De voordelen van een grijs kenteken voor ondernemers

  • Auteur:

    Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een hbo bachelor in de Nederlandse taal.

  • Laatst bijgewerkt: 13 maart 2024
  • Leestijd: 4 minuten
Zij-aanzicht van een bestelbus

Je hebt er vast wel eens van gehoord; een grijs kenteken. Toch kennen we maar een aantal kentekenkleuren in Nederland. Een geel kenteken ziet men het vaakst, een groene plaat zul je op handelaarsauto’s wel eens zien, taxi’s rijden met een lichtblauw kenteken en oldtimers met donkerblauw. Een grijs kenteken is in feite gewoon geel, maar kun je herkennen aan de eerste letter. Dat is een ‘B’ of een ‘V’. Dit kenteken vind je vaak op bestelauto’s en bedrijfswagens. Wat zijn de fiscale voordelen van zo’n kenteken, en kun jij hierop als ondernemer aanspraak maken? In dit artikel leggen we het uit. 

Waarom een grijs kenteken?

Allereerst; een grijs kenteken is dus gewoon geel. De term komt van vroeger, toen men nog kentekenpapieren had. Het eerste blad van dit bewijs was altijd grijs, vandaar de term. Nu dat helder is gaan we verder in op de fiscale voordelen van een grijs kenteken, want die zijn sterk aanwezig. 

Geen BPM betalen

De bpm staat voor Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen, en beslaat een flink deel van de totaalprijs wanneer je een nieuwe auto aanschaft. In het geval van bestelauto’s is dat ongeveer 37,7%. Als een auto nieuw €50.000 kost, betaal je daar voor €18.850 aan belasting bovenop. Wanneer je een auto op grijs kenteken koopt hoef je geen bpm te betalen, dat scheelt dus flink veel geld. Hierbij is het wel belangrijk om te onthouden dat je de onderneming waarmee je de auto op grijs kenteken hebt aangeschaft niet binnen vijf jaar opheft. Ook dien je de auto niet aan een particulier te verkopen, je moet dan alsnog de bpm betalen. 

Let op: Per 2025 moeten ondernemers ook BPM over hun bedrijfsauto’s betalen. De grijskentekenregeling komt daarmee te vervallen. Vanaf 2025 zal het bpm-tarief niet langer gebaseerd worden op basis van de catalogusprijs, maar op de C02-uitstoot van het voertuig. Tot en met 31 december 2024 kunnen ondernemers gebruik maken van de bpm-vrijstelling.

Lagere wegenbelasting

Een ander voordeel van het rijden met een grijs kenteken, is dat je minder wegenbelasting betaalt. Hoeveel minder wegenbelasting je betaalt, verschilt zoals altijd per auto omdat het afhankelijk is van het gewicht en het brandstoftype. Als ondernemer mag je dit gereduceerde wegenbelastingtarief toepassen als je voor meer van 10% van de gereden kilometers zakelijk rijdt. Bovendien moet het voertuig ook aan een aantal voorwaarden voldoen, deze zijn hier te vinden.

Wat zijn de voorwaarden? 

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan een voertuig moet voldoen om een grijs kenteken te voeren. In het geval dat je een auto wil aanschaffen onder een grijs kenteken, waardoor je geen BPM of bijtelling hoeft te betalen en een lager wegenbelasting-tarief betaalt, zal het voertuig aan een aantal punten moeten voldoen. Het verschilt per type voertuig welke eisen er gelden. Zo gelden er in de categorie voor een middelgrote bestelauto andere regels dan voor een bestelauto met gesloten laadruimte of dubbele cabine. Om in aanmerking te komen voor het grijze kenteken gelden er een aantal algemene voorwaarden. 

Het voertuig moet ingericht zijn voor goederenvervoer en daarmee voldoen aan de vaste afmetingen en eisen zoals deze beschreven staan op de pagina van de Rijksoverheid. Hieronder valt bijvoorbeeld dat je geen achterbank hebt, het voertuig is dus ingericht voor het vervoeren van goederen. 

Je staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK) en hebt een btw nummer.

Het voertuig wordt voor minimaal 10% zakelijk gebruikt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *