Ondernemers kunnen iPhone als betaalautomaat gebruiken

  • Auteur:

    Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een hbo bachelor in de Nederlandse taal.

  • Laatst bijgewerkt: 17 juni 2024
  • Leestijd: 4 minuten
Tap to Pay iPhone

Het is sinds vandaag mogelijk om via de nieuwe dienst van Apple, ‘Tap to Pay’, een iPhone om te toveren tot pinapparaat. Klanten kunnen daarmee contactloos betalen door hun telefoon met NFC of hun bankpas tegen de iPhone van een ondernemer te leggen. De klant hoeft niet per se een Apple product te gebruiken, ook andere toestellen werken. 

In Nederland zijn er op dit moment twee betaalproviders die betalen via ‘Tap to Pay’ ondersteunen. Klanten van Adyen en SumUp kunnen vandaag al gebruik maken van de nieuwe functionaliteit. Andere partijen hebben aangekondigd dat zij zich binnenkort aansluiten: Klearly, myPOS, Pay, Rabobank, Revolut, Stripe, Viva Wallet en Worldline. Dat laat Apple weten. 

De app zal geen extra kosten in rekening brengen voor klanten, wel betalen verkopers een vergoeding per transactie, net als bij de meeste pinapparaten. De hoogte van de vergoeding verschilt per betaalprovider. 

Toevoeging aan het palet van betalen

Een woordvoerster van CCV, een betaalpartner die zo’n 750.000 pinapparaten onder haar hoede heeft, ziet de ontwikkeling niet als een negatief iets. “Oplossingen zoals Tap to Pay zien wij juist als een toevoeging aan het palet van betaaloplossingen in de markt. De markt groeit nog steeds en elektronisch betalen met betaalkaarten zien we op steeds meer plekken. Overigens hebben wij al langer iets soortgelijks; CCV SoftPOS. Dat is hetzelfde principe, maar dan voor Android toestellen.” 

Het marktaandeel van Apple is echter wel ruim, en de dienst zal daarmee zeker in behoefte voorzien volgens de zegsvrouw. “Ondernemers die nu bijvoorbeeld alleen contant geld accepteren, maar één transactie per dag doen of gebruik maken van andere betaalopties zoals overboekingen, hebben vaak geen betaalautomaat en zouden nu wel voor dit systeem kunnen kiezen.” 

Vast pinapparaat blijft zijn functie behouden

Er blijft overigens wat te zeggen voor de voordelen van ‘vaste’ pinapparaten. Volgens de woordvoerster blijft het voor ondernemers die met veel personeel werken doorgaans handiger om een vaste betaalautomaat te gebruiken. “Zo hoeft er niet geïnvesteerd te worden in geschikte, mobiele telefoons. Daarnaast zijn vaste betaalautomaten vaak gekoppeld aan kassasystemen en staan ze gunstig op de toonbank geplaatst voor klanten.” 

Contant geld verder onder druk? 

Of de ontwikkeling zorgt voor een verdere afname van contante betalingsmogelijkheden in Nederland, kan nog niet worden gezegd. In eerder onderzoek van Bank.nl gaf 87% van de Nederlanders aan dat contant geld overal in Nederland geaccepteerd moet worden. Zo vinden ook de tweedekamerfracties SGP en SP. Zij dienden een amendement in bij de Tweede Kamer waarin zij pleiten voor een wettelijke acceptatieplicht van contant geld voor onder meer supermarkten en andere winkels. 

Acceptatieplicht voor contant geld

“We zien dat de acceptatie van contant geld zelfs bij essentiële voorzieningen zoals apothekers, bibliotheken en parkeergarages erg snel afneemt. Zo kan er bij 16% van alle parkeerautomaten al niet meer met contant geld betaald worden. Ongeveer 1,5 miljoen mensen in Nederland gebruiken om uiteenlopende redenen vooral contant geld voor hun alledaagse betalingen. Voor hen, maar ook voor de rest van de Nederlanders, mag contant geld niet verdwijnen. Als deze trend blijft doorzetten dreigt een deel af te haken, dat willen wij voorkomen”, aldus Mahir Alkaya, fractielid van de SP.

Mede-indiener van het amendement, Chris Stoffer (SGP), voegt eraan toe: “De aanwezigheid van voldoende pinautomaten is essentieel om de positie van contant geld te borgen. Maar los daarvan is het noodzakelijk om de toegang tot geld voor deze 1,5 miljoen mensen, maar ook voor vele anderen te behouden. Natuurlijk zien we ook de risico’s. Om plofkraken te voorkomen is het soms nodig dat pinautomaten verdwijnen. Maar dat mag niet ten koste gaan van de toegang tot geld.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *