In het digitale tijdperk waarin we leven is een website een onmisbaar instrument voor elke onderneming. Voor velen is het een digitale etalage, de plek waar klanten het eerst kennismaken met de dienst of het product dat je aanbiedt. Bovendien straalt een goede website geloofwaardigheid en vertrouwen uit en is het een plek om je te onderscheiden van de concurrent. Hoewel een website bouwen ingewikkeld klinkt, staat WordPress er al jarenlang om bekend een gebruiksvriendelijk platform te bieden aan beginnende websites. Hoe gaat een WordPress website maken in zijn werk, en waar moet je op letten? In dit artikel leggen we het uit.
WordPress is een content management systeem (CMS), ofwel een platform waarop je online content kunt maken, bewerken en beheren. In dit geval is dat in de vorm van een website, de meest gebruikelijke vorm. WordPress is het meestgebruikte CMS, vooral vanwege zijn gebruiksvriendelijke interface. Beginners kunnen zonder technische achtergrond gemakkelijk een website in WordPress maken en beheren. Met WordPress kun je namelijk uit verschillende thema’s en templates kiezen, waardoor je je in de basis niet hoeft bezig te houden met het coderen van de website. Bovendien is een WordPress-site maken in de basis gratis, al zijn uitgebreidere opties wel van een gratis lidmaatschap uitgesloten.
Een hosting provider zorgt ervoor dat de website die je met WordPress gemaakt hebt daadwerkelijk online staat en te vinden is. Ze bieden servers en de technische infrastructuur waardoor je website op het internet gehost wordt. Hiermee huur je in feite een ‘stukje internet’. Hosting providers verschillen in prijs. Er zijn een aantal belangrijke factoren waar je rekening mee kunt houden tijdens het kiezen van een hosting provider.
Uptime verwijst naar de tijd dat jouw website beschikbaar is voor bezoekers. Het is belangrijk een zo hoog mogelijk percentage te kiezen; bij 99,9% garandeert de hosting provider dat je website voor dat percentage van de tijd online is. Wel zo prettig voor de klant.
De snelheid van een hosting provider heeft invloed op hoe snel en responsief je website is. Snelle laadtijden zijn essentieel voor een goede gebruikservaring en kunnen ook invloed hebben op zoekmachine zichtbaarheid.
Een hosting provider die een beveiligde verbinding biedt, beschermt jou en de bezoekers van jouw website tegen cyberaanvallen en gegevensverlies. Voorbeelden van preventieve maatregelen die hosting providers kunnen bieden zijn een firewall, DDoS-bescherming, een SSL-certificaat en regelmatige back-ups.
Groeit je bedrijf? Dan groeit je website mee. Als je meer bezoekers krijgt of je wil meer content op je website kwijt, zal dit meer van de servers en technische infrastructuur vragen die de hosting provider biedt. Onderzoek van tevoren of de provider flexibele abonnementen biedt en of deze opgeschaald kunnen worden.
WordPress installeren:
Zodra je een hostingpakket hebt gekozen met een domeinnaam, bijvoorbeeld ‘onderneming.nl’, is het zaak dat je WordPress installeert op de server waarop de website gehost wordt. Hoe je dit precies doet verschilt per hosting provider, er bestaat dus geen universele manier.
Eén van de grote gebruiksgemakken van WordPress is dat je kunt kiezen uit een scala aan kant-en-klare thema’s. Een WordPress-thema is een soort format dat klaar staat voor jou om te personaliseren. Hoewel je prima een thema kunt kiezen dat je persoonlijk aanspreekt en misschien zelfs overeenkomt met het thema van jouw onderneming, is het wel aan te raden om er een eigen draai aan te geven. Dit is van belang omdat je je wil kunnen onderscheiden. Dat is dan ook direct het nadeel aan WordPress-thema’s; ze zijn populair. Geef de website een eigen draai, zodat het niet lijkt alsof je een van de velen bent. Je kunt een WordPress-thema personaliseren door bijvoorbeeld je eigen logo toe te voegen, de kleur van je huisstijl terug te laten komen in details of website-elementen, het lettertype aan te passen en ga zo door.
Plug-ins, wat zijn het eigenlijk? Laten we de website zien als een woonkamer, deze is nu gepersonaliseerd met de huiskleuren van jouw onderneming op de muren, wellicht een mooi tapijt of vloer en een aantal ramen. Stel je voor dat plug-ins de meubels zijn, je wil namelijk wat functionaliteit toevoegen aan de ruimte. Je zet een bank neer om op te kunnen zitten, een platenspeler om muziek te kunnen luisteren, et cetera. Plug-ins zorgen ervoor dat jij, maar ook de bezoekers, wat kunnen doen op jouw website. Welke WordPress plug-in is onmisbaar om mee te beginnen? Denk bijvoorbeeld aan een contactformulier; gebruikers kunnen dan vragen of opmerkingen naar je sturen (of zelfs een offerte opvragen) zonder de extra drempel van een apart mailtje op te hoeven stellen. Andere WordPress plug-ins die handig zijn om op je site te implementeren:
Bij het maken van een website in WordPress is het belangrijk om na te denken welke pagina’s je site nodig heeft. Probeer je te verplaatsen in de klant; wat wil hij weten, en wat heeft hij nodig om geïnformeerd te worden? Over het algemeen zijn er een aantal pagina’s die voor iedere website onmisbaar zijn.
De homepage toont wat je bedrijf te bieden heeft en zorgt vaak voor het eerste kennismakingsmoment met de klant. Het is dus belangrijk dat je laat zien wat je bedrijf doet, hoe het zich onderscheidt, maar ook dat je de bezoeker aanmoedigt om de website verder te verkennen.
Op deze pagina vertel je meer over het bedrijf, je missie en visie, de geschiedenis van het bedrijf en het team. Hiermee kun je een persoonlijke band opbouwen met je bezoekers, en nog belangrijker: vertrouwen winnen. Het komt vertrouwder over wanneer je een beeld van de onderneming schetst voor bezoekers.
Hier geef je een overzicht van de diensten of producten die je aanbiedt. Ben je bijvoorbeeld een fotograaf? Dan is een dienst die je aanbiedt bijvoorbeeld huwelijksfotografie. Hoe ga je te werk, wat kan de klant van je verwachten, laat je hier misschien al iets van je portfolio zien en een richtprijs? Hoe je deze pagina inricht hangt af van het doel van je website. Als je niet weet waar je moet beginnen, kun je altijd een kijkje nemen bij de concurrent.
Dit is de plek waar bezoekers contact met je kunnen opnemen. Zorg ervoor dat je duidelijke contactgegevens vermeldt, zoals je adres, telefoonnummer en e-mailadres, en bied indien mogelijk ook een contactformulier aan voor bezoekers die liever geen e-mail sturen.
Een WordPress website maken kan gratis, maar een domeinnaam registreren en een webhosting pakket kosten wel geld. De kosten variëren, maar vanaf zo’n € 50,00 per jaar kun je al een eigen website online hebben staan. Voor een geavanceerde website is de prijs van WordPress al gauw een paar honderd euro per jaar.
WordPress is een van de meest gebruiksvriendelijke tools om een website mee te maken. Je kunt uit verschillende WordPress thema’s, plug-ins en starter templates kiezen in het WordPress dashboard waardoor je met een kant en klare lay out alleen content op je website hoeft te plaatsen. Kom je er niet helemaal uit? Dan kan je ook een specialist inschakelen of een cursus WordPress website maken volgen.
Om een professionele, eigen WordPress site te maken heb je een eigen domeinnaam nodig. Daarnaast heb je een hosting provider nodig zodat je website online staat. Zodra je dat hebt geregeld kun je direct aan de slag.
Ja, een gratis website maken in WordPress is zeker mogelijk. De functionaliteiten zijn hierbij wel beperkt. Het is goed dat in je achterhoofd te houden. Ook komt er .wordpress in de domeinnaam te staan. In WordPress een gratis website maken is voor professionele doeleinden daarom niet aan te raden. Dit oogt immers niet erg professioneel. Voor persoonlijke doeleinden kan een gratis WordPress website wel geschikt zijn. Ook is het mogelijk om de gratis website later te upgraden met een betaald pakket.
Wil je een professionele website, maar weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken? Dan kan je besluiten een website in WordPress te laten maken door een WordPress-specialist of -bedrijf. Voor een paar honderd euro krijg je vaak al een goede, simpele website.
WordPress hosting is een type hosting speciaal gericht op WordPress-websites. Binnen de serveromgeving kan WordPress vaak binnen 1 minuut worden geïnstalleerd of ingesteld, waardoor je meteen aan de slag kan. Ook biedt de hosting provider vaak een aantal handige extra’s met betrekking tot WordPress, zoals specifieke beveiligingsmaatregelingen.