Btw verleggen

btw verleggen op factuur
  • Auteur:

    Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

  • Laatst bijgewerkt: 17 april 2024
  • Leestijd: 6 minuten

Binnen bepaalde sectoren krijgen ondernemers te maken met verlegde btw. Wat houdt de verleggingsregeling btw in en wanneer mag je als ondernemer btw verleggen? Op deze pagina leggen we dit uit. Ook hebben we een gratis voorbeeld factuur voor verlegde btw opgesteld.

Wat is btw verleggen?

Wanneer je als ondernemer goederen of diensten levert en btw in rekening brengt over de omzet, moet deze btw aan de Belastingdienst worden betaald. In een aantal gevallen betaalt echter niet de leverancier van deze goeden of diensten de btw, maar juist de ondernemer aan wie deze geleverd worden. De leverancier verlegt de btw dan naar deze ondernemer. Dit heet de btw verleggingsregeling. Bij een btw verleggingsregeling wordt de btw dus verlegd van de leverancier naar de afnemer.

Je zet ‘btw verlegd’ op een factuur als de ontvanger de btw op het product of de dienst moet betalen

Btw verleggen: wanneer?

Voor ondernemers is het van belang om te weten wanneer btw verleggen van toepassing is. De btw verleggingsregeling komt voor bij de volgende bedrijfsactiviteiten:

btw verleggen

Op de website van de Belastingdienst kan je per genoemde bedrijfsactiviteit bekijken over welke werkzaamheden het exact gaat. Het is voor ondernemers van groot belang deze informatie goed door te nemen. Voor bepaalde beroepen en diensten die onder deze bedrijfsactiviteiten vallen en in bepaalde situaties is de verleggingsregeling namelijk niet van toepassing.

Hoe werkt btw verleggen?

Verlegde btw moet goed worden verwerkt op de factuur. Wanneer je btw verlegt, breng je dus geen btw in rekening, maar zet je op de factuur dat de btw verlegd is. Het btw-identificatienummer van de afnemer moet hierop vermeld worden. Het btw-nummer is het nummer waarvoor een landcode staat. Ook is het belangrijk dat je de vergoeding per btw-tarief oftewel het berekende btw-bedrag op de factuur vermeldt.

Btw verleggen voorbeeld factuur

Hieronder staat een voorbeeld van een factuur waarop btw is verlegd. Je bent als ondernemer verplicht om de verlegde btw duidelijk op de factuur vermelden. Dit downloadbare bestand maakt het voor jou eenvoudig om zelf een eigen factuur met verlegde btw op te stellen. De gegevens kunnen makkelijk worden ingevuld en naar wens worden aangepast.

Voorbeeld factuur btw verlegd

Voorbeeld factuur btw verlegd downloaden (gratis Excel Template)

Onderneming.nl biedt een handig en gratis factuur btw verlegd voorbeeld. Aan de hand hiervan kan een ondernemer makkelijk en snel zijn eigen factuur met verlegde btw maken. Download hier het format voor een factuur met verlegde btw in Excel.

Btw-aangifte bij btw verlegd

Als je btw-plichtig bent, moet je vaak ieder kwartaal btw-aangifte doen. Hoe de btw-aangifte met verlegde btw moet worden ingevuld, hangt af van de situatie. Hieronder wordt kort toegelicht hoe de aangifte omzetbelasting moet worden ingevuld als de btw naar jou is verlegd en als je zelf btw hebt verlegd.

Btw is naar ondernemer verlegd

In de btw-aangifte geef je aan hoeveel btw er naar jou is verlegd. Dit is de som van alle facturen waarbij btw naar jou is verlegd. De totale vergoeding en het btw-bedrag moeten worden ingevuld onder rubriek 2 ‘Verleggingsregelingen binnenland’ of rubriek 4 ‘Prestaties vanuit het buitenland aan u verricht’.

Ondernemer heeft btw verlegd

In de btw-aangifte zet je neer voor welke omzet btw is verlegd. Als de btw naar een Nederlandse afnemer is verlegd, moet de omzet worden ingevuld bij rubriek 1 ‘Leveringen/diensten belast met 0% of niet bij u belast’. Als de btw is verlegd naar een ondernemer uit een ander land binnen de EU, moet dat worden aangegeven bij rubriek 3b ‘Leveringen naar of diensten in landen binnen de EU’ of bij rubriek 3c ‘Installatie/afstandsverkopen binnen de EU’.

Verlegde btw aftrekken

Bij de btw verleggingsregeling wordt de btw dus verlegd van de leverancier naar de afnemer. De leverancier brengt geen btw in rekening, maar verlegt deze naar de afnemer. Op zijn beurt vermeldt de afnemer deze btw in zijn aangifte omzetbelasting. Onder voorwaarden is het voor de afnemer mogelijk om de verlegde btw als voorbelasting af te trekken.

Als de afnemer de goeden of diensten waarvoor btw naar hem is verlegd heeft gebruikt voor met btw belaste bedrijfsactiviteiten, kan deze btw in dezelfde btw-aangifte als voorbelasting worden afgetrokken. Dat kan onder rubriek 5b ‘Voorbelasting’. Per saldo betaalt de ondernemer dan niets.

Let op: als het gaat om goederen of diensten waarvoor de btw naar de ondernemer is verlegd en die voor vrijgestelde prestaties is gebruikt, werkt dit anders. Dan moet de verlegde btw nog steeds in de btw-aangifte worden aangegeven, maar kan btw van de voorbelasting aftrekken niet.

Veelgestelde vragen

Kan ik btw verleggen als zzp’er?

Ja, de btw verleggingsregeling geldt voor iedere ondernemer die werkzaamheden uitvoert die onder de verleggingsregeling vallen. Btw verleggen zzp komt dus zeker voor. Controleer goed of de werkzaamheden die je uitvoert onder de verleggingsregeling vallen en of er aan de voorwaarden wordt voldaan. Op de website van de Belastingdienst is dit in detail in te zien.

Wanneer moet je btw verleggen?

De verleggingsregeling komt voor bij de volgende bedrijfsactiviteiten: zaken doen met het buitenland; onderaanneming en personeel uitlenen in de sectoren bouw, scheepsbouw, schoonmaakbedrijven en hoveniers; afval en oude materialen; mobiele telefoons, chips, spelcomputers, laptops en tablets; onroerende zaken; executieverkopen; levering van gas- en elektriciteitscertificaten; verkoop van goud; overdracht emissierechten; telecommunicatiediensten die in Nederland plaatsvinden tussen ondernemers die deze diensten verrichten. Zoek van tevoren goed uit of de verleggingsregeling van toepassing is.

Waarom moet ik btw verleggen?

Btw verleggen moet omdat de Belastingdienst dit zo heeft vastgesteld voor bepaalde bedrijfsactiviteiten. Fouten hierin moeten altijd worden gecorrigeerd. Voor jou is het bovendien handig dat het bedrag niet eerst zelf geïncasseerd en daarna later verrekend moet worden.

Wat gebeurt er als ik de verleggingsregeling niet heb toegepast?

Als een leverancier de verleggingsregeling ten onrechte niet heeft toegepast, dan is er ten onrechte een factuur met btw verstuurd. De leverancier moet deze btw dan toch aangeven en betalen. Als een ondernemer juist de afnemer is en een factuur met btw heeft ontvangen, terwijl de verleggingsregeling van toepassing is, mag deze btw niet als voorbelasting worden afgetrokken. De afnemer moet dan om een gecorrigeerde factuur vragen.

Hoe verwerk ik verlegde btw in de btw-aangifte?

Als je btw verlegd hebt, moet je dit in de btw-aangifte vermelden. Als er btw naar jou is verlegd, tel je de bedragen van al deze facturen bij elkaar op. De totale vergoeding en het btw-bedrag vul je vervolgens in onder óf rubriek 2 ‘Verleggingsregelingen binnenland’ óf rubriek 4 ‘Prestaties vanuit het buitenland aan u verricht’.
Als jij btw verlegd hebt, geef je dit aan in rubriek 1 ‘Leveringen/diensten belast met 0% of niet bij u belast’ als het om binnenlandse verleggingen gaat. Bij een verlegging naar een ondernemer in de EU doe je dit onder óf rubriek 3b ‘Leveringen naar of diensten in landen binnen de EU’ óf rubriek 3c ‘Installatie/afstandsverkopen binnen de EU’.