Je bent als ondernemer zelf verantwoordelijk voor een aanvullend pensioen. In Nederland zijn er een aantal mogelijkheden om als ondernemer een aanvullend pensioen op te bouwen. Eén van die mogelijkheden is pensioenbeleggen. Pensioenbeleggen is fiscaal vriendelijk. Maar wat is pensioenbeleggen? En hoe werkt pensioenbeleggen?
Pensioenbeleggen is beleggen met fiscaal voordeel. Je kan als ondernemer een goed aanvullend pensioen opbouwen door middel van beleggen via een lijfrenterekening. Dit is een geblokkeerde beleggingsregeling die uitkeert wanneer je de pensioenleeftijd hebt bereikt. Je kan alleen pensioenbeleggen wanneer je jaarruimte hebt.
Je kan je jaarruimte berekenen via de website van de Belastingdienst.
Pensioenbeleggen kent twee fiscale voordelen. Pensioenbeleggen kent echter ook een aantal nadelen.
Je betaalt pas inkomstenbelasting over het geld op het moment dat het pensioen wordt uitgekeerd. Dit uitstel kan gunstig zijn, omdat de belastingtarieven voor gepensioneerden vaak een stuk lager zijn.
Je betaalt geen vermogensbelasting over het opgebouwde vermogen (bij regulier beleggen moet dat wel).
Je kan dit vermogen pas laten uitbetalen na de AOW-leeftijd.
De belastingtarieven en de AOW kunnen veranderen.
Pensioenbeleggen werkt anders dan regulier beleggen. Bij pensioenbeleggen zet je een deel van je jaarinkomen opzij. Dit geld kan je via een bepaalde partij laten beleggen voor je pensioen.
Ondernemers kunnen jaarlijks (tot 7 jaar terug) hun jaarruimte op een beleggingsrekening zetten. Over dit bedrag betaal je geen belasting. Je betaalt pas belasting wanneer het geld wordt uitgekeerd. Dit kan je op lange termijn behoorlijk wat geld schelen aangezien de belastingtarieven voor gepensioneerden een stuk lager zijn. Over de waarde van de pensioenrekening betaal je ook geen vermogensrendementsheffing.
Er gelden wel een aantal regelingen voor pensioenbeleggen. Je mag bijvoorbeeld het opgebouwde bedrag op je pensioenrekening niet zomaar opnemen en je mag ook niet onbeperkt inleggen.
Er zijn verschillende aanbieders bij wie je kan beleggen voor je pensioen. Dit kan bij banken of verzekeraars, maar ook bij andere aanbieders. Het is wel belangrijk om eerst de verschillende pensioenrekeningen te vergelijken. Hieronder hebben wij de meest bekende aanbieders op een rijtje gezet:
De meeste ondernemers sparen in de eerste jaren nog niet voor hun pensioen. Vaak is het geld in de eerste jaren nodig voor investeringen. Je kan pas beginnen met pensioen opbouwen wanneer je genoeg jaarruimte beschikbaar hebt. Maar tegelijkertijd geldt ook: hoe langer je kan sparen, hoe meer rendement je kan opbouwen. Dit kan tot minder risico leiden.
Tot een bepaald punt is vermogen belastingvrij. Wanneer je daarboven komt, krijg je te maken met vermogensbelasting. Deze belasting loopt op naarmate je bezittingen toenemen. Vermogen voor oudedagsvoorziening daarentegen is vrijgesteld van vermogensbelasting. Je hoeft dus geen inkomstenbelasting over je pensioenbeleggingen te betalen.
Je moet natuurlijk wel kunnen aantonen dat het geld daadwerkelijk voor je pensioen bedoeld is. Dit doe je dus door gebruik te maken van een geblokkeerde beleggingsrekening (lijfrenterekening). Het geld wat op die rekening staat, wordt pas uitgekeerd wanneer je met pensioen gaat.
Pensioenbeleggen is bij een periode van minimaal 10 jaar gebruikelijk. Het geld kan worden uitgekeerd wanneer de AOW-leeftijd is bereikt. Je kan het opgebouwde bedrag ook uitkeren tot vijf jaar na de AOW-leeftijd.
Een goed pensioen is gemiddeld 70% van het laatst verdiende salaris. Iemand die 50 jaar voor zijn pensioenleeftijd in Nederland heeft gewoond, krijgt AOW. AOW staat ongeveer gelijk aan het bijstandsniveau. Om een goed pensioen te krijgen, moeten ondernemers de AOW zelf aanvullen met extra pensioen. Het is aan jou of je een lager of hoger pensioen wil opbouwen.
Voordat je je vermogen gaat beleggen, is het verstandig dat je eerst kijkt naar wat jouw jaarruimte is. Bij pensioenbeleggen geldt er een limiet aan het bedrag dat een ondernemer jaarlijks belastingvrij mag inleggen. Hoeveel dit precies is, kan via de Belastingdienst wordt berekend.
Rendement is de opbrengst of het verlies van een belegging. Bij pensioenbeleggen heeft de belegger net als bij regulier beleggen zelf veel invloed op het rendement. Het rendement op beleggingen hangt af van de aandelen die je kiest. Je kan je inleg verliezen. Het rendement is dus afhankelijk van jouw risicoprofiel.
Je kan beleggen in aandelen van bedrijven in opkomende markten of bedrijven die al een tijdje bestaan. Bij bedrijven die al een tijdje bestaan, loop je vaak minder risico, maar dit levert vaak ook minder rendement op.
Daarnaast is het rendement afhankelijk van de looptijd en zijn er ook jaren waarin het rendement een stuk lager ligt dan het gemiddelde. Hierdoor kunnen er flinke verliezen ontstaan. Het kan daarom goed zijn om ten minste voor 10 jaar te beleggen en de inleg te spreiden. Het is namelijk erg risicovol om het hele pensioen afhankelijk te maken van één organisatie. Wanneer je je kansen spreid, zou je winst in de ene belegging een mogelijk verlies in de andere belegging kunnen opvangen.
Er zijn belangrijke verschillen tussen beheerd beleggen en pensioenbeleggen. Bij beheerd beleggen wordt het vermogen van de belegger beheerd door vermogensbeheerders. Vermogensbeheerders proberen het doel van de belegger te bereiken, zonder dat de belegger zelf ingewikkelde beslissingen hoeft te nemen. Het vermogen dat is belegd bij een vermogensbeheerder telt als vermogen uit box 3. Over dat vermogen moet vermogensbelasting betaalt worden.
Wanneer je zelf gaat beleggen voor je pensioen, betaal je geen vermogensrendementsheffing. Bovendien mag de inleg binnen de fiscale jaarruimte worden afgetrokken. Pensioenbeleggen is fiscaal vriendelijk. Bij beheerd beleggen is de belegger flexibel qua stortingen en onttrekkingen. Wanneer je op die manier je pensioen belegt, profiteer je niet van de fiscale voordelen van pensioenbeleggen.
Het andere verschil tussen beheerd beleggen of pensioenbeleggen is de vrijheid rond inleggen of opnemen. Bij beheerd beleggen mag je zelf bepalen hoeveel en wanneer je inlegt of opneemt. Bij pensioenbeleggen daarentegen moet je rekening houden met de fiscale jaarruimte. Ook kan je bij pensioenbeleggen geen geld opnemen vóór je pensioendatum. Het vermogen staat vast op een geblokkeerde rekening.
In onderstaande tabel worden de verschillen tussen een beleggingsrekening en een pensioenrekening duidelijk in kaart gebracht:
Beleggingsrekening | Pensioenrekening | |
---|---|---|
Geld opnemen | Mogelijk wanneer belegger dat wil | Het geld moet periodiek uitgekeerd worden. Wordt dit niet gedaan? Dan moet er een boete betaald worden aan de Belastingdienst. |
Geld storten | Mogelijk wanneer belegger dat wil (geen minimum of maximum) | Alleen mogelijk indien belegger jaarruimte heeft |
Belasting betalen | Het geld op de beleggingsrekening telt mee voor het vermogen in box 3 | Er dient geen belasting betaald te worden over het bedrag op de rekening. Later dient er wel inkomstenbelasting betaald te worden over de uitkering. |
Belastingvoordeel | Niet van toepassing | Iedere storting is belastingvrij. Bij iedere storting mag een deel van die storting dus teruggevraagd worden bij de Belastingdienst. |
Risicoloos voor je pensioen beleggen bestaat niet. Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kan altijd (een deel van) je inleg verliezen. Pensioenbeleggen is dan ook net zo risicovol als regulier beleggen. Hoe langer je de tijd hebt om te beleggen, des te meer risico je kan nemen.
Je kan dus, als je dat wil, het best in het begin meer risico nemen en dit afbouwen naarmate het pensioen nadert. In de beginjaren is risico nemen vaak minder erg, omdat er vaak nog kans is om mogelijke verliezen goed te maken. Vlak voor het pensioen is er geen tijd meer om dit recht te trekken. Wanneer je geen professional bent, is het vaak beter om risico’s te vermijden en je bij een fonds aan te sluiten. Maar de keuze is uiteindelijk aan jou.
Pensioenbeleggen is beleggen voor pensioen, met aantrekkelijke fiscale voordelen. Bij pensioenbeleggen zet je een deel van je bruto jaarinkomen opzij. Dit geld beleg je via een bepaalde partij voor je pensioen. Er gelden wel een aantal voorwaarden.
Dividendbelasting is een voorheffing op de inkomstenbelasting. Ondernemers kunnen de dividendbelasting verrekenen met hun verschuldigde inkomstenbelasting of terugkrijgen in het geval ze geen inkomstenbelasting hoeven te betalen.
Met extra pensioensparen bouw je lijfrente op. Je zet geld opzij voor later als aanvulling op de AOW en het pensioen. Over het spaartegoed ontvang je lijfrente.