Bedrijf Starten

Een vergadering met ondernemers

Een eigen onderneming hebben is een droom van veel mensen. Vaak weten ze niet waar ze moeten beginnen en is het risico te groot om deze stap te nemen. Om het wat makkelijker te maken, worden de belangrijkste zaken op een rij gezet.

Bedrijfsidee

De eerste stap om een bedrijf te starten is het bedenken van een goed idee. Sommige mensen maken van hun hobby hun werk, anderen beginnen een webshop. Ook zijn er mensen die een slimme verbetering bedenken voor een bestaand product, Het is belangrijk om goed na te denken over een interessante nichemarkt. Hierin maakt het niet uit of er wordt gestart met een lage of hoge investering. 

Bedrijfsnaam bedenken

De volgende stap om een bedrijf te starten is het bedenken van een bedrijfsnaam. Probeer een naam te verzinnen die duidelijk maakt waar het bedrijf voor staat en wat het doet. Een sterke bedrijfsnaam is kort, eenvoudig, origineel en uniek. Ga voor een makkelijke naam die nog niet wordt gebruikt in de gekozen branche. Een tool die kan helpen bij het kiezen van een originele bedrijfsnaam is een bedrijfsnaam generator

Een rechtsvorm kiezen

Bij het starten van een bedrijf moet eerst bepaald worden welke de rechtsvorm het beste past bij de onderneming. Het kiezen van de juiste rechtsvorm is belangrijk. Zo bepaalt een rechtsvorm wie er aansprakelijk is als het bedrijf bijvoorbeeld schulden heeft. Belastingverplichtingen en oprichtingseisen zijn ook belangrijke zaken die meespelen bij de keuze van een rechtsvorm. De meeste zzp’ers kiezen een eenmanszaak als rechtsvorm. Wanneer er wordt gestart met mede-ondernemers, wordt meestal gekozen voor de vennootschap onder firma. Daarnaast wordt een besloten vennootschap ook vaak gekozen als ondernemingsvorm. Het voordeel van een bv is dat bij een faillissement, of aansprakelijkheid van het bedrijf, privé-eigendommen geen gevaar lopen. Meestal beginnen starters met een eenmanszaak of vof en stappen ze over naar een bv wanneer het bedrijf voldoende winst maakt. 

Inschrijven KvK

Na het kiezen van een passende bedrijfsnaam en ondernemingsvorm kan het bedrijf ingeschreven worden bij de Kamer van Koophandel. Dit moet uiterlijk één week na het starten van de onderneming. Voor veel mensen is dit het begin van het ondernemerschap.

Financiële administratie  

Er zijn verschillende manieren om de financiële administratie bij te houden. Er kan gekozen worden om de boekhouding zelf in Excel bij te houden, maar er kan ook gebruik gemaakt worden van een online boekhoudprogramma. Een online boekhoudprogramma biedt een snelle en eenvoudige manier om de administratie bij te houden.

Belastingen

Iedere ondernemer komt in aanmerking met de belastingdienst. Zo zijn er verschillende soorten belastingen voor ondernemers. Een ondernemer krijgt te maken met omzetbelasting (btw), inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. 

Financieringen

Veel starters hebben een financiering nodig om hun bedrijf te starten. Dit betekent niet altijd dat er een lening aangevraagd hoeft te worden bij de bank. Het is belangrijk voor ondernemers om een goede basis te hebben. Wanneer het mogelijk is om vanuit huis te ondernemen, kan een goede internetverbinding al genoeg zijn. Als starter is het wel handig om een zakelijke rekening te hebben om een goed overzicht behouden tussen particuliere en zakelijke betaalstromen.