Wat is een SBI-code?

  • Auteur:

    Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

  • Bijgewerkt op: 30 augustus 2023
  • Leestijd: 1 minuut
mannen aan het werk

Iedere ondernemer die staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KVK) krijgt één of meerdere SBI-codes. Deze codes zijn vier tot vijf cijfers lang en geven weer wat de activiteiten van het bedrijf zijn. In dit artikel wordt informatie gegeven over de SBI-code. Ook wordt uitgelegd hoe deze codes kunnen worden veranderd.

Waar wordt een SBI-code voor gebruikt?

Iedere ondernemer krijgt minstens één SBI-code toegewezen. Dit wordt gedaan door de KVK om systematisch weer te geven met welke activiteiten een onderneming zich bezighoudt. De overheid en diverse bedrijven kunnen deze codes vervolgens gebruiken voor het verlenen van vergunningen en het verstrekken van subsidies, verzekeringspremies en statistieken.

Omdat het verkrijgen van belangrijke vergunningen, subsidies en gegevens afhangt van de SBI-codes van een bedrijf, is het belangrijk dat de ondernemer de bedrijfsactiviteiten goed en duidelijk weergeeft. Zo kan worden gegarandeerd dat de juiste codes aan de onderneming worden toegewezen en de ondernemer voor alle voor hem beschikbare zaken in aanmerking komt.

Hoe kan de SBI-code worden veranderd?

Als een ondernemer zijn bedrijfsactiviteiten wijzigt, moeten ook de SBI-codes worden veranderd. Deze codes zijn immers gekoppeld aan de activiteiten die worden uitgevoerd. Het aanpassen van de bedrijfsactiviteit en de SBI-code is gelukkig niet moeilijk. Bedrijven veranderen immers nog weleens hun activiteiten. Om de wijziging door te voeren, dient een ondernemer de volgende stappen te volgen.

  1. Ga naar ‘vestigingsgegevens wijzigen’ op de website van de KVK
  2. Voer de naam of het KVK-nummer van het bedrijf in
  3. Kies ‘activiteiten’ en volg de stappen
  4. Verstuur de gegevens digitaal of per post
  5. Geef eventueel aanvullend bewijs als de KVK daarom vraagt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *