Parkeerkosten btw

parkeren aan straat
  • Auteur:

    Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

  • Bijgewerkt op: 7 november 2023
  • Leestijd: 4 minuten

Ondernemers die voor hun werk veel met de auto reizen, krijgen ongetwijfeld te maken met parkeerkosten. De kosten van betaald parkeren kunnen soms flink oplopen. Daarom is het goed om te weten hoe dit voor ondernemers geregeld is. Mogen ze parkeerkosten terugvragen van de Belastingdienst en is de parkeerkosten btw aftrekbaar of niet?

parkeermeter op straat

Btw op parkeerkosten

Voor parkeerkosten geldt het hoge btw-tarief van 21%. Maar er wordt niet over alle parkeerkosten btw gerekend. Als iemand aan straat parkeert, betaalt hij geen btw. Het parkeertarief wordt namelijk aan de gemeente betaald en dit parkeergeld is een belasting. Daarom zit er geen btw op en kan er ook geen btw worden teruggevraagd. Kortom: ondernemers betalen alleen btw als ze commercieel parkeren.

Btw terugvragen over parkeerkosten

Als een ondernemer btw wil terugvragen over zijn gemaakte parkeerkosten, moet hij goed onderscheid maken tussen de gemaakte kosten voor commerciële parkeerplaatsen en gemeentelijke parkeerkosten. Wanneer er geen btw is betaald, kan een ondernemer immers ook geen btw terugvragen.

Onderneming logo icon

Alle ondernemers kunnen btw terugvragen op zakelijke parkeerkosten

De btw op parkeerkosten is dus alleen aftrekbaar voor de btw-aangifte als de auto op een commerciële parkeerplek is geparkeerd. Ondernemers kunnen de 21% btw terugvorderen als standaard zakelijke btw via de btw-aangifte van de Belastingdienst. Via de omzetbelasting betaalt de Belastingdienst de betaalde btw dan aan de ondernemer terug. Wanneer de Belastingdienst een boekenonderzoek doet, moeten de gemaakte kosten wel bewezen kunnen worden met een overzichtelijke factuur.

Parkeerkosten aftrekken: eigen auto vs. auto van de zaak

Naast btw betalen ondernemers ook reguliere parkeerkosten. Is het mogelijk om deze parkeerkosten terug te vragen? Dat hangt ervan af of er met een eigen auto of een auto op naam van de onderneming is geparkeerd. Hieronder leggen we het verschil tussen parkeren met een privéauto en een auto van de zaak uit.

Parkeren met eigen auto

Wanneer een ondernemer met een privéauto parkeert, mag hij de parkeerkosten niet zakelijk inboeken. Dit komt doordat deze ondernemers al gebruik mogen maken van een kilometervergoeding. Met de kilometervergoeding mogen ondernemers in 2023 € 0,21 per gereden kilometer aan zichzelf declareren. Bij deze kilometervergoeding zitten alle zakelijke autokosten inbegrepen, waaronder parkeerkosten, brandstof, onderhoud, belasting en afschrijvingen.

Ondernemers die zakelijk met de eigen auto rijden en parkeren, mogen voor de betaalde btw op commerciële parkeerplekken dus wel gebruikmaken van de btw-aftrek. De gemaakte parkeerkosten mogen echter niet van de inkomstenbelasting worden afgetrokken. Let daar dus goed op.

Parkeren met auto van de zaak

Een ondernemer die parkeert met een auto van de zaak, mag zijn gemaakte parkeerkosten wél van de winst aftrekken, zodat hij minder inkomstenbelasting betaalt. Hiervoor moet de auto dus op naam van de onderneming staan. Het gaat om zowel auto’s in eigendom van de onderneming als leaseauto’s.

Onderneming logo icon

Parkeerkosten terugvragen kan alleen met een auto van de zaak

Uiteraard mogen alleen zakelijke parkeerkosten van de inkomstenbelasting worden afgetrokken. Als een ondernemer zijn auto van de zaak ook privé gebruikt, zijn deze parkeerkosten niet aftrekbaar. Voor de Belastingdienst is het van belang dat ondernemers door middel van rittenregistratie onderscheid maken tussen privé en zakelijke ritten.

Om eventuele fouten in de boekhouding te voorkomen, kunnen ondernemers gebruikmaken van een parkeersysteem dat of een parkeerapp die werkt met één overzichtelijke factuur waarop de kosten en btw staan. Een goed systeem zorgt ervoor dat deze zakelijke kosten automatisch in de boekhouding verwerkt worden. Dit vereenvoudigt de administratie.

Veelgestelde vragen

Zit er btw op parkeerkosten?

Er zit btw op parkeerkosten als de ondernemer parkeert op een commercieel parkeerterrein. Dit btw-tarief is 21%. Als de ondernemer aan straat parkeert, zit er geen btw op de parkeerkosten. Het parkeertarief wordt dan aan de gemeente betaald. Dit parkeergeld is een belasting. Er kan ook geen btw worden teruggevraagd. Let dus goed op waar de auto staat.

Is de btw op parkeerkosten aftrekbaar?

De btw op parkeerkosten kan door alle ondernemers worden teruggevraagd. Het maakt daarbij niet uit of er wordt gereden in een eigen auto of in een auto op naam van de onderneming. Uiteraard moet het wel om zakelijke kosten gaan.

Kan ik parkeerkosten van de inkomstenbelasting aftrekken?

Een ondernemer mag zijn zakelijke kosten aftrekken van de inkomstenbelasting als hij met een auto van de zaak rijdt en parkeert. Ondernemers die in hun eigen auto rijden, mogen de parkeerkosten niet van hun winst aftrekken, omdat ze al gebruik mogen maken van een kilometervergoeding.

Waarom kunnen parkeerkosten niet altijd worden teruggevraagd?

Dit komt doordat ondernemers gebruik mogen maken van een kilometervergoeding van € 0,21 per gereden kilometer in 2023. In deze kilometervergoeding zitten de parkeerkosten namelijk al inbegrepen en ook de kosten voor brandstof, onderhoud, belasting en afschrijvingen vallen hieronder.