Administratiesoftware

ondernemer doet administratie
 • Auteur:

  Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

 • Laatste update: 8 januari 2024
 • Leestijd: 8 minuten

Alle ondernemers moeten administratie bijhouden. Dat kan handmatig worden gedaan, maar ook via administratiesoftware. Met administratiesoftware kan iedere ondernemer zijn administratie goed op orde houden. Welke administratieprogramma’s zijn er? Waar moet een ondernemer op letten? Vergelijk hieronder de beste administratiesoftware op prijs, kwaliteit en functionaliteit en kies het programma dat het beste past bij de onderneming.

1
e boekhouden logo
2
Logo van moneymonk
€ 7,50 Prijs per maand
Bekijken Meer info
3
Logo van Ficsus
€ 12,50 Prijs per maand
Bekijken Meer info
4
Logo van Exact
€ 42,00 Prijs per maand
Bekijken Meer info
5
Logo van Visma
€ 21,00 Prijs per maand
Bekijken Meer info
6
Logo van DigiBTW
€ 12,50 Prijs per maand
Bekijken Meer info
7
Logo van informeronline
€ 15,00 Prijs per maand
Bekijken Meer info
8
Logo van twinfield
€ 49,00 Prijs per maand
Bekijken Meer info
9
Logo van afas sb+
€ 59,00 Prijs per maand
Bekijken Meer info
10
Logo van rompslomp
€ 17,25 Prijs per maand
Bekijken Meer info
11
SnelStart Boekhouden
€ 33,00 Prijs per maand
Bekijken Meer info
12
Reeleezee Boekhouden
€ 15,00 Prijs per maand
Bekijken Meer info
13
jortt logo
€ 17,50 Prijs per maand
Bekijken Meer info
14
myfinance logo
€ 10,00 Prijs per maand
Bekijken Meer info
15
logo bunni
€ 10,00 Prijs per maand
Bekijken
16
logo kleisteen
€ 17,50 Prijs per maand
Bekijken Meer info
17
Gripp facturatie
€ 123 Prijs per maand
Bekijken Meer info
18
Logo Silvasoft
€ 12,95 Prijs per maand
Bekijken Meer info
19
logo whitevision
Op aanvraag Prijs per maand
Bekijken
20
Abn Amro Logo
€ 9,95 Prijs per maand
Bekijken Meer info
Onderneming logo icon

Hoe beoordelen wij?

Onderneming.nl beoordeelt boekhoudsoftware op verschillende criteria en drukt deze beoordeling uit in sterren, van één (minder goed) tot vijf (uitstekend). Deze criteria omvatten zaken als functionaliteit, klantenservice, betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. De beoordelingen worden afgerond op halve sterren om nauwkeurigheid te waarborgen.

Wat is administratiesoftware?

Ondernemers zijn veel tijd kwijt aan het bijhouden van de zakelijke administratie. Onder meer het maken en verzenden van facturen, bijhouden van betalingen, doorvoeren van de urenadministratie en bijhouden van alle kosten moet zorgvuldig gebeuren. Er dient te worden gezorgd voor een goede administratie. Er moet immers ook maandelijks, ieder kwartaal of jaarlijks btw-aangifte worden gedaan. Niet alle ondernemers vinden dit even makkelijk of leuk om te doen. Ook willen ondernemers dit natuurlijk zo goed mogelijk doen, zodat fouten zo veel mogelijk worden voorkomen. Administratiesoftware biedt hiervoor de uitkomst.

Man gebruikt administratiesoftware

Administratiesoftware is hetzelfde als een online boekhoudprogramma. Hiermee wordt de administratie geautomatiseerd. Een ondernemer hoeft de administratie dan niet meer handmatig via Excel bij te houden, maar kan online boekhouden via online administratie software. Dit scheelt tijd en moeite. Ook is de kans op fouten kleiner, doordat de software administratie automatisch verwerkt, afhankelijk van de instellingen en mogelijkheden.

Met goede administratie software kunnen ondernemer onder meer de volgende zaken regelen:

Hoe werkt administratiesoftware?

De administratie moet goed worden gedaan. De Belastingdienst stelt namelijk verplicht dat alle ondernemers hun inkomsten en uitgaven bijhouden. Niet alleen voor startende ondernemers, maar ook voor ondernemers die al jaren actief zijn is dit niet altijd de meest eenvoudige of leuke taak. Met een administratie programma kunnen ondernemers de financiële administratie eenvoudig en snel bijhouden, waardoor ze meer tijd overhouden voor het daadwerkelijk ondernemen.

De software versimpelt de boekhouding door taken te automatiseren. Denk bijvoorbeeld aan het aanmaken, verzenden en bewaren van facturen of het bijhouden van de urenregistratie. Ook kan de zakelijke bankrekening gemakkelijk aan het programma worden gekoppeld, waardoor de zakelijke geldstromen meteen in het administratieprogramma worden verwerkt. Met goede online administratie software hoeven ondernemers dus niet langer meer tijd te besteden aan het handmatig bijhouden van de boekhouding in Excel. 

Voor- en nadelen van administratiesoftware

Het gebruik van administratie software heeft veel voordelen. Het gebruik van een dergelijk programma scheelt niet alleen tijd en moeite, maar zorgt ook voor meer financieel overzicht en vermindert de kans op fouten. Er zijn ook enkele nadelen te noemen. Om het duidelijk te maken, staan de voor- en nadelen hieronder overzichtelijk weergegeven.

Voordelen

 • Scheelt tijd en moeite
 • Vermindert de kans op fouten
 • Taken worden geautomatiseerd
 • Overzicht van en inzicht in de financiële administratie
 • Zakelijke bankrekening kan worden gekoppeld
 • Een boekhouder of accountant kan toegang krijgen tot het account
 • Gratis klantenservice voor hulp
 • Administratie is altijd up-to-date met de regels van de Belastingdienst
 • Veilig online opslaan en een back-up mogelijk
 • Altijd en overal toegang tot de boekhouding
 • Inkomsten en uitgaven kunnen worden gecategoriseerd

Nadelen

 • Het kost geld, afhankelijk van het gekozen pakket
 • Er zijn veel aanbieders, waardoor een keuze maken lastig kan zijn (tip: maak gebruik van een gratis proefaccount)

Administratie software vergelijken: waarop letten?

Bovenaan de pagina staat een overzicht van online programma’s waarmee de administratie online kan worden gedaan. Hierbij zijn enkele van de belangrijkste aspecten op een rij gezet. Wat voor de een hét online boekhoudprogramma is, hoeft dat voor de ander echter niet te zijn. Ieder type ondernemer heeft namelijk andere wensen en voorkeuren. Een zzp’er stelt bijvoorbeeld andere eisen dan grotere bedrijven en starters hebben wellicht andere functionaliteiten nodig dan ondernemers die al jaren meegaan.

Om ervoor te zorgen dat de beste administratie software wordt gekozen, is het belangrijk dat ondernemers de verschillende programma’s met elkaar vergelijken. Daarbij moet hij op een aantal factoren letten:

Man gebruikt administratiesoftware via app

Proefaccount

Met een proefaccount kan een ondernemer testen of het administratieprogramma bij hem past. Bij veel aanbieders kan gebruik worden gemaakt van een proefperiode van gemiddeld 30 dagen. Controleer hierbij goed of er geen sprake is van een automatische verlenging.

Functionaliteiten

De juiste software beschikt over alle benodigde functies. Zoek daarom goed uit over welke functies de administratie software beschikt, zodat deze helemaal naar wens kan worden gebruikt. Denk hierbij aan facturen verzenden en bewaren, automatisch herinneringen sturen, urenregistratie bijhouden, btw-aangifte doen en meer. Vaak worden er verschillende pakketten aangeboden. Hoe meer functies er zijn, hoe duurder het pakket is.

Online factureren

Eén van de belangrijkste functies is de mogelijkheid tot online facturatie. Iedere ondernemer verzendt immers facturen. Het is daarom van essentieel belang dat er voldoende functies worden aangeboden die de facturatie zo eenvoudig mogelijk maken, zoals:

Kosten

Bij het uitzoeken van een administratiepakket letten ondernemers voornamelijk op de kosten. Deze spelen vaak een doorslaggevende rol. Zoek daarom goed uit wat de kosten zijn en welke functies daartegenover staan, zodat er niet meer wordt betaald dan nodig is. Het kan daarnaast zijn dat er voor bepaalde functies moet worden bijbetaald. Ook dit moet van tevoren goed worden uitgezocht.

Helpdesk

Veel ondernemers vinden boekhouden maar lastig. Het is daarom essentieel dat een aanbieder een goede helpdesk heeft. Het is belangrijk dat de werknemers veel kennis hebben en de ondernemer goed kunnen helpen. Ook is de bereikbaarheid van groot belang.

Beoordelingen van klanten

Om erachter te komen of een administratieprogramma goed en prettig werkt, kan er naar de klantervaringen worden gekeken. Klanten zijn vaak erg eerlijk in de reviews die zij achterlaten. Hieruit kan vaak goed worden opgemaakt of de software daadwerkelijk gebruiksvriendelijk is en eenvoudig en snel te gebruiken is. 

App

Om overal en altijd gebruik te kunnen maken van het administratieprogramma, is het handig als er een app beschikbaar is. Er zijn ook aanbieders die het mogelijk maken om bonnen en inkomende facturen via foto’s in te laden in de app. Bekijk goed wat er mogelijk is en aan welke functies wel of niet behoefte is.

Verschillende administratie programma’s

Ondernemers zijn er in allerlei soorten en maten. Eenmanszaken, verenigingen en grote bedrijven hebben allemaal andere wensen en voorkeuren als het gaat om administratie software. Aanbieders spelen hierop in door boekhoudpakketten aan te bieden die perfect aansluiten bij een specifiek type onderneming.

Administratie programma MKB

Voor midden- en kleinbedrijven is het belangrijk dat de software beschikt over functies voor onder meer project- en personeelsadministratie. Ook maken mkb’ers vaak gebruik van verschillende andere softwareprogramma’s. Het is handig als deze aan het administratieprogramma kunnen worden gekoppeld.

Voor mkb’ers is het over het algemeen belangrijk dat het administratie programma beschikt over de volgende functies en mogelijkheden:

Mkb

Er zijn verschillende aanbieders van programma’s voor het MKB. Eén van deze aanbieders is Afas. Met hun software wordt maatwerk met ERP geleverd, waardoor gebruikers het systeem naar eigen wens en stijl kunnen aanpassen en inrichten. Daarnaast is Exact een veel gekozen aanbieder. Hierbij profiteren ondernemers van verscheidene handige functionaliteiten die de administratie vereenvoudigen.

1
Logo van Exact
€ 42,00 Prijs per maand
Bekijken Meer info

Administratie programma ZZP

Zzp’ers hebben andere functionaliteiten nodig dan bedrijven. Als er maar een paar facturen per maand worden verzonden, hoeft de software vaak niet uitgebreid te zijn. Dan volstaat een eenvoudig programma waarmee de basistaken kunnen worden uitgevoerd. Daarnaast is het belangrijk dat het programma gebruiksvriendelijk is, zodat de zzp’er er zo min mogelijk tijd aan kwijt is.

Aanbieders van administratie software bieden vaak een speciaal pakket aan voor deze zelfstandige ondernemers. Hieronder staat een kort overzicht van een aantal van de beste administratieprogramma’s voor zzp’ers.

1
e boekhouden logo

Het administratieprogramma van e-Boekhouden.nl is gemaakt voor en door ondernemers. Zo weet e-Boekhouden.nl precies waar ondernemers wel en niet op zitten te wachten. De handige tools maken het doen van de administratie en facturatie een stuk makkelijker. Bovendien is de administratie software voor starters de eerste 15 maanden volledig gratis! Inclusief innovatieve functies: automatische bankkoppelingen, scan & herken, mail & herken en een handige app.

Meer lezen
2
Logo van Ficsus

Ficsus.nl is er speciaal voor zzp’ers. Daarom is het administratieprogramma niet onnodig ingewikkeld. Zo zorgt Fiscus.nl ervoor dat de online boekhouding real easy en leuker is. Zelfs zonder enige boekhoudkennis. De administratie software biedt een koppeling met de Belastingdienst, wat het doen van belastingaangiftes een stuk makkelijker maakt. Ficsus.nl weet precies wat zzp’ers wel en niet nodig hebben. Uitproberen? Ondernemers kunnen het boekhoudpakket 35 dagen volledig gratis en vrijblijvend testen!

Meer lezen
3
Logo van DigiBTW
€ 12,50 Prijs per maand
Bekijken Meer info

De mensen bij DigiBTW weten wat zzp’ers willen: zonder gedoe snel en makkelijk online boekhouden. Met het administratieprogramma van DigiBTW kunnen zzp’ers eenvoudig factureren en boekhouden, zonder beperkingen. Naast het doen van de administratie biedt de software allerlei handige extra’s, zoals inzicht in de cijfers en koppeling. Eerst even uitproberen? Dat kan! De proefperiode duurt 30 dagen, is volledig gratis en stopt vanzelf.

Meer lezen

Gratis administratie software

Een administratie programma is over het algemeen niet gratis. Wel zijn er verschillende aanbieders die een gratis proefperiode aanbieden. Deze kan één tot meerdere maanden duren. Gedurende deze periode kan een ondernemer het pakket kosteloos uitproberen. Zo kan worden achterhaald of het pakket bij hem past. Daarna zal ervoor moeten worden betaald. 

Een overzicht van de beste gratis administratieprogramma’s kan via de onderstaande link worden bekeken. Let op: deze systemen zijn altijd slechts tijdelijk gratis.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen administratieprogramma’s en boekhoudprogramma’s?

Er is geen verschil. Deze termen zijn namelijk synoniemen van elkaar en worden door elkaar gebruikt. Als een ondernemer op zoek gaat naar nieuwe software voor de administratie, zal hij dan ook uitkomen bij websites die boekhoudprogramma’s aanbieden. De werking is dus hetzelfde: beide programma’s worden dus gebruikt om de administratie eenvoudig online bij te houden.

Wat kost administratiesoftware?

Er is geen eenduidig antwoord te geven. De prijs van administratiesoftware is namelijk afhankelijk van de aanbieder. Er worden vaak verschillende pakketten aangeboden en hoe meer een ondernemer ermee kan, hoe hoger de kosten over het algemeen zijn. Gemiddeld ligt de prijs voor een standaard administratieprogramma tussen de € 10,00 en € 20,00, maar de kosten kunnen ook hoger liggen, afhankelijk van de doelgroep en de functies. Daarnaast kan men bij enkele aanbieders ook gebruikmaken van een gratis proefaccount. Ook zijn de eerste maanden door acties soms gratis.

Wat is de beste administratie software?

Iedere ondernemer heeft behoefte aan andere functionaliteiten. Terwijl de een genoeg heeft aan een paar simpele functies, heeft de ander juist behoefte aan een ruime selectie aan mogelijkheden. Om deze reden kan een administratieprogramma niet voor iedereen de beste worden genoemd. Dat grote bedrijven een specifiek programma fijn vinden, betekent immers niet dat dit ook geschikt is voor zzp’ers. Het is daarom altijd raadzaam om alle administratie software met elkaar te vergelijken. Zo kan er gekozen worden voor een programma dat past bij de persoonlijke voorkeuren en eisen.

Wat is de beste administratie software ZZP?

Wat de beste administratie software voor zzp’ers is, verschilt per ondernemer. Iedere ondernemer stelt namelijk andere eisen. Voor zzp’ers geldt wel dat zij andere functies nodig hebben dan kleine of grote bedrijven. Ze hebben immers geen personeel in dienst, waardoor alle functies die daarmee te maken hebben al overbodig zijn. Vaak zijn er speciale pakketten voor zzp’ers, die alle benodigde functies bevatten om goed en snel te kunnen boekhouden. Het is raadzaam om deze met elkaar te vergelijken.