Gratis Zakelijke Rekening

 • Auteur:

  Mabelle Abraham (MSc) houdt trends en ontwikkelingen op de financiële markt in de gaten om zo nieuwe kansen te identificeren en hier strategisch op in te spelen. Met haar ruime expertise en specialistische vaardigheden analyseert en beoordeelt ze al 3 jaar lang financiële producten. Daarnaast heeft zij haar Master behaald in Communication Science aan de Universiteit Twente.

 • Laatst bijgewerkt: 3 juni 2024
 • Leestijd: 18 minuten

Je bent als ondernemer altijd op zoek naar manieren om te besparen op vaste lasten. Zo ook op het openen van een zakelijke rekening. Door goed te bekijken welke mogelijkheden er zijn bij het vinden van een passende gratis zakelijke rekening kunnen de maandelijkse kosten voor een bedrijf aanzienlijk verminderen. Maar wat is nou de beste gratis zakelijke rekening? Op Onderneming.nl worden de beste gratis zakelijke rekeningen met elkaar vergeleken.

Gratis zakelijke rekening voor zzp’ers

1
Tijdelijke actie
kaart finom

Wat is een zakelijke rekening?

Een zakelijke rekening is een rekening die bedoeld is voor ondernemers. Iedereen die ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel (KvK) kan een rekening openen bij één van de banken die zo’n rekening aanbieden. De bedrijfsrekeningen brengen echter wel extra kosten met zich mee. Het verschilt per bedrijf hoe hoog het bedrag per maan dis. Zo goedkoop mogelijk een zakelijke bankrekening openen? Dat kan! Er zijn verschillende banken die een gratis zakelijke bankrekening aanbieden of waarbij alleen bepaalde kosten in rekening worden gebracht. Deze zakelijke bankrekeningen zijn hierdoor aantrekkelijk voor ieder type ondernemer.

Is een zakelijke rekening verplicht?

extra zakelijke rekening openen knab zakelijk afbeelding zonder verborgen kosten en gescheiden administratie

Een zakelijke rekening is voor zelfstandigen en andere ondernemers niet verplicht. Veel ondernemers beginnen met ondernemen vanuit een privérekening, waarmee de transacties plaatsvinden. Echter, een bedrijfsrekening aanvragen kan wel helpen om een professionele indruk achter te laten op klanten, leveranciers en andere geïnteresseerden in het bedrijf. Dankzij een zakelijke bankrekening kan de omzet snel groeien, doordat het bedrijf meer naamsbekendheid krijgt en je een professioneel imago hebt gekregen. Daarnaast kunnen zakelijke betaalrekeningen ervoor zorgen dat er meer inzicht wordt gecreëerd in de financiële situatie van je bedrijf. Hoewel het dus geen verplichting is, kan een zakelijke bankrekening wel helpen om het bedrijf beter te laten draaien.

Het openen van een gratis zakelijke rekening voor zzp’ers kan bij verschillende banken. De online bankenk kunnen de pakketten tegen uitsluitend de transactiekosten of helemaal gratis aanbieden. Je hoeft dan geen vaste maandelijkse kosten te betalen. Vaak lever je daarvoor in op de diensten. Ook heb je niet altijd een fysiek kantoor tot je beschikking.

Er zijn een aantal banken waarbij een gratis bankrekening eenvoudig geopend kan worden die veel voordelen te bieden hebben voor ondernemers. De onderstaande banken bieden een gratis bedrijfsrekening aan.

Gratis zakelijke rekening van Rabobank

De Rabo ZZP Rekening is dé keuze voor eenmanszaken en bv’s met één eigenaar, waarbij de eigenaar geen rechtspersoon mag zijn. Deze kosteloze betaalrekening voorziet ondernemers van een betaalpas, toegang tot Rabo Business Banking en de Rabo App. De rekening is maandelijkse opzegbaar en het is mogelijk om het betaalpakket aan te passen met extra services, zoals een boekhoudkoppeling of zakelijke creditcard tegen redelijke kosten.

Zonder vaste maandelijkse of jaarlijkse kosten biedt de Rabo ZZP Rekening financiële vrijheid aan zelfstandige ondernemers. Starters profiteren van het Rabo Startersvoordeel, terwijl de maandelijkse opzegbaarheid extra flexibiliteit biedt. Het is belangrijk om bewust te zijn van de kosten bij contante transacties, zoals € 9,50 per storting via een stortautomaat, en de duidelijke tarieven voor opnames van euro’s en vreemde valuta via geldautomaten.

logo revolut business

Gratis zakelijke rekening van Revolut

Een bedrijfsrekening gratis afsluiten is mogelijk bij Revolut. De zakelijke bankrekeningen bij deze bank zijn niet alleen geschikt voor transacties in Nederland, maar ook voor internationale transacties. Er zijn namelijk meer dan 28 vreemde valuta beschikbaar waar geen verborgen kosten bij komen kijken. De valutakoersen zijn daarbij vastgesteld op 0,4%, waardoor een ondernemer goedkoper uit is dan bij andere banken. Voornamelijk voor zzp’ers en freelancers zal dit een goede zakelijke bankrekening zijn, doordat er geen vaste jaarlijkse kosten bij komen kijken en er ook geen hoge kosten worden gerekend voor de diensten die je afneemt.

De gratis zakelijke bankrekening bestaat sinds 2015. In die tijd zijn er al veel klanten naar de bank gekomen, waarvan meer dan 500.000 zakelijke klanten. Revolut Business Basic, de gratis zakelijke bankrekening van de bank, kan namelijk al binnen enkele minuten aangevraagd zijn. Je hoeft slechts enkele gegevens door te geven, waarna je snel gebruik kan maken van deze rekening. Als er meer diensten nodig zijn dan wat de business rekening biedt, kan een ondernemer ook kiezen voor Revolut Grow. Deze zakelijke rekening kost € 19,00 per maand en de ondernemer krijgt er een gratis creditcard bij. Tegen lage vaste kosten profiteer je van veel meer mogelijkheden dan met de standaard bankrekeningen van deze bank. 

ing logo

Gratis zakelijke rekening van ING

Het ING Starterspakket is dé keuze voor ondernemers die korter dan 1 jaar ingeschreven zijn bij de KvK. Deze zakelijke rekening biedt niet alleen een vlotte start, maar ook financiële flexibiliteit. De eerste 6 maanden zijn volledig kosteloos, inclusief een welkomstcadeau van € 75,00. Het pakket bevat een zakelijke betaalrekening, zakelijke betaalpas en toegang tot Mijn ING Zakelijk en de Mobiel Bankieren App. Starters profiteren daarnaast van gratis online transacties in euro binnen het SEPA-gebied gedurende deze periode.

Voor ondernemers die niet alleen binnen Nederland opereren, maar ook internationale ambities hebben, is het ING Starterspakket ideaal. Met transactiemogelijkheden binnen en buiten SEPA-landen biedt het een kostenefficiënte oplossing voor zowel lokale als wereldwijde transacties. De mogelijkheid om gratis een Zakelijke Oranje Spaarrekening te koppelen en het versturen van zakelijke betaalverzoeken maken deze zakelijke rekening een complete tool voor de groeiende ondernemer. Na de gratis periode bedragen de maandelijkse kosten slechts € 9,90, waardoor het ING Starterspakket niet alleen geschikt is voor de start, maar ook voor de duurzame groei van jouw onderneming.

Logo wise

Gratis zakelijke rekening van Wise

De gratis bedrijfsrekening van Wise is een rekening die geen verborgen kosten heeft. Om een rekening te openen bij deze bank, dient een ondernemer eenmalig € 50,00 te betalen. Als er betalingen in vreemde valuta plaatsvinden, kan dit tegen lage kosten. Vanaf het openen zijn er geen vaste maandelijkse kosten meer. De zakelijke rekening is gratis en de ondernemer krijgt hier ook een betaalpas van Mastercard bij. Wise valt echter niet onder het depositogarantiestelsel.

De gratis zakelijke rekening van Wise is voornamelijk een goede rekening wanneer de onderneming veel internationale zaken doet. Er zijn namelijk meer dan 55 vreemde valuta voor de transacties terug te vinden en de ondernemer kan zelf ook deze valuta op de rekening hebben staan. Daarbij zijn de transacties onbeperkt, waardoor het voor ondernemers eenvoudiger is om zaken te doen voor het bedrijf. Daarbij is er ook een extra medewerker toe te voegen aan de zakelijke bankrekening. Andere kosten krijgt een ondernemer pas bij betalingen in andere valuta of het pinnen van contant geld. Er kan slechts € 200 contant gepind worden, waarna je 1,75% plus € 0,50 betaalt voor iedere andere pin beurt. Contant geld storten is niet mogelijk op deze gratis zakelijke rekening.

logo n26

Gratis zakelijke rekening van N26

N26 is een Europese bank, welke in 2013 in Duitsland opgericht is. De bank opereert uitsluitend online en biedt voor zowel particulieren als zakelijke klanten een passende oplossing. Een bedrijfsrekening kan via de website aangevraagd worden. Het is een gratis zakelijke rekening zonder verborgen kosten. Zo is niet alleen de rekening zelf gratis, maar hoeven ondernemers ook geen kosten voor de transacties en andere acties op de betaalrekening te betalen. De rekening is daarom ook een aantrekkelijke variant voor starters, want dan is het geld nog hard nodig om te investeren in het bedrijf. 

De betaalrekening bij deze bank bestaat uit een rekening en een bijbehorende betaalpas. De ondernemer heeft een onbeperkt aantal transacties en kan daarbij ook cashback verwachten. Per betaling die gedaan wordt met een betaalpas ontvangt de ondernemer namelijk 0,1% terug. Dit kan onder andere dienen als spaargeld, waardoor het vermogen van het bedrijf stijgt. Je kan als ondernemer ook kiezen voor één van de betaalde zakelijke rekeningen van N26, namelijk N26 Business Smart, N26 Business You en N26 Business Metal.

finom logo

Gratis zakelijke rekening van Finom

Finom is een online bank die zich richt op ondernemers. De bank biedt vier verschillende pakketten aan, waarvan Finom Solo geen vaste maandelijkse kosten heeft. Deze gratis zakelijke rekening is bedoeld voor één gebruiker en daardoor vooral geschikt voor zzp’ers en kleine ondernemers. Het betaalpakket bestaat uit een betaalrekening, online platform, drie fysieke VISA-kaarten en een onbeperkt aantal virtuele betaalkaarten.

Voor kaartbetalingen in euro worden geen kosten in rekening gebracht. Kaartbetalingen in euro kosten 3% per keer. Iedere kaart heeft een betaallimiet van € 100.000 per maand. Bovendien wordt er € 2,00 voor iedere contante geldopname in rekening gebracht. Het is met Finom Solo daarnaast niet mogelijk om bulkbetalingen en terugkomende betalingen uit te voeren. Dit kan alleen met de bepaalde pakketten van Finom. Bovendien is het goed om te weten dat deze bank niet onder het depositogarantiestelsel valt.

In de onderstaande tabel worden de gratis zakelijke rekeningen met elkaar vergeleken op basis van prijs, gratis transacties per jaar, de kosten van een (extra) betaalkaart en de mogelijkheid van een boekhoudkoppeling.

FinomINGRabobankN26WiseRevolut
Maandelijkse prijs€0,00€0,00€0,00€0,00€0,00€0,00
Gratis transacties p/j0% cashback per transactieGeenGeenOnbeperktGeen60
Betaalkaart p/j€0,00 €18,00 €0,00 €0,00€0,00€0,00
Boekhoudkoppeling mogelijkJaJaJaJaJaJa
Extra betaalkaart p/j€48,00€18,00 Niet mogelijkNiet mogelijk€0,00€0,00
Rekening openenIn 5 minutenIn 10 minutenIn 10 minutenIn 8 minutenIn 10 minutenIn 7 minuten

Voordelen en nadelen van een gratis zakelijke rekening

Een gratis betaalrekening wordt dus aangeboden door verschillende aanbieders. Aan de gratis zakelijke rekeningen zitten wel een aantal voordelen en nadelen verbonden. Maar welke zijn dit dan precies? De belangrijkste voor- en nadelen staan hieronder beschreven.

Voordelen

 • Geen hoge jaarlijkse kosten
 • Voor starters een geschikte oplossing
 • Een rekening openen gebeurt eenvoudig online
 • Transactiekosten worden niet doorberekend
 • Gratis zakelijke rekeningen bieden voldoende inzicht

Nadelen

 • Extra producten uitsluitend tegen hogere kosten
 • Bepaalde producten zijn niet mogelijk
 • Vaak geen fysieke kantoren beschikbaar
 • Bepaalde kosten kunnen erg hoog uitvallen

Aandachtspunten bij het kiezen van een gratis zakelijke rekening

De zakelijke rekening die gratis kan worden geopend, werkt vaak niet op dezelfde manier als een betaalde bedrijfsrekening bij een grote bank. Het is daarom belangrijk om te weten waar je op moet letten bij het kiezen van een gratis rekening. Zo kan je allereerst kijken naar de verschillende pakketten die een bank aanbiedt. Vaak is alleen het basispakket gratis, waarna er een maandelijks bedrag gevraagd wordt voor de aanvullende diensten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een creditcard of het betalen in andere valuta. 

Gescheiden administratie en gratis transacties afbeelding

Een gratis zakelijke rekening kent dus geen vaste kosten. Per transactie kan er wel een bepaald bedrag van toepassing zijn. Als je maandelijks een specifiek aantal zakelijke transacties uitvoert, moet je deze kosten wel iedere maand betalen. Het is goed om dit in je achterhoofd te houden. De aanvullende informatie over de tarieven van een gratis ZZP rekening staan vermeld op de website van de desbetreffende bank.

Ook kan je kijken naar de beschikbaarheid van een gratis overstapservice. Overstappen van bank kan namelijk lastig zijn en met deze overstapservice zullen automatische incasso’s automatisch naar de nieuwe rekening worden overgezet. Je hoeft hierdoor niet aan iedereen door te geven dat je een nieuw rekeningnummer hebt.

Een goedkope bedrijfsrekening als alternatief

Je kan in plaats van voor een gratis bankrekening ook kiezen voor de voordeligste zakelijke rekening voor een vast bedrag per maand. Er zijn verschillende zakelijke bankrekeningen te vinden bij meerdere banken, zoals bij Rabobank, ABN AMRO en SNS Bank. De zakelijke rekeningen van deze banken zijn al vanaf € 7,95 per maand beschikbaar, waardoor de bankrekening alsnog geen hoge kosten met zich meebrengt. Het grootste voordeel hieraan is dat er vaak extra rekeningen geopend kunnen worden en er ook extra diensten bij inbegrepen zitten. 

Wat is de beste gratis zakelijke rekening?

De zakelijke bankrekeningen die gratis aangeboden worden, hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Als je een zakelijke rekening met veel voordelen wil openen, kan je als ondernemer goed terecht bij Finom. Deze online bank biedt verschillende pakketten aan, waarvan Finom Solo gratis is. Er zijn niet alleen geen vaste maandelijkse kosten, maar ook kaartbetalingen in euro zijn altijd gratis. De betaalrekening is daarbij eenvoudig te openen en alles kan online worden uitgevoerd. 

Veelgestelde vragen

Is een zakelijke rekening ook echt gratis?

Een gratis zakelijke bankrekening lijkt in het eerste opzicht echt gratis te zijn. Er worden immers geen vaste maandelijkse kosten in rekening gebracht. Er zijn echter banken waarbij de betaalrekening alleen uit basisdiensten bestaat. Voor de extra diensten moet je dan een hoog bedrag per maand betalen. Ook worden er vaak kosten voor internationale en nationale transacties in rekening gebracht. Banken rekenen dus altijd kosten, maar het verschilt per bank hoe hoog deze kosten zijn en wanneer je moet betalen.

Hoe snel kan ik een gratis zakelijke rekening openen?

Het openen van een zakelijke rekening kan snel geregeld zijn. Doordat je gratis bankrekeningen online kan openen, is het aanmeldproces eenvoudig en heb je al binnen 5 minuten een overeenkomst. Bij sommige aanbieders dient er wel een app gedownload te worden, van waaruit alles geregeld wordt.

Wat is het grootste nadeel van een zakelijke rekening?

Het grootste nadeel van een zakelijke rekening is het feit dat er hogere maandlasten aan vastzitten dan aan een particuliere rekening. Je kan vaak een bepaald aantal gratis transacties per periode uitvoeren, maar daarna komen er nog meer extra kosten bij. Bij een gratis zakelijke rekening betaal je geen vaste maandelijkse kosten, maar kunnen de extra kosten nog hoger oplopen.

Bronnen en expertise

Bronnen

https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/financiering/zakelijke-rekening-handig-niet-verplicht/

https://www.wijzeringeldzaken.nl/geldzaken-zzpers/zzper-overzicht-krijgen-en-houden/

 

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Gabriel Baysoy. Hij is financieel expert en oprichter van verschillende onafhankelijke vergelijkingssites.