Q8 Liberty Card

header
 • Auteur:

  Mabelle Abraham (MSc) houdt trends en ontwikkelingen op de financiële markt in de gaten om zo nieuwe kansen te identificeren en hier strategisch op in te spelen. Met haar ruime expertise en specialistische vaardigheden analyseert en beoordeelt ze al 3 jaar lang financiële producten. Daarnaast heeft zij haar Master behaald in Communication Science aan de Universiteit Twente.

 • Laatst bijgewerkt: 5 juni 2024
 • Leestijd: 6 minuten

Onderneming.nl heeft de belangrijkste tankpassen van Nederland getest. Dit is de review van Q8 Liberty Card. In deze review worden de voor- en nadelen, de prijs, de werking en de functionaliteiten uitgebreid besproken. Q8 Liberty Card is ontwikkeld voor iedere btw-plichtige ondernemer en beoefenaars van vrije beroepen.

Beoordeling

Prijs

Functies

Gebruikersgemak

 • Geen maandelijkse kosten
 • Tankpas voor de Benelux
 • Korting bij tanken
 • Veel online functionaliteiten
1
q8 liberty card
2
q8 liberty card

Wat is Q8 Liberty Card?

Q8 Liberty Card is een tankpas van Q8 België, dat onderdeel uitmaakt van Kuwait Petroleum International, één van de grootste wereldwijde petroleumverwerkers. Q8 België is met bijna 500 tankstations in België een grote speler op de markt. De Q8 Liberty Card functioneert ook als Tango tankpas, want in Nederland kunnen ondernemers ermee terecht bij alle tankstations van Tango. Naast tankpassen levert Q8 ook de Q8 Mobility Card en de laadpas Q8 Electric Card.

Waarom een Q8 Liberty Card tankpas?

zakelijke tankpas met automatische incasso en 0 cent korting bij onbemande tankstations

Met een Q8 Liberty Card kunnen ondernemers zonder maandelijkse kosten en borgkosten gebruikmaken van een tankpas. Met deze pas kunnen ondernemers tanken bij meer dan 1.500 tankstations in de Benelux. Daarbij ontvangen zij kortingen op de officiële pompprijs. Zo betaalt men altijd minder dan de landelijke adviesprijzen.

De kosten van alle tankbeurten worden tweemaal per maand op een gezamenlijke factuur gezet. Hierdoor is het bijhouden van de zakelijke administratie makkelijker dan wanneer ondernemers ieder bonnetje moeten bewaren en iedere transactie één voor één moeten noteren. Daarnaast is het mogelijk om achteraf te betalen.

Voordelen

 • Gratis tankpas
 • Maximale btw-teruggave

Nadelen

 • Beperkte hoeveelheid gebruikspunten in Nederland

Online functionaliteiten

Met deze Liberty tankpas krijgen ondernemers toegang tot Q8 Liberty Web. Dit is een uitgebreide beheerportaal met meerdere functionaliteiten, zoals brandstofverbruik analyseren, facturen overzichtelijk inzien, kaarten beheren en verloren kaarten blokkeren. Ook controleren tankbeurten behoort tot de mogelijkheden. Daarmee maakt Q8 het voor ondernemers makkelijk en overzichtelijk om de tankpas te beheren.

Tanken in Nederland, België en Luxemburg

De Q8 Liberty Card geeft ondernemers de mogelijkheid om te tanken in de Benelux. Dit kan onder andere bij tankstations van Tango, Q8, Q8 Easy, OK en Sakko. De specifieke locaties zijn te vinden via de zogeheten stationlocator op de website van Q8 of in de Q8 Smiles app. Deze app is beschikbaar voor zowel iOS als Android. Met deze app kan tegenwoordig ook worden betaald. Daarnaast kunnen ondernemers er de transacties inzien.

Hoe werkt Q8 Liberty Card?

Met een Q8 Liberty Card betalen ondernemers alleen die brandstof die daadwerkelijk verbruikt is. Het verbruik staat overzichtelijk per tankkaart op een digitale factuur die de ondernemer tweemaal per maand ontvangt. Dit scheelt tijd en moeite, want ondernemers hoeven daardoor niet meer ieder bonnetje van iedere tankbeurt te bewaren.

Q8 Liberty vindt daarnaast de veiligheid van gebruikers belangrijk. Op de voorkant van de pas staat enkel de naam van de kaarthouder of het bedrijf. Op de achterzijde bevindt zich de handtekening van de kaarthouder en een magneetstrip. Deze magneetstrip bevat informatie waarmee de kaart kan worden geblokkeerd bij diefstal of verlies.

Bovendien kunnen kaarthouders beheren of er al dan niet extra gegevens moeten worden ingevoerd bij het gebruik van de kaart. De eigenaar van een bedrijf kan op deze wijze onderscheid maken tussen de verschillende voertuigen en bestuurders en zo het brandstofverbruik berekenen.

Kenmerken Q8 Liberty Card

KostenGeen kosten voor de tankkaart
DekkingMeer dan 1.500 tankstations in de Benelux
BuitenlandNiet buiten de Benelux
VloeistoffenJa
BTW factuurJa
ContractduurNee
ParkerenNee
CarwashNee
PechhulpNee
Limiet instellenNee
Tol betalenNee
ElektrischJa
Laatst bijgewerkt op 10 februari 2023

Voor wie is de Q8 Liberty Card tankpas geschikt?

De Q8 Liberty Card is enkel beschikbaar voor ondernemers die btw-plichtig zijn en voor beoefenaars van vrije beroepen. Met deze kaart ontvangen zij namelijk overzichtelijke digitale btw-facturen. Particulieren kunnen deze pas dus niet aanvragen. De Q8 Liberty Card is dan daarom voornamelijk aantrekkelijk voor de volgende ondernemers:

Eigen ervaring

Prijs

Aan de kaart zijn geen maandelijkse paskosten verbonden. Dit maakt de kaart een stuk voordeliger dan bij vele andere aanbieders die maandelijkse prijzen van € 4,00 tot € 10,00 rekenen. Daarnaast hoeven ondernemers geen borg te betalen. Ondernemers krijgen met de Q8 Liberty Card juist korting bij de aangesloten tankstations.

Functies

De Q8 Liberty Card heeft slechts een paar functies. Via Q8 Liberty Web zijn ondernemers in staat veel zelf te regelen en kunnen zij onder andere hun facturen inzien en het brandstof verbruik controleren. Dit is gebruiksvriendelijk. Met de pas zelf zijn zij echter beperkt tot reizen met de auto en tanken bij meer dan 1.500 deelnemende tankstations in Nederland, België en Luxemburg. Ook zijn er geen mogelijkheden om de facturen automatisch te koppelen met boekhoudsystemen. Daarmee biedt deze kaart minder mogelijkheden dan vele andere.

Gebruiksgemak

De tankpas is simpel in gebruik en maakt de zakelijke administratie voor ondernemers makkelijker middels de tweeweekse overzichtelijke digitale btw-facturen. Door de beperkte functies kunnen ondernemers echter niet bij alle stations terecht, wat reizen met deze brandstofpas niet altijd even handig maakt.

Conclusie Q8 Liberty Card

Nadat we de Q8 Liberty Card uitgebreid hebben getest, kwamen we tot de conclusie dat deze kaart minder te bieden heeft dan veel andere tankkaarten. In tegenstelling tot veel enkele andere aanbieders heeft Q8 niet de mogelijkheid de facturen automatisch met boekhoudsystemen te koppelen. Daarnaast kunnen ondernemers terecht bij een beperktere selectie aan tankstations, waardoor men de pas niet zomaar overal kan gebruiken. De tankpas heeft een aantal handige online functionaliteiten, maar is niet de meest ideale keuze wanneer men als ondernemer veel door Nederland en met bijvoorbeeld het OV reist.

Veelgestelde vragen

Waar kan ik tanken met een Q8 Liberty Card?

Met de Q8/Tango liberty card is het mogelijk om bij alle Tango tankstations te tanken in Nederland. Daarnaast is het ook mogelijk om bij ruim 1300 tankstations van Avia, Esso, OK, Texaco, Sakko en Q8 te tanken.

Kan iedereen een Q8 Liberty Card aanvragen?

Nee, de Q8 Liberty Card is enkel bestemd voor btw-plichtigen en personen die een vrij beroep uitoefenen. De Q8 Liberty Card is niet beschikbaar voor particulieren.

Is Q8 Liberty Card hetzelfde als Tango Tankpas?

Met de Q8 Liberty Tankcard kan er bij ruim 1330 tankstations in Nederland getankt worden. Hiervan is Tango de grootste. Daarom wordt deze pas ook ook wel de Tango Tankpas genoemd, terwijl er bij meerdere merk tankstations getankt kan worden.