Gratis Zakelijke Rekening

 • Auteur:

  Mabelle Abraham (MSc) houdt trends en ontwikkelingen op de financiële markt in de gaten om zo nieuwe kansen te identificeren en hier strategisch op in te spelen. Met haar ruime expertise en specialistische vaardigheden analyseert en beoordeelt ze al 2 jaar lang financiële producten. Daarnaast heeft zij haar Master behaald in Communication Science aan de Universiteit Twente.

 • Bijgewerkt op: 28 augustus 2023
 • Gecontroleerd op: 24 augustus 2023
 • Leestijd: 10 minuten

Startende ondernemers zijn altijd op zoek naar manieren om te besparen op vaste lasten. Zo ook op het openen van een zakelijke rekening. Door goed te bekijken welke mogelijkheden er zijn bij het vinden van een passende gratis zakelijke rekening kunnen de maandelijkse kosten voor een bedrijf aanzienlijk verminderen. Maar wat is nou de beste gratis zakelijke rekening? Op Onderneming.nl worden de beste gratis zakelijke rekeningen met elkaar vergeleken.

Wat is een zakelijke rekening?

Een zakelijke rekening is een rekening die bedoeld is voor ondernemers. Iedereen die ingeschreven staat bij de KvK kan een rekening openen bij een van de banken. De bedrijfsrekeningen brengen echter wel extra kosten met zich mee, waarbij het per bedrijf verschillend is hoe hoog dit bedrag per maand is. Zo goedkoop mogelijk een rekening openen is echter wel mogelijk. Zo zijn er verschillende banken die een zakelijke bankrekening gratis aanbieden of waarbij alleen bepaalde kosten in rekening worden gebracht. De zakelijke bankrekeningen zijn hierdoor aantrekkelijk voor ieder type ondernemer.

Is een zakelijke rekening verplicht?

extra zakelijke rekening openen knab zakelijk afbeelding zonder verborgen kosten en gescheiden administratie

Een zakelijke rekening voor zelfstandigen en andere ondernemers is geen verplichting. Veel ondernemers beginnen vanuit een privérekening, waar de transacties uit plaatsvinden. Echter kan een bedrijfsrekening aanvragen wel helpen om een professionele indruk achter te laten op klanten, leveranciers en andere geïnteresseerden in het bedrijf. Dankzij een zakelijke bankrekening kan de omzet snel groeien doordat het bedrijf meer naamsbekendheid krijgt en deze een professionele indruk heeft gegeven. Daarnaast kunnen deze betaalrekeningen ervoor zorgen dat er meer inzicht wordt gecreëerd in de financiële situatie van het bedrijf. Hoewel het dus geen verplichting is, kan het wel helpen om het bedrijf beter te laten draaien.

Gratis zakelijke rekening voor zzp’ers

Het openen van een gratis zakelijke rekening voor zzp’ers kan bij verschillende banken. De online banken kunnen de pakketten namelijk tegen uitsluitend transactiekosten of helemaal gratis aanbieden in plaats van dat je hier een maandelijks bedrag voor kwijt bent. Dit komt mede doordat er geen fysiek kantoor aanwezig is waarvoor betaald dient te worden. Er zijn een aantal banken waar een gratis bankrekening eenvoudig geopend kan worden en waar veel voordelen aan te behalen zijn. De onderstaande banken bieden een gratis bedrijfsrekening aan voor iedere ondernemer, ongeacht de situatie van het bedrijf. 

2
kaart finom

Gratis zakelijke rekening van Revolut

logo revolut business

Een bedrijfsrekening gratis afsluiten is mogelijk bij Revolut. De zakelijke bankrekeningen bij deze bank is niet alleen geschikt voor transacties in Nederland, maar ook voor internationale transacties. Er zijn namelijk meer dan 28 vreemde valuta beschikbaar waar geen verborgen kosten bij komen kijken. De valutakoersen zijn daarbij vastgesteld op 0,4%, waardoor een ondernemer goedkoper uit is dan bij andere banken. Voornamelijk voor ZZP’ers en freelancers zal het een goede zakelijke bankrekening zijn, doordat er geen vaste jaarlijkse kosten bij komen kijken en ook geen hoge kosten gerekend worden voor de diensten die je afneemt. 

De gratis zakelijke bankrekening bestaat sinds 2015. In die tijd zijn er al veel klanten naar de bank gekomen, waarvan ook meer dan 500.000 zakelijke klanten. Revolut Business, de gratis zakelijke bankrekening van de bank, kan namelijk al binnen enkele minuten aangevraagd zijn. De bedrijfsrekening aanvragen behoeft niet veel gegevens, waardoor de ondernemer snel gebruik kan maken van deze rekening. Als er meer nodig is dan wat de business rekening biedt, kan een ondernemer ook kiezen voor Revolut Grow. Deze zakelijke rekening kost € 25,00 per maand en de ondernemer krijgt een gratis creditcard. Tegen lage vaste kosten zijn er hierdoor nog veel meer mogelijkheden dan met de standaard bankrekeningen van deze bank. 


Gratis zakelijke rekening van Wise

Logo wise

De gratis bedrijfsrekening van Wise is een rekening die geen verborgen kosten heeft. Om een rekening te openen bij deze bank, dient een ondernemer eenmalig 16 pond te betalen. De ondernemer heeft daarbij ook de gelegenheid om in Euro te betalen, dus er hoeft geen gebruik te worden gemaakt van vreemde valuta. Als er betalingen in vreemde valuta plaatsvinden, kan dit tegen lage kosten. Vanaf het openen zijn er geen vaste maandelijkse kosten meer. De zakelijke rekening is gratis en de ondernemer krijgt hier ook een betaalpas van Mastercard bij. De munteenheden die op de rekening staan, kunnen daarbij zonder extra kosten komen. 

De gratis zakelijke rekening van Wise is voornamelijk een goede rekening wanneer de onderneming veel internationale zaken doet. Er zijn namelijk meer dan 55 vreemde valuta voor de transacties terug te vinden en de ondernemer kan zelf ook deze valuta op de rekening hebben staan. Daarbij zijn de transacties onbeperkt, waardoor het voor ondernemers eenvoudiger is om de zaken te doen voor het bedrijf. Daarbij is er ook een extra medewerker toe te voegen aan de zakelijke bankrekening. Andere kosten krijgt een ondernemer pas bij betalingen in andere valuta of het pinnen van contant geld. Er kan slechts € 200 contant gepind worden, waarna je 1,75% plus € 0,50 betaalt voor iedere andere pin beurt. Contant geld storten is niet mogelijk op deze gratis zakelijke rekening.


Gratis zakelijke rekening van N26

logo n26

N26 is een Europese bank, welke in 2013 in Duitsland opgericht is. De bank opereert uitsluitend online en biedt voor zowel particulieren als zakelijke klanten een passende oplossing. Een bedrijfsrekening kan via de website aangevraagd worden. Het is een gratis zakelijke rekening, waarbij geen verborgen kosten zitten. Zo is niet alleen de rekening zelf gratis, maar hoeven ondernemers ook geen kosten voor de transacties en andere acties op de betaalrekening te betalen. De rekening is daarom ook een aantrekkelijke variant voor starters, waarbij het geld nog hard nodig is om te investeren in het bedrijf. 

De betaalrekening bij deze bank bestaat uit een rekening en een bijbehorende betaalpas. De ondernemer heeft een onbeperkt aantal transacties en kan daarbij ook een cashback verwachten. Per betaling die gedaan wordt met een betaalpas ontvangt de ondernemer namelijk 0,1 procent terug. Dit kan onder andere dienen als spaargeld, waardoor het vermogen van het bedrijf stijgt. Het bedrijf kan daarbij ook tussen meerdere pakketten kiezen. Zo is er N26 Business, N26 Business You en N26 Business Metal. De pakketten geven de ondernemer de mogelijkheid om geen vaste kosten meer te hebben voor de bankrekeningen. Iedere gratis rekening zal kosten besparen voor zelfstandigen en andere ondernemers.

In onderstaande tabel worden de gratis zakelijke rekeningen met elkaar vergeleken op prijs, gratis transacties per jaar, de kosten van een (extra) betaalkaart en de mogelijkheid van een boekhoudkoppeling:

N26WiseRevolut
Maandelijkse prijs€0,00€0,00€0,00
Gratis transacties p/jOnbeperktGeenTot 60
Betaalkaart p/j€0,00€0,00€0,00
Boekhoudkoppeling mogelijkJaJaJa
Extra betaalkaart p/jNiet mogelijk€0,00€0,00
Rekening openenIn 8 minutenIn 8 minutenIn 10 minuten

Voordelen en nadelen van een gratis zakelijke rekening

In tegenstelling tot bij andere banken is een gratis zakelijke rekening dus mogelijk bij enkele online banken. Aan de gratis zakelijke rekeningen zitten wel een aantal voordelen en nadelen verbonden. Maar welke zijn dit dan precies? De belangrijkste voor- en nadelen staan hieronder beschreven.

 • Geen hoge jaarlijkse kosten
 • Voor starters een geschikte oplossing
 • Een rekening openen gebeurt eenvoudig online
 • Transactiekosten worden niet doorberekend
 • Gratis zakelijke rekeningen bieden voldoende inzicht

Nadelen

 • Extra producten uitsluitend tegen hogere kosten
 • Bepaalde producten zijn niet mogelijk
 • Papieren afschriften zijn verleden tijd
 • Geen fysiek kantoor zoals bij grote banken
 • Bepaalde kosten kunnen wel extreem hoog zijn

Aandachtspunten bij het kiezen van een gratis zakelijke rekening

De zakelijke rekening die gratis geopend kan worden werkt op een geheel andere manier dan wanneer een ondernemer een bedrijfsrekening bij een van de grote banken opent. Het is daarom belangrijk om te weten waar een ondernemer op kan letten bij het kiezen van een gratis rekening. Zo kan een ondernemer als eerste kijken naar de verschillende pakketten die een bank aanbiedt. Vaak is alleen het basispakket gratis, waarna er een maandelijks bedrag gevraagd wordt voor de aanvullende diensten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een creditcard of het betalen in andere valuta. 

Gescheiden administratie en gratis transacties afbeelding

De gratis rekening kent daarbij geen vaste kosten. Per transactie kan het wel zijn dat een bepaald bedrag van toepassing is. Deze vaste maandelijkse kosten dient een ondernemer daarom wel in het achterhoofd te houden. De aanvullende informatie over de tarieven van een ZZP rekening staan vermeld op de website van de desbetreffende bank. Ook kan een ondernemer kijken naar de beschikbaarheid van een gratis overstapservice. Overstappen van een bank kan namelijk lastig zijn en met deze overstapservice zullen alle automatische incasso’s automatisch naar de nieuwe rekening overgezet worden. Een ondernemer hoeft hierdoor niet aan iedereen door te geven dat er een nieuwe rekening gebruikt dient te worden. 

Een goedkope bedrijfsrekening als alternatief

In plaats van voor een bankrekening te kiezen waar geen vaste kosten bij te vinden zijn, kan een ondernemer ook kiezen voor de voordeligste zakelijke rekening voor een vast bedrag per maand. Er zijn verschillende zakelijke bankrekeningen te vinden bij meerdere banken, zoals bijvoorbeeld bij Rabobank, ABN Amro en SNS Bank. De zakelijke rekeningen van deze banken komen al vanaf € 4,95 per maand, waardoor de bankrekening alsnog geen hoge kosten met zich meebrengt. Het grootste verschil is daarbij wel dat er vaak extra rekeningen geopend kunnen worden en er ook extra diensten binnen het pakket zitten. 

Wat is de beste gratis zakelijke rekening?

De zakelijke bankrekeningen die gratis aangeboden worden, hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Bij N26 kan een ondernemer echter de meeste voordelen behalen. Er zijn hiervoor meerdere pakketten terug te vinden en de zakelijke bankrekening kent daarbij geen verborgen kosten. De transacties zijn gratis en iedere transactie die een ondernemer doet met de bankpas of creditcard levert ook nog een cashback op. Het openen van deze rekening zal daarom het vermogen kunnen laten groeien ten opzichte van de andere bedrijfsrekeningen. De betaalrekening is daarbij eenvoudig te openen en alles kan online gebeuren. 

Veelgestelde vragen

Is een zakelijke rekening ook echt gratis?

Het openen van een rekening bij een van de banken die de rekening gratis aanbiedt, is in eerste instantie ook echt gratis. Wel zijn er banken die de betaalrekening alleen in een basisvariant aanbieden, waardoor de ondernemer voor de extra diensten wel een hoog bedrag per maand betaalt. Daarnaast zijn er vaak kosten voor internationale transacties. 

Hoe snel kan ik een gratis zakelijke rekening openen?

Het openen van een zakelijke rekening kan snel geregeld zijn. Doordat het allemaal online gebeurt, is het eenvoudiger en heeft een ondernemer binnen 5 minuten al een overeenkomst. Bij sommige aanbieders dient er wel een app gedownload te worden, van waaruit alles geregeld wordt. 

Wat is het grootste nadeel aan een zakelijke rekening?

Het grootste nadeel aan een business rekening is het feit dat er hogere maandlasten aan vast zitten. Daarbij zijn er vaak niet voldoende transacties gratis bij de bankrekening, waarna er nog extra kosten bij komen. Bij een gratis zakelijke rekening kunnen deze kosten nog hoger oplopen. 

Onderneming logo icon

Bronnen en expertise

Bronnen

https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/financiering/zakelijke-rekening-handig-niet-verplicht/

https://www.wijzeringeldzaken.nl/geldzaken-zzpers/zzper-overzicht-krijgen-en-houden/

 

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Gabriel Baysoy. Hij is financieel expert en oprichter van verschillende onafhankelijke vergelijkingssites.