Aantal zzp’ers in de zorg stijgt 

  • Auteur:

    Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een hbo bachelor in de Nederlandse taal.

  • Laatst bijgewerkt: 21 november 2023
  • Leestijd: 2 minuten
Zzp in de zorg

Steeds meer mensen die in de zorg werken, doen dat zelfstandig. Vooral verloskundigen, huisartsen en fysiotherapeuten zijn ondernemers. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat er vorig jaar 178.000 mensen in de zorg eigen baas waren, dat is een toename van 14% ten opzichte van een jaar eerder. Toen waren het er nog 156.000. 

Toename tweemaal groter dan in andere sectoren

Dat het aantal zelfstandigen toeneemt is niet uniek, maar een stijging van 14% binnen de zorgsector is dubbel zo hoog als het gemiddelde. Daarmee is inmiddels één op de negen werkenden in de zorg en welzijn sector eigen baas. Driekwart van de 178.000 zelfstandigen in de zorg heeft geen personeel in dienst en werkt als zzp’er

Zelfstandigen zijn vooral te vinden bij tandartsenpraktijken, verloskundigenpraktijken en in de fysiotherapie. Dat zijn er volgens de cijfers van het CBS zo’n 68.000. Ook bij huisartsenpraktijken en in sociaal werk, werken veel zelfstandigen. 

Punt van discussie

Het aantal zelfstandigen in de zorg is al langer een heikel punt. Zo zou er in sommige gevallen sprake zijn van ‘schijnzelfstandigheid’, waarbij er eigenlijk sprake is van een vaste baan. De inhuur van zzp’ers is vaak duurder dan het betalen van een vaste werknemer. Door personeelstekorten kunnen bedrijven en zorginstellingen vaak niet anders dan zzp’ers inhuren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *