ontvangen van contributies en donaties

Een zakelijke rekening zorgt bovendien voor een duidelijke scheiding tussen de persoonlijke en zakelijke geldstromen. Zo heb je een goed overzicht van de binnengekomen contributies, wat inzicht geeft in de stand van zaken van de vereniging. Hierdoor wordt ook de boekhouding direct een stuk eenvoudiger.

Voor leden en donateurs oogt een zakelijke rekening professioneler. De naam van de vereniging of stichting is immers gekoppeld aan het rekeningnummer en staat weergegeven op de bankpas.

Zakelijke rekening stichting of vereniging openen: waarop letten?

Een zakelijke rekening voor verenigingen en stichtingen bestaat standaard uit een betaalrekening, betaalpas en toegang tot internetbankieren. Daarnaast is het vaak mogelijk om de rekening met andere producten en diensten aan te vullen, zoals een zakelijke spaarrekening.

Het is van belang dat de zakelijke rekening voldoet aan alle wensen en eisen. Voordat je een rekening voor je stichting of vereniging gaat openen, is het dan ook goed om duidelijk te hebben van welke diensten en producten je gebruik wil maken. Je wil daarnaast niet te veel betalen. De prijs speelt dus eveneens een belangrijke rol bij het maken van een keuze.

voetbalvereniging

Als je een V&S-rekening gaat openen, moet je dus letten op een aantal zaken:

Voorwaarden zakelijke rekening vereniging en stichting openen

Een V&S-rekening is alleen te openen door officiële verenigingen en stichtingen. Een vereniging moet dus ingeschreven staan in de Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Wie een zakelijke rekening voor een vereniging of stichting wil openen, moet bovendien een aantal belangrijke gegevens aanleveren:

Banken kunnen daarnaast nog andere voorwaarden hanteren. Ook verloopt het aanvraagproces bij iedere bank anders. Het is goed daar rekening mee te houden.

Informele verenigingen

Een rekening voor vereniging openen kan dus alleen als de vereniging is officieel is opgericht met een notaris. Er is dan sprake van een officiële vereniging. Er zijn daarnaast ook informele verenigingen, die zonder notaris zijn opgericht. Omdat deze niet in het Handelsregister van de KvK zijn opgenomen, is het voor deze bestuurders niet mogelijk om een V&S-rekening te openen. Je moet dan gebruikmaken van een particuliere rekening.

Zakelijke rekening voor vereniging en stichting vergelijken

Het aanbod aan V&S-rekeningen is in Nederland niet groot. Je kan als bestuurder slechts terecht bij een select aantal banken. De betaalpakketten van de banken verschillen wel van elkaar op basis van onder meer de maandelijkse kosten, bijkomende kosten en aanvullende producten en diensten. Voordat je een zakelijke rekening opent, is het dan ook goed om alle banken met elkaar te vergelijken.

In de onderstaande tabel hebben we een vergelijking gemaakt van alle zakelijke rekeningen voor verenigingen en stichtingen. Aan de hand daarvan zie je snel wat de goedkoopste zakelijke rekening voor jouw vereniging of stichting is en wat de beste zakelijke rekening is die voldoet aan al jouw vereisten.

BetaalpakketMaandelijkse kostenKosten klantonderzoekJaarlijkse kosten**BijschrijvingAfschrijvingRente positief saldoBoekhoudkoppeling mogelijk?iDEAL?Automatische incasso?
ABN AMRO Basis voor Verenigingen & Stichtingen€9,90€3,00* p/m€154,80€0,15€0,100,00%JaJaJa
Rabo Zakelijke Rekening voor V&S€9,95€3,00 p/m€155,40€0,15€0,120,00%JaJaJa
RegioBank Verenigingen & Stichtingen Rekening€9,95€3,00 p/m€155,40€0,00 (500 gratis transacties)€0,05 (500 gratis transacties)0,00%JaJaJa
Triodos Internet Zaken Rekening€12,50€0,00 p/m€150€0,15€0,100,00%JaJaJa
Bunq Easy Bank Pro Business€13,99€0,00 p/m€167,88€0,13€0,13
1,05% (tot €100.000)
JaJaJa
ING Ondernemerspakket voor Verenigingen en Stichtingen€9,90€8,50 p/m€208,80€0,13€0,130,00%JaJaJa
*Deze kosten worden na 1 jaar in rekening gebracht
**De jaarlijkse kosten zijn gebaseerd op de vaste maandelijkse kosten voor het betaalpakket en klantonderzoek
Laatst gecontroleerd op 3 juni 2024

Top 3 zakelijke rekeningen voor verenigingen en stichtingen

Hieronder gaan we dieper in op de bekendste zakelijke rekeningen voor verenigingen en stichtingen.

ABN AMRO Basis voor Verenigingen & Stichtingen

ABN AMRO is één van de drie grootste banken van Nederland en biedt een verscheidenheid aan pakketten aan voor ondernemers. Voor verenigingen en stichtingen is er ABN AMRO Basis voor V&S. Dit is een betaalpakket dat bestaat uit een betaalrekening, betaalpas, een e.dentifier en toegang tot internetbankieren en de ABN AMRO-app.

De zakelijke rekening kost € 9,90 per maand. Na een jaar wordt er maandelijks € 3,00 voor klantonderzoek in rekening gebracht. Je ontvangt bovendien tot € 250 korting per jaar op de kosten die je maakt aan rapportage en efficiënt betalingsverkeer. Dit is het betalingsverkeer in euro’s binnen de EER dat elektronisch door de bestuursleden of door je partners op de rekening is aangeleverd. De korting wordt per maand verrekend met de kosten aan betalingsverkeer.

Belangrijkste kenmerken

ING Ondernemerspakket voor Verenigingen en Stichtingen

ING is een Nederlandse grootbank die zich richt op particulieren en ondernemers. Voor verenigingen en stichtingen heeft de bank een specifiek Ondernemerspakket. Dit pakket bestaat uit een zakelijke rekening, betaalpas, internetbankieren en een mobiele app. Je kan ook gebruikmaken van handige extra’s, zoals betaalverzoeken en pushnotificaties.

Het ING Ondernemerspakket voor Verenigingen en Stichtingen kost € 9,90 per maand. Ook betaal je € 8,50 per maand aan klantonderzoek. Voor stichtingen en verenigingen die korter dan 1 jaar bestaan, is het betaalpakket de eerste 6 maanden gratis.

Belangrijkste kenmerken

Rabo Zakelijke Rekening voor Verenigingen en Stichtingen

De grootbank Rabobank heeft een groot aanbod aan zakelijke betaalpakketten voor grote en kleine ondernemers. Voor verenigingen en stichtingen is er de zakelijke rekening voor V&S. Dit pakket bestaat uit een zakelijke rekening, betaalpas, toegang tot internetbankieren en de Rabo-app en de Rabo Scanner.

Voor het betaalpakket wordt € 9,95 per maand in rekening gebracht. Daarnaast betaal je € 3,00 per maand voor klantonderzoek.

Belangrijkste kenmerken

Veelgestelde vragen

Is er een gratis rekening voor vereniging en stichting?

Nee, er bestaat geen gratis zakelijke rekening voor verenigingen en stichtingen. Een zakelijke rekening openen voor vereniging of stichting kost altijd geld.

Is een zakelijke rekening voor stichtingen en verenigingen verplicht?

Ondernemers zijn niet wettelijk verplicht om een zakelijke betaalrekening te openen. Als bestuurder van een vereniging of stichting is een V&S-rekening echter wel noodzakelijk voor het ontvangen van contributies en donaties. Je mag dit geld namelijk niet op de privérekening binnenkrijgen. Een rekening openen voor een stichting of vereniging is dus wel vereist.

Kunnen informele verenigingen een zakelijke rekening openen?

Nee, dat is niet mogelijk. Als je een informele vereniging hebt, zal je gebruik moeten maken van een particuliere rekening.