Subsidieloket energieadvies voor mkb heropend

  • Auteur:

    Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

  • Laatst bijgewerkt: 3 april 2023
  • Leestijd: 2 minuten
Ondernemer krijgt advies voor verduurzaming bedrijf

Kleine en middelgrote ondernemers kunnen weer subsidie aanvragen voor adviezen van energieadviseurs. Het loket voor de Subsidieregeling Verduurzaming Mkb (SVM) is op 1 april heropend na aanscherping van de regeling.

Ondernemers gaven aan dat energieadviseurs hen misleidden. Zo werd onder andere gesteld dat energieadvies inwinnen verplicht is en deden adviseurs zich voor als medewerkers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De overheid heeft het loket daarom op 14 juli 2022 gesloten, maar maakt de subsidie na herziening weer beschikbaar tot zaterdag 30 september 2023.

Scherpere voorwaarden

Toen de regeling in 2021 in het leven werd geroepen, was deze laagdrempelig en simpel gemaakt, zodat ondernemers de subsidie konden aanvragen zonder al te veel papierwerk. In 2022 kreeg de RVO echter steeds meer meldingen binnen van misbruik van de regeling door energieadviseurs, waardoor het kabinet besloot dat de huidige vorm onvoldoende functioneerde.

Om verdere misbruik te voorkomen, zijn de voorwaarden voor de subsidie na onderzoek aangescherpt. Energieadviseurs die werken aan de hand van de subsidie moeten nu ten minste twee jaar ervaring hebben met het adviseren van mkb’ers over energiebesparing en verduurzaming. Daarnaast moeten ondernemers een verklaring ondertekenen waarin zij aangeven op de hoogte te zijn gesteld van de subsidievoorwaarden.

Advies voor verduurzaming

De SVM is geopend om kleine en middelgrote ondernemers te ondersteunen bij de kosten voor energieadvies. Daarmee moet het voor mkb’ers betaalbaarder en makkelijker worden om de juiste maatregelen voor klimaat- en energietransitie binnen de onderneming door te voeren, zoals het isoleren van muren en vloeren of het aanschaffen van energiezuinige apparatuur.

De overheid vergoed 80% van de kosten van het advies en eventuele ondersteuning bij de uitvoering van de verduurzamingsmaatregelen die werden geadviseerd. Voor het verduurzamingsadvies kunnen mkb’ers minimaal € 400 en maximaal € 750 ontvangen. Voor advies en ondersteuning samen bedraagt de subsidie maximaal € 2.500. Als ondernemers de maatregelen uitvoeren, moeten de kosten daarvoor zelf worden betaald.

Voorwaarden voor mkb

De subsidie is alleen beschikbaar voor bedrijven die voldoen aan de kenmerken van het mkb. De onderneming moet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel, maximaal 249 werknemers in dienst hebben en een jaaromzet van maximaal 50 miljoen euro hebben. Daarnaast moet de onderneming één of meer bedrijfspanden huren of hebben en niet onder de wettelijke energiebesparingsplicht vallen. 

Het loket is geopend van zaterdag 1 april 2023 tot zaterdag 30 september 2023. Er is een budget van 14,4 miljoen euro beschikbaar voor de kosten die ondernemers in deze periode maken. Wanneer dit budget op is, kunnen er geen nieuwe aanvragen meer worden gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *