Duurzaam personeelsbeleid

Personeel in een vergaderruimte
  • Auteur:

    Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

  • Laatst bijgewerkt: 22 april 2024
  • Leestijd: 6 minuten

Duurzaam ondernemen gaat om meer dan alleen het klimaat. Er moet ook goed worden omgegaan met het personeel. Dat kan door middel van een duurzaam personeelsbeleid. Wat houdt een duurzaam personeelsbeleid in? Hoe kan dit beleid worden omgezet in concrete doelen? Op deze pagina worden de belangrijkste aspecten uitgebreid besproken.

Wat is een duurzaam personeelsbeleid?

In de huidige arbeidsmarkt is personeel schaars. Je kan als ondernemer echter vaak niet zonder. Werknemers vormen namen het menselijk kapitaal van de onderneming. De kans op uitval van personeel moet dan ook worden verkleind. Werkgevers moeten goed omgaan met hun werknemers. Dat kan worden gedaan door een duurzaam personeelsbeleid te hanteren.

Een duurzaam personeelsbeleid is een beleid dat is gericht op de fysieke en mentale gezondheid van werknemers. Er wordt ingezet op duurzame inzetbaarheid. Werknemers moeten zich veilig en gewaardeerd voelen en langdurig werkgeluk ervaren. Werkgevers dienen te investeren in en luisteren naar hun werknemers. Ze moeten gestimuleerd worden om hun ambities waar te maken. 

Waarom kiezen voor een duurzaam personeelsbeleid?

Werkgevers die werknemers opleidt

Met een duurzaam personeelsbeleid zorg je ervoor dat je werknemers langdurig werkgeluk ervaren. Dat zorgt vervolgens voor minder verzuim en verloop binnen het bedrijf. Voor werkgevers is het waardevol om een sterk personeelsbestand te hebben. Als werknemers langdurig voor de onderneming blijven werken, hoeft er namelijk minder vaak te worden gezocht naar nieuw personeel. In plaats van investeren in nieuwe werknemers, kan er dan verder worden geïnvesteerd in de huidige werknemers.

Wanneer ondernemers investeren in hun werknemers, wordt het bedrijf toekomstbestendig gemaakt. Door te investering in de opleiding en ontwikkeling van werknemers kan de onderneming continu inspelen op de veranderende eisen en werkzaamheden in de markt.

Door de focus te leggen op de fysieke en mentale gezondheid van werknemers, hoeft langer doorwerken voor oudere werknemers geen probleem te zijn. Fysiek en mentaal gezonde werknemers zijn bovendien productiever en dat zorgt voor meer omzet voor de werkgever. Ook zullen werknemers zich hierdoor gewaardeerd en gehoord voelen.

Uiteindelijk zorgt een duurzaam personeelsbeleid voor een beter imago als werkgever. De kans dat werknemers positief spreken over hun werkgever en werkplek is dan groter. Er is dan sprake van employer branding. Dit betekent dat bedrijven een aantrekkelijk imago hebben als werkgever voor potentiële werknemers. Zo wordt jouw onderneming een aanlokkelijke plek om te werken voor nieuw talent.

Voordelen

  • Een beter imago als werkgever
  • Minder verzuim en verloop van personeel
  • Hogere productiviteit van de werknemers
  • De onderneming wordt toekomstbestendig
  • Personeel kan langer doorwerken
  • Scheelt kosten op de lange termijn

Nadelen

  • Investeren in personeel kost geld, maar scheelt kosten op de lange termijn

Opstellen van een duurzaam personeelsbeleid

Een duurzaam personeelsbeleid zorgt voor de fysieke en mentale gezondheid van werknemers. Dat verkleint de kans op uitval en verloop van werknemers. Om dat te bereiken, moet je verscheidene veranderingen op diverse vlakken doorvoeren. Om je daarbij te ondersteunen, worden de belangrijkste aspecten hieronder toegelicht. Aan de hand daarvan kan je een eigen duurzaam personeelsbeleid opstellen.

Investeren in werknemers

Investeren in de ontwikkeling en opleiding van de werknemers is één van de belangrijkste aspecten van een duurzaam personeelsbeleid. De bedrijfswereld ontwikkelt zich in een rap tempo. Voor werkgevers is het essentieel dat werknemers kunnen inspelen op de veranderende eisen en werkzaamheden. Daarom is het van groot belang dat werkgevers goede opleidingen en cursussen aanbieden aan hun werknemers. Ook is het goed om aan werknemers te vragen wat ze zelf binnen het vakgebied zouden willen leren. Geef ambities van werknemers de ruimte en geef hen de kans zich te ontwikkelen.

Focus op fysieke en mentale gezondheid

Ondernemers moeten zich focussen op de fysieke en mentale gezondheid van hun werknemers. Mensen moeten bijvoorbeeld steeds langer doorwerken. Op latere leeftijd kan werken fysiek en mentaal zwaarder worden. Daarom is het belangrijk dat ondernemers een leeftijdsbewust personeelsbeleid hanteren. Met een leeftijdsbewust personeelsbeleid zorg je ervoor dat oudere werknemers fysiek en mentaal minder belast worden.

Maak zwaar werk lichter door hulpmiddelen in te zetten of creëer een mentorsysteem om oudere werknemers in te zetten om jongere werknemers op te leiden, zodat ze op een andere wijze kunnen worden ingezet. Luister daarnaast naar werknemers die mentale klachten ervaren en stimuleer gezonde keuzes. Zo zorg je voor fysiek en mentaal gezonde werknemers. Langer doorwerken hoeft dan geen probleem te zijn en ziekteverzuim kan zo worden verminderd.

Coachend leiderschap

Een duurzaam personeelsbeleid vraagt om coachend leiderschap. Werkgevers hebben naast een leidinggevende rol ook een coachende rol. Ondernemers moeten hun werknemers coachen en aanmoedigen. Medewerkers moeten vervolgens de kans krijgen om zelfstandig beslissingen te nemen. Ook moeten werknemers worden gestimuleerd om zelf verantwoordelijkheid te nemen.

Platte organisatiestructuur

Werknemers hechten waarde aan een platte organisatiestructuur. Het gaat erom dat medewerkers zich gehoord en gewaardeerd voelen. Betrek medewerkers bij belangrijke beslissingen. Laat werknemers meedenken en vraag hen om advies wanneer nodig. Omdat je zo laat zien dat hun mening ertoe doet, voelen de werknemers zich gewaardeerd. Gewaardeerde medewerkers zullen het werk vervolgens spannender en interessanter vinden en worden op deze manier gestimuleerd om zich te bewijzen.

Veelgestelde vragen

Hoe stel ik een duurzaam personeelsbeleid op?

Een duurzaam personeelsbeleid draait om de fysieke en mentale gezondheid van de werknemers binnen een onderneming. Voor jou als werkgever is het belangrijk dat je werknemers ondersteunt op fysiek en mentaal vlak. Geef werknemers de kans om zelf verantwoordelijkheid te nemen en beslissingen te nemen en biedt opleidingen en cursussen aan. Voor personeel op hogere leeftijd is het bovendien belangrijk dat je niet al te veel van hen vraagt, omdat verzuim moet worden voorkomen. Noteer de leeftijden van de werknemers en kijk welke stappen voor hen kunnen worden gezet. Kijk ook naar de vraag en wensen van het gehele personeel en kijk hoe je daar als werkgever op in kan spelen.

Hoe zorg ik voor de gezondheid van mijn werknemers?

Werkgevers kunnen hun personeel stimuleren om gezonde keuzes te maken door gezonde opties aan te bieden in de bedrijfskeuken. Wanneer er een schaal fruit in de ruimte staat, zijn werknemers eerder geneigd dat te pakken dan wanneer ze zelf fruit mee moeten nemen. Ook kan je een abonnement aanbieden bij de sportschool. Het gaat echter niet alleen om fysieke gezondheid. Ook mentale gezondheid is belangrijk. Door onder meer goed te luisteren naar de problemen van werknemers, kan je de kans op mentale klachten verkleinen.

Wat zijn voorbeelden van een duurzaam personeelsbeleid?

Een aantal praktische voorbeelden zijn het opstellen van een vitaliteitsprogramma, het aanbieden van fruit in de bedrijfskeuken, het aanbieden van opleidingen en cursussen en het opzetten van een mentorprogramma om oudere werknemers in te zetten als opleider voor jongere werknemers, zodat ze minder zwaar werk hoeven te verrichten. Je kan ook een sportabonnement aanbieden.