Freelance

freelancer worden
  • Auteur:

    Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

  • Laatst bijgewerkt: 17 april 2024
  • Leestijd: 9 minuten

De term komt steeds vaker voor: freelancer. Maar wat is een freelancer precies? Een freelancer is een ondernemer zonder personeel. Je bepaalt zelf welke diensten of producten je aanbiedt en voor wie je aan de slag gaat. Op Onderneming.nl lees je alles over freelancen. Ook bieden we een handig stappenplan voor het worden van een freelancer.

Wat is een freelancer?

Freelance is hetzelfde als zzp. De termen worden vaak door elkaar gebruikt en hebben dezelfde betekenis. Een freelancer is dus een zelfstandig ondernemer zonder personeel. Je bent freelancer of zzp’er als je voldoet aan de onderstaande criteria van de Belastingdienst:

Veel ondernemers geven er de voorkeur aan zichzelf freelancer te noemen. In het buitenland heeft de term freelancer meer betekenis dan de term zzp’er. Heb je als zelfstandig ondernemer veel contact met het buitenland? Dan kan het beter zijn om de term freelancer te gebruiken. De keuze voor de term freelance of zzp hangt dus af van de eigen voorkeuren en situatie.

Freelancer is geen rechtsvorm. Een eenmanszaak, bv, nv en vof zijn dat wel.

Rechtsvormen van freelancers

Freelance is geen rechtsvorm. Als je freelancer wil worden, moet je dus nog een geschikte rechtsvorm kiezen. Veel freelancers kiezen voor een eenmanszaak of besloten vennootschap (bv). In deze blog hebben we de eenmanszaak en bv tegenover elkaar gezet. Met behulp van deze vergelijking kan je een keuze maken. Afhankelijk van je wensen en voorkeuren zijn er nog meer mogelijkheden, zoals een naamloze vennootschap (nv) en een vennootschap onder firma (vof). Volg het stappenplan op Onderneming.nl om erachter te komen welke rechtsvorm voor jou geschikt is.

Voor- en nadelen van freelance werk

Overweeg je als freelancer aan de slag te gaan? Dan is het goed om te weten wat de voor- en nadelen van freelance werk zijn. Om dit duidelijk te maken, hebben we ze hieronder op een rij gezet.

Voordelen

  • Je bent eigen baas
  • Je bepaalt zelf wat je doet en voor wie je werkt
  • Je kan een hoger uurloon vragen dan in loondienst
  • Je profiteert van belastingvoordelen als er aan het urencriterium wordt voldaan
  • Je kan doen wat je echt leuk vindt

Nadelen

  • Het inkomen van een freelancer is onregelmatig
  • Je moet zelf je pensioen regelen
  • Je hebt geen inkomen bij arbeidsongeschiktheid
  • Je moet zelf de administratie bijhouden of iemand inhuren

Voordelen van freelancen

De voornaamste reden om freelancer te worden is omdat je dan eigen baas bent. Je kan het werk doen dat je echt leuk vindt. Wil je een webshop openen? Dan bepaal je zelf welke producten je aanbiedt en hoe je dit gaat doen. Ga je als freelancer voor opdrachtgevers werken? Dan bepaal je zelf welke diensten je aanbiedt en voor welke opdrachtgevers je werkt. Zolang er vraag naar is, is de keuze geheel aan jou.

Daarnaast bepaal je als freelancer je eigen uurloon. Je kan een hoger uurloon vragen dan je zou krijgen als je in loondienst werkt. Hou er uiteraard wel rekening mee dat het uurloon in verhouding moet staan tot het aanbod en de marktprijs. Wel moet het uurloon of de pakketprijs hoog genoeg zijn om alle kosten te dekken en goed van te kunnen leven. Freelancer hebben dus de vrijheid om zelf te bepalen wat ze verdienen.

freelancer

Als je in een jaar minstens 1.225 uur aan je onderneming werkt, voldoe je aan het urencriterium. Dit brengt fiscale voordelen met zich mee. Je komt in aanmerking voor verschillende aftrekposten, afhankelijk van de overige gestelde voorwaarden. Deze aftrekposten trek je van je belastbare inkomen af, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Dit is een groot voordeel.

Nadelen van freelancen

Een eigen onderneming hebben gaat gepaard met risico’s. Je inkomen is vaak onregelmatig. De ene maand werk je voor meerdere opdrachtgevers en de andere maand misschien voor slechts één. Je bent dus niet zeker van een vast inkomen. Freelancen brengt dus financiële risico’s met zich mee.

Werk je in tijdelijk of vast dienstverband? Dan worden de werkgeversverzekeringen voor jou geregeld. Je hoeft niet zelf verzekeringen af te sluiten. Veel werkgevers bieden ook een pensioenregeling aan. Freelancers zijn niet standaard verzekerd en bouwen ook geen pensioen op. Je moet dit zelf regelen. Doe je dit niet? Dan kan dit tot problemen leiden. Als je bijvoorbeeld arbeidsongeschikt raakt en geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt afgesloten, heb je geen inkomen meer en kan je je rekeningen mogelijk niet meer betalen. Bepaalde zaken die werknemers in loondienst vaak niet hoeven te regelen moeten freelancers dus zelf in orde maken.

Bovendien moeten ondernemers een goede administratie bijhouden. Voor veel freelancers is de boekhouding vrij eenvoudig. Met een goed boekhoudprogramma is de administratie overzichtelijk en snel bij te houden. Zodra de onderneming groeit, gaat er vaak meer tijd in zitten. Je kan er dan voor kiezen een boekhouder in te schakelen. Een boekhouder en boekhoudsysteem kosten geld.

Freelancer worden in 5 stappen

Om freelancer te worden, moet je een aantal stappen doorlopen. Aan de hand van het onderstaande stappenplan kan je snel en goed beginnen als freelancer.

Plan maken

Allereerst is het goed om een plan op te stellen. Wat wil je gaan doen? Hoe wil je dit gaan doen? Deze vragen en meer zijn van belang voor het oprichten van een onderneming. Het is goed om met een dienst of product te komen waar vraag naar is. Werk je ideeën uit en bedenk wat je ervoor nodig hebt. Op deze manier voorkom je fouten en start je sterk met je onderneming.

Rechtsvorm kiezen

Het kiezen van een rechtsvorm is één van de belangrijkste onderdelen. De rechtsvorm bepaalt namelijk waaraan de onderneming moet voldoen en voor welke fiscale voordelen je in aanmerking komt. Veel freelancers kiezen voor een eenmanszaak. Dit is niet voor iedereen de beste keuze. Door een vergelijking te maken van alle rechtsvormen, kom je erachter welke het beste past bij jouw wensen en doelstellingen.

Inschrijven bij de KvK

Heb je een plan opgesteld en een rechtsvorm gekozen? Dan is het nu tijd om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Je dient hiervoor een afspraak te maken bij een KvK-kantoor bij jou in de buurt. Tijdens deze afspraak controleer een KvK-werknemer je legitimatiebewijs. Ook neemt deze alle stappen en informatie met jou door. Voor de inschrijving moet je eenmalige kosten betalen.

Administratie opzetten

Iedere ondernemer moet administratie bijhouden. Voordat je gaat beginnen, is het goed om een aantal zaken op orde te hebben. Zo is het belangrijk om uit te zoeken welke belastingregels en -voordelen voor jou van toepassing zijn. Zo voorkom je administratieve fouten. Ook kan je een zakelijke bankrekening openen. Dit is niet wettelijk verplicht, maar banken staan zakelijk gebruik van een particuliere rekening over het algemeen niet toe.

Daarnaast is het goed om je uren bij te houden. Voor bepaalde aftrekposten, zoals zelfstandigenaftrek en startersaftrek, moet je aan het urencriterium voldoen. Je moet kunnen bewijzen dat je aan de 1.225 uren bent gekomen. Ook moet je onder meer je geldstromen, facturen en bonnetjes bijhouden en bewaren. Een boekhoudprogramma vereenvoudigt dit.

Starten met ondernemen

Is alles geregeld? Dan kan je aan de slag. Het is tijd om de eerste producten online te zetten of de eerste diensten aan te bieden. Je zal moeten gaan concurreren met een groot aantal zzp’ers en je gaan onderscheiden. Door te netwerken, een goede website te bouwen en voor goede marketing te zorgen zet je de eerste stap tot een succesvolle carrière als freelancer.

Freelance opdrachten vinden

Het kan voor ondernemers soms lastig zijn om nieuwe opdrachten te vinden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om aan een nieuwe opdracht te komen. Het opbouwen van een netwerk van verschillende opdrachtgevers is één van de belangrijkste manieren. Daarnaast loont het om online actief te zijn en te reageren op oproepen. Ook zijn er websites waarop mensen freelance of zzp opdrachten aanbieden, zoals Freelance.nl en Freelancer.nl. Wie weet ben jij de perfecte freelancer voor één van deze zzp opdrachten!

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen freelance en zzp?

Hoewel sommige mensen er specifiek voor kiezen één van beide te gebruiken, is er geen verschil in betekenis. Freelance en zzp hebben dezelfde betekenis en kunnen door elkaar worden gebruikt. Je bepaalt zelf welke term je gebruikt. Zo kiezen sommige ondernemers ervoor zichzelf freelancer te noemen omdat ze contact hebben met het buitenland. Daar heeft de term freelancer meer betekenis dan de term zzp’er.

Is freelancer een rechtsvorm?

Nee, freelancer is geen rechtsvorm. Om je in te kunnen schrijven bij de Kamer van Koophandel, zal je een officiële rechtsvorm moeten kiezen. Veel ondernemers kiezen voor een eenmanszaak of besloten vennootschap (bv), maar ook een vennootschap onder firma (vof) en naamloze vennootschap (nv) zijn een optie.

Hoe kan ik als freelancer starten?

Als je freelancer wil worden, is het goed om allereerst te bedenken wat je wil gaan doen. Je maakt een plan voor je onderneming. Daarna is het zaak om een geschikte rechtsvorm te kiezen. Deze bepaalt onder meer hoe je je administratie moet bijhouden en voor welke belastingvoordelen je in aanmerking komt. Daarna dien je je in te schrijven bij de KvK. Om goed te beginnen, is het daarnaast belangrijk om je administratie op te zetten. Als je dit hebt gedaan, kan je aan de slag en op zoek gaan naar opdrachten.