Zakelijke autoverzekering

zakelijke autoverzekering afsluiten
 • Auteur:

  Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

 • Laatst bijgewerkt: 23 april 2024
 • Leestijd: 10 minuten

Voor het woon-werkverkeer schaffen veel ondernemers een zakelijke auto aan. Kom je daarmee in een ongeluk terecht? Dan kan dit tot hoge kosten leiden. Ondernemers met een auto van de zaak zijn daarom verplicht een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Op deze pagina leggen we uit hoe een autoverzekering werkt en geven we een overzicht van de aanbieders.

1
logo centraal beheer
Bereken zelf Premie vanaf
2
logo unive
Bereken zelf Premie vanaf
3
nationale nederlanden
Bereken zelf Premie vanaf

Wat is een zakelijke autoverzekering?

Een zakelijke autoverzekering is een verzekering waarmee je je indekt tegen schade aan of veroorzaakt door jouw bedrijfsauto. Zowel zakelijk als persoonlijk gebruik worden hiermee gedekt. Iedere ondernemer met een auto op de balans van de onderneming is verplicht een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Deze autoverzekering moet in ieder geval een dekking voor wettelijke aansprakelijkheid (WA) hebben, waarmee schade aan anderen is verzekerd. Daarnaast kan de verzekering worden uitgebreid met dekkingen voor schade aan de eigen auto en/of accessoires.

Een zakelijke autoverzekering is verplicht voor ondernemers met een auto van de zaak

Je bent als ondernemer niet verplicht om een zakelijke autoverzekering af te sluiten als je slechts een beperkt aantal kilometers per jaar zakelijk rijdt. Hebben minder dan 10% van de ritten een zakelijk doeleinde? Dan mag je bij sommige verzekeraars een particuliere autoverzekering afsluiten met ten minste een WA-dekking. Let wel op: niet alle verzekeraars staan dit toe. Hou er bovendien rekening mee dat verzekeraars een limiet hanteren voor het aantal kilometers dat zakelijk wordt gereden. Te veel zakelijke ritten afleggen met een particuliere verzekering kan tot problemen leiden.

Waarom een zakelijke autoverzekering afsluiten?

Zoals gezegd, is een zakelijke autoverzekering verplicht voor ondernemers die een auto op de balans van de onderneming hebben staan. Dat is echter niet de enige reden om een zakelijke autoverzekering af te sluiten.

auto van de zaak

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je kan in een ongeluk terechtkomen of tegen een ander aanbotsen. Schade aanbrengen aan de auto van een ander kan tot hoge kosten leiden. Niet iedere ondernemer is in staat deze kosten zelf te betalen. Dat kan voor financiële problemen zorgen. Bovendien kan zakelijk rijden zonder een verzekering tot juridische problemen leiden als de persoon aan wie schade is aangebracht vervolgstappen overweegt te zetten. Een zakelijke autoverzekering beschermt dus niet alleen de ander, maar ook de ondernemer zelf tegen de gevolgen van autoschade.

Met aanvullende verzekeringen kunnen daarnaast ook andere risico’s worden afgedekt, zoals schade aan de eigen auto en schade door vandalisme, brand, storm of rampen. Je kan ook kiezen voor een aanvullende dekking voor diefstal van de auto of schade door een inbraak. Een zakelijke autoverzekering afsluiten heeft dus verschillende voordelen en voorkomt financiële en juridische problemen.

Kosten auto verzekeren zakelijk

Wil je een zakelijke auto verzekeren? Dan kijk je waarschijnlijk het eerst naar de kosten. Je wil immers niet te veel betalen. Het is daarom goed om te weten dat de kosten van een autoverzekering van een aantal factoren afhangen. Onder meer de volgende factoren zijn van invloed op de hoogte van de verzekering:

Het is vanzelfsprekend dat een uitgebreidere dekking voor hogere kosten zorgt. De verzekeraar keert immers in meer situaties uit. Daarnaast let de verzekeraar op het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Als je vaak schade hebt gehad of veroorzaakt, schat de verzekeraar in dat de kans op uitkeren in de toekomst groter is. Dit risico wordt ingedekt met een hogere premie.

Daarnaast hebben ook je leeftijd en woonplaats invloed op de hoogte van de premie. Bepaalde leeftijdsgroepen veroorzaken meer schade dan andere leeftijdsgroepen. Dit kan ervoor zorgen dat je een hogere premie moet betalen dan iemand van een andere leeftijd. Ook als je op een plek woont waar over het algemeen veel claims worden ingediend, betaal je een hogere premie.

Het type auto dat je hebt bepaalt ook of de premie hoger of lager uitkomt. Een hogere cataloguswaarde van de zakelijke auto zorgt voor hogere kosten voor de verzekeraar indien er moet worden uitgekeerd. Ook hiertegen dekt de verzekeraar zich in, waardoor je een hogere premie zal moeten betalen dan een ondernemer met een oudere auto en een lagere cataloguswaarde.

De branche waarin je actief bent speelt tevens een rol. Sommige branches zijn risicovoller dan andere, waardoor de kans op uitkeren wederom groter is. Ook in dit geval betaal je een hogere premie. Ten slotte wordt er gekeken naar of je wel of niet lid bent van een branchevereniging.

Veel verzekeraars bieden een no-claimkorting. Deze korting is bedoeld voor verzekerden die een vastgesteld aantal jaren geen claim hebben ingediend. Deze korting verlaagt de maandelijkse premie. Wil je weten hoeveel premie je moet betalen? Op de websites van de verzekeraars bereken je dit in een paar minuten.

De premie van de zakelijke autoverzekering is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting

Autoverzekering zakelijk vergelijken

Als je een zakelijke autoverzekering gaat afsluiten, komen daar verschillende zaken bij kijken. Om erachter te komen wat voor jou de beste zakelijke autoverzekering is, is het zaak de verzekeringen en aanbieders met elkaar te vergelijken. Dat doe je door de verzekeringen naast elkaar te leggen. Dit zorgt ervoor dat je niet te veel betaalt voor de juiste dekking. Zo maak je een goede vergelijking:

 1. Vul alle gegevens in op de website van de verzekeraar
 2. Bepaal de dekking
 3. Geef aan of je wel of geen aanvullende verzekeringen wil
 4. Leg de premie en de voorwaarden van alle verzekeraars naast elkaar
 5. Kies de beste zakelijke autoverzekering

Dekking van de verzekering

Verschillende aanbieders bieden een zakelijke autoverzekering aan. Er zijn drie soorten autoverzekeringen met ieder een eigen dekking. Dit zijn de WA-verzekering, WA beperkt casco-verzekering en WA volledig casco-verzekering. De WA-verzekering is de verplichte basisverzekering. Daarna volgt de WA beperkt casco-verzekering. Deze verzekering biedt een net wat bredere dekking. Ten slotte is er de WA volledig casco-verzekering. Deze heeft de meest uitgebreide verzekering. Je kiest zelf welke autoverzekering je afsluit.

In de onderstaande kolommen staat weergegeven wat over het algemeen per verzekering onder de dekking valt.

WA

 • Schade aan anderen door eigen schuld

WA beperkte casco

 • Schade aan anderen door eigen schuld
 • Ruitschade
 • Schade door brand, water en storm
 • Schade door inbraak en diefstal

WA volledige casco

 • Schade aan anderen door eigen schuld
 • Ruitschade
 • Schade door brand, water en storm
 • Schade door inbraak en diefstal
 • Schade door aanrijding en vandalisme
 • Pechhulp in het buitenland

Overzicht van aanbieders

In de onderstaande tabel staat een overzicht van aanbieders van zakelijke autoverzekeringen. Aan de hand van de belangrijkste kenmerken kunnen ondernemers snel zien welke verzekeraar het best aansluit op de eigen wensen en behoefte.

VerzekeraarGeschikt voor MKBGeschikt voor ZZPGeschikt voor grote bedrijvenDekking buitenlandEigen risicoOpzegbaarOnline aanvragenFysieke kantoren
AllianzXVariabelMaandelijks opzegbaarX
ASRXVariabelDagelijks opzegbaar na 1 jaarXX
Centraal BeheerXVariabelDagelijks opzegbaarX
Interpolis (Rabobank)XVariabelDagelijks opzegbaar
Nationale NederlandenXVariabelDagelijks opzegbaar
UnivéXVariabelDagelijks opzegbaarX
Voor het laatst gecontroleerd op 29 november 2023

Zakelijke autoverzekering en belasting

Een bedrijfsauto verzekeren kan tot hoge kosten leiden, maar ondernemers profiteren wel van fiscaal voordeel. Als de auto op naam van de zaak staat, mogen alle autokosten voor de inkomstenbelasting worden afgetrokken. Ook de premie van de autoverzekering is dus aftrekbaar. Dit leidt tot een lager belastbaar inkomen, waardoor je minder belasting betaalt.

In Nederland wordt geen btw geheven over verzekeringen. Je betaalt dus geen btw en kan deze ook niet aftrekken als voorbelasting. Je betaalt wel assurantiebelasting. Deze belasting bedraagt 21% van de verzekeringspremie en 21% van het bedrag dat je betaalt voor de diensten die te maken hebben met de autoverzekering. Assurantiebelasting is niet aftrekbaar.

Veelgestelde vragen

Is een zakelijke autoverzekering verplicht?

Ondernemers met een auto op de balans van de onderneming zijn verplicht een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Je bent namelijk verplicht een dekking tegen wettelijke aansprakelijkheid (WA) te hebben. Daarmee dek je schade aan anderen af. Je bent niet verplicht aanvullende dekkingen voor schade aan de eigen auto af te sluiten. Leg je slechts een aantal zakelijke kilometers per jaar af? Dan is een particuliere autoverzekering voldoende.

Uit welke zakelijke autoverzekeringen kan ik kiezen?

Je kan kiezen uit drie verschillende soorten autoverzekeringen. Allereerst is er de wettelijk verplichte WA-verzekering. Daarna volgt de WA beperkt casco-verzekering met een uitgebreidere dekking. Ten slotte is er de WA volledig casco-verzekering. Deze heeft de meest uitgebreide dekking.

Waarom betaal ik een hogere premie dan andere ondernemers?

De premie van een zakelijke autoverzekering komt tot stand op basis van verschillende factoren. Allereerst speelt je leeftijd een rol. Binnen bepaalde leeftijdsgroepen worden vaker claims gediend dan binnen andere groepen. Val je binnen zo’n leeftijdsgroep? Dan valt de premie hoger uit. Dat is ook het geval als je op een plek woont waar veel ongelukken gebeuren en vaak claims worden ingediend. Bovendien speelt het type auto een rol. Als je een auto met een hoge cataloguswaarde hebt, zal dat tot een hogere premie leiden. Wil je je aanvullend verzekeren? Ook dan betaal je uiteraard een hogere premie. Ook de branche waarin je actief bent en een eventueel lidmaatschap bij een branchevereniging zijn van invloed. Heb je schadevrije jaren opgebouwd? Dan kan het zijn dat je juist korting ontvangt.

Wanneer moet ik een auto zakelijk of privé verzekeren?

Ondernemers zijn in principe verplicht om een auto van de zaak zakelijk te verzekeren. Heb je een particuliere autoverzekering en leg je ook zakelijke ritten af? Dan kan dit tot problemen leiden. Verzekeraars staan zakelijk gebruik met een particuliere verzekering namelijk niet toe.
Bij sommige verzekeraars is het wel mogelijk om een particuliere autoverzekering af te sluiten als je slechts een aantal zakelijke kilometers per jaar aflegt. Hiervoor geldt vaak een vuistregel: wanneer je de auto voor meer dan 10% zakelijk gebruikt, kan je in geen geval een particuliere verzekering afsluiten. Blijf je daaronder zitten? Dan is het soms toch mogelijk om de auto particulier te verzekeren. Hou er echter wel rekening mee dat je de auto niet te vaak voor zakelijke doeleinden gebruikt. Bovendien is de premie dan niet fiscaal aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Wat is een groene kaart?

Een groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. Daarmee toon je aan dat je auto zakelijk verzekerd is. Sinds 1 juli 2020 worden nieuwe kaarten niet meer op groen papier gedrukt, maar op wit papier. De groene bewijskaarten blijven wel geldig tot de vervaldatum. Je mag het verzekeringsbewijs ook in zelf zwart-wit afdrukken. In sommige landen is een digitaal bewijs ook voldoende. Daarnaast ben je in veel landen verplicht het internationale verzekeringsbewijs bij je te hebben. Hou daar rekening mee.