Suppletie

suppletie aangifte doen
  • Auteur:

    Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

  • Laatst bijgewerkt: 22 april 2024
  • Leestijd: 4 minuten

De meeste ondernemers moeten btw-aangifte doen. Het kan dan gebeuren dat er een fout wordt gemaakt. Je kan deze fout corrigeren met een suppletieaangifte. Wat is een suppletie en wanneer moet een ondernemer een suppletie indienen?

Wat is suppletie?

Ondernemers kunnen te maken krijgen met een suppletieaangifte. Dit is het geval als er een fout van boven € 1.000 is gemaakt in de btw-aangifte. Je hebt bijvoorbeeld te weinig btw afgedragen. Het kan ook voorkomen dat je juist te veel btw hebt betaald. Deze fouten moeten gecorrigeerd worden. De betekenis van suppletie is aanvulling. Deze suppletie aangifte vormt dan ook een toevoeging aan de eerder ingediende btw-aangifte om de gemaakte fout te verbeteren.

Met een suppletie worden fouten in de btw-aangifte van boven € 1.000 gecorrigeerd

Je bent verplicht de btw-aangifte te corrigeren als je in het huidige jaar of de afgelopen vijf jaar te veel of te weinig btw hebt aangegeven. Je dient een suppletie in met het formulier ‘Suppletie omzetbelasting’. Dit formulier is te vinden op de website van de Belastingdienst. Er zijn twee situaties mogelijk:

Ingediende suppletie corrigeren

Het kan natuurlijk gebeuren dat je een fout maakt in de suppletieaangifte. Je moet dan niet direct een nieuwe suppletie indienen. Je dient te wachten op de beschikking die de Belastingdienst naar je stuurt naar aanleiding van de ingediende suppletie. Is de beschikking binnengekomen? Dan kan je daartegen bezwaar maken door in het bezwaarschrift de juiste gegevens over het te corrigeren tijdvak door te geven.

Als je een suppletie indient waaruit blijkt dat je geen bedrag hoeft te betalen of ontvangt, krijg je geen beschikking toegestuurd en kan je ook geen bezwaar indienen. Je moet dan een nieuwe suppletie indienen om de voorgaande suppletie te corrigeren. Ook hiervoor maak je gebruik van het suppletieformulier op de website van de Belastingdienst.

Wanneer suppletie btw indienen?

Heb je een fout in de btw-aangifte ontdekt? Dan moet je deze fout direct met een suppletie corrigeren. Dit kan zowel digitaal als schriftelijk worden gedaan. Als het gaat om een correctie van minder dan € 1.000, hoeft er geen suppletie te worden ingediend. Je mag deze correctie dan bij de eerstvolgende btw-aangifte verrekenen.

Veelgestelde vragen

Wat is een suppletie omzetbelasting?

Een suppletie is een aangifte om een fout in de omzetbelasting te corrigeren. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat er te veel of te weinig btw is doorgegeven in een kwartaal of jaar. Als het gaat om een correctie van meer dan € 1.000, moet je een suppletieaangifte indienen bij de Belastingdienst. Dit doe je aan de hand van het suppletieformulier.

Hoe kan ik een suppletie btw indienen?

Een suppletieaangifte indienen kan zowel digitaal als schriftelijk worden gedaan. Je doet dit aan de hand van het suppletieformulier dat is te vinden op de website van de Belastingdienst. Je moet hiervoor zijn ingelogd als ondernemer. De suppletie moet zo snel mogelijk worden ingediend nadat de fout is geconstateerd.

Hoe moet ik een suppletie omzetbelasting betalen?

Als je geld aan de Belastingdienst moet betalen nadat je een suppletie hebt ingediend, kan dat door het bedrag over te maken naar het rekeningnummer dat de Belastingdienst heeft doorgegeven. Hiervoor heb je het betalingskenmerk, het aanslag- of beschikkingsnummer en het vorderingsnummer nodig. Je maakt het bedrag pas over wanneer de Belastingdienst een naheffingsaanslag heeft toegestuurd.