Meer ondernemers gestopt in 2023

  • Auteur:

    Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een hbo bachelor in de Nederlandse taal.

  • Laatst bijgewerkt: 22 januari 2024
  • Leestijd: 2 minuten
Meer faillissementen

In het afgelopen jaar zijn er fors meer ondernemers gestopt dan in 2022, dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK). Het aantal ondernemingen dat stopte kwam afgelopen jaar uit op bijna 147.500, dat is 8% meer dan het jaar ervoor.

Ondanks de grote hoeveelheid stoppende ondernemingen, blijft het aantal inschrijvingen wel toenemen. Daarbij valt vooral op dat het aandeel ingeschreven zzp’ers toeneemt. Op 1 januari 2023 bestond het Handelsregister voor 66,7% uit zzp’ers, op de start van 2024 zijn dat er 68,1%. 

Aantal faillissementen neemt toe

Ook het aantal faillissementen nam in 2023 flink toe. In 2022 bedroegen dat er zo’n 2.000, in het afgelopen jaar steeg die hoeveelheid met 64 procent naar 3.300. De stijging was het sterkst binnen de sectoren detailhandel (+159%), cultuur, sport en recreatie (+114%) en horeca (+101%). Joris Knoben, hoogleraar strategie en ondernemerschap aan de Tilburg School of Economics and Management, zegt daar in gesprek met de KvK het volgende over: “Het aantal faillissementen keert terug tot het niveau van voor de coronaperiode. De noodzaak om coronasteun en uitgestelde belastingen terug te betalen doet steeds meer bedrijven de das om. Deze groei aan faillissementen, vooral bij sectoren die hard geraakt werden door corona, wordt al een tijd verwacht.” 

Minder starters en meer stoppers in de gezondheidszorg

Bovendien zijn er een aantal sectoren waarin zowel de hoeveelheid starters daalt, als dat het aantal stoppers toeneemt. Zo waren er in 2023 binnen de gezondheidszorg maar liefst 17% minder starters en 21% meer stoppers ten opzichte van een jaar eerder. Knoben: “Het kabinet en de brancheorganisaties hebben afspraken gemaakt om de inhuur van zzp’ers in de zorg te beteugelen. Het zou logisch zijn als daardoor het aantal starters afneemt en er de nodige zzp’ers stoppen.” 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *