Coronaschuld bij 226.000 ondernemers, 20% betaalt niet

  • Auteur:

    Mabelle Abraham (MSc) houdt trends en ontwikkelingen op de financiële markt in de gaten om zo nieuwe kansen te identificeren en hier strategisch op in te spelen. Met haar ruime expertise en specialistische vaardigheden analyseert en beoordeelt ze al 3 jaar lang financiële producten. Daarnaast heeft zij haar Master behaald in Communication Science aan de Universiteit Twente.

  • Laatst bijgewerkt: 1 september 2023
  • Leestijd: 2 minuten
coronaschuld header

Op dit moment hebben circa 226.000 ondernemers nog steeds een schuld bij de Belastingdienst als gevolg van de COVID-19-pandemie. Sinds oktober 2022 zijn ze bezig met een afbetalingsregeling om deze belastingschulden terug te betalen.

Demissionair staatssecretaris Marnix van Rij heeft aan de Tweede Kamer gemeld dat, ondanks de meerderheid van de ondernemers die zich aan de afgesproken betalingstermijnen houdt, er nog steeds zo’n 43.000 bedrijfseigenaren zijn die geen enkele betaling hebben gedaan.

Sinds oktober vorig jaar is het aantal ondernemers met een coronaschuld al gedaald met 41.000, grotendeels door afbetalingen of faillissementen. Gedurende deze periode is de totale schuld gedaald van 19,6 miljard euro naar 14,8 miljard euro. Ondertussen hebben ongeveer 91.000 ondernemers nog niet alle afgesproken termijnbedragen voldaan, waarvan ongeveer 43.000 zelfs nog geen enkele termijn hebben betaald. Het is opvallend dat deze ondernemers niet hebben gereageerd op betalingsverzoeken, ondanks herhaalde brieven, campagnes en media-aandacht, zoals benadrukt door Van Rij.

Belastingdienst trekt uitstelregeling in

Sinds juli dit jaar worden ongeveer 35.000 ondernemers geconfronteerd met het feit dat de Belastingdienst hun eerdere regeling voor uitstel van belastingbetaling intrekt. Deze ondernemers hebben onlangs een kennisgeving ontvangen waarin staat dat ze hun belastingschulden zo spoedig mogelijk moeten aflossen. Binnenkort zullen ook andere ernstige wanbetalers vergelijkbare brieven van de Belastingdienst ontvangen.

Het uitstel van belastingbetaling werd aan ongeveer 400.000 ondernemers verleend na het begin van de coronacrisis in maart 2020. Dit uitstel vertegenwoordigde een totaalbedrag van 47 miljard euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *