Wat is voorbelasting?

Gestapelde mappen met belastingdocumenten
  • Auteur:

    Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een hbo bachelor in de Nederlandse taal.

  • Laatst bijgewerkt: 22 april 2024
  • Leestijd: 4 minuten

Heb je voor je bedrijf een aankoop gedaan waarover je btw moest betalen? Bijvoorbeeld kantoorartikelen, of een grotere investering zoals een bedrijfsauto? Bij veel van deze producten en diensten mag je de voorbelasting terugvragen, dat is de belasting die je vooraf hebt betaald maar achteraf mag terugvragen. Dit doe je bij de aangifte omzetbelasting. Er gelden echter wel een aantal uitzonderingen, welke dat zijn lees je in dit artikel. 

Wat mag je niet aftrekken als voorbelasting?

Het aftrekken van btw-kosten is altijd aan te raden, niemand zit er immers op te wachten om dubbele belasting te moeten betalen. Toch gelden er voor het aftrekken als voorbelasting een aantal uitzonderingen. Hieronder sommen wij ze op:

Hoe kan je voorbelasting terugvragen? 

Btw terugvragen kun je in de aangifte omzetbelasting doen, daar geef je ook de voorbelasting over de omzet op. De omzetbelasting trek je vervolgens af van de voorbelasting, het bedrag dat overblijft moet je betalen aan de Belastingdienst. Mocht het zo zijn dat het terug te vragen bedrag hoger is dan het bedrag dat je moet afdragen aan de Belastingdienst, dan krijg je het restant teruggestort. 

Concreet gezegd doorloop je de volgende stappen: 

Het systeem berekent automatisch de bedragen met elkaar, je kunt dus zien of je de Belastingdienst nog geld moet betalen, of dat je een bedrag krijgt teruggestort. Je kunt bij de rubriek ‘voorbelasting’ alle btw-bedragen die je aan zakelijke kosten gemaakt hebt, bij elkaar optellen. Als dat weinig uitgaven zijn is dat zo gedaan, maar als het er meer zijn wordt dat al gauw ingewikkeld. Een handige tool die je daarbij kan helpen is boekhoudingssoftware, daarin voer je bonnen en facturen in waarna het programma je direct laat zien hoeveel btw je nog terug kan vragen. 

Boekhoudprogramma vergelijken?

Op zoek naar de mogelijkheden om efficiënter te werken door middel van een boekhoudprogramma? Vergelijk alle pakketten.

Vergelijk zelf
illustratie boekhouding

Wat als je net gestart bent? 

Iedere onderneming is op een dag begonnen. Misschien heb je in de aanloopfase naar het opstarten van je eigen bedrijf een laptop aangeschaft, of iets anders wat bijgedragen heeft aan de totstandkoming van je bedrijf. Heb je de facturen en bonnen nog? Dan zijn deze investeringen vaak nog aftrekbaar. Hierbij is het wel van belang dat de aankopen hebben bijgedragen aan de totstandkoming van je onderneming. Ook mag de btw van de investeringen tot maximaal vijf jaar voor de start, je inschrijving bij de KvK dus, afgetrokken worden. 

Ook is het belangrijk om in deze tijd, al zul je daar bij het lezen van deze pagina misschien niet veel meer aan hebben, je uren bij de houden. De uren die je maakt in de aanloopfase van je onderneming, tellen mee voor het urencriterium. Hiermee kom je in aanmerking voor bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek en startersaftrek, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. 

Veelgestelde vragen

Wat is voorbelasting?

Voorbelasting is het btw bedrag dat je bij de zakelijke aankoop van een dienst of product betaald, die je in sommige gevallen achteraf terug kunt vragen. Dit doe je bij de aangifte omzetbelasting. 

Hoe bereken je voorbelasting?

Je voorbelasting bestaat uit alle btw-bedragen die je voor zakelijke diensten of producten hebt betaald. Deze aankopen tel je bij elkaar op.

Wat valt onder voorbelasting? 

Onder voorbelasting vallen de meeste producten en diensten die je als zakelijke uitgave voor je bedrijf doet. Denk hierbij aan kantoorartikelen, een bedrijfswagen of een softwarelicentie.