Boekhoudprogramma

 • Auteur:

  Saskia Oegema onderzoekt en schrijft al 3 jaar voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Met haar financiële expertise is zij content specialist voor Onderneming.nl. Saskia heeft een Bachelor Bedrijfseconomie en Master in Economics – met als specialisatie Corporate Finance and Control – behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

 • Laatst bijgewerkt: 12 juni 2024
 • Leestijd: 14 minuten

Wie ondernemer is, houdt een boekhouding bij. Dit kan je zelf doen in Excel of via een boekhoudprogramma. Een boekhoudprogramma biedt veel voordelen. Wat is het beste online boekhoudprogramma in 2024? Welk pakket is geschikt voor zzp’ers? En wat zijn de verschillen? Vergelijk hieronder de beste boekhoudprogramma’s op basis van prijs, kwaliteit en functies en vind zo de beste boekhoudsoftware voor jouw bedrijf!

1
e boekhouden logo
2
Logo van moneymonk
€ 7,50 Prijs per maand (v.a.)
Bekijken Meer info
3
logo moneybird
€ 14,00 Prijs per maand (v.a.)
Bekijken Meer info
4
Logo van DigiBTW
€ 12,50 Prijs per maand
Bekijken Meer info
5
Logo van Ficsus
€ 12,50 Prijs per maand
Bekijken Meer info
6
Logo van informeronline
€ 15,00 Prijs per maand (v.a.)
Bekijken Meer info
7
rompslomp logo
€ 7,50 Prijs per maand (v.a.)
Bekijken Meer info
8
SnelStart Boekhouden
€ 18,00 Prijs per maand (v.a.)
Bekijken Meer info
9
Reeleezee Boekhouden
€ 15,00 Prijs per maand (v.a.)
Bekijken Meer info
10
jortt logo
€ 17,50 Prijs per maand (v.a.)
Bekijken Meer info
11
Logo Silvasoft
€ 12,95 Prijs per maand (v.a.)
Bekijken Meer info
12
Abn Amro Logo
€ 9,95 Prijs per maand
Bekijken Meer info
13
myfinance logo
€ 10,00 Prijs per maand
Bekijken Meer info
14
logo bunni
€ 10,00 Prijs per maand
Bekijken
15
Logo van Visma
€ 22,00 Prijs per maand (v.a.)
Bekijken Meer info
16
Logo van twinfield
€ 51,50 Prijs per maand (v.a.)
Bekijken Meer info
17
logo kleisteen
€ 18,50 Prijs per maand (v.a.)
Bekijken Meer info
18
Gripp facturatie
€ 153 Prijs per maand (v.a.)
Bekijken Meer info
19
Logo van Exact
€ 44,00 Prijs per maand (v.a.)
Bekijken Meer info
20
Logo van afas sb+
€ 59,00 Prijs per maand
Bekijken
21
whitevision logo
Op aanvraag Prijs per maand
Bekijken

Hoe beoordelen wij?

Onderneming.nl beoordeelt boekhoudsoftware op verschillende criteria en drukt deze beoordeling uit in sterren, van één (minder goed) tot vijf (uitstekend). Deze criteria omvatten zaken als functionaliteit, klantenservice, betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. De beoordelingen worden afgerond op halve sterren om nauwkeurigheid te waarborgen.

Wat is een online boekhoudprogramma?

De meeste tijd bij het boekhouden zit in het maken van facturen, het bijwerken van de urenadministratie en het bijhouden van betalingen. Ook moet je iedere maand, kwartaal of jaar btw-aangifte doen. Dit zijn taken die nauwkeurig moeten gebeuren en een foutje is snel gemaakt. Je kan zelf bepalen hoe je de administratie bijhoudt. Dit kan handmatig of digitaal, bijvoorbeeld met Excel of een online boekhoudprogramma. Boekhouden met een online boekhoudsoftware zorgt ervoor dat de boekhouding grotendeels geautomatiseerd kan worden. Hierdoor bespaar je veel tijd en is de kans op fouten kleiner. Een boekhoudprogramma is dus niets anders dan een tool voor ondernemers om de administratie beter en sneller bij te houden.

Voor ondernemers bestaat de boekhouding uit onder andere de volgende punten:

Hoe werkt een boekhoudprogramma?

Afbeelding van facturen en offertes en btw aangifte, btw aangifte doe

Je bent als ondernemer verplicht om voor de Belastingdienst de inkomsten en uitgaven bij te houden. Dit noemen we boekhouden. Als startende ondernemer kan het opzetten van een eerste financiële administratie best lastig zijn. Zo moet je bedenken hoe je een factuur gaat maken, welke belastingaangiftes je moet doen en hoe je de administratie bewaart. Een eenvoudig boekhoudprogramma helpt hierbij. Slimme boekhoudsoftware automatiseert veel taken. Dit scheelt enorm veel tijd. Bovendien kan iedere ondernemer – ook zonder kennis van boekhouden – gebruikmaken van een online boekhouding. Je bent niet verplicht hiervoor te kiezen; je mag zelf bepalen of je je boekhouding gaat opzetten in Excel of dat je boekhoudsoftware gebruikt. 

Online boekhoudprogramma kopen of boekhouden in Excel?

Wie zijn boekhouding gaat opzetten, kan kiezen uit boekhouden in Excel of een boekhoudprogramma kopen. De keuze tussen Excel en een boekhoudprogramma voor de administratie hangt af van de boekhouding en de wensen van de ondernemer. Met slimme boekhoudsoftware bespaar je veel tijd. Een compleet boekhoudpakket maakt bijvoorbeeld het opstellen van de winst- en verliesrekening, de balans en de urenregistratie erg makkelijk. Ook voldoet de boekhouding via een boekhoudprogramma aan alle actuele regels van de Belastingdienst. Maar een gedegen boekhouding bijhouden van een zzp’er is vergeleken met een groot bedrijf erg simpel. In sommige gevallen functioneert Excel dan voldoende. Je kan dan kosten besparen, want het gebruik van een goed online boekhoudprogramma is niet gratis.

Aangifte omzetbelasting en inkomstenbelasting zelf indienen

Voor het indienen van de btw-aangifte (omzetbelasting) en de aangifte inkomstenbelasting is het nodig de boekhouding op orde te hebben. Zo moet je duidelijk kunnen zien hoeveel btw je elke periode afdraagt en/of terugvraagt. Voor de aangifte inkomstenbelasting heb je bovendien de winst- en verliesrekening en de balans nodig. Deze gegevens kan je zelf bijhouden in Excel. Zodra het tijd is om de belastingaangiftes te doen, dien je de aangifte omzetbelasting en inkomstenbelasting zelf in of besteed je dit uit aan een boekhouder.

Administratie bijhouden met Excel of een boekhoudprogramma

Afbeelding van btw aangifte en online boekhouden

Ondernemers met een eenvoudige administratie redden zich vaak nog wel met Excel. Facturen en offertes maken kan je in Word doen en de winst- en verliesrekening kan je in Excel bijhouden. Maar zodra de administratie uitgebreider wordt, is Excel meestal niet meer handig. Voor de inkomstenbelasting is er bijvoorbeeld een overzicht van afschrijvingen, een balans en een jaarrekening nodig. Boekhouden in Excel is dan niet altijd ideaal. Online software automatiseert dit proces. Bij software rollen de benodigde gegevens bijna automatisch uit het programma. Deze slimme automatisering maakt het zelf indienen van de aangifte omzetbelasting en inkomstenbelasting een stuk simpeler. Ook als je een boekhoudprogramma gebruikt, kan je een boekhouder inschakelen. Hij of zij kijkt dan mee en kan eventueel aftrekposten of belastingvoordelen toepassen. 


Online boekhoudprogramma vergelijken: waarop letten?

Hierboven staat een overzicht van online boekhoudpakketten. Veel ondernemers vragen zich af wat het beste boekhoudprogramma is. Dat is lastig te zeggen. Dit verschilt namelijk per ondernemer. Het beste online boekhoudpakket voldoet aan de wensen van de ondernemer. Een beginnende zzp’er heeft natuurlijk andere eisen dan een groter mkb-bedrijf. Niet elk online boekhoudprogramma is dan ook geschikt voor elke boekhouding. Het loont om de boekhoudprogramma’s vooraf te vergelijken, want er is niet één beste boekhoudprogramma voor zzp’ers of het mkb.

Boekhoudprogramma’s verschillen van elkaar op basis van functies, kosten en voorwaarden. Er zijn eenvoudige boekhoudpakketten en programma’s die meer te bieden hebben, zoals het verzenden van automatische herinneringen en periodieke facturen en een koppeling met tientallen zakelijke rekeningen. Er zijn ook online boekhoudpakketten speciaal voor starters, die bijvoorbeeld het eerste jaar gratis zijn.

De meeste boekhoudprogramma’s zijn in ieder geval geschikt voor eenmanszaken. Voor zzp’ers is er daardoor voldoende keuze. Ook voor het mkb zijn er verscheidene opties. Wil je een boekhoudprogramma gaan gebruiken? Boekhoudprogramma’s vergelijken maakt het makkelijk om een keuze te maken.

Aandachtspunten bij het vergelijken van boekhoudpakketten

Wanner je een boekhoudpakket gaat afsluiten, zijn er een aantal zaken om op te letten:

Proefaccount

Om te kijken of het boekhoudprogramma jouw de wensen past en of het pakket geschikt is voor je bedrijf, is het belangrijk om te kijken of er een proefaccount of proefperiode wordt aangeboden. Zo bieden de meeste boekhoudprogramma’s vaak een proefperiode aan van 30 dagen. In die tijd kan je testen of het pakket voldoet aan jouw eisen.

Klantenservice

Een goede klantenservice is essentieel bij het kiezen van het beste boekhoudprogramma. Vooral voor ondernemers die weinig kennis hebben van het boekhouden is een goede klantenservice van belang. Het is dan ook prettig om de mogelijkheid te hebben om te kunnen overleggen met een expert. Op Onderneming.nl zijn veel reviews te vinden van de verschillende boekhoudprogramma’s, waarbij onderzoek is gedaan naar de kwaliteit van de service en de snelheid van een reactie.

Kosten

Het meest logische punt om op te letten tijdens het vergelijken van boekhoudprogramma’s is de prijs. Er zijn veel soorten boekhoudprogramma’s met verschillende prijzen en functionaliteiten. Het is daarom handig om te letten op de functies die bij een pakket zitten. Soms komt het voor dat bij bepaalde boekhoudprogramma’s een extra gebruiker niet in de prijs zit inbegrepen. Bij een aantal boekhoudprogramma’s, zoals e-Boekhouden en Moneybird, zit dit standaard in de prijs.

Functies

Boekhoudsoftware bevat verschillende functies. Zo kan elektronisch factureren geïntegreerd zijn of kan deze functie apart aangeschaft worden. Elk bedrijf vindt andere functies belangrijk. Denk hierbij aan urenregistratie, voorraadbeheer en een kassasysteem. Deze extra functies kunnen het abonnement duurder maken. Zoek goed uit welke functies voor jou van belang zijn en controleer grondig of en op welke wijze de boekhoudpakketten deze functies aanbieden.

Klantervaringen

Om een duidelijk beeld te krijgen van een boekhoudpakket wordt geadviseerd om ervaringen te lezen van andere gebruikers. Vinden gebruikers het boekhoudprogramma gebruiksvriendelijk? Wat voor cijfer geven ze de klantenservice en wat vinden ze van de functies? Deze vragen hebben de specialisten van Onderneming.nl beantwoord in de reviews van de boekhoudprogramma’s.

Online facturatie

Eén van de belangrijkste onderdelen bij het runnen van een business is factureren. Wanneer er geen facturen worden verstuurd, wordt er immers ook geen geld verdiend. Het is daarom belangrijk om de facturatie mogelijkheden in een boekhoudpakket goed te bekijken. Voorbeelden van deze mogelijkheden zijn:

Boekhoud-app

Veel boekhoudprogramma’s werken op computers en via een app. De apps van boekhoudpakketten zijn niet allemaal hetzelfde. Sommige aanbieders hebben een app waarmee je alleen bonnen kan scannen en doorsturen. Deze bonnen komen dan direct in het systeem te staan. Dit kan erg handig zijn. Veel aanbieders bieden daarnaast de mogelijkheid om in de app je gehele boekhouding te beheren.


Voor- en nadelen van een boekhoudprogramma

Veel ondernemers kiezen ervoor een online boekhoudpakket aan te schaffen. Dat doen ze niet voor niets. Online boekhoudsoftware voor ondernemers heeft namelijk veel voordelen, zoals:

Voordelen

 • Bespaart tijd en moeite
 • Veilig opslaan en back-ups maken
 • Gratis klantenservice voor hulp
 • Geeft financieel inzicht in het bedrijf
 • Koppeling aan de zakelijke bankrekening
 • Altijd en overal inzicht in de boekhouding
 • Categoriseren van inkomsten en uitgaven
 • Altijd up-to-date met alle actuele belastingregels
 • Samenwerken met een boekhouder of accountant is mogelijk
 • De boekhouding wordt geautomatiseerd, bijvoorbeeld facturen aanmaken en belastingaangiftes versturen

Nadelen

 • Een boekhoudpakket kost geld
 • Er is veel aanbod, waardoor het maken van een keuze soms lastig is

Naast alle voordelen heeft boekhoudsoftware ook een aantal nadelen. Allereerst zijn er de maandelijkse of jaarlijkse kosten. Het gebruik van een online software is in de meeste gevallen niet gratis. Per abonnement betaal je een vast bedrag per maand of jaar. Vooral beginnende ondernemers met een beperkt budget vinden deze kosten vaak te hoog. In dat geval kan je ervoor kiezen om de boekhouding zelf te doen in bijvoorbeeld Excel. 

Ten tweede zitten er grote verschillen tussen de boekhoudsoftwares. Het ene programma is gebruikersvriendelijker dan het andere. Ook is er een groot verschil in functionaliteiten. Dit maakt het lastig om een keuze te maken. Het is daarom aan te raden om een aantal gratis proefaccounts te openen. Zo kan je uitproberen welk boekhoudprogramma het beste bij je past voordat je een abonnement afsluit.


Boekhoudprogramma voor ZZP

hét online boekhoudprogramma, online boekhouden, btw aangifte

Voor zzp’ers die niet werken met buitenlandse klanten en slechts een paar facturen per maand versturen, hoeft een boekhoudprogramma niet heel uitgebreid te zijn en volstaat een eenvoudig gratis boekhoudprogramma voor zzp’ers. Een boekhoudpakket zzp moet vooral makkelijk in gebruik zijn. Met de nadruk op facturatie. Denk hierbij aan het simpel opstellen van een factuur, automatisch bijhouden welke facturen wel en niet zijn betaald en een koppeling met de zakelijke bankrekening. Ook is het handig als het boekhoudprogramma voor zzp’ers laat zien wanneer en hoeveel btw er afgedragen moet worden. 

Er zijn een aantal aanbieders met slimme boekhoudsoftware speciaal voor zzp’ers. Een boekhoudpakket voor zzp’ers is vaak goedkoop en simpel. Bovendien geeft een boekhoudprogramma goede informatie, zodat je zonder kennis zelf kan boekhouden. Wie groeiambities heeft, kan bij de meeste aanbieders beginnen met een eenvoudig boekhoudpakket zzp. Vaak is dat het goedkoopste abonnement. Zodra je bedrijf groeit, kan je dan overstappen naar een duurder abonnement met meer functies. 

1
e boekhouden logo

Het boekhoudprogramma van e-Boekhouden.nl is gemaakt voor en door ondernemers. Zo weet e-Boekhouden.nl precies waar ondernemers wel en niet op zitten te wachten. De handige tools maken het doen van de administratie en facturatie een stuk makkelijker. Bovendien is het boekhoudpakket voor starters de eerste 15 maanden volledig gratis! Inclusief innovatieve functies: automatisch betalingen aan openstaande facturen koppelen, automatische bankkoppelingen, scan & herken, mail & herken en een handige app.

Meer lezen
2
Logo van moneymonk
€ 7,50 Prijs per maand (v.a.)
Bekijken Meer info

De boekhoudprogramma’s van MoneyMonk zijn geschikt voor zzp’ers en kleine ondernemers. Beheer snel en eenvoudig een volledige administratie met slimme software! De projectadministratie, urenregistratie en rittenregistratie bijhouden? Dat kan allemaal met de programma’s van MoneyMonk.

Meer lezen
3
Logo van DigiBTW
€ 12,50 Prijs per maand
Bekijken Meer info

De mensen bij DigiBTW weten wat zzp’ers nodig hebben. Zonder gedoe, snel en makkelijk een online boekhouding. Met het boekhoudprogramma van DigiBTW kunnen zzp’ers eenvoudig factureren en boekhouden, zonder beperkingen. Naast het doen van de administratie biedt het de software allerlei handige extra’s, zoals inzicht in de cijfers en koppeling. Eerst even uitproberen? Dat kan! De proefperiode duurt 30 dagen, is volledig gratis en stopt vanzelf.

Meer lezen

Boekhoudprogramma voor MKB

Boekhoudprogramma’s zijn vaak gericht op een specifieke doelgroep, bijvoorbeeld zzp’ers of mkb’ers. Een mkb’er heeft vaak meer functies nodig dan een zelfstandige zonder personeel. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat de aanbieder aanvullende modules voor bijvoorbeeld project- en personeelsadministratie aanbiedt. Ook is het handig als de boekhouding gekoppeld kan worden aan branche-specifieke software. Voor het vergelijken van boekhoudprogramma’s dienen mkb’ers daarom op andere zaken te letten dan zzp’ers.

Belangrijke functies voor het MKB

Bij grote bedrijven moet er meestal software aangeschaft worden voor klanten-, debiteuren-, of personeelsadministratie. In dit geval is het slim om één boekhoudpakket aan te schaffen waar al deze functies bij inbegrepen zitten. Zo zijn er verschillende functies die handig zijn voor het mkb die niet in alle online boekhoudprogramma’s zitten, zoals:

Afbeelding online boekhouden en btw aangifte

Let goed op de functies die voor jouw onderneming van belang zijn en controleer welke boekhoudprogramma’s op jouw wensen en eisen aansluiten. Zo vind je het beste boekhoudprogramma voor jouw mkb-onderneming.


Gratis boekhouden

Vooral ondernemers die net starten willen niet te veel geld kwijt zijn aan hun boekhouding. Dat is begrijpelijk. Toch kan een boekhoudprogramma hen goed helpen en is de tijdwinst al snel terugverdiend. Bovendien zijn er gratis boekhoudprogramma’s te vinden. Deze aanbieders bieden (startende) ondernemers een gratis account aan voor een bepaalde periode. Zo kan je het boekhoudpakket uitproberen en testen of het iets voor jou is.

Onthoud wel dat een boekhoudprogramma na een gratis proefperiode niet gratis is. Om gebruik te kunnen blijven maken van de boekhoudsoftware moet je een abonnement afsluiten.

Veelgestelde vragen

Wat is het beste boekhoudprogramma?

Elk boekhoudprogramma heeft z’n eigen specialisme en niet elk boekhoudpakket is geschikt voor elke boekhouding. Er is niet één beste boekhoudprogramma voor alle ondernemers. Het verschilt per ondernemer en per bedrijf. De beste boekhoudsoftware is het pakket dat perfect past bij jouw administratie. Het is belangrijk dat de functies zijn afgestemd op jouw boekhouding en eisen. Boekhoudprogramma’s vergelijken helpt bij het vinden van de beste en dat kan via de vergelijker hierboven.

Waarop letten bij het kiezen van een boekhoudprogramma?

Boekhoudsoftware helpt bij het doen van de online administratie, zoals het maken van facturen, belastingaangiftes indienen en overzicht in de administratie. Online boekhoudprogramma’s voldoen aan de eisen van de Belastingdienst. Maar onderling zijn er grote verschillen, zowel in prijs als in functies. Op deze pagina staat een overzicht van online boekhoudprogramma’s. Vergelijk de kosten, kwaliteit, functies, klantenservice en gebruikersgemak en kies zo één van de beste boekhoudprogramma’s. 

Wat kost een boekhoudprogramma?

De kosten van een boekhoudprogramma lopen sterk uiteen. Bovendien zijn er vaak per programma verschillende abonnementen om uit te kiezen. Het goedkoopste boekhoudprogramma is eenvoudig in gebruik en kost nog geen € 10,00 per maand. Voor zzp’ers met een simpele boekhouding is dit een prima oplossing. Voor starters zijn er zelfs gratis boekhoudprogramma’s. Maar grotere bedrijven in het mkb hebben misschien meer functionaliteiten nodig. In dat geval zijn de kosten ook hoger, zo rond de € 30,00 tot € 40,00 per gebruiker. Het ligt er dus maar net aan. Daarom is vergelijken zo belangrijk.

Regelt een boekhoudprogramma ook de belasting?

Een boekhoudprogramma automatiseert veel. Zo ook het uitrekenen van de omzetbelasting (btw). Hiermee kan je zelf de btw aangifte doen. De inkomstenbelasting is een stuk ingewikkelder. Een boekhoudprogramma kan wel makkelijk een winst- en verliesrekening en balans opstellen, maar houdt niet automatisch rekening met aftrekposten en fiscale voordelen. Het kan slim zijn om hiervoor een boekhouder in te schakelen. 

Kan ik beter online of offline boekhouden?

Een offline boekhoudprogramma installeer je op je computer. Hiermee kan je aan de slag. Het nadeel hiervan is dat het programma niet automatisch wordt geüpdatet aan de continu veranderende belastingregels. Ook kan je je boekhouding alleen doen op de computer waarop het programma is geïnstalleerd. Tegenwoordig is online boekhouden de norm. Een online boekhoudprogramma is een abonnement en alle gegevens worden in de cloud opgeslagen. Zo heb je altijd een back-up en kan je op elke locatie bij je online administratie. Bovendien is online boekhoudsoftware up-to-date met alle actuele belastingregels. 

Welke functies zijn belangrijk voor het mkb?

Er zijn diverse online boekhoudprogramma’s met elk z’n eigen functies. Ondernemers doen er goed aan om vooraf te bedenken welke functies zij gebruiken en nodig hebben en op basis daarvan een vergelijking te maken. Zzp’ers hebben bijvoorbeeld genoeg aan een facturatieprogramma en een urenregistratie. Grotere mkb-bedrijven gebruiken meestal meer functies. Denk hierbij aan het scannen en herkennen van bonnetjes, relatiebeheer, een ledenadministratie of koppelingen met rekeningen. Bedenk ook of het nodig is dat een boekhouder of accountant mee kan kijken. Handige functies voor het mkb zijn:
· Jaarrekening
· Urenregistratie
· Ledenadministratie
· Salarisadministratie
· Voorraadadministratie
· Debiteurenadministratie
· Direct aangiftes versturen
· Eenvoudig facturen maken
· Ritten-/kilometeradministratie
· Buitenlandse facturen en vreemde valuta
· Winst- en verliesrekening en balans
· Bijhouden betalingen van debiteuren
· Taken uitbesteden aan boekhouder of accountant

Bronnen en expertise

Bronnen

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/belastingaangifte/content/ondernemer-bekijk-welke-cijfers-u-nodig-hebt-voor-uw-aangifte-inkomstenbelasting

https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/financiering/een-online-boekhoudprogramma-kiezen-waar-let-je-op/

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/inkomstenbelasting/vraag-en-antwoord/hoe-lang-moet-ik-mijn-financiele-administratie-bewaren

 

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Gabriel Baysoy. Hij is financieel expert en oprichter van verschillende onafhankelijke vergelijkingssites.