Inschrijving KvK

Laatst bijgewerkt op: 9 maart 2022
Mabelle Abraham
Auteur:

Mabelle Abraham is werkzaam als business developer bij TheConcept.Bar. Zij houdt trends en ontwikkelingen op de financiele markt in de gaten om zo nieuwe kansen te identificeren en hier strategisch op in te spelen. Daarnaast heeft zij haar Master behaald in Communication Science aan de Universiteit Twente.

Leestijd: 2 minuten

Voor het starten van een bedrijf of organisatie schrijft men zich vrijwel altijd in bij de Kamer van Koophandel (KvK). Deze instantie is een onafhankelijke dienstverlener en verantwoordelijk voor de inschrijving van ondernemers in het handelsregister. Het handelsregister is de basisregistratie van alle bedrijven en rechtspersonen. Ook andere organisaties die deelnemen aan het economisch verkeer in Nederland staan ingeschreven in het handelsregister.

Wanneer inschrijven KvK?

In de meeste gevallen is het verplicht om een bedrijf of organisatie in te schrijven in het handelsregister van de KvK. In veel gevallen is het voor startende ondernemers mogelijk ook verstandig om de inschrijving bij de KvK uit te stellen. Vaak heeft het uitstellen van de registratie te maken met fiscale overwegingen. Voor het overnemen van een bestaand bedrijf is het ook van belang om als ondernemer in te schrijven bij de KvK.

Inschrijving voorbereiden

De KvK zal een ondernemer verschillende vragen stellen voor de inschrijving in het handelsregister. Hieronder treft men een opsomming van een aantal belangrijke punten waar men rekening mee moet houden bij de inschrijving van de KvK.

Bedenk een bedrijfsnaam

Om een bedrijf in te schrijven bij de KvK is het van belang om een bedrijfsnaam te hebben. Het is verstandig om een bedrijfsnaam te kiezen die uniek is en voldoet aan de voorwaarden vanuit de Kamer van Koophandel. Om misleiding of verwarring te voorkomen kent men in Nederland de Handelsnaamwet.

Kies een rechtsvorm

Er zijn verschillende rechtsvormen die men kan kiezen voor zijn of haar bedrijf. In Nederland kennen we rechtspersonen zonder rechtspersoonlijkheid en rechtspersonen met rechtspersoonlijkheid. Voor het kiezen van een rechtsvorm is het van belang om deze verschillen duidelijk zichtbaar te hebben.

> Welke rechtsvorm kiezen

Controleer of uw bedrijf UBO’s moet inschrijven

De Ultimate Beneficial Owners (UBO) zijn de belanghebbenden van een bedrijf of organisatie. Sinds 27 maart 2022 is het verplicht voor organisaties om zich in te schrijven in het UBO-register.

Maak online een afspraak

Voor het inschrijven van een bedrijf of organisatie moet men in veel gevallen langs een fysieke vestiging van de KvK. Ondernemers die een BV willen inschrijven dienen zich echter te melden bij de notaris. Het maken van een afspraak kan gemakkelijk en snel op de website van de KvK.

Kosten

Om een bedrijf in te schrijven in het handelsregister moeten er inschrijfkosten worden betaald. Deze inschrijfkosten bedragen eenmalig € 51,95. De registratie bij de Belastingdienst gebeurt automatisch. Daar hoeft een ondernemer zich niet apart voor te registreren.

Het handelsregister

In het handelsregister staan alle bedrijven en organisaties die actief zijn in Nederland. Andere mensen en bedrijven kunnen hierdoor zien met welke organisatie ze te maken hebben als ze zaken doen met een bedrijf. In het handelsregister staan onder meer de naam van het bedrijf, adresgegevens, e-mailadres, vestigingsadressen en tekenbevoegden.

Voordelen inschrijving KvK

Nadelen inschrijving KvK