Belastingvrije winst als zzp’er, alles wat je moet weten

  • Auteur:

    Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een hbo bachelor in de Nederlandse taal.

  • Laatst bijgewerkt: 2 januari 2024
  • Leestijd: 3 minuten
Belasting zzp

In 2024 blijft het mogelijk om geen belasting te betalen over de winst die je boekt als zzp’er. Hoewel er in het volgende kalenderjaar een aantal wijzigingen worden doorgevoerd, zoals het verlagen van de zelfstandigenaftrek, blijft het mogelijk om tot op zekere hoogte geen belasting over je winst te betalen. Weten aan welke voorwaarden je moet voldoen? Lees het hier.

Allereerst, hoeveel winst kan je belastingvrij boeken als zzp’er in 2024? Indien je aan een aantal voorwaarden voldoet geldt er een plafond van €34.315. Je betaalt natuurlijk wel inkomstenbelasting, maar de heffingskortingen die je terugkrijgt strepen dit uiteindelijk weer weg. Houd er rekening mee dat je nog wel een inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekeringswet dient te betalen. Dit is een sociale premie en geen belasting, en bedraagt in het geval van de reeds-genoemde winst een bedrag van €1.312.

Aftrekposten

Zelfstandigenaftrek en startersaftrek

Als je rechtsvorm een eenmanszaak is, kun je gebruik maken van de zelfstandigenaftrek. Hiermee kan je in 2024 een bedrag van €3.750 van je winst aftrekken. Een voorwaarde die noodzakelijk is om hier als zzp’er gebruik van te kunnen maken is dat je voldoet aan het urencriterium. Je voldoet aan het urencriterium als je in het kalenderjaar minimaal 1.225 uren besteed aan je onderneming. Deze uren dien je bij te houden. Je mag ook uren meetellen die je niet factureert, zoals je administratie, reistijd, het werken aan je website en een afspraak met je boekhouder. Als je ook nog starter bent (en nog niet drie keer in je eerste vijf jaar gebruik hebt gemaakt van de regeling) kun je gebruik maken van de startersaftrek. Hiermee kun je nog een extra bedrag van €2.123 van je winst aftrekken.

Je uren overzichtelijk registreren voor het urencriterium?

Als je ondernemer bent is een goede boekhouding belangrijk om je administratie op orde te houden. Profiteer nu van een speciale actie van e-Boekhouden.nl speciaal voor startende ondernemers : 15 maanden lang gratis het boekhoudprogramma uitproberen.

Claim nu jouw 15 maanden gratis
e boekhouden logo

Algemene heffingskorting

Als je in Nederland woont en werkt, heb je recht op algemene heffingskorting. Deze wordt gebaseerd op de hoogte van het jaarlijkse inkomen. Let wel: het is belangrijk dat je geen baan of bijbaan naast je onderneming hebt, dan wordt de heffingskorting daar al over berekend. De heffingskorting wordt berekend over de belastbare winst na de aftrek van bijvoorbeeld je zelfstandigenaftrek. Indien je recht hebt op alle beschreven aftrekposten, komt je algemene heffingskorting uit op €3.362.

Mkb-winstvrijstelling

De mkb-winstvrijstelling is een aftrekpost op de winst die je boekt. Dit is een directe aftrekpost die in 2024 13,31% bedraagt, ongeacht van de hoogte van de winst. Met een winst van €34.315 kun je via de mkb-vrijstelling €3.786 van je winst aftrekken, waarover je dus geen belasting meer hoeft te betalen. Overigens hoef je voor deze vrijstelling niet te voldoen aan het eerder-genoemde urencriterium van 1.225 uren.

Arbeidskorting

Winst uit een onderneming belandt als zzp’er vaak vanaf je zakelijke rekening op je bankrekening als loon. Over je loon heb je recht op arbeidskorting, dit is een regeling die het inkomen uit arbeid moet stimuleren. In het geval van een winst van €34.315 krijg je een arbeidskorting van €5.753.

Jezelf salaris uitkeren vanaf je zakelijke rekening?

Als je start met ondernemen is een zakelijke rekening belangrijk. Knab Zakelijk biedt 1 zakelijk pakket aan met een aantal inbegrepen producten en diensten. Iedere zakelijke klant kan een onbeperkt aantal zakelijke rekeningen openen en hernoemen. Zo kan er op eenvoudige wijze structuur worden aangebracht voor budgetten.

Probeer nu
knab logo

Na de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en mkb-winstvrijstelling blijft er als belastbaar inkomen €24.656 over. De belasting die hierover betaald zou moeten worden, wordt berekend in box 1. Daar blijft nog €9.115 van over. Hierna worden zowel de algemene heffingskorting, als de arbeidskorting afgetrokken van de te betalen belasting, waardoor er €0 overblijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *