Btw verzekeringen

verzekeringen btw
  • Auteur:

    Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

  • Laatst bijgewerkt: 17 april 2024
  • Leestijd: 3 minuten

Ondernemers lopen verschillende risico’s. Je kan bijvoorbeeld arbeidsongeschikt raken of bedrijfsschade aanrichten. Om je hiertegen in te dekken, kan je verzekeringen afsluiten. Zit er btw op verzekeringen en zijn de kosten voor verzekeringen aftrekbaar voor de inkomstenbelasting? Dat lees je op deze pagina.

Geen btw op verzekeringen

Er zit geen btw op verzekeringen in Nederland. Je hoeft dus geen btw te betalen. Omdat je geen btw betaald hebt, kan je ook geen btw opgeven als je btw-aangifte doet.

Op verzekeringen zit geen btw. Je betaalt wel 21% assurantiebelasting. Assurantiebelasting is niet aftrekbaar voor de omzetbelasting.

Er wordt wel 21% assurantiebelasting in rekening gebracht over verzekeringen. Dit is een specifieke belasting op verzekeringen. Doordat de hoogte van de assurantiebelasting hetzelfde is als het hoogste btw-tarief, denken veel mensen dat ze over verzekeringen btw betalen. Maar over verzekeringspremies betaal je dus geen btw. Assurantiebelasting is bovendien niet aftrekbaar voor de btw-aangifte.

Is een verzekering aftrekbaar?

Als je een verzekering afsluit, kan de verzekeraar afsluitkosten in rekening brengen. Daarnaast betaal je iedere maand premie. Of deze kosten aftrekbaar zijn, verschilt per soort verzekering. Er zijn persoonlijke verzekeringen en zakelijke verzekeringen.

zakelijke verzekering afsluiten

Alleen verzekeringen met een zakelijk karakter zijn dus aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. De kosten voor deze verzekeringen kunnen als zakelijke kosten worden opgegeven. Je sluit ze immers af om de onderneming tegen bepaalde risico’s te verzekeren.

Je kan verschillende zakelijke verzekeringen afsluiten, bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV). Met een BAV verzeker je je tegen de gevolgen van een beroepsfout die je als ondernemer hebt gemaakt. Je kan ook het inventaris van jouw onderneming verzekeren met een zakelijke inventarisverzekering. In tegenstelling tot een persoonlijke inboedelverzekering is deze dus voor zakelijk gebruik. Om die reden mag je de kosten voor de verzekering opgeven voor de inkomstenbelasting.

Veelgestelde vragen

Betaal je btw over verzekeringen?

Nee, in Nederland zit er geen btw op verzekeringen. In andere woorden: verzekeringen zijn vrijgesteld van btw.

Zijn verzekeringskosten aftrekbaar voor de inkomstenbelasting?

Verzekeringskosten zijn alleen aftrekbaar als de verzekering echt is afgesloten voor jouw onderneming. Alleen de premies en afsluitkosten voor zakelijke verzekeringen zijn dus aftrekbaar van de omzet. Denk hierbij aan een zakelijke inboedelverzekering, bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
Verzekeringen die je voor jezelf afsluit mogen niet voor de inkomstenbelasting worden opgegeven. Denk hierbij aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), persoonlijke inboedelverzekering, zorgverzekering en persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering.

Wat is assurantiebelasting?

Assurantiebelasting is een belasting speciaal voor verzekeringen. De assurantiebelasting is 21%. Deze belasting wordt in rekening gebracht over de verzekeringspremie en over bedragen voor andere werkzaamheden die de verzekeraar voor je uitvoert, zoals advies geven over een verzekering.