Auto van de zaak

Afbeelding met rode bedrijfsauto

Mabelle Abraham (MSc) houdt trends en ontwikkelingen op de financiële markt in de gaten om zo nieuwe kansen te identificeren en hier strategisch op in te spelen. Met haar ruime expertise en specialistische vaardigheden analyseert en beoordeelt ze al 3 jaar lang financiële producten. Daarnaast heeft zij haar Master behaald in Communication Science aan de Universiteit Twente.

Leestijd 8 minuten 9 augustus 2024

Een ondernemer kan een auto nodig hebben voor zijn bedrijf. Wanneer een ondernemer een auto van de zaak heeft, zal dat gevolgen hebben voor de inkomstenbelasting en de omzetbelasting. Maar hoe werkt een auto van de zaak? En wanneer zijn de kosten van de auto aftrekbaar?

Wat is een auto van de zaak?

Niet elke bedrijfsauto is een auto van de zaak. Een bedrijfsauto wordt gebruikt om bijvoorbeeld naar klantafspraken te rijden. Deze auto wordt dan niet privé gebruikt. Een auto van de zaak mag daarentegen wel privé gebruikt worden. Een auto van de zaak valt onder de secundaire arbeidsvoorwaarden. Een werkgever hoeft niet per se een auto van de zaak aan te schaffen.

Hoe werkt een auto van de zaak?

Een auto is verplicht van de zaak als er per jaar niet meer dan 500 kilometer privé mee gereden wordt. Indien er meer dan 500 kilometer mee wordt gereden, kan iemand ervoor kiezen om de auto privé op te geven. Er mag dan nog steeds zakelijk mee gereden worden, maar er gelden wel andere regels voor de inkomstenbelasting.

Afbeelding bedrijfsauto

Voor de omzetbelasting mag er gekozen worden of de auto als zakelijk of privé wordt aangemerkt. Ook als de auto voor de inkomstenbelasting als zakelijk is opgevoerd, kan de auto voor de omzetbelasting privé gehouden worden. Wanneer iemand ervoor kiest om de auto voor de omzetbelasting tot het privévermogen te rekenen, betekent het niet meteen dat de auto ook voor de inkomstenbelasting tot het privévermogen behoort.

Wanneer iemand de zakelijke auto ook privé gebruikt, dan moet hij de aftrek verrekenen in de aangifte omzetbelasting. Het is daarom van belang dat de kilometers goed worden bijgehouden. Er moet ook rekening gehouden worden met de regeling dat het woon-werkverkeer voor de btw geldt als privékilometers. Wanneer iemand geen privéritten bijhoudt of de privéritten niet kan aantonen, rekent de Belastingdienst een standaardpercentage.


Kosten auto van de zaak

Indien een auto ondernemingsvermogen is, staat het op de balans van een bedrijf. Wanneer de auto op de balans van een bedrijf staat, mogen er autokosten worden afgetrokken van de winst. Welke autokosten een ondernemer mag aftrekken, hangt af van de situatie.

Aftrekbare autokosten

De ondernemer kan alle autokosten aftrekken van de winst, mits hij de auto voor zijn onderneming gebruikt. Voorbeelden van aftrekbare autokosten zijn:

Wanneer een ondernemer de zakelijke auto ook privé gebruikt, kan hij alleen de kosten aftrekken voor het zakelijk gebruik.

Aanschafkosten

Als een ondernemer een auto aanschaft speciaal voor het bedrijf, mag hij via de jaarlijkse afschrijving de aanschafkosten aftrekken van zijn winst. Dit mag niet in één keer, maar verdeeld over de jaren dat de auto wordt gebruikt. Alleen als een ondernemer een privéauto overzet op de zaak, mag hij deze aanschaf niet aftrekken.

Goed je auto van de zaak verzekeren?

Als je een auto van de zaak hebt, ben je verplicht een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Wil je alle risico’s goed afdekken? Kies dan voor een verzekering met een brede dekking en verschillende aanvullende verzekeringsopties. Speciaal voor zakelijke klanten van ING is er de ING Zakelijke Autoverzekering. Bereken nu je premie en profiteer van de voordelen!

Bereken je premie
ing logo

Een leaseauto van de zaak

Een ondernemer kan een zakelijke auto ook leasen. Afhankelijk van de leasevorm kan hij de kosten aftrekken.

Operationele lease

Operationele lease is een huurvorm voor ondernemers waarbij de ondernemer voor het gebruik van de auto een vast bedrag per maand betaalt. Bij een operationele lease zijn de volledige maandelijkse leasefacturen aftrekbaar. Ook de overige gebruikskosten, zoals autowassen en tol, zijn aftrekbaar van de winst. De leasemaatschappij blijft eigenaar. De lease auto van de zaak behoort dan ook niet tot het ondernemingsvermogen. De waarde van de auto staat dus niet op de balans. Omdat de ondernemer dus geen eigenaar is van het bedrijfsmiddel, kan hij het niet afschrijven op de waarde van het bedrijfsmiddel. Hierdoor kan hij geen investeringsaftrek gebruiken. De btw is overigens als voorbelasting wel aftrekbaar. De onderneming moet dan wel btw belaste prestaties verrichten.

Afbeelding bedrijfsauto

Financial lease

Financial lease is een kredietvorm waarmee de ondernemer een auto koopt op naam van het bedrijf. De ondernemer betaalt de lening in termijnen af. Bij financial lease zit in de termijnbedragen ook een bedrag voor de aflossing. Het deel van de aflossing is dan niet aftrekbaar. Kosten die wel aftrekbaar zijn:

Privégebruik auto van de zaak

Wanneer een auto ook privé wordt gebruikt, wordt dit aangemerkt als inkomen waarover belasting dient te worden betaald. Een auto van de zaak is voor werknemers dus niet gratis wanneer zij meer dan 500 kilometer privé rijden.

Bijtelling auto van de zaak

Bijtelling is een percentage van de oorspronkelijke cataloguswaarde van de auto. Het is afhankelijk van het soort auto, de waarde van de auto en de datum eerste toelating (DET). Meestal is het bijtellingspercentage 22%. Voor milieuvriendelijke auto’s, bijvoorbeeld bij een elektrische auto of waterstofauto, is dit lager. De bijtelling wordt bij het belastbaar inkomen opgeteld.

Eigen bijdrage

Wanneer een werknemer een auto van de zaak ook privé gebruikt, kan de werkgever daar een eigen bijdrage voor vragen. Werkgevers mogen zelf bepalen of ze een bijdrage vragen aan de werknemer. Ook mogen werkgevers de hoogte van de bijdrage bepalen. In veel gevallen geldt; hoe duurder de auto is, hoe hoger de eigen bijdrage. De eigen bijdrage mag wel worden afgetrokken van de bijtelling. Om een negatief loon te voorkomen, mag de eigen bijdrage nooit hoger zijn dan de bijtelling.


Bijtelling berekenen auto van de zaak

Wanneer een werknemer voor meer dan 500 km de auto van de zaak privé gebruikt, dient er bijtelling te worden betaald. De bijtelling wordt berekend aan de hand van de oorspronkelijke cataloguswaarde. Wanneer een auto bijvoorbeeld niet milieuvriendelijk is, dient er 22% van de cataloguswaarde te worden betaald. Als de werknemer een eigen bijdrage aan de werkgever heeft betaald, is deze bijdrage ook nog aftrekbaar van de bijtelling. De bijtelling voor een lease auto wordt als volgt berekend: percentage bijtelling x cataloguswaarde – de eigen bijdrage.

Minder dan 500 km privégebruik

Welke autokosten een ondernemer mag aftrekken, hangt af van de situatie. Als een ondernemer minder dan 500 km privé rijdt met de auto, wordt het door de Belastingdienst gezien als ondernemingsvermogen. De auto moet op de zaak gezet worden en de autokosten mogen worden afgetrokken van de winst. Wanneer de auto van de zaak voor minder dan 500 km privé wordt gebruikt, hoeft er geen bijtelling betaald te worden. Dit dient wel aangetoond te kunnen worden.

Een auto van de zaak of privé?

Wanneer een ondernemer meer dan 500 km privé rijdt, kan de ondernemer kiezen of hij zijn auto privé houdt of op de zaak zet. Deze keuze maakt de ondernemer één keer per auto. De keuze geeft de ondernemer bij de 1e aangifte inkomstenbelasting door aan de Belastingdienst, nadat hij de auto koopt. Wanneer een ondernemer veel kilometers voor het bedrijf moet maken, kan hij overwegen om niet privé een auto te rijden, maar een voor zakelijk gebruik aan te schaffen. Zakelijk rijden kan in dat geval dan voordeliger zijn, maar dit geldt niet voor iedereen. Hieronder staan een paar voordelen en nadelen van een auto zakelijk gebruiken.

Auto van de zaak

Voordelen

  • Autokosten kunnen worden geboekt als zakelijke kosten en dus worden afgetrokken van de winst.
  • Aanschafkosten mogen via de jaarlijkse afschrijving worden afgetrokken van de winst.
  • Alle kosten zijn zakelijk, waardoor er minder winst is. Hierdoor dient er minder belasting te worden betaald.
  • De btw bij het aanschaffen van de auto kan als voorbelasting worden afgetrokken.

Nadelen

  • Er dient bijtelling te worden betaald wanneer er meer dan 500 km per jaar privé wordt gereden.
  • Zakelijke kilometers mogen niet van de winst worden afgetrokken.

Ook heeft het rijden van een privéauto een aantal voor- en nadelen. Deze worden hieronder weergegeven.

Privé auto

Voordelen

  • Als de auto privébezit blijft en iemand de auto zakelijk gebruikt, mag hij de zakelijke kilometers van zijn winst aftrekken. Dit bedraagt € 0,19 per kilometer. Deze zakelijke kilometervergoeding is vooral interessant als iemand veel zakelijke kilometers rijdt.
  • Er dient geen bijtelling te worden betaald
  • Zakelijke kilometers worden vergoed.

Nadelen

  • Er mogen geen autokosten van de winst worden afgetrokken.
  • Alle kosten zijn privé, waardoor er zakelijk meer winst is. Hierdoor dient er meer belasting te worden betaald.
  • Er kan geen btw worden afgetrokken bij de aankoop.
  • Er kan geen btw over vergoedingen worden afgetrokken.
Wat kost een auto van de zaak?

De kosten voor een leaseauto voor de werkgever kunnen variëren van een paar honderd euro per maand tot een paar duizend euro per maand. Hoeveel een leaseauto voor de zaak precies kost is afhankelijk van de leasekosten die in het leasecontract staan, het soort leaseauto en de kosten eigen risico bij schade. Op basis van deze kosten, de kilometrage en de looptijd worden de kosten van de leaseauto voor de werkgever vastgesteld.

Hoe hoog is mijn bijtelling?

De bijtelling voor een auto van de zaak is een percentage van de oorspronkelijke cataloguswaarde van de auto. Hoe hoog het bijtellingspercentage is, ligt aan de datum eerste toelating (DET) van de auto en de milieuvriendelijkheid van de auto. De bijtelling voor milieuvriendelijke auto’s is minder. De overheid wil zo milieuvriendelijk rijden stimuleren. Het normale bijtellingspercentage is vaak 22%. Hoe minder CO2 uitstoot de auto heeft, hoe minder bijtelling er betaald hoeft te worden. Als de werknemer een eigen bijdrage aan de werkgever heeft betaald, is deze bijdrage ook nog aftrekbaar van de bijtelling.

Wat houdt de cataloguswaarde in?

De cataloguswaarde is de officiële nieuwprijs van een auto die geldt op de datum dat het kenteken deel 1 is afgegeven. Deze prijs is inclusief btw, belasting personenauto’s en motorrijwielen (bpm en de accessoires die voor de afgifte van het kenteken deel 1 zijn aangebracht.

Wat is de eigen bijdrage?

Bij veel werkgevers dient er naast de bijtelling ook nog een eigen bijdrage te worden betaald. Een eigen bijdrage is een bijdrage die een werknemer aan de werkgever betaalt omdat de werknemer de auto ook privé gaat gebruiken. Als de werknemer een eigen bijdrage aan de werkgever heeft betaald, is deze bijdrage aftrekbaar van de bijtelling.

Wat is een youngtimer regeling?

De youngtimer regeling is een fiscale regeling waarbij een voordelige bijtelling wordt gehanteerd voor zakelijk gebruikte auto’s die ouder zijn dan 15 jaar.