Mkb’ers ontevreden over steunplan kabinet

Het kabinet heeft een steunplan bedacht voor mkb’ers met hoge energiekosten, namelijk de Tegemoetkoming Energiekostenregeling (TEK). Mkb’ers komen hiervoor alleen in aanmerking als 12,5% van hun omzet naar energie gaat. Veel ondernemers komen niet aan deze 12,5%. Dit zorgt voor veel boosheid onder de ondernemers. Velen verwachtten namelijk dat ze een tegemoetkoming zouden krijgen. Maar deze geldt dus lang niet voor iedereen.

Ontevredenheid onder mkb’ers

Omdat voornamelijk bakkers, slagers en andere mkb bedrijven veel gebruik maken van energie en hierdoor gebukt gaan onder torenhoge energieprijzen, krijgen zij de helft van de gestegen energiekosten vergoed. Tenminste, hier komen mkb’ers echter alleen voor in aanmerking als 12,5% van hun omzet opgaat aan energie. Voor veel ondernemers is dit dan ook een flinke domper, omdat zij hierdoor niet in aanmerking komen. Hierdoor zullen een aantal bedrijven in de slagersbranche de handdoek in de ring gooien, aldus slager Koos van Essen in een video van RTL Nieuws.

Staatssecretaris Van Rij van de Belastingdienst geeft aan dat er met nadruk is gekozen voor deze beperkte regeling. Hij vindt dat ondernemers van het idee af moeten dat de overheid altijd maar klaar staat. De overheid kan niet alles bekostigen. Hierdoor zullen ondernemers die weinig of geen steun krijgen ontevreden zijn.

Discussiepunten

Vorige week waren de betrokken ministeries, zoals Financiën en Economische Zaken, lang aan het discussiëren over de exacte percentages van deze nieuwe regeling. Ook het maximale bedrag dat zou worden vergoed, was een groot discussiepunt. De regeling moet namelijk bedrijven helpen die het echt hard nodig hebben. Daarentegen moet het ook te behappen zijn qua kosten voor de overheid.

Te laat van kracht

Ook veel winkeliers zijn ontevreden over het besluit. De regeling gaat vanaf november 2022 gelden, maar het kabinet is pas van plan om deze regeling vanaf april 2023 open te stellen. Volgens winkeliers is dit veel te laat. Zij vinden dat de nood juist nu aan de man is nu de koude wintermaanden er aan komen.

Het kabinet zegt dat dit zo lang duurt, omdat de nieuwe regeling door de Europese Commissie moet worden goedgekeurd. Volgens het kabinet zal de Belastingdienst daarom in de tussentijd schappelijk omgaan met ondernemers die in de financiële problemen komen. Mkb’ers die daarom door de hoge energieprijzen nu al in de problemen zitten, kunnen een verzoek indienen voor uitstel van het betalen van belasting. Ook financiële dienstverleners, zoals banken, zullen coulanter zijn met die bedrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *