Boekhoudprogramma

Laatst bijgewerkt op: 8 augustus 2022
Saskia Oegema
Leestijd: 18 minuten
Recensent: Mabelle Abraham

Mabelle Abraham is werkzaam als business developer bij TheConcept.Bar. Zij houdt trends en ontwikkelingen op de financiele markt in de gaten om zo nieuwe kansen te identificeren en hier strategisch op in te spelen. Daarnaast heeft zij haar Master behaald in Communication Science aan de Universiteit Twente.

Wie ondernemer is, houdt een boekhouding bij. Dit kan hij zelf doen in Excel. Of via een boekhoudprogramma. Een boekhoudprogramma biedt veel voordelen. Wat is het beste online boekhoudprogramma in 2022? Welk pakket is geschikt voor zzp’ers? En wat zijn de verschillen? Vergelijk hieronder de beste boekhoudsoftware op prijs, kwaliteit en functies. En vind zo het beste boekhoudprogramma voor het bedrijf!

1
logo van e-Boekhouden
3
Logo van moneymonk
€ 25,00 Prijs per maand
Bekijken Meer info
4
Logo van Exact
€ 39,00 Prijs per maand
Bekijken Meer info
5
Logo van Visma
€ 18,00 Prijs per maand
Bekijken Meer info
6
Logo van DigiBTW
€ 10,00 Prijs per maand
Bekijken Meer info
7
Logo van informeronline
€ 12,00 Prijs per maand
Bekijken Meer info
10
Logo van rompslomp
€ 15,00 Prijs per maand
Meer info Meer info

Wat is een online boekhoudprogramma?

De meeste tijd bij het boekhouden zit in het maken van facturen, het bijwerken van de urenadministratie en het bijhouden van betalingen. Ook moet de ondernemer iedere maand, kwartaal of jaar btw aangifte doen. Dit zijn taken die nauwkeurig moeten gebeuren. Een ondernemer kan zijn boekhouding zowel handmatig bijhouden als digitaal. Een foutje is snel gemaakt. Hoe de ondernemer zijn administratie bijhoudt, bepaalt hij zelf. Zo mag hij boekhouden in Excel of een online boekhoudprogramma kopen. Een hebben van een online boekhouding kan met een boekhoudsoftware waarmee de boekhouding wordt geautomatiseerd. Hiermee bespaart de ondernemer veel tijd. En de kans op fouten is kleiner. Een boekhoudprogramma voor ondernemers is dus niks anders dan een tool om de financiële administratie eenvoudig bij te houden. 

Een boekhouding opzetten, hoe werkt dat?

Afbeelding van facturen en offertes en btw aangifte, btw aangifte doe

Ondernemers zijn verplicht om voor de Belastingdienst de inkomsten en uitgaven bij te houden. Dit noemen we boekhouden. Als startende ondernemer kan het opzetten van een eerste financiële administratie best lastig zijn. Zo moet de ondernemer bedenken hoe hij een factuur maken gaat, welke belastingaangiftes hij moet doen en hoe hij de administratie bewaart. Een eenvoudig boekhoudprogramma helpt hierbij. Slimme boekhoudsoftware automatiseert veel taken. Dit scheelt enorm veel tijd. Bovendien kan iedere ondernemer – ook zonder kennis van boekhouden – gebruik maken van een online boekhouding. Maar dat hoeft niet. De ondernemer mag zelf bepalen of hij zijn boekhouding gaat opzetten in Excel of boekhoudsoftware gebruikt. 

Online boekhoudprogramma kopen of boekhouden in Excel?

Wie zijn boekhouding gaat opzetten, kan kiezen uit boekhouden in Excel of een boekhoudprogramma kopen. De keus tussen Excel en een boekhoudprogramma voor de financiële administratie hangt af van de boekhouding en de wensen van de ondernemer. Met slimme boekhoudsoftware bespaart de ondernemer veel tijd. Een compleet boekhoudpakket maakt bijvoorbeeld het opstellen van de winst- en verliesrekening, de balans en de urenregistratie erg makkelijk. Ook voldoet de boekhouding via een boekhoudprogramma aan alle actuele regels van de Belastingdienst. Maar een gedegen boekhouding bijhouden van een zzp’er is vergeleken met een groot bedrijf erg simpel. En soms voldoet boekhouden met Excel. Zo bespaart de ondernemer kosten, want het gebruik van een goed boekhoudprogramma is niet gratis. 

Aangifte omzetbelasting en inkomstenbelasting zelf indienen

Voor het indienen van de btw aangifte (omzetbelasting) en de aangifte inkomstenbelasting is het nodig de boekhouding op orde te hebben. Zo moet de ondernemer duidelijk kunnen zien hoeveel btw hij elke periode afdraagt en/of terugvraagt. En voor de aangifte inkomstenbelasting heeft de ondernemer de winst- en verliesrekening en de balans nodig. Deze gegevens kan hij zelf bijhouden in Excel. En zodra het tijd is om de belastingaangiftes te doen, dient hij de aangifte omzetbelasting en inkomstenbelasting zelf in of besteedt hij dit uit aan een boekhouder.

Administratie bijhouden met Excel

Afbeelding van btw aangifte en online boekhouden

Ondernemers met een eenvoudige administratie redden zich vaak nog wel met Excel. Facturen aanmaken en offertes maken doen zij in Word en de winst- en verliesrekening houden ze bij in Excel. Maar zodra de administratie uitgebreider wordt, is Excel meestal niet meer handig. Voor de inkomstenbelasting is er bijvoorbeeld een overzicht van afschrijvingen, een balans en een jaarrekening nodig. Boekhouden in Excel is dan niet altijd ideaal. Online software automatiseert dit proces. Bij software rollen de benodigde gegevens bijna automatisch uit het programma. Dit maakt het zelf indienen van de aangifte omzetbelasting en inkomstenbelasting een stuk simpeler. Ook als de ondernemer een boekhoudprogramma gebruikt, kan hij een boekhouder inschakelen. Hij of zij kijkt dan mee en kan eventueel aftrekposten of belastingvoordelen toepassen. 


Online boekhoudprogramma’s vergelijken, waarop letten?

Hierboven staat een overzicht van online boekhoudpakketten. Veel ondernemers vragen zich af wat het beste boekhoudprogramma is. Dat is lastig te zeggen. Het verschilt namelijk per ondernemer. Het beste online boekhoudpakket voldoet aan de wensen van de ondernemer. Een beginnende zzp’er heeft bijvoorbeeld andere eisen dan een groter mkb-bedrijf. Niet elk online boekhoudprogramma is geschikt voor elke boekhouding. Het loont om de boekhoudprogramma’s vooraf te vergelijken, want er is niet één beste boekhoudprogramma voor het mkb. Kijk daarbij zowel naar de kosten als de voorwaarden. Zo zijn er online boekhoudpakketten speciaal voor starters, die bijvoorbeeld het eerste jaar gratis zijn. De meeste boekhoudprogramma’s zijn gericht op een eenmanszaak. Hierdoor is er genoeg keus!

Maar niet alleen de prijs verschilt. Er is ook een verschil in functies. Zo zijn er eenvoudige boekhoudpakketten en software die meer mogelijkheden biedt. Denk hierbij aan automatische herinneringen, het versturen van periodieke facturen en een koppeling met de zakelijke rekening. Boekhoudprogramma’s vergelijken maakt het makkelijker om een keus te maken!


Voor- en nadelen van een boekhoudprogramma

Veel ondernemers kiezen voor een online boekhoudpakketten. En dat is niet voor niks. Online boekhoudsoftware voor ondernemers heeft veel voordelen, zoals:

  • Bespaart tijd en moeite
  • Veilig opslaan en back-up
  • Gratis klantenservice voor hulp
  • Geeft financieel inzicht in het bedrijf
  • Koppeling aan de zakelijke bankrekening
  • Altijd en overal inzicht in de boekhouding
  • Het categoriseren van inkomsten en uitgaven
  • Altijd up-to-date aan alle actuele belastingregels
  • Samenwerken met een boekhouder of accountant is mogelijk
  • Automatiseert veel taken, zoals facturen aanmaken en belastingaangiftes 

Naast alle voordelen heeft boekhoudsoftware ook een aantal nadelen. Als eerste zijn dit de kosten. Het gebruik van een online software is niet gratis. Per abonnement betaalt de ondernemer een vast bedrag per maand. Vooral startende ondernemers met een beperkt budget vinden deze kosten vaak te hoog. In dat geval kiezen zij ervoor om hun boekhouding zelf te doen in bijvoorbeeld Excel. 

Als tweede is er een groot verschil tussen de boekhoudsoftware. Het ene programma is gebruikersvriendelijker dan het andere. Ook is er een groot verschil in functionaliteiten. Dit maakt het lastig voor de ondernemer om een keus te maken. Het is daarom aan te raden om een aantal gratis proefaccounts te openen. Zo kan men uitproberen welk boekhoudprogramma het beste bij hem of haar past voordat hij een abonnement afsluit.

Boekhoudsoftware voor zzp’ers

1
logo van e-Boekhouden

Het boekhoudprogramma van e-Boekhouden.nl is gemaakt voor en door ondernemers. Zo weet e-Boekhouden.nl precies waar ondernemers wel en niet op zitten te wachten. De handige tools maken het doen van de administratie en facturatie een stuk makkelijker. Bovendien is het boekhoudpakket voor starters de eerste 15 maanden volledig gratis! Inclusief innovatieve functies: automatische bankkoppelingen, scan & herken, mail & herken en een handige app.

Meer lezen
2
Logo van Ficsus

Ficsus.nl is er speciaal voor zzp’ers. Daarom is het boekhoudprogramma niet onnodig ingewikkeld. Zo helpt Fiscus.nl de online boekhouding real easy en leuker te maken. Zelfs zonder enige boekhoudkennis. Het boekhoudprogramma biedt een koppeling met de Belastingdienst, wat het doen van belastingaangiftes een stuk makkelijker maakt. Ficsus.nl weet precies wat zzp’ers wel en niet nodig hebben. Uitproberen? Ondernemers kunnen het boekhoudpakket 35 dagen volledig gratis en vrijblijvend testen!

Meer lezen
3
Logo van DigiBTW
€ 10,00 Prijs per maand
Meer info

De mensen bij DigiBTW weten wat zzp’ers nodig hebben. Zonder gedoe, snel en makkelijk een online boekhouding. Met het boekhoudprogramma van DigiBTW kunnen zzp’ers eenvoudig factureren en boekhouden, zonder beperkingen. Naast het doen van de administratie biedt het de software allerlei handige extra’s, zoals inzicht in de cijfers en koppeling. Eerst even uitproberen? Dat kan! De proefperiode duurt 30 dagen, is volledig gratis en stopt vanzelf.

Meer lezen

Voor zzp’ers die niet werken met buitenlandse klanten en slechts een paar facturen per maand versturen, hoeft een boekhoudprogramma niet heel uitgebreid te zijn. En volstaat een eenvoudig gratis boekhoudprogramma voor zzp’ers. Een boekhoudpakket zzp moet vooral makkelijk in gebruik zijn. Met de nadruk op facturatie. Denk hierbij aan het simpel opstellen van een factuur, automatisch bijhouden welke facturen wel en niet zijn betaald en een koppeling met de zakelijke bankrekening. Ook is het handig als het boekhoudprogramma voor zzp’ers laat zien wanneer en hoeveel btw er afgedragen moet worden. 

hét online boekhoudprogramma, online boekhouden, btw aangifte

Er zijn een aantal aanbieders met slimme boekhoudsoftware speciaal voor zzp’ers. Een boekhoudpakket voor zzp’ers is goedkoop en simpel. Bovendien geeft een boekhoudprogramma goede informatie, zodat zzp’ers zonder kennis zelf kunnen boekhouden. Wie groeiambities heeft, kan bij de meeste aanbieders beginnen met een eenvoudig boekhoudpakket zzp. Vaak is dat het goedkoopste abonnement. Zodra het bedrijf groeit, kan de ondernemer overstappen naar een duurder abonnement met meer functies. 


Verschillen in boekhoudprogramma’s 

Afbeelding online boekhouden en btw aangifte

Er zijn veel online boekhoudprogramma’s om uit te kiezen. Een goedkoop boekhoudprogramma, boekhoudsoftware met veel functies en duurdere boekhoudpakketten. Veel ondernemers willen liever niet te veel geld kwijt zijn aan de boekhouding. En kijken daarom vooral naar de prijs. Maar naast de kosten zijn er meer grote verschillen. Als eerste zijn dit de functies. Per programma verschillen de mogelijkheden. Bepaal daarom vooraf welke functies het boekhoudprogramma moet hebben. Dit voorkomt problemen achteraf. Ook is het belangrijk dat de boekhoudsoftware met de tijd mee gaat. Werkt het boekhoudprogramma via de cloud? En hoe zit het met de back-up?

Gebruikersgemak

Het grootste verschil zit ‘m in het gebruikersgemak. Niet alle ondernemers hebben verstand van boekhouden. En een boekhouder inschakelen is voor veel ondernemers te duur. Wie zelf wilt boekhouden, zou dat simpel moeten kunnen doen met een boekhoudprogramma. Kijk daarom of het boekhoudprogramma eenvoudig in gebruik is en de ondernemer stap voor stap meeneemt in de financiële administratie. 

Ook is er boekhoudsoftware te vinden dat gratis is tot bijvoorbeeld een X aantal facturen per maand. Dit is vooral aantrekkelijk voor zzp’ers en kleine ondernemers. Gratis boekhouden is uiteraard het goedkoopste. Maar gratis boekhoudprogramma’s zijn niet altijd even gebruiksvriendelijk. Meestal is het aantal functies beperkt en is er geen klantenservice.  


Gratis boekhouden

Vooral startende ondernemers willen niet te veel geld kwijt zijn aan hun boekhouding. Dat is begrijpelijk. Toch kan een boekhoudprogramma hen goed helpen. En is de tijdwinst al snel terugverdiend. Bovendien zijn er gratis boekhoudprogramma’s te vinden. Deze aanbieders bieden (startende) ondernemers een gratis account aan voor een bepaalde periode. Zo kan men het boekhoudpakket uitproberen en testen of het iets voor hen is. Onthoud wel dat een boekhoudprogramma na een gratis proefperiode niet gratis is. Om gebruik te kunnen blijven maken van de boekhoudsoftware moet de ondernemer een abonnement afsluiten.

Veelgestelde vragen

Wat is het beste boekhoudprogramma?

Elk boekhoudprogramma heeft z’n eigen specialisme. En niet elk boekhoudpakket is geschikt voor elke boekhouding. Er is niet één beste boekhoudprogramma voor het hele mkb. Het verschilt per ondernemer en per bedrijf. De beste boekhoudsoftware is het pakket dat perfect past bij de financiële administratie. Het is belangrijk dat de functies zijn afgestemd op de boekhouding. Boekhoudprogramma’s vergelijken helpt bij het vinden van de beste. En dat kan via de vergelijker hierboven.

Waarop letten bij het kiezen van een boekhoudprogramma?

Boekhoudsoftware helpt bij het doen van de online administratie, zoals het maken van facturen, belastingaangiftes indienen en overzicht in de financiële administratie. Online boekhoudprogramma’s voldoen aan de eisen van de Belastingdienst. Maar onderling zijn er grote verschillen. Zowel in prijs als in functies. Op deze pagina staat een overzicht van online boekhoudprogramma’s. Vergelijk de kosten, kwaliteit, functies, klantenservice en gebruikersgemak. En kies zo één van de beste boekhoudprogramma’s. 

Wat kost een boekhoudprogramma?

De kosten van een boekhoudprogramma lopen sterk uiteen. Bovendien zijn er vaak per programma verschillende abonnementen om uit te kiezen. Het goedkoopste boekhoudprogramma is eenvoudig in gebruik en kost nog geen €10 per maand. Voor zzp’ers met een simpele boekhouding is dit een prima oplossing. Voor starters zijn er zelfs gratis boekhoudprogramma’s. Maar grotere bedrijven in het mkb hebben misschien meer functionaliteiten nodig. In dat geval zijn de kosten ook hoger, zo rond de €30 tot €40 per gebruiker. Het ligt er dus maar net aan. Daarom is vergelijken zo belangrijk.

Regelt een boekhoudprogramma ook de belasting?

Een boekhoudprogramma automatiseert veel. Zo ook het uitrekenen van de omzetbelasting (btw). Hiermee kan de ondernemer zelf de btw aangifte doen. De inkomstenbelasting is een stuk ingewikkelder. Een boekhoudprogramma kan wel makkelijk een winst- en verliesrekening en balans opstellen. Maar houdt niet automatisch rekening met aftrekposten en fiscale voordelen. Het kan slim zijn om hier een boekhouder naar te laten kijken. 

Kan ik beter online of offline boekhouden?

Een offline boekhoudprogramma installeert de ondernemer op zijn computer. En hiermee kan hij aan de slag. Het nadeel hiervan is dat het programma niet automatisch wordt geüpdatet aan de continu veranderende belastingregels. Ook kan de ondernemer zijn boekhouding alleen doen op de computer waarop het programma is geïnstalleerd. Tegenwoordig is online boekhouden de norm. Een online boekhoudprogramma is een abonnement en alle gegevens worden in de cloud opgeslagen. Zo heeft de ondernemer altijd een back-up en kan hij op elke locatie bij zijn online administratie. Bovendien is online boekhoudsoftware up-to-date aan alle actuele belastingregels. 

Welke functies zijn belangrijk voor het mkb?

Er zijn diverse online boekhoudprogramma’s met elk z’n eigen functies. Ondernemers doen er goed aan om vooraf te bedenken welke functies zij gebruiken en nodig hebben. En op basis daarvan een vergelijking te maken. Zzp’ers hebben bijvoorbeeld genoeg aan een facturatieprogramma en een urenregistratie. Grotere mkb-bedrijven gebruiken meestal meer functies. Denk hierbij aan het scannen en herkennen van bonnetjes, relatiebeheer, een ledenadministratie of koppelingen met rekeningen. Bedenk ook of het nodig is dat een boekhouder of accountant mee kan kijken. Handige functies voor het mkb zijn:
· Jaarrekening
· Urenregistratie
· Ledenadministratie
· Salarisadministratie
· Voorraadadministratie
· Debiteurenadministratie
· Direct aangiftes versturen
· Eenvoudig facturen maken
· Ritten- /kilometeradministratie
· Buitenlandse facturen en valuta
· Winst- en verliesrekening en balans
· Bijhouden betalingen van debiteuren
· Taken uitbesteden aan boekhouder of accountant