Eigen website maken

eigen website
  • Auteur:

    Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

  • Laatst bijgewerkt: 14 mei 2024
  • Leestijd: 14 minuten

Je kan als ondernemer tegenwoordig niet meer zonder: een eigen website. Websites zijn niet alleen essentieel voor webshops, maar voor iedereen die gevonden wil worden en zijn bereik wil kunnen vergroten. Bij een goede website komen een hoop zaken kijken. Op deze pagina leggen we uit hoe je een eigen website maakt en wat je nodig hebt om het maximale eruit te halen.

Het maken van een eigen website

Consumenten en klanten bevinden zich tegenwoordig veel online. Voor ondernemers is het belangrijk dat ze hierop inspelen. Dit kan je doen door een eigen website te maken. Een website zorgt ervoor dat potentiële klanten jou kunnen vinden. Hoe meer potentiële klanten je hebt en hoe beter je jezelf op jouw website weet te verkopen, hoe meer daadwerkelijke klanten je uiteindelijk krijgt. Met een eigen website zorg je dus voor een groter bereik, wat vervolgens tot een hogere omzet kan leiden.

Hoe maak je een eigen website?

maak een eigen website

Als je een eigen website gaat maken, zijn een aantal zaken van groot belang.

Hieronder leggen we uit wat ieder punt inhoudt, wat je moet doen en waar je op moet letten. Zo zorg je ervoor dat jouw website uiteindelijk optimaal functioneert.

Domeinnaam van de website

Iedere website heeft een domeinnaam. Dit is de internetlink van je website, die bestaat uit een naam en extensie. Onderneming.nl is bijvoorbeeld een domeinnaam. Onderneming is in dit geval de naam en .nl de extensie. Ga voor een naam en extensie die aansluiten op jouw bedrijf.

De website moet goed vindbaar en makkelijk te onthouden zijn. Gebruik daarom het liefst de naam van jouw onderneming als domeinnaam of een naam die daar goed bij past. Let er goed op dat de gewenste domeinnaam beschikbaar is. Controleer dit en laat de naam zo snel mogelijk registreren als deze nog vrij is. Het is aan te raden de naam te registreren bij een bedrijf dat lid is van de Stichting Internet Domeinnaam Nederland (SIDN). Het bedrijf is dan namelijk gemachtigd om domeinnamen aan te maken en te verkopen.

Om te voorkomen dat jouw domeinnaam door een ander wordt gebruikt, is het goed om de domeinnaam direct voor of na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) te registreren.

Naast de naam is ook de extensie van belang. Voorbeelden van extensies zijn .nl, .com, .shop en .org. In Nederland kiezen ondernemers vooral voor .nl of .com. Ben je alleen in Nederland actief en ben je ook niet van plan om buitenlandse klanten aan te trekken? Dan kan je voor .nl gaan. Wil je een breder publiek aanspreken? Dan kan .com beter zijn. Ben je een organisatie? In dat geval is .org een optie. Er zijn talloze mogelijkheden, dus neem vooral de tijd voor het kiezen van een passende extensie.

Hosting providers

Een website draait op een hostingserver. Dit wordt webhosting genoemd. Hierbij wordt de website opgeslagen op een server, een soort speciale computer die toegankelijk is via het internet. Middels hosting wordt jouw website dus op het internet gepubliceerd en kunnen mensen deze op ieder moment bezoeken.

Een hosting provider is een aanbieder van webhosting. Er zijn talloze aanbieders en pakketten beschikbaar. Welk pakket je nodig hebt, hangt onder meer af van de webruimte die je nodig hebt. Hoe gecompliceerder de website, hoe meer ruimte je nodig hebt. Het hangt ook af van de verwachte hoeveelheid dataverkeer en bezoekers. Wederom geldt: hoe meer verkeer, hoe groter de server moet zijn.

Op basis van de bovengenoemde gegevens en je budget kan je vervolgens een passende hosting provider kiezen. Het aanbod is groot, dus neem vooral de tijd bij het kiezen van de juiste aanbieder. Om je alvast op weg te helpen, hebben we hieronder een top 3 hosting providers opgesteld.

Top 3 hosting providers

1
mijn.host logo
v.a. € 1,99 Per maand
2
hostnet logo
v.a. € 1,00 Per maand
3
cloud86 logo
v.a. € 1,95 Per maand

Contentmanagementsysteem (CMS)

Een contentmanagementsysteem (CMS) is als het ware een online websitemaker. Het is een programma waarmee je een website kan bouwen, zoals WordPress, Wix of Squarespace. Het CMS-systeem vormt de achterkant of back-end van de website. Het is de plek waar je de teksten schrijft en plaatst en alle elementen invoegt. Denk aan vergelijkers, tabellen, buttons naar de socialemediakanalen en meer. De website optimaliseren kan daarnaast met zogeheten plug-ins, zoals Yoast SEO of Search WP.

Eigen website maken gratis met domeinnaam

CMS-systemen beschikken vaak over aanpasbare sjablonen. Je kan dan kiezen uit verschillende lay-outs om jouw website vorm te geven. Met een gebruiksvriendelijke editor kan je de website vervolgens geheel naar wens aanpassen, zodat deze er precies zo uit komt te zien als je voor ogen hebt.

Je kan dus niet zonder CMS-systeem. Doordat er oneindig veel opties en toepassingen zijn, kan het aan het begin even lastig zijn om met zo’n systeem om te gaan. Vooral als je voor het eerst een website bouwt, is het daarom belangrijk dat je kiest voor een gebruiksvriendelijke websitebouwer. Hieronder hebben we een top 3 opgesteld van een aantal van de bekendste en beste CMS-systemen ter wereld.

Top 3 CMS-systemen

1
wordpress logo
v.a. € 0,00 Per maand
2
wix logo
v.a. € 11,00 Per maand
3
shopify logo
v.a. € 21,00 Per maand

Inhoud van de website

Je website moet uiteraard zijn gevuld met content. Deze content moet passen bij de onderneming. Creëer de content met jouw doelgroep in je achterhoofd. Bedenk welke teksten en onderwerpen je (potentiële) klanten willen zien, wat voor tone of voice daarbij past en welk beeldmateriaal daarop aansluit. Zorg er bovendien voor dat de content altijd up-to-date is.

Verschillende pagina’s

Een website bestaat uit verschillende pagina’s. De eerste pagina is de homepage. Daarnaast heb je vaak een overzichtspagina waarop je jouw producten en/of diensten uitlicht. Een contactpagina is ook een must. Zo kunnen mensen met jou in contact komen. Een ‘Over mij’ of ‘Over ons’ pagina kan tevens van toegevoegde waarde zijn. Daarmee zorg je namelijk voor een persoonlijk tintje.

Teksten

Iedere website heeft tekst nodig. De tekst voorziet jouw klanten van alle informatie die zij nodig hebben. Je vertelt in de tekst wat je doet, welke diensten of producten je aanbiedt en hoe mensen jou kunnen bereiken. Je kan de website ook met andere teksten opvullen, bijvoorbeeld met informatieve blogs. De teksten en onderwerpen waarvoor je kiest, hangen af van het type bedrijf dat je hebt.

Maak eigen website

Teksten zorgen er ook voor dat mensen jouw website kunnen vinden. Dat doe je door de juiste zoekwoorden te gebruiken. Dat heet SEO (Search Engine Optimization). Zoek goed uit welke zoekwoorden jouw klanten het meest gebruiken en verwerk deze in jouw teksten. Op die manier kan Google jouw website goed indexeren en zorg je ervoor dat je hoger in Google komt te staan.

Ben je niet goed met tekst? Dan kan je een tekstschrijver of content specialist inhuren.

Beeldmateriaal

Een website zonder beeldmateriaal is visueel niet aantrekkelijk. Om ervoor te zorgen dat jouw website er goed uitziet, heb je dan ook foto’s en eventueel video’s nodig. Het beeldmateriaal moet in lijn zijn met jouw huisstijl. Dit zorgt voor een goede professionele uitstraling. Je kan zelf foto’s maken, een fotograaf inhuren om in één keer een hoop professionele foto’s te schieten of stockfoto’s gebruiken. Hou er wel rekening mee dat niet iedere stockfoto zomaar gratis gebruikt kan worden. Stockfoto’s kunnen ook een onbetrouwbare uitstraling geven, dus hou het gebruik hiervan bij voorkeur beperkt.

Lay-out van de website

De lay-out van een website is van groot belang. Als een website er chaotisch uitziet, klikken mensen snel weg en loop je het risico potentiële klanten te verliezen. Zorg er daarom voor dat je gebruikmaakt van een responsive design, dat zich aanpast aan de grootte van verschillende schermen. Zo ziet jouw website er altijd goed uit, niet alleen op computers, maar ook op mobiele apparaten.

Huisstijl van de onderneming

Ieder bedrijf heeft baat bij een vaste huisstijl. Dit is de stijl die je overal toepast en bestaat uit een logo, bijpassende kleuren en een vast lettertype (font). Een huisstijl zorgt ervoor dat klanten jou niet alleen kunnen herkennen, maar ook onthouden. Dat draagt bij aan de naamsbekendheid. Daarom is het essentieel dat je een vaste stijl kiest en deze toepast bij het maken van je eigen website.

Mobiele weergave van een website

Als je een website bouwt, doe je dat vaak vanachter een desktop computer of laptop. De meeste bezoekers zullen de website echter bekijken via hun mobiele telefoon. Daarom is het van belang dat de website zo is gemaakt dat deze ook op de mobiel optimaal functioneert en er visueel goed uitziet.

Door je website mobile first te ontwerpen, zorg je ervoor dat de website allereerst goed werkt voor mobiele telefoons en daarna voor computers.

eigen website maken gratis

Mobiele telefoons zijn vaak wat beperkter in hun functionaliteit dan computers. Ook kan de lay-out van de website er op mobiele telefoons anders uitzien. Vergeet daarom niet om tijdens het bouwen van de website de mobiele weergave van de pagina’s te controleren. Zo krijg je in beeld wat mobiele bezoekers zien als ze op jouw website terechtkomen en kan je testen of alles goed functioneert.

Wil je dat mobiele bezoekers de beste ervaring krijgen? Dan kan je de website ook mobile first ontwerpen. Je bouwt de website dan eerst vanuit de mobiele weergave en daarna pas voor computers. Zo weet je zeker dat jouw website optimaal werkt.

In 5 stappen een eigen website bouwen

  1. Kies een geschikte naam voor je website, bij voorkeur de naam van jouw onderneming. Kies ook een passende extensie, zoals .nl of .com. Samen vormen deze de link naar jouw website.

  2. Om je website in de lucht te krijgen en goed draaiende de houden, heb je een hosting provider nodig. Ga voor een webhosting die jouw verwachte aantal dataverkeer en webruimte aan kan.

  3. Voor het bouwen van een website heb je een CMS-systeem nodig, zoals WordPress of Wix. Hiermee zet je de website in elkaar, inclusief tekst, elementen en plug-ins.

  4. Bepaal welke pagina’s en teksten je nodig heb en creëer de content. Sluit de teksten en het beeldmateriaal aan op jouw doelgroep.

  5. Zorg ervoor dat jouw website een responsive design heeft en zowel op computers als op mobiele telefoons er goed uitziet en optimaal functioneert.

Gratis eigen website maken

De kosten voor het bouwen en onderhouden van een eigen website kunnen hoog oplopen. Voor kleine en startende ondernemers kan dit als een drempel worden ervaren. In dat geval kan je ervoor kiezen om een gratis website te maken. Verschillende aanbieders, zoals WordPress, bieden deze optie.

Gratis websites zijn vaak een stuk beperkter; je kan niet van alle functies gebruikmaken. Ook is het niet altijd mogelijk om een gepersonaliseerde domeinnaam te hebben. Bovendien kunnen er advertenties op de website staan. Dit kan onprofessioneel overkomen. Daar staat tegenover dat je geen vaste kosten hebt. Als je alleen van de basisfuncties gebruik wil maken, kan een gratis website uitkomst bieden.

Hieronder vergelijken we de kenmerken van een betaalde website en gratis website met elkaar.

Betaalde websiteGratis website
KostenVaste prijs per maand of jaarGeen (soms kosten na een bepaalde periode)
DomeinEigen domeinnaam te gebruikenVaak geen gepersonaliseerde domeinnaam
FunctiesGeavanceerde functiesEnkel basisfuncties
DesignDuizenden thema’s en templatesBeperkt aantal opties
AdvertentiesGeen last van advertentiesVaak advertenties op de website

Website laten maken

Wil je een eigen website, maar weet je niet goed waar je moet beginnen of heb je er geen tijd voor? Dan kan je de website laten bouwen door een websitebouwer. Deze kunnen een volledige website aanleveren die volledig voldoet aan jouw wensen en eisen. Dit kost gemiddeld een paar honderd tot duizenden euro’s.

Veelgestelde vragen

Hoe creëer je een eigen website?

Een eigen website maken doe je door de volgende stappen te volgen:
– Kies de domeinnaam van de website en registreer deze
– Kies een hosting provider waarop de website moet draaien
– Kies een contentmanagementsysteem (CMS) om de website mee te bouwen
– Bepaal en creëer de content voor op de website
– Richt de website in met een goede lay-out en in de huisstijl van het bedrijf

Kan je een eigen website gratis maken?

Er zijn verschillende aanbieders waar je een gratis website kan maken. Dit kan bijvoorbeeld met WordPress. Een gratis websitebouwer is vaak wel beperkt. Niet alle essentiële functies zijn altijd aanwezig en van geavanceerde functies kan je alleen tegen betaling gebruikmaken. Hou daar rekening mee als je besluit een gratis website te maken.

Waar kan ik een gratis website met eigen domeinnaam maken?

Een eigen website maken gratis met domeinnaam kan bij een select aantal aanbieders, waaronder WordPress. Dit levert vaak wel duidelijke beperkingen op. Zo is het meestal niet mogelijk om een aangepast domein te kiezen. Bij WordPress komt dan achter de domeinnaam .wordpress.com te staan. Voor een zakelijke website oogt dit niet zo professioneel. Bovendien heb je niet alle functionaliteiten tot je beschikking, waardoor je mogelijk niet alles kan doen wat je voor ogen hebt. Ook kan het zijn dat je na een bepaalde periode toch moet betalen om de website live te houden. Een gratis website met eigen domeinnaam is dus wel (tijdelijk) mogelijk, maar daar kleven grote nadelen aan.

Wat heb je aan een eigen website?

Een eigen website zorgt ervoor dat je vindbaar bent. Iedereen is tegenwoordig actief op het internet. Wie op zoek is naar een product, zoekt vaak eerst op Google naar de aanbieders. Ook aanbieders van diensten – denk aan schilders, elektriciëns, fotografen, tekstschrijvers, etc. – kunnen op deze manier gevonden worden. Veel mensen zoeken immers bijvoorbeeld naar ‘schilder [ plaatsnaam ]’. De website die dan bovenaan in Google staat, zal door de meeste mensen worden aangeklikt en heeft zo een grotere kans op een nieuwe klus. Een goede eigen website maken zal op den duur dus een hogere winst kunnen opleveren.

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een online verdienmodel. Hierbij promoot je producten of diensten van een ander bedrijf via bijvoorbeeld een website of sociale media. Er zijn twee partijen: een adverteerder en een publisher. De adverteerder is de partij van wie de producten of diensten worden gepromoot. De publisher is degene die deze promoot. Dit doet de publisher door bijvoorbeeld op zijn website over het product te schrijven en daarin een link te plaatsen naar de productpagina van de adverteerder. De adverteerder betaalt de publisher voor het aantal keer dat op die link is geklikt. Affiliate marketing is dus een manier waarop je als ondernemer met een website geld kan verdienen. Mits je dit goed aanpakt uiteraard.

Hoeveel kost een website?

Een eigen website bouwen kost vaak geld. De kosten variëren sterk. Voor sommige simpele websites betaal je soms een paar euro tot een paar tientjes per maand. Voor een uitgebreide website, veel functionaliteiten en een grote hostingserver betaal je al gauw meer dan € 100 per maand. Je kan ook voor een gratis website kiezen, maar hiermee ben je meestal erg beperkt. Na verloop van tijd worden er bovendien toch vaak kosten in rekening gebracht om je website actief te houden.