Zakelijk deposito

zakelijk deposito sparen
 • Auteur:

  Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

 • Bijgewerkt op: 18 september 2023
 • Gecontroleerd op: 18 september 2023
 • Leestijd: 3 minuten

Voor ondernemers is het goed om een financiële buffer op te bouwen. Dat kan door de winst van de onderneming op een zakelijk deposito te zetten. Zakelijk deposito sparen is het vastzetten van geld voor een langere tijd. In ruil daarvoor ontvangen ondernemers rente. Vergelijk de verschillende zakelijke deposito’s hieronder en maak een keuze.

Wat is een zakelijk deposito?

Een zakelijk deposito is een zakelijke spaarrekening waarop een bepaald bedrag voor een langere tijd vaststaat. Dit wordt de looptijd genoemd. Banken bieden verschillende looptijden aan waaruit ondernemers kunnen kiezen. Deze looptijden variëren van een paar maanden tot soms wel tien jaar.

sparen in een spaarpot

Gedurende de looptijd kan het geld niet worden opgenomen. Het geld staat vast op de rekening en in ruil daarvoor ontvangen ondernemers een vaste rente. Omdat ondernemers niet meer bij hun geld kunnen, is deze rente vaak hoger dan voor zakelijke spaarrekeningen.

Hoe werkt zakelijk depositosparen?

Op een zakelijk spaardeposito zetten ondernemers in één keer of gedurende de inlegperiode een bepaald bedrag. De bank bepaalt of er sprake is van een maximale of minimale inleg waaraan de ondernemer zich moet houden.

Banken geven ondernemers de keuze uit een aantal looptijden en de ondernemer bepaalt uiteindelijk voor welke looptijd hij gaat. De hoogte van de rente hangt af van de gekozen looptijd. Hoe langer de looptijd, hoe langer de ondernemer niet bij zijn geld kan. Daarom is de spaarrente vaak hoger als de looptijd langer is. De rente is bovendien vast en kan niet worden gewijzigd gedurende de looptijd.

Tussentijds geld bijstorten op het deposito kan niet. Ook tussentijds geld opnemen is niet toegestaan. Alleen in bijzondere situaties staat een bank dit toe. Het kan zijn dat een bank dan een boete in rekening brengt voor tussentijdse opnamen. Dat geldt ook voor het vroegtijdig beëindigen van het deposito.

Aan het einde van de looptijd worden het spaargeld en de opgebouwde rente op de zakelijke bankrekening van de ondernemer gestort. Soms geven banken ondernemers de keuze om de looptijd te verlengen. In dat geval kan er langer worden gespaard. Dit is niet altijd toegestaan.

Waarom een zakelijk deposito openen?

Zakelijke spaardeposito’s kunnen een aantrekkelijk bedrag opleveren. Het is een veilige manier van sparen, doordat de rente tussentijds niet kan worden verlaagd. Daardoor weten ondernemers altijd waar ze aan toe zijn. Aan de andere kant kan het geld niet tussentijds worden opgenomen. Als de ondernemer het plotseling financieel zwaarder heeft, kan dit een nadeel zijn.

Een zakelijk deposito heeft dus voor- en nadelen. Hieronder staan ze overzichtelijk op een rij, zodat ondernemers aan de hand daarvan een afweging kunnen maken.

 • Een zakelijk deposito is gratis

  Een zakelijk spaardeposito kost geen geld. De ondernemer betaalt alleen geld voor de zakelijke betaalrekening waaraan het deposito is gekoppeld. Daardoor is dit een voordelige manier om meer uit geld te halen.

 • Financiële buffer opbouwen

  Met een spaardeposito bouwen ondernemers een financiële buffer op. Doordat het geld voor een bepaalde tijd vaststaat en ondernemers er niet meer bijkunnen, komen ze ook niet in de verleiding om het geld uit te geven en hebben ze aan het einde van de looptijd een mooi bedrag opgebouwd.

 • Hogere rente dan op spaarrekeningen

  Een zakelijk deposito levert meer rente op dan een zakelijke spaarrekening. Dat komt doordat er meer voorwaarden aan verbonden zitten. Bij de meeste banken geldt: hoe langer de looptijd, hoe hoger de rente.

 • Geld kan niet tussentijds worden opgenomen

  Het geld op een deposito is niet vrij opneembaar. Dat kan een probleem zijn als de ondernemer het geld toch nodig heeft. In dat geval kan het zijn dat de bank het geld alleen vrijgeeft als de ondernemer een boete betaalt.

 • Bijstorten is geen optie

  Tussentijds geld bijstorten kan niet. Als een ondernemer meer winst maakt en ook over dat bedrag rente wil ontvangen, kan dat niet op hetzelfde spaardeposito. De ondernemer loopt dan wellicht rente mis.

Zakelijk deposito vergelijken

Zakelijke deposito’s verschillen van elkaar op basis van kosten, spaarrente en kenmerken. Om een vergelijking te kunnen maken, staan alle aanbieders van zakelijke spaardeposito’s hieronder weergegeven.

SpaarproductSoort renteMaximale renteMinimale renteBetaalrekening verplicht?Minimale inlegMaximale inleg
Knab Zakelijk DepositoVaste rente3,10%2,50%Ja€1.000€500.000
GarantiBank Zakelijke Termijn DepositoVaste rente2,50%2,00%Nee€2.000
ING Zakelijk DepositoVaste rente2,40%2,00%Ja€25.000
Rabo Zakelijk DepositoVaste rente2,75%2,25%Ja€5.000€249.999
Laatste controle op: 18-09-2023

Hoe een zakelijk deposito openen?

Een zakelijk deposito kan eenvoudig online worden geopend. Alleen ondernemers komen hiervoor in aanmerking. De spaarder moet dus bij de Kamer van Koophandel (KvK) zijn ingeschreven. Daarnaast is zakelijk deposito sparen bij de meeste banken alleen mogelijk in combinatie met een zakelijke betaalrekening. Bij enkele banken is het mogelijk om een zakelijk deposito te openen zonder een betaalrekening van dezelfde bank te hebben.

Veelgestelde vragen

Welke vormen van zakelijk sparen zijn er?

Zakelijk sparen kan met een zakelijke spaarrekening of met een zakelijk deposito.

Wat is het verschil tussen een zakelijke spaarrekening en een zakelijk deposito?

Een zakelijke spaarrekening heeft dezelfde kenmerken als een particuliere spaarrekening. Het geld is vrij opneembaar en spaarders bepalen zelf wanneer en hoeveel geld ze op de spaarrekening zetten. Bij een spaardeposito staat het geld vast en kan een spaarder niet volledig zelf bepalen wanneer en hoeveel geld hij stort. Een zakelijke spaarrekening heeft over het algemeen een lagere rente dan een zakelijk deposito. Een zakelijke spaarrekening openen kan daarentegen bij meer banken dan een zakelijk deposito.

Wat kost een zakelijk spaardeposito?

Zakelijke spaardeposito’s zijn gratis. Voor een zakelijk betaalpakket vraagt een bank wel geld en zo’n pakket kan vereist zijn voor het openen van een zakelijk deposito. Daarnaast kan het zijn dat een bank een boete in rekening brengt in het geval de ondernemer tussentijds geld wil opnemen of het deposito vroegtijdig wil beëindigen.