Zakelijk deposito

zakelijk deposito sparen
 • Auteur:

  Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

 • Laatst bijgewerkt: 24 mei 2024
 • Leestijd: 4 minuten

Voor ondernemers is het goed om een financiële buffer op te bouwen. Dat kan door de winst van de onderneming op een zakelijk deposito te zetten. Zakelijk deposito sparen is het vastzetten van geld voor een langere tijd. In ruil daarvoor ontvang je rente. Vergelijk de verschillende zakelijke deposito’s hieronder en maak een keuze.

Wat is een zakelijk deposito?

Een zakelijk deposito is een zakelijke spaarrekening waarop een bepaald bedrag voor een langere tijd vaststaat. Dit wordt de looptijd genoemd. Banken bieden verschillende looptijden aan waaruit ondernemers kunnen kiezen. Deze looptijden variëren van een paar maanden tot soms wel tien jaar.

sparen in een spaarpot

Gedurende de looptijd kan je het geld niet opnemen. Het geld staat vast op de rekening en in ruil daarvoor ontvang je een vaste rente. Omdat je niet meer bij je geld kan, is deze rente vaak hoger dan voor zakelijke spaarrekeningen.

Hoe werkt zakelijk depositosparen?

Op een zakelijk spaardeposito zet je in één keer of gedurende de inlegperiode een bepaald bedrag. De bank bepaalt of er sprake is van een maximale of minimale inleg waaraan je je moet houden.

Banken geven je de keuze uit een aantal looptijden en jij bepaalt uiteindelijk voor welke looptijd je gaat. De hoogte van de rente hangt af van de gekozen looptijd. Hoe langer de looptijd, hoe langer je niet bij je geld kan. Daarom is de spaarrente vaak hoger als de looptijd langer is. De rente is bovendien vast en kan niet worden gewijzigd gedurende de looptijd.

Tussentijds geld bijstorten op het deposito kan niet. Ook tussentijds geld opnemen is niet toegestaan. Alleen in bijzondere situaties staat een bank dit toe. Het kan zijn dat een bank dan een boete in rekening brengt voor tussentijdse opnamen. Dat geldt ook voor het vroegtijdig beëindigen van het deposito.

Aan het einde van de looptijd worden het spaargeld en de opgebouwde rente op je zakelijke bankrekening gestort. Soms geven banken je de keuze om de looptijd te verlengen. In dat geval kan er langer worden gespaard. Dit is niet altijd toegestaan.

Waarom een zakelijk deposito openen?

Zakelijke spaardeposito’s kunnen een aantrekkelijk bedrag opleveren. Het is een veilige manier van sparen, doordat de rente tussentijds niet kan worden verlaagd. Daardoor weet je altijd waar je aan toe bent. Aan de andere kant kan het geld niet tussentijds worden opgenomen. Als je het plotseling financieel zwaarder hebt, kan dit een nadeel zijn.

Een zakelijk deposito heeft dus voor- en nadelen. Hieronder staan ze overzichtelijk op een rij, zodat je aan de hand daarvan een afweging kan maken.

 • Een zakelijk deposito is gratis

  Een zakelijk spaardeposito kost geen geld. Je betaalt alleen geld voor de zakelijke betaalrekening waaraan het deposito is gekoppeld. Daardoor is dit een voordelige manier om meer uit geld te halen.

 • Financiële buffer opbouwen

  Met een spaardeposito bouw je een financiële buffer op. Doordat het geld voor een bepaalde tijd vaststaat en je er niet meer bij kan, kom je ook niet in de verleiding om het geld uit te geven en heb je aan het einde van de looptijd een mooi bedrag opgebouwd.

 • Hogere rente dan op spaarrekeningen

  Een zakelijk deposito levert meer rente op dan een zakelijke spaarrekening. Dat komt doordat er meer voorwaarden aan verbonden zitten. Bij de meeste banken geldt: hoe langer de looptijd, hoe hoger de rente.

 • Geld kan niet tussentijds worden opgenomen

  Het geld op een deposito is niet vrij opneembaar. Dat kan een probleem zijn als je het geld toch nodig hebt. In dat geval kan het zijn dat de bank het geld alleen vrijgeeft als je een boete betaalt.

 • Bijstorten is geen optie

  Tussentijds geld bijstorten kan niet. Als je meer winst maakt en ook over dat bedrag rente wil ontvangen, kan dat niet op hetzelfde spaardeposito. Je loopt dan wellicht rente mis.

Zakelijk deposito vergelijken

Het is niet alleen interessant om naar de hoogste rente te kijken. Ook andere voorwaarden en aspecten zijn van belang voor het kiezen van het juiste deposito. Zakelijke deposito’s verschillen van elkaar op basis van kosten, spaarrente en kenmerken. Om een vergelijking te kunnen maken, staan alle aanbieders van zakelijke spaardeposito’s hieronder weergegeven.

SpaarproductSoort renteMaximaleMinimale renteBetaalrekening verplicht?Minimale inlegMaximale inleg
Knab Zakelijk DepositoVaste rente2,50%0,00%Ja€1.000€500.000
GarantiBank Zakelijke Termijn DepositoVaste rente3,00%2,20%Nee€2.000
ING Zakelijk DepositoVaste rente1,50%1,40%Ja€25.000
Rabo Zakelijk DepositoVaste rente1,70%1,60%Ja€5.000€249.999
RegioBank MeerKeuze Sparen VastVaste rente1,80%1,80%Ja€15.000
Triodos Zakelijk Spaar DepositoVaste rente2,95%1,75%Ja€500€1.000.000
Laatste controle op: 24-05-2024

Hoe een zakelijk deposito openen?

Een zakelijk deposito kan eenvoudig online worden geopend. Alleen ondernemers komen hiervoor in aanmerking. De spaarder moet dus bij de Kamer van Koophandel (KvK) zijn ingeschreven. Daarnaast is zakelijk deposito sparen bij de meeste banken alleen mogelijk in combinatie met een zakelijke betaalrekening. Bij enkele banken is het mogelijk om een zakelijk deposito te openen zonder een betaalrekening van dezelfde bank te hebben.

Veelgestelde vragen

Welke vormen van zakelijk sparen zijn er?

Zakelijk sparen kan met een zakelijke spaarrekening of met het zakelijke spaardeposito.

Wat is het verschil tussen een zakelijke spaarrekening en een zakelijk deposito?

Een zakelijke spaarrekening heeft dezelfde kenmerken als een particuliere spaarrekening. Het geld is vrij opneembaar en spaarders bepalen zelf wanneer en hoeveel geld ze op de spaarrekening zetten. Bij een spaardeposito staat het geld vast en kan een spaarder niet volledig zelf bepalen wanneer en hoeveel geld hij stort. Een zakelijke spaarrekening heeft over het algemeen een lagere rente dan een zakelijk deposito. Een zakelijke spaarrekening openen kan daarentegen bij meer banken dan een zakelijk deposito.

Wat kost een zakelijk spaardeposito?

Zakelijke spaardeposito’s zijn gratis. Voor een zakelijk betaalpakket vraagt een bank wel geld en zo’n pakket kan vereist zijn voor het openen van het zakelijke deposito. Daarnaast kan het zijn dat een bank een boete in rekening brengt in het geval de ondernemer tussentijds geld wil opnemen of het deposito vroegtijdig wil beëindigen.