Hoge risico’s bij ondernemen door middel van crowdfundingproject

Leestijd 2 minuten 12 december 2022

Crowdfundingprojecten worden steeds populairder bij ondernemers. Het is een handige manier om aan geld te komen. Beleggers schieten geld voor aan de ondernemer die de crowdfunding heeft gestart. Voor de belegger en de ondernemer levert het dus voordeel op. Echter, crowdfunding projecten hebben zo ook hun keerzijdes.

Veel ondernemers sluiten een starterslening af wanneer zij beginnen met een onderneming. Een andere manier om aan geld te komen is crowdfunding. Op het internet zijn verscheidene sites te vinden waar ondernemers een project op kunnen plaatsen. Beleggers, ook wel geldschieters genoemd, kunnen dan investeren in het project door geld voor te schieten. Zo kan het project gefinancierd worden en kan de belegger goed zien wat er met zijn geld gebeurt. Over het belegde bedrag wordt dan weer rente betaald.

Risico’s

Ondernemen brengt vaak risico’s met zich mee. Er moet namelijk wel vraag zijn naar jouw product of dienst. Het is mogelijk om een Chinees restaurant te beginnen in een klein dorpje. Maar als er geen behoefte aan is, dan wordt het erg lastig om het restaurant overeind te houden. Bij crowfundingprojecten is het grote risico dat de belegger stopt met het financieren van het project. Ook de belegger loopt een risico. Wanneer een onderneming failliet gaat is de belegger namelijk zijn inleg kwijt. Een tip die daarom vaak wordt meegegeven is om de inleg te spreiden.

Inleg spreiden

Om het risico te verkleinen dat de inleg in één keer is verloren, is het handig om de inleg te spreiden over meerdere crowdfunding projecten. ‘’Je spreid dan het risico’’, aldus AFM-woordvoerder Maarten Dijksma. De AFM adviseert ook om hooguit 10 procent te investeren in crowdfunding. Dijksma noemde ook dat het handig is voor de starter van de crowdfunding om een crowdfundingsinvesteerderstoets af te nemen bij de belegger. Dat is een toets om te kijken of het financiële risico draagbaar is. Voor beide partijen is dit van belang.

Crowdfunding kan een manier zijn om een onderneming te financieren. Het brengt een aantal risico’s met zich mee, ook voor de belegger. Middels het spreiden van de inleg wordt het risico verkleind. Ondernemers en beleggers zullen de voor- en nadelen dus goed moeten afwegen.

Vind hier een overzicht van platformen voor crowdfunding.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Interessant voor jou