ZZP uitkering aanvragen

ZZP'er achter laptop
  • Auteur:

    Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een hbo bachelor in de Nederlandse taal.

  • Laatst bijgewerkt: 10 juni 2024
  • Leestijd: 4 minuten

Iedereen kan ermee te maken krijgen: verlies van inkomsten. Of je nou voor een werkgever, of voor jezelf werkt, niemand zit erop te wachten. Toch kan het leven soms een rare wending nemen waardoor je tijdelijk niet meer kunt werken. Je kunt bijvoorbeeld arbeidsongeschikt raken, of het lukt je (tijdelijk) om welke reden dan ook niet meer om als zzp’er opdrachten binnen te halen. Gelukkig kun je bij een tijdelijk verlies van inkomen normaliter aanspraak maken op een sociaal vangnet, maar hoe zit dat als je zelfstandig ondernemer bent? In dit artikel leggen we het uit.

Bijstand voor zelfstandigen (BBZ)

Wanneer de inkomsten vanuit je zelfstandig ondernemerschap (tijdelijk) wegvallen, is het in sommige gevallen mogelijk om aanspraak te maken op de besluit bijstandverlening zelfstandigen (BBZ). Als je in loondienst bent kun je een WW-uitkering aanvragen, maar voor zelfstandig ondernemers geldt de BBZ. Dit kan een lening zijn, krediet of een aanvullende periodieke uitkering. Deze uitkering aanvragen doe je bij de gemeente waar je woont, de gemeente beoordeelt of je hier recht op hebt. 

Voorwaarden van de BBZ uitkering

Zoals aan de meeste uitkeringen, zitten er aan de bbz-uitkering een aantal voorwaarden verbonden. Hieronder zetten we de vereisten op een rij. 

Wat kun je verwachten? 

Als je aan de voorwaarden voldoet, kun je de bbz-uitkering krijgen voor levensonderhoud. Je ontvangt deze uitkering, die altijd tijdelijk is van aard, in eerste instantie als renteloze lening. Dit kan voor maximaal 12 maanden. In sommige gevallen kan de gemeente besluiten om de uitkering met maximaal 24 maanden te verlengen. 

Wanneer de periodieke uitkering is afgelopen wordt er door de gemeente gekeken of je bedrijf voldoende winstgevend is. Is dit het geval? Dan dien je de uitkering geheel terug te betalen. Er kan ook besloten worden dat de uitkering gedeeltelijk terugbetaald dient te worden.

Andere situaties

De situatie waarin je zit is belangrijk voor of je een aanvullende periodieke uitkering kunt ontvangen. Zo bestaat er naast de BBZ uitkering ook een ZEZ uitkering (Zelfstandige en Zwanger). Dit is een zwangerschapsuitkering die je kunt aanvragen voor de periode rond een eventuele bevalling, aanvragen doe je bij het UWV. 

Ben je niet zwanger, maar wel tussen de 55 jaar en de AOW-leeftijd? Dan kom je misschien in aanmerking voor een IOAZ-uitkering (inkomensvoorziening oudere zelfstandigen). Deze uitkering vraag je aan als je onderneming onvoldoende inkomen oplevert en je overweegt om te stoppen als zelfstandig ondernemer. Deze uitkering vult het inkomen van jou en een eventuele partner aan tot het bijstandsniveau. Na de aanvraag dien je het bedrijf wel te beëindigen. Beeindig je je bedrijf liever niet? Dan kan je misschien via de bbz-uitkering je inkomen tot de pensioenleeftijd laten aanvullen tot bijstandsniveau. 

Heb je te maken met financiële problemen waardoor je twijfelt of je onderneming kan blijven voortbestaan? Dan kun je misschien bedrijfskapitaal ontvangen. Dat is een lening of gift. De hoogte hiervan is mede afhankelijk van je vermogen. 

Bekijk of je in aanmerking komt 

Weet je niet zeker of je voldoet aan de voorwaarden, of heb je te maken met een andere situatie? Via deze website kun je controleren of je in aanmerking komt voor de bbz-uitkering en een aanvullende periodieke uitkering krijgen kunt.

Veelgestelde vragen

Kun je als zzp’er een uitkering krijgen?

Ja, je kunt als zzp’er een uitkering aanvragen. Als je tijdelijk te weinig inkomen hebt, kom je mogelijk in aanmerking voor een bbz-uitkering (besluit bijstandverlening zelfstandigen)

Hoe hoog is een zzp uitkering?

De hoogte van een uitkering voor zzp’ers hangt af van je inkomen. De bbz-uitkering (besluit bijstandverlening zelfstandigen) vult je inkomen tijdelijk aan zodat je in levensonderhoud kan blijven voorzien. 

Kan ik een uitkering krijgen als ik stop als zzp’er? 

Als je met je bedrijf stopt kun je aanvraag doen voor een tijdelijke bbz-uitkering (besluit bijstandverlening zelfstandigen). Je verminderde inkomen door het stoppen met je bedrijf wordt dan tijdelijk aangevuld tot het bijstandsniveau. Als je boven de 55 bent kan dit in sommige gevallen tot aan de AOW-leeftijd.