Pensioen opbouwen als zzp’er? Dit is hoe het werkt!

  • Auteur:

    Als mede-eigenaar van Onderneming.nl weet Gabriel Baysoy alles te vertellen over het starten van een bedrijf en alles wat daarbij komt kijken. Gabriel is op jonge leeftijd begonnen met zijn eerste onderneming. Door zijn achtergrond en persoonlijke ervaringen voelt hij zich sterk verbonden met de financiële markt. In het verleden heeft hij verschillende succesvolle bedrijven opgezet en deelt hij deze kennis graag met de bezoekers van Onderneming.nl. In 2021 heeft Gabriel Theconcept.bar opgericht met als missie: het creëren van succesvolle concepten om het leven van mensen positief te beïnvloeden.

  • Laatst bijgewerkt: 13 maart 2024
  • Leestijd: 3 minuten
Senioren afbeelding voorbeeld

Net als ieder ander heb je als zzp’er wanneer je de leeftijd bereikt recht op AOW, maar in tegenstelling tot de meeste mensen in loondienst bouw je niet automatisch pensioen op. Helaas, want een beetje lekkere pensioenpot op je oude dag is wel zo fijn. Gelukkig zijn er genoeg opties om voor een zzp pensioen opbouwen mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan aanvullend sparen of beleggen. En hoe eerder je begint, hoe meer je er straks de vruchten van kan plukken. En helemaal aantrekkelijk is natuurlijk de kans op belastingvoordeel. 

De drie pijlers van het pensioen

Misschien dat je het al wist, maar anders gaan we even terug naar de basis. Denk je aan pensioen, dan zijn er drie belangrijke pijlers om rekening mee te houden. De AOW, pensioen via je werkgever en pensioen dat je zelf regelt. En vooral die laatste is voor jouw als zzp’er belangrijk. Heb je toevallig wel eerder in loondienst gewerkt? Dan kan het best zijn dat je al wel wat pensioen hebt opgebouwd. Dit kun je makkelijk checken op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Even terug naar het derde punt: zelf pensioen opbouwen. Dit kan je op verschillende manieren doen zoals sparen, beleggen of je aanvullend te verzekeren. Hieronder, zullen we dit verder aan je uitleggen. 

De belangrijkste pensioen opties voor zzp’ers

Zoals we hierboven al zeiden zijn er verschillenden manieren waarop je jouw potje voor de oude dag wat aantrekkelijker kan maken. Omdat we moeilijk alle opties in details kunnen bespreken, geven we je hier wat informatie over de drie belangrijkste opties. 

Sparen

Wellicht de minst ingewikkelde optie, in ieder geval om uit te leggen dan, is je pensioenpotje opbouwen door middel van sparen. Door af en toe wat geld op een spaarrekening te zetten kun je op een wat laagdrempelige manier wat opbouwen. Bovendien kun je wanneer nodig tussentijds wat geld opnemen. Belastingszwijze valt het vermogen op je spaarrekening in box 3 en betaal je in 2024 boven een bedrag van €57.000.- belasting. Ben je fiscaal partner? Dan is dat het dubbele. 

Beleggen

Een tweede optie is om te beginnen met beleggen. Net als met sparen hoef je dit geld niet per se voor je pensioen te gebruiken en kun je tussentijds opnemen voor bijvoorbeeld een verbouwing. Ook betaal je hierbij in box 3 boven een bepaald bedrag vermogensrendementsheffing. In tegenstellig, loop je met beleggen wel risico en kun je geld verliezen. 

Aanvullende Pensioenopbouw

De laatste optie is een aanvullende pensioenopbouw met een lijfrenteverzekering of een ‘bancaire lijfrente’, ook wel banksparen genoemd. Hierbij stort je geld op een geblokkeerde spaarrekening waarbij je zelf kiest voor sparen en/of beleggen. Je kunt tussendoor dus niet je geld opnemen. Wanneer je met pensioen gaat wordt het geld in termijnen uitgekeerd. Een belangrijk pluspunt is dat je mogelijk belastingvoordeel kan krijgen, maar dit hangt af van je jaarruimte en reserveringsruimte.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met NN.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *